We kennen allemaal het eeuwenoude gezegde "oefening baart kunst".

Maar hoe waar is dit?

Als je vioolles volgt, is regelmatig oefenen belangrijk om een veelheid aan redenen.

Als je goede vorderingen wilt maken en een bekwame violist wilt worden, moet je weten hoe je je instrument moet gebruiken.

Het aannemen van goede gewoonten vroeg in je muzikale carrière zal je belonen in de toekomst, en daarnaast helpt het bij het ontwikkelen van nuttige overdraagbare vaardigheden.

Leren hoe je de viool moet spelen is veel meer dan het beoefenen van de stukken die je krijgt van je vioolleraar, je zult ook moeten werken aan je muzikale gehoortraining en je kennis van de muziektheorie, maar ook je speeltechniek en het produceren van een goed geluid.

Het worden van een goede muzikant kan alleen als je alles doet om te leren op een muziekinstrument te spelen, en je moet ook extra ver gaan met je viool instructie.

Dus, oefening baart kunst en jezelf pushen versnelt het proces zeker!

Om erachter te komen hoe je op het juiste spoor komt met je vioolles en hoe je jezelf naar het volgende niveau tilt, ben je op de juiste plek om te leren hoe je je vioolles daadwerkelijk kan laten meetellen.

Kijk bij Superprof voor online vioollessen.

Viool met bladmuziek
Kan jij al bladmuziek lezen? | Bron: Pexels
De beste leraren Viool beschikbaar
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sarah
Sarah
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sarah
Sarah
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Viool Spelen: Oefening Baart Kunst

Routine is een fundamenteel aspect van het beoefenen van een muziekinstrument.

Het aannemen van gezonde gewoonten zal je niet alleen helpen de doelen die je nastreeft te bereiken, het zal het je ook gemakkelijker maken om je viooloefeningen te zien als een essentieel onderdeel van je dag in plaats van een verplichting.

Hier zijn onze tips om goede gewoontes met je oefensessies te krijgen:

 • Oefen elke dag op hetzelfde tijdstip

Je vioolles net zo regelmatig en normaal maken als 's morgens opstaan op dagen dat je geen vioolles hebt, is de sleutel tot het maken van goede vorderingen bij het leren vioolspelen.

Het zal je goed doen om elke dag een specifiek tijdstip voor je oefensessies vast te leggen.

Om te beslissen welk moment van de dag dit moet zijn, denk eens na over je huidige dagelijkse routine.

Wanneer ben je thuis? Wanneer eet je meestal 's avonds? Wat zijn je andere verplichtingen?

Kies een tijdstip waarop je zeker weet dat je je volledig op je oefening kunt concentreren. Dit betekent dat je op een tijdstip moet oefenen waarop je zeker weet dat je geen honger zult hebben of gestoord zult worden door andere mensen.

Door elke dag op hetzelfde tijdstip je viool te oefenen, integreer je het oefenen in je dag en maak je het net zo'n fundamenteel onderdeel van je routine als douchen of tandenpoetsen, waardoor je het moeilijk vindt om een sessie te missen!

Een orkest
De eerste violiste is de leider van een orkest | Bron: Pexels
 • Oefen elke dag even lang

Naast het oefenen op hetzelfde tijdstip elke dag, zal het vastleggen van dezelfde hoeveelheid tijd voor je sessies bijdragen aan de regelmatigheid van je training en het verbeteren van je zelfdiscipline als het gaat om het spelen van viool.

Het wordt aanbevolen dat muzikanten afhankelijk van hun niveau, de volgende sessies inplannen:

 • Beginner: 20 minuten per dag
 • Halfgevorderden: 30-40 min. per dag
 • Gevorderden: 60+ min per dag

Of je nu Twinkle Twinkle Little Star onder de knie krijgt als beginnend violist of je Vivaldi aan het perfectioneren bent, weten hoe lang je oefensessies zijn zal je ook helpen om je tijd verstandig te gebruiken, omdat je dan beter de tijd kunt toewijzen aan elk aspect van je oefening.

 • Goed opwarmen

Net als bij sport helpt opwarmen voordat je begint met het spelen op je viool. Het helpt blessures te voorkomen en je hoofd in de juiste staat te krijgen voor het oefenen.

Vioolspelen vereist veel kracht en flexibiliteit in de armen en vingers, dus het doorlopen van een aantal opwarmoefeningen helpt je spieren wakker te maken voordat je stukken gaat spelen.

Het opwarmen is ook een goede gelegenheid om toonladders, arpeggio's en technische oefeningen te oefenen - die essentieel zijn voor elke musicus.

Het doorlopen van je toonladders en arpeggio's is een geweldige manier om je vingers op te warmen, terwijl je je strijkstok oefent en het spiergeheugen ontwikkelt voor elke vingerzetting.

Andere opwarmoefeningen kunnen gericht zijn op het verbeteren van een specifieke vaardigheid, zoals intonatie, vingerzetting, vibrato of pizzicato. Als je de juiste vioolleraar vindt, zal hij of zij een serie opwarmoefeningen laten zien die zijn afgestemd op jouw vaardigheid en behoeften.

Leer hier hoe je online vioollessen kunt volgen.

Een man met een viool
Tegenwoordig is de viool steeds cooler! | Bron: Pexels

Vioolles volwassenen - ga aan de slag met les voor volwassenen!

Stukken Oefenen van je Vioolleraar

Of je nu leert voor je plezier of je hebt specifieke doelen en prive-lessen die je helpen ze te bereiken, het spelen van vioolmuziek is vaak het leukste deel van het beoefenen van een muziekinstrument, maar ook het segment dat het grootste deel van je lessen tijd in beslag moet nemen.

Het oefenen op je viool buiten je muzieklessen gaat niet alleen over het spelen van je repertoire totdat je tot het einde van je stukken komt zonder grote haperingen.

Als muzikant, het is jouw verantwoordelijkheid om je stukken te oefenen op een manier die je muzikaliteit verbetert.

Een stuk goed spelen gaat niet alleen over het spelen van alle juiste noten, het gaat ook over het in acht nemen van de juiste snelheid, het volgen van dynamische markeringen en het gebruiken van de juiste intonatie met behoud van een juiste lichaamshouding.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om jezelf te stimuleren de kwaliteit van je spel te verbeteren. Vergeet niet dat vioollessen geld kosten en als je onvoorbereid naar de les komt, gooi je je geld gewoon weg.

Hier zijn slechts een paar dingen die je kunt doen om je oefensessies te optimaliseren:

 • Metronoom

Een metronoom is een apparaat dat wordt gebruikt om de maat in te stellen en te houden gedurende een muziekstuk.

Als je een metronoom gebruikt bij het oefenen van je eigen stukken, blijf je niet alleen in de maat, maar voorkom je ook dat je te gehaast te werk gaat of te veel noten uittrekt.

 • Potlood

Een potlood in je vioolkoffer is aan te raden om partijen te markeren tijdens orkestrepetities, maar het is ook een goed idee om er een bij de hand te hebben tijdens je oefensessies. In feite is een potlood een belangrijk stuk gereedschap voor het vioolspelen.

Wanneer je een stuk voor de eerste keer speelt, zullen er bepaalde delen van de muziek zijn die je mist. Als je bijvoorbeeld een bijzonder technisch stuk aan het lezen bent, kan het zijn dat je je zo concentreert op het spelen van de juiste noten dat je een verandering in dynamiek niet opmerkt.

Vioolleraren in de buurt gebruiken bijna altijd een potlood om stukken te markeren tijdens muziekles om spelers eraan te herinneren wat ze moeten proberen te doen tijdens hun individuele oefensessies.

Het gebruik van een potlood om je muziek te markeren tijdens je persoonlijke oefeningen is een goede manier om herinneringen voor jezelf op te stellen, zodat je dynamiek, sleutelveranderingen en accenten onthoudt als je het stuk de volgende keer speelt.

 • CD-begeleiding

Een andere goede manier om je stukken te spelen is met CD-begeleiding.

De meeste gepubliceerde vioolmuziek wordt geleverd met een CD met een piano- of een orkestbegeleiding.

Het spelen van je stukken met een begeleiding helpt je om je partij in context te plaatsen en een algemeen gevoel te krijgen voor het stuk in een ensemble-uitvoering.

Hoe Haal je Meer uit je Vioolles

Het beoefenen van een muziekinstrument alleen, dag in dag uit, kan zonder leraar vervelend worden en er zelfs toe leiden dat het spelen een verplichting wordt.

Vioolspelen, hoewel het veel hard werk en vastberadenheid vereist, zou een vreugdevolle hobby moeten zijn, en het oefenen zou een artistieke uitlaatklep voor muzikanten moeten zijn.

Om te voorkomen dat je vioolstudie een bron van frustratie wordt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om klassieke muziek interessant te houden voor jezelf.

Houten viool met strijkstok
Zorg goed voor je instrument! | Bron: Pexels

Hier zijn een paar tips over hoe je meer uit je vioolles kunt halen:

 • Neem jezelf op

Jezelf opnemen terwijl je je stukken speelt en ze terugluisteren is een geweldige manier om te zoeken naar ruimte voor verbetering zonder dat je je hoeft te concentreren op het spelen van je viool.

Het luisteren naar opnames van jezelf geeft je een nieuw perspectief op je stukken en helpt je te begrijpen waar het commentaar van je vioolleraar vandaan komt.

Door het maken van verbeteringen aan je stukken op basis van opnames van jezelf kom je tot een resultaat waarbij het beste van je vermogen naar boven komt.

 • Oefenen in groep

Als je vrienden hebt die viool of andere snaarinstrumenten spelen, kun je afspreken om samen te spelen.

Of je nu werkt aan het slagen voor hetzelfde examen of je geniet van duetten of kwartetten, het spelen van je viool met andere mensen kan je helpen om je stukken anders te spelen en kan je de vaardigheden bieden om in een ensemble te spelen.

 • Word lid van een ensemble

In staat zijn om je muziekvaardigheden toe te passen in een groepsomgeving is een van de meest opwindende ervaringen die een muzikant kan hebben.

Het horen van de kleurrijke klank van een orkest is een schitterende beloning voor al de uren van individueel hard werken die je in je lessen en het leren vioolspelen steekt.

Dit is de reden waarom veel muziekleraren adviseren dat hun leerlingen zich inschrijven in ensembles, bands en symfonieorkesten waar ze hun instrument kunnen spelen in een groep.

Je zult in staat zijn om geschikte ensembles te vinden op je lokale muziekschool, waar je de viool kunt bestuderen, alsmede het leren over andere instrumenten, waaronder de piano, cello, fluit, klarinet, saxofoon, gitaar, trompet, percussie en ukelele. Daarnaast kun je ook workshops volgen in zang, improvisatie, compositie, klassieke muziek, jazz en de smaak van het optreden tijdens concerten te pakken krijgen!

Of je nu muziekles exclusief voor snaarinstrumenten of zelfs violisten volgt, of je je wilt inschrijven in een filharmonisch symfonieorkest, het uitbreiden van je vaardigheden als artiest zal je helpen om nieuwe stappen te zetten bij het viool leren.

Er zijn veel voordelen aan het spelen in muziekensembles, zoals het winnen van zelfvertrouwen, het overwinnen van podiumvrees, meedoen in de lokale muziekgemeenschap, het verkrijgen van podiumvaardigheden, meer leren over andere instrumenten en het beoefenen van een instrument met een ander doel in gedachten.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep