Een muziekinstrument leren bespelen is een droom die velen koesteren, en viool leren spelen is een bijzonder populaire aspiratie.

Helaas worden de meeste van deze dromen nooit gerealiseerd.

Maar waarom is dit het geval?

Helaas, ongeacht je enthousiasme, motivatie en passie voor muziek, de kosten van muzikale instructie kunnen een groot obstakel zijn voor mensen.

Het leren spelen van een muziekinstrument heeft een reputatie heel prijzig te zijn, maar gelukkig, zijn er tal van manieren om vioolspelen betaalbaar te maken.

Met veel onderzoek en de bereidheid om de viool te bestuderen, kun je de artiest worden waar je altijd al van droomde!

Natuurlijk zullen je opties variëren, afhankelijk van je startniveau, persoonlijke doelstellingen en je niveau van zelfdiscipline.

Het is geen geheim dat vioollessen van hooggekwalificeerde musici duurder zullen zijn dan lessen van muziekstudenten, maar als je een complete beginner bent op de viool, zul je de meeste keuze hebben als het gaat om het kiezen van een leraar.

Echter, ongeacht de prijs die je betaalt voor je muziekonderwijs, je moet wel waar voor je geld krijgen: als je leraar geen goede match voor je is, is er een grote kans dat je je geld verspilt.

Dus, of je nu een complete beginner bent die probeert een gevoel te krijgen, of je bent een nieuwsgierige gevorderde student die kijkt naar wat andere vioolleraren over het algemeen in rekening brengen, de kosten van vioolles onder de loep nemen kan nooit kwaad!

Dit is Superprof's gids voor de kosten van vioolles en hoe je de beste deal kunt vinden voor jouw behoeften als ontluikende violist. Maar eerst, hoeveel kost de apparatuur als je een viool nodig hebt voordat je begint met lessen?

Man speelt viool
Liedjes met vioolmuziek hebben een dramatisch effect | Bron: Pexels
De beste leraren Viool beschikbaar
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sarah
Sarah
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sarah
Sarah
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Kosten van een Viool

Zoals je zou verwachten, is er geen one-size-fits-all model van viool, dus de prijzen van de aankoop van dit instrument variëren wel.

De meest in het oog springende verschillen zijn het verschil in prijs tussen violen voor beginners en die voor gevorderden, en natuurlijk het verschil tussen akoestische en elektrische instrumenten (vooral vanwege het vakmanschap).

Kosten van violen voor beginners

Ook bekend als "studenten violen", produceren alle vioolbouwers modellen gericht op beginnende violisten.

Enkele van de meest populaire violen voor beginners zijn:

 • Windsor Viool: €50-€70
 • Stentor Student I 1400: € 100 - € 120
 • Forenza Prima 2: € 100

Bij violen voor beginners is de klankkwaliteit minder belangrijk dan de prijs-kwaliteitverhouding, dus controleer voor je koopt de belangrijkste verschillen tussen elk model. Zolang je een instrument hebt dat goed genoeg is om Twinkle Twinkle Little Star te leren spelen, moet je in staat zijn om de grondbeginselen van de viool te leren!

Kosten van een viool voor gemiddelde spelers

Violen voor gemiddelde spelers bieden een hoger kwaliteitsniveau, wat zich vertaalt in een rijkere toon.

Hoewel materialen van betere kwaliteit meestal een grote prijsstijging met zich meebrengen, moet iemand die zijn vaardigheid ontwikkelt wel een paar eurootjes meer opofferen voor een betere geluidskwaliteit. Zie hieronder enkele voorbeelden:

 • Forenza Secondo Series 6: Ruim € 300
 • Stentor Conservatoire: € 270- €300
 • Stentor Messina: €420

Prijzen van violen voor gevorderde spelers

Voor degenen die serieus hun muzikale vaardigheden tot een hoog niveau willen ontwikkelen of misschien zelfs carrière willen maken in de muziek, kan de aanschaf van een viool die past bij hun gevorderde niveau een grote investering zijn.

Zie deze modellen als een leidraad:

 • Il Cremonese 1715 model Stradivarius Replica: €3,000
 • Eastman Master Serie Stradivarius: €1,000
 • Wessex XV serie: € 2.375

Elektrische en elektro-akoestische violen

Elektrische en elektro-akoestische violen (ook bekend als elektrische violen) vertegenwoordigen de meest recente evolutie van de klassieke akoestische viool en de prijzen beginnen over het algemeen bij €150. Maar aspirant-violisten moeten ook rekening houden met de extra kosten van versterking, waarvoor ze meer dan €100 kunnen betalen.

Vioolverhuur

Tot slot is het goed om te weten dat je niet meteen een viool hoeft te kopen als je niet zeker weet of je het instrument op de lange termijn zult blijven gebruiken.

Vioolverhuur is een goede optie voor ouders van jonge violisten, die misschien een kleine viool nodig hebben zodra ze beginnen te leren, omdat er geen noodzaak is om de volgende maat aan te schaffen als het kind groeit. Het is ook goed voor volwassenen die gewoon een gevoel willen krijgen voor het instrument en hoe het is om viool te gaan spelen.

Try before you buy' programma's aangeboden door muziekwinkels zijn gericht op beginnende muzikanten die van plan zijn om een muziekinstrument te leren, maar die nog niet willen denken aan het kopen van een instrument zonder les te hebben gehad. In plaats van een viool te kopen voordat zij hun vioolleraar hebben ontmoet, kunnen studenten hun viool huren voor een periode van een paar maanden voordat het instrument hun wordt aangeboden om het tegen een gereduceerde prijs te kopen.

Over het algemeen, afhankelijk van het type viool en je locatie, kunnen de prijzen variëren van een tientje per maand met een minimum termijn van 3 maanden.

Man speelt viool
Durf jij het aan een concert te geven? | Bron: Pexels

Ga aan de slag met vioollessen!

Prijzen Vioollessen op Superprof

Superprof is een online platform waar leraren en leraressen van over de hele wereld hun diensten kunnen aanbieden - en daaronder valt ook muziekles!

Dus, als je op zoek bent naar een vioolleraar, hoef je alleen maar naar Superprof.nl te gaan en dan 'viool' in te voeren als het onderwerp van je keuze en je locatie op te geven (zodat Superprof vioolleraren in je omgeving kan vinden).

Je kunt de straal van je zoekopdracht vergroten of verkleinen afhankelijk van hoe dichtbij je je leraar wilt hebben, maar er zijn ook genoeg docenten die vioollessen online via Skype aanbieden - zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de logistiek!

Op het eerste gezicht zul je de brede verschillen qua uurtarieven opmerken.

Er zijn veel factoren die meespelen wanneer leraren beslissen over hun vraagprijs. Bijvoorbeeld, docenten met professionele ervaring in hun vakgebied rekenen over het algemeen meer dan studenten die bijles aanbieden voor hun afstudeerrichting.

Je zult ook merken dat de prijzen variëren, afhankelijk van de niveaus die door elke docent worden onderwezen. Als ze gespecialiseerd zijn in hogere niveaus, hanteren ze waarschijnlijk een hoger tarief dan iemand die lesgeeft aan beginners.

Een andere factor die van invloed kunnen zijn bij tarieven is de locatie. Prijzen voor vioollessen in de buurt variëren van stad tot stad, maar de gemiddelde tarieven in de hoofdstad zijn meestal het hoogst.

Over het algemeen geldt dat hoe meer inwoners de stad heeft, hoe hoger de gemiddelde prijs voor vioolles - maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat je in grotere steden meer voor vioolles zult betalen.

De hoge gemiddelde prijzen in grote steden kunnen worden verklaard door het feit dat een groter inwonertal de kans groter maakt dat een stad een groter aantal viooldocenten zal hebben. Hoe meer vioolleraren, hoe breder hun expertise; meer ervaren leraren kunnen dus een hoger tarief vragen, wat de gemiddelde prijs opdrijft.

Dus, als je een complete beginner violist bent op zoek naar een leraar om je op weg te helpen en je de grondbeginselen van het vioolspelen te leren, zal de prijs die je betaalt waarschijnlijk laag liggen, omdat je les kunt krijgen iedereen.

Als je al een doorgewinterde muzikant bent, op zoek naar iemand om je te coachen, moet je iemand met een passende hoeveelheid expertise hebben, en die zal waarschijnlijk tarieven rekenen die hoger liggen. Ze zullen meer van je verwachten, zodat je sneller vooruit kunt.

Laten we eens kijken naar de variatie in de prijzen die Superprof's vioolleraren in verschillende steden rekenen:

 • In Leuven kun je €15 per uur betalen voor een vioolles met Nanja, een muziekstudent, of je kunt €35 per uur betalen voor een vioolles met Ezgi, een ervaren docent en solist.
 • In Gent kun je ™€20 betalen voor een uur vioolles met Sofie, een studente aan het conservatorium die lessen aanbiedt voor beginnende en gevorderde violisten, of je kunt €40 betalen voor een les met Ella, een professionele violiste.
 • In Antwerpen kun je €30 betalen voor een uur les van Stavros, een muziekstudent, of je kunt €40 per uur betalen voor vioolles van Sarah, een professionele musicus met internationale ervaring die les op professioneel niveau aanbiedt.

Er is dus een duidelijke variatie tussen de steden, maar de grotere variatie zit in de prijzen die door de individuele docenten worden gevraagd. Uurtarieven zijn goed afgestemd op professionele ervaring en de mogelijkheid om les te geven aan studenten op gevorderd niveau.

Maar waarom is dit het geval?

Hoewel het lesgeven aan muzikanten van elk niveau veel talent en vaardigheid vereist, is het niet zo eenvoudig om studenten te helpen moeilijkere stukken aan te pakken naarmate ze vorderen.

In het begin hebben nieuwe violisten de meeste hulp nodig bij het hanteren van hun instrument, het leren lezen van muziek, het leren vasthouden van de strijkstok en het aannemen van de juiste houding tijdens het spelen - met andere woorden, het perfect spelen van Twinkle Twinkle Little Star is minder belangrijk dan het vertrouwd raken met de viool zelf.

Naarmate de leerlingen vorderen in hun muziekopleiding, worden de technieken die ze gebruiken in hun spel belangrijker, dus moeten de leraren een goed getraind muzikaal oor hebben en expertise in technieken zoals vibrato, evenals een fantastische kennis van de muziektheorie.

De kosten van privé vioollessen kunnen snel oplopen, dus, zijn er nog andere opties?

Vrouw speelt viool
Werk aan de juiste houding, vanaf het begin! | Bron: Pexels
De beste leraren Viool beschikbaar
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sarah
Sarah
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sarah
Sarah
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Kosten van Groepslessen Viool

Het nemen van vioollessen in een groep is een leuke en boeiende manier om de viool te leren voor minder geld, vooral vioollessen voor beginners.

Er zijn vele manieren om groep muzieklessen te vinden.

Zo biedt Superprof de mogelijkheid om te zoeken naar lessen in een groep.

Voor beginnende muzikanten is er ook de mogelijkheid om zich in te schrijven bij een muziekschool of muziekacademie.

Muziekscholen zijn onafhankelijke organisaties die naast lesgeven ook mogelijkheden bieden om buiten schooltijd deel te nemen aan muzikale ensembles zoals een symfonieorkest of strijkkwartet.

Dus, als je besluit om te kiezen voor vioollessen in een groep op een muziekcentrum in plaats van prive-lessen, bespaar je jezelf wat geld en zul je ook de mogelijkheid hebben om op te treden!

Concertervaring is van onschatbare waarde voor het ontwikkelen van muzikanten. Of je nu in een band, rockgroep of iets doet met jazz en improvisatie, het maakt niet uit of je de piano, gitaar, trompet of cello speelt, performance ervaring geeft je briljante vaardigheden voor de toekomst.

Vrouw speelt viool
Zie jij online lessen zitten? | Bron: Pexels

Hoe Geld te Besparen op het Leren van Viool

Inschrijven voor groepslessen en muziekscholen is een geweldige manier om als aspirant-violist meer voor je geld te krijgen, maar is er nog iets anders dat je kunt doen om voor minder te leren?

Hier zijn enkele top tips om je geld extra goed te gebruiken:

 • Eerste les gratis: Als je op Superprof hebt gezocht naar vioolleraren bij jou in de buurt, zul je gemerkt hebben dat veel van hen hun eerste les gratis aanbieden. Het is een geweldige manier om een docent te vinden die bij jouw leerstijl past voordat je geld uitgeeft aan lessen!
 • YouTube: YouTube staat vol met allerlei muzikanten die gratis videolessen aanbieden. Kanalen zoals The Online Piano and Violin Tutor maken stap-voor-stap tutorials voor beginners die viool leren, maar ook tips voor meer gevorderde spelers. Het gebruik van YouTube video's in aanvulling op je sessies met je leraar is een geweldige manier om je leerervaring te verbeteren (zie hieronder hoe je ook de basis kunt leren van video tutorials zonder dat je meteen een leraar nodig hebt).
 • Download bladmuziek: Het internet staat vol met fantastische bronnen voor muzikanten. Of je nu op zoek bent naar specifieke stukken of technische oefeningen, met websites zoals 8notes maken het vinden van materiaal ongelooflijk eenvoudig en gratis!
 • Vergeet niet om de kosten van de viool en de apparatuur die je nodig hebt mee te rekenen!

Gratis Online Viool Leren

Viool-apps zijn, net als apps voor elk ander muziekgenre en elke andere stijl van instrumenten, de laatste jaren sterk in opkomst door de razendsnelle technologische vooruitgang.

Niet alleen zijn er apps die je helpen je snaarinstrument te onderhouden, zoals stem-apps, maar er zijn ook gratis apps ontwikkeld om je te leren hoe je het instrument moet bespelen (sommige zijn zelfs gericht op het leren van viool als absolute beginner!) met tutorials over hoe je het muziekinstrument moet vasthouden, hoe je je pols moet plaatsen, wat je met je linkerhand moet doen, hoe je een goede houding aanneemt terwijl je snaarinstrumenten bespeelt en, natuurlijk, hoe je muziek moet lezen.

Had je ooit gedacht dat viool leren zo gemakkelijk kon zijn en helemaal zonder kosten? Nou, als je de kosten van de viool die je nodig hebt om deze apps uit te proberen even vergeet, natuurlijk.

Als je het niet helemaal kunt geloven, kun je zelf een van de digitale les apps downloaden (tegen een kleine of helemaal geen vergoeding) via de Apple App Store of je Android App Store. Zelfs als je er gewoon een paar voor de lol downloadt, zul je misschien verbaasd zijn over wat ze voor je kunnen doen en wat je leert.

Dat gezegd hebbende, wil je niet het risico lopen slechte gewoontes te ontwikkelen door te proberen anderen te kopiëren, dus weeg de de voors en de tegens af.

Viool apps die momenteel populair zijn

 • BandBlast van Music Lifeboat - de revolutie in muziekonderwijs

BandBlast is een moderne app die leerlingen voorziet van gratis vioollessen voor beginners, ontwikkeld door enkele van 's werelds beste filharmonische musici. Naast deze lessen zijn er een aantal karakter-gebaseerde spelletjes die helpen om zowel beginners als gevorderden te leren over ritme, notatie en toonhoogte.

De app loopt zeer goed omdat het het eerste jaar curriculum volgt zoals het normaal gesproken wordt onderwezen tijdens muzieklessen op academies of orkest programma's, zodat je er zeker van bent dat je wordt ondersteund als leerling.

De app is momenteel beschikbaar op Apple- en Android-toestellen.

 • Professional Violin

Alyaka's viool app is niet voor tijdverspillers. Dit is een serieuze app voor mensen die gemotiveerd en toegewijd zijn in hoe ze viool moeten leren spelen. Interessant is dat je leert vioolspelen zonder een instrument in de hand te oefenen, maar met een virtuele viool en een multi-touch functie waarmee je akkoorden kunt spelen vanaf je apparaat. Het is ontworpen voor Android mobiele telefoons en tablets

 • Violin Tabs

Deze app van JellyNote is geïnspireerd door violisten van alle niveaus en biedt toegang tot duizenden gratis viool bladmuziek van hoge kwaliteit. Het is vioolmuziek op zijn best!

 • PentaScore

Tuanis Apps heeft deze app ontwikkeld voor gevorderde vioolspelers of diegenen die zich willen verdiepen in het componeren. De app transcribeert wat je speelt naar bladmuziek, zodat je gemakkelijk je eigen melodieën kunt schrijven met behulp van deze geautomatiseerde reader. Kun jij de volgende Bach of Mozart worden? Wacht maar af!

 • Violin Simulator

NAVA Apps heeft dit hulpmiddel opgezet om onderweg viool te leren spelen. De geluiden zijn authentiek en het biedt 36 ritmestijlen, vibratie variatie aanpassing, en 2 octaven en toonhoogte. Je zult niet kunnen stoppen met het in elkaar zetten van een vioolconcert met de hulp van deze app, hoe goed je ook bent!

 • Jameasy

Jameasy Inc heeft een app gemaakt die het makkelijker maakt om viool te leren spelen. De app bevat lessen over vingerplaatsing, muziek lezen en het identificeren van een vioolsnaar, en meet hoe nauwkeurig de speler zijn instrument bespeelt. Dit is een briljant hulpmiddel voor kinderen omdat het als een spel kan worden gespeeld, terwijl de concentratie op het onderwerp behouden blijft en ze worden aangemoedigd het steeds weer te gebruiken. Naast klassieke muziek biedt het ook melodieën van moderne artiesten zoals Coldplay.

Muziekinstrumenten leren spelen heeft de reputatie prijzig te zijn, maar met een goede hoeveelheid onderzoek en veel oefening, kun je het leren voor minder!

Bekijk violisten Terwijl ze Spelen

Oké, naar een concert gaan of een orkest zien spelen is niet gratis, maar je kunt gemakkelijk video's bekijken van professionele violisten die hun ding doen op het podium en een idee krijgen van hoe ze spelen.

Om te zorgen dat je de juiste gewoonten en vaardigheden oppakt, kun je analyseren en onderzoeken hoe ze spelen, het type muziek dat ze maken, en nog veel meer.

YouTube is een geweldige plek om gratis content te vinden in de vorm van concert streams, video tutorials, instrument reviews en ga zo maar door, dus we zouden dit aanraden als een geweldige plek om je leerreis te beginnen. Je kunt je aanmelden bij YouTube-kanalen gewijd aan de viool of zelfs relevante hashtags of accounts op Instagram volgen, zodat je op de hoogte kunt worden gebracht wanneer er een nieuwe video wordt geüpload.

Zelfs als het alleen maar andere beginnelingen zijn die laten zien wat ze hebben geleerd vanuit het oogpunt van een beginner, zou dit heel goed jou ook iets nieuws kunnen leren!

Een ander goed idee is om naar de plaatselijke kringloopwinkel te gaan en te kijken of daar nog bruikbare hulpmiddelen liggen voor beginnende violisten, zoals een oud boek met bladmuziek erin of zelfs een oude cd met stap-voor-stap instructies over hoe je eenvoudige melodietjes speelt. (Ik herinner me dat ik van een ouder familielid een video en een boek van Bert Wheedon kreeg toen ik probeerde gitaar te leren spelen, waardoor ik een aantal basisbeginselen leerde).

Uiteraard is het veel beter om een leraar in te huren om je te leren spelen om je in een goed tempo te ontwikkelen, maar we hopen dat je kunt zien dat er veel manieren zijn om viool te leren spelen, met een grote variatie in prijs!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep