Hoofdstukken
Wiskunde hulpmiddelen op het internet kunnen het leren van wiskunde enorm stimuleren. Het internet bezit een schat aan materiaal en interactieve wiskunde oefeningen die leerlingen kunnen gebruiken. Online zijn allerlei manieren te vinden die leerlingen kunnen helpen met het begrijpen van wiskundige termen.
We hebben het internet doorzocht en hier de beste Nederlandstalige sites beschreven die we konden vinden. Ons taalgebied is wat beperkter dan dat van het Engels, en dat heeft zijn weerslag op de hoeveelheid aangeboden online materiaal. Bijles wiskunde lagere school? Verschillende leraren geven bijles op dit niveau via Superprof. Ontdek er meer over.
Toch zijn er prima Nederlandstalige sites met wiskunde informatie voor leraren, studenten en ouders. Bijles wiskunde gezocht? Ontdek hier alles over!

Valt YouTube ook onder Deze Wiskunde Sites?
Een van de meest fascinerende websites (die evenwel niet op deze lijst voorkomt vanwege zijn brede en niet-specifieke karakter) is YouTube. Het is een prima plek om van start te gaan als je zoekt naar snelle inspiratie over een bepaald onderwerp.
Als je zoekt op het woord 'wiskunde leren' vind je ruim 12.000 filmpjes om in rond te snuffelen. Ben je niet bang om een wiskunde bijles in het Engels te bekijken, dan kun je voor de zoekterm 'learn math' zelfs 10 miljoen video's vinden! Het is verstandig om de zoektermen wat toe te spitsen, anders kom je om in de zoekresultaten.
YouTube bevat dus een geweldige schat aan video's. Online is van allerlei wiskunde materiaal te zien, van goed tot slecht. Daarom is het aan te raden om je leerling niet zomaar 'los te laten' op YouTube.
Maar laat je er als leraar niet door weerhouden! Met wat zoekwerk zul je ongetwijfeld veel behulpzame en grappige video's vinden waarmee je je lessen en de wiskundeles voor je leerling kunt opfleuren. Maak een lijst aan van de links die je per wiskunde onderwerp vindt.
Hieronder tref je websites aan die volgens ons waardevol zijn. Sommige hebben een leer- en overhoringsgedeelte, met daarnaast ook wiskunde oefeningen en toetsen.
Dat houdt in dat je leerling door de onderwerpen heen kan werken en dan zijn of haar kennis kan toetsen om te zien waar de beheersing goed genoeg is en wat verbetering behoeft.
Wiskunde Sites waarmee je Online Wiskunde kunt Oefenen
1. Slimleren

Leerniveaus: groep 7 t/m 4e klas vmbo, havo, vwo of gymnasium
Waarderingscijfer: 9
Meest boeiende kenmerken: Het oefenen met Slimleren werkt 'adaptief'. Wanneer fouten worden gemaakt bij het oplossen van de vraag worden de volgende oefeningen gemakkelijker en vice versa.
Bij het oefenen wordt dus snel duidelijk welke onderdelen nog extra aandacht nodig hebben. Er zijn meer dan 350 verschillende wiskunde onderwerpen met sommen waarmee je kunt oefenen.
Oefeningen kunnen ook herhaald worden als de leerling niet tevreden is met de uitslag. Als een som niet klopt, kan de leerling dit meteen aangeven door te klikken op "Hier klopt iets niet".
Wat ons verbaasde: een taalfout midden op de vakkenkeuzepagina: "Wordt [sic] beter in de kernvakken en leer al je woordjes". Op een leersite met Nederlands als een van de hoofdvakken staat dat een beetje slordig, maar zoiets is gelukkig snel te verhelpen. Misschien lezen ze deze blog :-)
Algemeen:
Slimleren heeft materiaal voor de volgende kernvakken: Nederlands, Engels, wiskunde en rekenen (met daarnaast Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Latijn en Grieks). Volgens het ministerie van OCW is begrip van de kernvakken de belangrijkste graadmeter voor succes in zowel het vervolgonderwijs als op de arbeidsmarkt.
Volgens de website oefenen er nu 25.000 leerlingen met Slimleren en wordt de site door meer dan 500 docenten aangeraden.
Het oefenprogramma van Slimleren sluit aan op een indrukwekkend aantal Nederlandse wiskundemethodes die op school worden gebruikt: Getal & Ruimte, Moderne Wiskunde, Slimleren, Wageningse Methode, Numbers and Space, Netwerk, MathPlus, Stercollectie en Modern Mathematics.
De eerste keer dat een vak wordt geoefend, wordt gevraagd welk boek in de klas wordt gebruikt. Daarop wordt de lesstof dan aangepast.
Voor degenen die zich zorgen maken over veiligheid: de website werkt ook als Javascript uitgeschakeld wordt.
Kosten: Slimleren is de eerste maand gratis, en kost daarna €9,95 per maand of €24,95 per kwartaal. Het lidmaatschap is doorlopend en altijd direct opzegbaar. De betaling geeft toegang tot alle leerstof.
Een abonnement is wel persoonsgebonden, dus elk volgend kind in een gezin moet apart aangemeld worden. Als twee leerlingen gebruik zouden maken van één account, raakt de leerstofbegeleiding in de war.
Dit is begrijpelijk, maar het zou beter zijn als er een manier gevonden kon worden om ouders met meer kinderen kwantumkorting te geven.
Online toegankelijkheid: Slimleren.nl is prima te gebruiken op een computer of laptop. Op een smartphone worden de letters wel erg klein. Een tablet is voor uitgebreid studeren wat beter te hanteren.
2. Math4all

Leerniveaus: vmbo-t t/m vwo wiskunde D (dus alle middelbare school niveaus)
Waarderingscijfer: 8
Meest boeiende kenmerken: sprankelend, veelzijdig en gebruikersvriendelijk. Er zijn ook veel nevenfuncties:
- AlgebraKit met grafische lesborden
- GeoEnZo 4.6 digitaal schoolbord pakket
- Desmos appfunctie genereert grafieken rechtstreeks op het scherm
- Veel feiten vanuit de geschiedenis van de wiskunde
- 100 'vensters' over wiskundige onderwerpen (let op: er zijn nog maar 34 actief)
Algemeen:
Math4All is een aantrekkelijke website die helemaal niet saai overkomt. Het bevat veel meer dan alleen uitleg over wiskunde onderwerpen. Zo zijn er onder andere meer dan 4500 'kaarten' over allerlei onderwerpen waaronder humor, schooltv, bijles statistiek, de Kangoeroe wiskundewedstrijd, puzzels en spellen.
Deze wiskunde site is uitdagend en aantrekkelijk maar nog niet helemaal af, waardoor ons waarderingscijfer een puntje lager is dan we hadden willen geven. Hopelijk worden de nog openstaande punten snel ingevuld!
Kosten: Math4all.nl is gratis! De stichting Math4all heeft als doel het zonder winstoogmerk ontwikkelen van goed en aantrekkelijk educatief online materiaal op het gebied van de (elementaire) wiskunde.
3. Khan Academy

Leerniveaus: van basisrekenen tot aan calculus
Waarderingscijfer: 8
Meest boeiende kenmerken: de website bevat nieuw materiaal voor ingelogde leraren: leerlingen, opdrachten en scores kunnen worden ingevuld in de website.
Algemeen:
Khan Academy is uitgegroeid van een éénmansactiviteit met drie video's tot een bedrijf met 150 werknemers en 184.838.941 beschikbare lessen. Het heeft een eigen leersysteem en beslaat 48 verschillende vakken die worden gebruikt door zowel leerlingen en leraren.
Khan Academy biedt oefeningen, instructievideo's en een individueel leerdashboard aan om leerlingen in staat te stellen in hun eigen tempo te studeren, binnen en buiten het klaslokaal.
Leerlingen hebben bij Khan Academy als het ware hun eigen wiskundeleraar op elk moment ter beschikking. Daarbij kunnen ze het tempo van de les zelf bepalen en op ieder gewenst moment een uitleg laten herhalen.
Voor ons land is er een Nederlandstalige Khan Academy website. Daar is weliswaar wat minder op te vinden dan op de Engelse site, maar meer Engelse video's worden binnenkort van ondertiteling voorzien waardoor deze ook waardevol worden voor het Nederlandstalige publiek.
Voor degenen die Engels goed beheersen, ligt natuurlijk alle Engelstalige lesstof voor het grijpen. Misschien is dat ook wel de reden dat er niet veel stof voor de hogere wiskunde niveaus in het Nederlands aanwezig is.
Er zijn op de website veel dankbetuigingen te vinden van mensen die door de Khan Academy hun kennis hebben kunnen bijspijkeren en daardoor grote vooruitgang hebben geboekt in hun studie en werk.
Kosten: de Khan Academy site is gratis en wordt gesteund door donaties. Duizenden vrijwilligers leveren materiaal aan. Er zijn dus geen abonnementskosten of reclames.
4. Online LeerOmgeving Universiteit Twente

Leerniveaus: vwo wiskunde A uitleg - D uitleg
Waarderingscijfer: 7
Meest boeiende kenmerken: de site is helder opgezet met elk onderwerp duidelijk uitgelegd en voorzien van oefeningen.
Algemeen:
De Online Leeromgeving is een project van de Universiteit Twente dat ondersteuning biedt aan het middelbaar onderwijs. Op de website is er naast wiskunde uitleg ook materiaal aanwezig voor de vakken biologie, economie, M&O, natuurkunde en scheikunde.
De uitleg wordt aangeboden in de vorm van animaties waarbij de behandelde stof meteen als toets geoefend kan worden met bijpassende eindexamenopgaven.
Ook kunnen eindexamens in zijn geheel geoefend worden, maar deze site is vooral fijn als je je wiskunde vaardigheden in specifieke onderwerpen wilt verbeteren.
De Online Leeromgeving is volledig gemaakt door studenten van de Universiteit Twente.
Let op: hoewel de site actief is, lijkt het erop dat sommige gegevens niet meer up-to-date worden gehouden. De laatste wiskunde examens zijn van 2013. We hebben ze benaderd met een vraag hierover, en misschien wordt er binnenkort iets aan gedaan.
Kosten: er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van deze website, geweldig!
5. Wiskundeleraar
Wiskunde niveaus: klas 3, 4HA, 4HB, 5HA, 5HB
Waarderingscijfer: 6
Meest boeiende kenmerken: de site bevat frisse grafieken en hulpmiddelen
Algemeen:
Al is deze site wat beperkter dan de anderen, toch bevat het een flinke hoeveelheid stof voor de aangegeven leerjaren. Er is ook een gedeelte dat 'Snippers' heet met uitleg over allerlei wiskundige termen en één die 'Software' heet met een overzicht van allerlei wiskundeprogramma's. Al is deze site wat beperkter en minder esthetisch dan de anderen, toch bevat het een flinke hoeveelheid stof voor de aangegeven leerjaren. Het kan soms wel even zoeken zijn.
Kosten: gebruik van de website kost niets.
Dat was dan onze lijst met nuttige websites om wiskunde te oefenen!
Dit zijn onze vier favoriete websites die je studenten vast en zeker enthousiast zullen maken om hun wiskunde problemen op te lossen. Zelf kun je er ook veel van opsteken!
Er bestaan nog veel meer wiskunde websites, maar veel daarvan focussen slechts op wiskunde uitleg of lessen in plaats van wiskunde oefenen. Deze kun je bekijken in onze andere blogs.
Denk eraan om ook zelf actief op onderzoek uit te gaan. Speur naar andere bronnen die je privélessen over lastige onderwerpen spannender en plezieriger kunnen maken. Het kan je helpen om iedere moeilijkheid van je leerlingen uit de weg te ruimen. Bijles wiskunde middelbaar niveau kan gemakkelijk dankzij Superprof. Ontdek de leraren!
Wellicht kun je zelf ook hulpmiddelen toevoegen zoals video's, geluidsopnames, online documentatie of kleine overhoringen die je studenten online kunnen opzoeken.
Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt