Hoofdstukken
- 01. Bespreek Wiskunde Thuis met je Kind
- 02. Wiskunde Leren door Spelletjes te Spelen
- 03. Gebruik de Interesse van je Kind om met Rekenen te Helpen
- 04. Het Zien van Wiskunde in het Alledaagse Leven
- 05. Zie Meer dan Eén Oplossing voor een Wiskunde Oefening
- 06. Zorg voor een Geschikte Omgeving om Rekenen te Leren
Een goede kennis van wiskunde en in staat zijn om deze kennis toe te passen vormt een essentieel deel van ons dagelijks leven.
Vindt jouw kind rekenen moeilijk? Misschien wil je een handje helpen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen.
Het is begrijpelijk dat sommige kinderen moeite hebben om rekenkundige termen, de volgorde van bewerkingen of simpelweg hun rooster te onthouden.
Om je kinderen te helpen positiever tegen wiskunde aan te kijken, kun je beginnen met het onderwerp thuis te bespreken.
Soms is alles wat er nodig is een goede en veilige leeromgeving en een andere benadering om de mogelijkheden en wiskundevaardigheden van een kind ten volle te benutten.
Laten we eens kijken naar de manieren waarop ouders als leraren kunnen fungeren en hun kinderen thuis kunnen helpen met rekenen en wiskunde.
Bespreek Wiskunde Thuis met je Kind
Het probleem met alleen het leren van wiskunde op school is dat kinderen zich soms te ver verwijderd voelen van het onderwerp als ze zich in een andere omgeving bevinden.
Dit betekent dat als kinderen een wiskundeprobleem tegenkomen op school, ze minder snel geneigd zijn dit aan hun ouders te vertellen omdat de discussie dan zou plaatsvinden buiten de schoolcontext. Dit geldt niet alleen voor rekenen op de basisschool, maar ook voor wiskunde in het voortgezet onderwijs.
Terecht of onterecht, als ouders geen actieve rol spelen in het aanbieden van wiskunde hulp aan hun kind, komt het niet bij de leerling op dat ouders misschien kunnen helpen omdat ze niet samen wiskundelessen volgen.
Aan de andere kant kan thuis zijn een manier zijn om wiskunde te vermijden, vooral als het oplossen van wiskunde problemen en het maken van rekenoefeningen hen angstig maakt.
Of ze nu leren over algebra, meetkunde of het in kaart brengen van coördinaten, wiskunde kan een leuke en stimulerende discipline zijn voor kinderen die een natuurlijke nieuwsgierigheid hebben naar de wereld om hen heen.
Door wiskunde in een vertrouwde context te plaatsen, zul je jezelf én je kind vertrouwd maken met wiskunde begrippen en het zelfvertrouwen van je kinderen vergroten door jou vragen te stellen. Alle kinderen zijn in staat om wiskunde te leren, dus laat je verrassen!
Leren wat je kind leert kan ook helpen om angst weg te nemen en extra ondersteuning aan hun leerproces toe te voegen.
De beste manier om angst te bestrijden is de angst erkennen, benaderen en bespreken met de mensen om je heen.
Hetzelfde geldt voor wiskunde. Of het nu gaat om breuken, decimalen, rekenen, het berekenen van sommen of het maken van grafieken: alleen omdat jij als kind worstelde met een onderwerp, hoeft dat niet per se te betekenen dat jouw kind met dezelfde moeilijkheden te maken zal krijgen.
Maak rekenen en vooral lastigheden op school bespreekbaar.

Je kunt de opvoeding van je kind ook gebruiken als een kans om je eigen angsten te overwinnen. Het is bijvoorbeeld ook helemaal niet waar dat jongens beter zijn in wiskunde dan meisjes!
Dit is ook mogelijk met een wiskunde bijles docent die zelf niet het gevoel heeft over genoeg kennis te beschikken. Jullie zouden zelfs samen lessen kunnen volgen!
Praten over wiskunde in contexten zoals koken, knutselen, reizen en spelen met je kinderen is de beste manier om van deze discipline een actief onderdeel te maken in hun dagelijkse leven.
Voor hen zal het gebruik van wiskunde net zo normaal worden als de andere onderwerpen die jullie bespreken.
Omgeving is de sleutel: zolang je kinderen een reden geeft om rekenen te bespreken, doen ze dat. Daarom is het aan ouders en verzorgers om de basis te leggen voor toekomstig academisch succes.
Hoe meer je op een positieve manier over wiskunde praat in het bijzijn van je kinderen, hoe groter de kans dat ze er een persoonlijke interesse in zullen krijgen.
Aarzel niet om hen vragen te stellen over wiskunde, zoals het berekenen van bepaalde dingen tijdens het koken of een wandeling.
Oefeningen als deze zullen helpen hun herinneringsvaardigheden te ontwikkelen en ze op hun gemak te stellen met rekenen, zodat in de toekomst een soepele overgang naar moeilijkere wiskunde mogelijk wordt.
Wiskunde Leren door Spelletjes te Spelen
Welk vakgebied je kinderen later ook zullen kiezen, ze zullen altijd beter leren wanneer ze plezier hebben dan wanneer ze dingen uit het hoofd leren omdat het moet.
Dus profiteer hiervan! Of het nu is in de vorm van gratis online wiskundelessen, interactieve wiskunde spelletjes online of door te spelen met Lego, wiskunde kan bijna altijd worden omgetoverd tot een spel!

Het spelen van coole wiskunde spelletjes met je kinderen biedt een goede mogelijkheid om basiswiskunde te leren. Leer ze over tellen, sorteren, klokkijken, getalswaarde, vergelijken, redeneren, kansberekening, schatting en afronding.
Wiskunde leren online - begin vandaag nog!
Je kunt je kinderen bijvoorbeeld vragen de hoeveelheid pasta in een schaal te meten of de stukjes te tellen terwijl je kookt.
Ook Lego kan worden gebruikt om bewerkingen te visualiseren zoals optellen en aftrekken of vermenigvuldigen en delen.
Jongere kinderen die naar de peuterschool gaan, kun je cijferfiguren laten inkleuren om ze te leren over het schrijven van getallen.
Op zoek naar bijles in statistiek? Ga nu aan de slag met een van onze privéleraren bij jou in de buurt! Zoek bijvoorbeeld naar bijles statistiek Groningen.
Gebruik de Interesse van je Kind om met Rekenen te Helpen
Blootgesteld worden aan een onderwerp dat zoveel omvat als wiskunde, kan voor kinderen enigszins intimiderend zijn.
Als je alle notaties, woordenschat, vergelijkingen, grafieken en stellingen uit je hoofd moet leren, kun je als volwassene al duizelig worden, laat staan een kind!
Leren rekenen kan echter leuk zijn voor kinderen als ze hun rekenvaardigheden in een vertrouwde omgeving en in hun eigen tempo kunnen oefenen.
Kinderen leren voor een groot deel zonder zich dat zelfs maar te realiseren!
Educatieve spelletjes omvatten ook met auto's spelen, spelen met een theeserviesje, torens bouwen van Lego of vergelijkbaar speelgoed, of leuke wiskundespelletjes spelen op een tablet.
Sommige ontluikende wiskundigen kunnen zelfs thuis rekenen leren zonder te weten dat het gerelateerd is aan school.

Het leren herkennen van de interesses van je kinderen en deze te betrekken in hun opvoeding is een uitstekende manier om kinderen betrokken te houden.
Je zult aangenaam verrast zijn om te zien hoe snel kinderen leren wanneer ze plezier hebben.
Er zijn ook veel gratis wiskunde sites waar kinderen spelenderwijs rekenen en wiskunde kunnen oefenen zoals Wiskunde spelletjes en Spelletjesplein.
Je zou zelfs een gratis wiskunde app op je tablet kunnen downloaden.
Het Zien van Wiskunde in het Alledaagse Leven
Voor veel kinderen is er geen echt verband tussen de inhoud van hun wiskundelessen en het dagelijks leven.
Er is echter een mogelijkheid om deze relatie in je huis, tuin of tijdens het boodschappen doen te laten zien.
Vraag je kinderen bijvoorbeeld het wisselgeld in je portemonnee te tellen of het bedrag van je aankopen te berekenen als jij door de winkel loopt.
Als je graag kookt, waarom geef je je kind dan niet de rol van sous-chef voor de dag en laat je ze helpen met het recept? Meet de hoeveelheden meel en suiker, tel de eieren, reken het gewicht van een ons om naar grammen, schat de kooktijd in, verander minuten in uren en gebruik de klok om uit te rekenen wanneer je cake de oven uit mag.
Al deze kleine dingen worden snel opgenomen in het geheugen van je kind. Aan de ene kant zullen ze jou graag helpen en aan de andere kant zal het hen betrokken houden.
Plotseling zie je hoe het verwijderen van de druk van wiskunde in de klas het leren gemakkelijk maakt, omdat kinderen de toepassingen van wiskunde in een bepaalde situatie leren waarderen.
Deze manier van leren is veel leuker dan uren doorbrengen met wiskunde oefeningen, uitwerkingen of wiskunde vragen.
Zie Meer dan Eén Oplossing voor een Wiskunde Oefening
Kinderen moeten leren dat wiskunde meer is dan rekenmachines en (is)gelijktekens.
Er zijn altijd verschillende manieren om wiskundige problemen op te lossen en er bestaan veel wiskundetrucjes die je leven makkelijker kunnen maken. Waarom zou je bijvoorbeeld een rekenmachine gebruiken voor eenvoudige bewerkingen en schattingen, terwijl hoofdrekenen je tijd kan besparen?
Door hen te laten zien dat er verschillende paden zijn naar hetzelfde antwoord, help je jouw kinderen om kritisch te denken en logische vaardigheden te ontwikkelen door ze te leren elke benadering te overwegen.
Zorg voor een Geschikte Omgeving om Rekenen te Leren
Kinderen ontwikkelen hun basiswiskunde vaardigheden door de wereld om hen heen te leren kennen.
Het is de verantwoordelijkheid van ouders om deze natuurlijke nieuwsgierigheid te ontwikkelen en te koesteren door hun persoonlijke ervaringen met wiskunde te delen en kinderen te helpen om in te zien en te waarderen dat wiskunde overal om hen heen is. Wijs ze bijvoorbeeld op de wiskundige elementen van hoe jullie eigen huis is gebouwd of kijk samen naar de boekenplank die jullie zelf hebben gemaakt.
Je zou zelfs kunnen proberen dit soort elementen na te maken met Legoblokjes.
Wiskunde is, als je goed kijkt, overal.
Het is echter onmogelijk om het goed te doen in wiskunde als je in de verkeerde omgeving werkt.
Of het nu gaat om het maken van wiskunde huiswerk of om het volgen van een wiskunde bijles, proberen je te concentreren in een drukke of ongeorganiseerde ruimte kan voor veel leerlingen moeilijk zijn.
Geef je kind een leerhoek die is voorzien van een getallenlijn, rekenspelletjes en educatief speelgoed, zoals kubussen of boetseerklei, zodat ze hun honger naar kennis kunnen stillen in een kalme en vertrouwde omgeving.
Door een speciale ruimte hiervoor in te richten, zal je kind in staat zijn om onafhankelijk te worden in zijn of haar leren, terwijl hij of zij wiskunde begrippen onderzoekt zoals plaatswaarde, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en reeksen.

Kennis van wiskunde is niet aangeboren, maar het is iets waar je vanaf jonge leeftijd aan kunt werken.
Het is heel goed mogelijk om kinderen kennis te laten maken met wiskunde door basisbegrippen te integreren in hun favoriete activiteiten en hen te betrekken bij de wiskundige onderdelen van je dagelijkse taken om het belang van wiskunde in het alledaagse leven te tonen.
Een goed begrip van getallen buiten het klaslokaal zal zorgen voor betere cijfers in de toekomst als kinderen zich meer op hun gemak voelen met het vergroten van hun kennis van het onderwerp. Een wiskunde bijlesleraar is een goed voorbeeld van iemand die deze ondersteuning en interactie kan bieden.
Als ouder is het aan jou om samen met je kind interesse te ontwikkelen in wiskunde door middel van speelse doch educatieve wiskunde activiteiten.
Lees hier onze blog over het helpen bij wiskunde van kinderen met leerproblemen.
Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt