Als Tolstoj's woorden je hart raken, moet je misschien Russisch leren!

Makkelijker gezegd dan gedaan? Zoals bij alle vreemde talen, vereist het leren van Russisch toewijding, motivatie, discipline én de juiste Russische cursus online om tot een goed niveau te komen!

Word één van de 280 miljoen Russischtaligen over de hele wereld! Als je een leraar wilt vinden, levert het zoeken naar Russische cursussen in Amsterdam de meeste resultaten op bij Superprof, maar er is veel meer keuze als je online Russisch leert.

In dit artikel deelt Superprof onze basistips om een basisniveau Russisch te verwerven – zodat je verder kan gaan richting het intermediaire niveau om echt tweetalig te worden, vanaf welk niveau je ook begint!

Een standbeeld
Rusland staat bekend om de imposante architectuur ǀ Bron: Unsplash
De beste leraren Russisch beschikbaar
Ivetta
5
5 (4 reviews)
Ivetta
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alona
5
5 (1 reviews)
Alona
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalya
Natalya
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daria
Daria
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amanda
5
5 (2 reviews)
Amanda
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ahmed
5
5 (2 reviews)
Ahmed
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nicolas
5
5 (1 reviews)
Nicolas
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (4 reviews)
Ivetta
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alona
5
5 (1 reviews)
Alona
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalya
Natalya
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daria
Daria
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amanda
5
5 (2 reviews)
Amanda
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ahmed
5
5 (2 reviews)
Ahmed
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nicolas
5
5 (1 reviews)
Nicolas
14€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Leer de Basis

Je kunt geen taal leren zonder met de basis te beginnen, net zoals je moet leren lopen voor je kunt rennen.

Het heeft geen zin om te proberen alles in één keer te leren, omdat je dan waarschijnlijk de weg kwijt raakt. Neem de tijd om het Russische alfabet, een paar belangrijke woorden en een beetje grammatica te leren, en na een tijdje zal je in staat zijn om zelf zinnen in het Russisch te maken!

Het Russische Alfabet

Als je begint met Russisch leren, is de eerste stap het leren van je nieuwe alfabet, net zoals je Japans, Grieks of Chinees leert.

Het Cyrillische alfabet verschilt nogal van het Latijnse alfabet en het zal behoorlijk wat studie vergen voor je het onder de knie hebt.

Als je geïnteresseerd bent in het leren van de Russische taal, is het eerste wat je moet doen het alfabet leren.

De Russen gebruiken het cyrillische alfabet, dat volledig verschilt van het Latijnse alfabet dat door Nederlanders en bij vele andere Europese talen wordt gebruikt.

Andere talen die het cyrillische alfabet gebruiken zijn Oekraïens, Wit-Russisch, Bulgaars, Servisch en meer. (Dus als je cyrillisch leert, kun je de geschreven woorden in die talen ook lezen). Cool, toch?

De Russische versie van het Cyrillische alfabet bevat drieëndertig letters. Er zijn veel goede bronnen online beschikbaar om het alfabet te leren.

Ik raad aan om wat tijd te besteden aan het bestuderen van het alfabet voor en aan het begin van je Russische lessen.

Een stevige basis zal je op een later moment goed van pas komen. Hoewel het niet al te moeilijk is om de letters in volgorde uit het hoofd te leren, vergt het tijd om er hele woorden en zinnen mee te kunnen lezen.

Denk eraan hoe moeilijk het was om in het Engels te leren lezen (en dat is je moedertaal!). In het Russisch zal het net zo zijn.

Gelukkig is leren lezen als volwassene, en dus als iemand die al geletterd is in een andere taal, gemakkelijker dan een kind dat helemaal moet leren lezen.

Hier zijn een paar dingen om te weten over het Russisch:

 • Het Russische alfabet bestaat uit 33 letters, waarvan 10 klinkers, 21 medeklinkers, en er zijn 2 stille letters die de klemtoon en het accent voor elk woord aangeven.
 • Handgeschreven Russisch wordt anders geschreven dan de getypte versie van de taal,
 • Er zijn 7 cyrillische letters die lijken op onze Latijnse letters, en die zelfs op dezelfde manier worden uitgesproken: А, Е, З, К, М, О, Т,
 • Negen letters lijken op het Grieks, dus als je ooit Grieks hebt gestudeerd op school zal dit je helpen om deze letters onder de knie te krijgen: Б, Г, Д, У, Ф, П, С, Р, Л,
 • Dus er zijn nog maar 15 letters over om te leren, toch?

Het is heel goed mogelijk om Russisch in je eentje te leren.

De Klanken en de Uitspraak van het Russisch

De Russische taal verschilt van het Nederlands en sommige klanken zullen compleet nieuw zijn voor beginners. Een van de belangrijkste dingen om te doen is te wennen aan de klanken en accenten van je nieuwe taal met behulp van Russische popsongs of podcasts.

Het is waar dat we niet vaak de gelegenheid hebben om Russisch te horen, dus het is aan jou om een goed voorbeeld te vinden!

Hier zijn een paar uitspraakregels om je Russisch te verbeteren:

 • In een lettergreep zonder accent wordt de Russische letter O uitgesproken als de letter A, zonder accent молоко́ (melk) als каранда́ш (potlood). Maar als er een accent is, spreek je het uit als [o]: помощь (help),
 • In een lettergreep zonder accent worden de letters Я, Е, Э uitgesproken als de letter И,
 • De letter Ё wordt in het Russisch altijd geaccentueerd
 • Gesproken Russische medeklinkers worden hetzelfde uitgesproken als hun stomme tegenhangers wanneer ze aan het eind van het woord voorkomen. обе́д- (diner) - [abét],
 • Gesproken medeklinkers worden stil wanneer ze gevolgd worden door andere stille medeklinkers. ю́бка - (rok) - [ioúpka],
 • Stille medeklinkers worden uitgesproken wanneer ze gevolgd worden door andere gesproken medeklinkers. футбо́лка - (t-shirt) - [foudbólka].

Om zo goed mogelijk Russisch te leren, is hier een video die de uitspraak van de verschillende Russische letters doorneemt:

 

Russische Grammatica en Vervoegingen

Nu we weten hoe we woorden in het Russisch moeten uitspreken, gaan we over naar de nachtmerrie van veel studenten: de regels van de grammatica en vervoegingen!

Grammatica

Het is essentieel om de Russische grammaticaregels te kennen, zodat je de taal goed kunt leren:

 • Er zijn geen regels om aan te geven waar de klemtoon op elk woord wordt gelegd. Het verschilt per woord, en kan zelfs veranderen van enkelvoud naar meervoud. Bijvoorbeeld, hand is рука́ (enkelvoud) - ру́ки (meervoud),
 • Soms kan het veranderen van de klemtoon van het woord zelfs de betekenis van het woord veranderen: замо́к (het slot)- за́мок (het kasteel),
 • Russen gebruiken geen hoofdletters voor de namen van de dagen van de week en de maanden, voor woorden die zijn afgeleid van plaatsnamen (zoals Moskoviet of Rus), voor woorden die nationaliteiten aanduiden (Frans, Italiaans, Spaans) ...), of voor titels (meneer, dokter ...),
 • De enige twee gevallen waarin een hoofdletter wordt gebruikt, zijn wanneer het aan het begin van een zin staat of wanneer het om een persoonsnaam gaat.

Ik ben ervan overtuigd dat het leren van grammatica essentieel is voor het leren van elke taal, zelfs je eigen moedertaal.

Natuurlijk leert iedereen op een andere manier, maar de Russische grammatica is zeer complex en hoe sneller je het begint te leren in de Russische les en het begint te gebruiken, hoe beter.

Het goede nieuws is dat als je de Russische grammatica eenmaal kent, je de taal met een hogere mate van nauwkeurigheid zult kunnen spreken, zelfs als je onbekende woorden tegenkomt.

Bijvoorbeeld, alle werkwoorden in het Russisch hebben bepaalde uitgangen en kunnen via hetzelfde patroon vervoegd worden, dus je kennis van de grammatica zal je in staat stellen om de nieuwe werkwoorden correct te gebruiken tijdens je Russische lessen.

Vervoeging

De vervoeging van het Russisch kan ingewikkeld zijn, dus we zullen alleen een paar eenvoudige regels bespreken.

Er zijn echter veel sites die de leerling kunnen helpen zijn grammatica te verbeteren, zoals russianforeveryone.com of russianforfree.com.

 • Het Russische werkwoord in de infinitief wordt gekenmerkt door de uitgang -TЬ (-TИ of -ЧЬ),
 • Russische werkwoorden zijn opgebouwd uit een stam en een uitgang die de tijd en de persoon aanduidt,
 • Werkwoorden kunnen ook een voorvoegsel en/of een achtervoegsel bevatten,
 • Russische werkwoorden worden vervoegd naar tijd (verleden, heden, toekomst) en naar twee vormen (voltooid of onvoltooid).
Sneeuw in Rusland
Ja, heel tropisch wordt het er niet! ǀ Bron: Unsplash

Volg je Russische cursus met een privéleraar!

Basiszinnen in het Russisch Leren

Om snel Russisch te kunnen spreken, moet je enkele basiszinnen kennen. Niemand verwacht dat je een expert bent in Russische grammatica, tenminste niet in het begin! De Russen zullen echt geen gesprek met je afkappen, alleen maar omdat je een werkwoord verkeerd vervoegd hebt!

De sleutel tot het verbeteren van je taalvaardigheden is oefenen en dus de taal spreken in het dagelijkse leven!

En om echt aan de slag te gaan, bieden veel websites een onderdompeling in het Russisch aan de hand van veel voorkomende zinnen, als onderdeel van een taalcursus:

 • rt.com : een echte gids voor de Russische taal! Met meer dan 100 gratis online beschikbare lessen, zal je genoeg mogelijkheden hebben om nieuwe woordenschat op te pikken. Het enige nadeel is dat de audio beperkt is.
 • Study-languages-online.com - deze site biedt minder sleutelzinnen om te leren, maar wat er wel op staat, bevat ook audio. Je vindt er ook oefeningen na elke les om je te helpen werken aan spreek- en luistervaardigheden
 • Wikibooks - enkele basiszinnen die nuttig zijn voor iedereen die naar Rusland reist, vergezeld van hun uitspraak in fonetische vorm.
 • russianforfree.com: deze website staat boordevol nuttige informatie en video's voor studenten die Russisch leren, waaronder een hele sectie met nuttige zinnen voor toeristen in Rusland.
 • Het kan ook de moeite waard zijn om onze gids voor gratis online Russische lessen te bekijken.

Natuurlijk is het ook de moeite waard om te investeren in een goed woordenboek Nederlands - Russisch, of kies ervoor om er een te downloaden voor je telefoon, zodat je het overal mee naartoe kunt nemen!

En zo kun je (relatief) gratis Russisch leren!

Kamtsjatka
Het wilde eiland Kamtsjatka ǀ Bron: Unsplash

Tips om Beter te Worden in het Russisch

Als je naar Moskou reist, zal je zeker een paar woorden Russisch moeten leren spreken.

Het is namelijk een van de weinige hoofdsteden ter wereld waar je je niet kunt redden door alleen maar Engels te spreken!

Als je in het Engels in een restaurant wilt bestellen of de weg wilt vragen, kan het best een uitdaging zijn.

Bovendien word je al snel als toerist bestempeld, iets wat je over het algemeen beter kunt vermijden. Hier zijn enkele van onze tips om je Russisch sneller te verbeteren en beter te integreren wanneer je naar Rusland gaat:

 • Volg de Russische kranten, radio en tv-zenders. Om vooruitgang te boeken, moet je wakker worden met Russisch, Russisch ontbijten, een Russische krant lezen en in het Russisch slapen!
 • Wat de kranten betreft, is het internet een grote troef voor degenen die niet in Rusland wonen! Vek: Daily Press is een goed voorbeeld van een Russische krant. De website richt zich op economie, politiek, cultuur en sport,
 • Het is ook gemakkelijk om via internet naar de radio te luisteren. Zo kun je je onderdompelen in de Russische cultuur door te luisteren naar muziek, maar ook naar talkshows en het nieuws. Russkoe Radio is een goede mix van beide,
 • Ook voor Russische TV is het internet je beste vriend! Twee van de grootste Russische TV-zenders zijn geweldig voor Russische studenten: Rossia 1 en Rossia 2. De eerste brengt algemeen nieuws, terwijl de tweede meer gericht is op cultuur, sport en recreatie,
 • Dompel jezelf onder in de Russische cultuur: ontmoet Russen via lokale meetups, ga op reis naar Rusland, verander de taal van je computer of telefoon in het Russisch, enzovoorts
 • Koop een woordenboek: om alle nieuwe woorden die je leert op te zoeken en je woordenschat te verbeteren!
 • Werk aan je zwakke punten: We hebben allemaal onze sterke en zwakke punten als het gaat om het leren van een nieuwe taal, en vooral voor een zo complexe als het Russisch.

Sommige mensen zullen bijna onmiddellijk een prachtig Russisch accent hebben, maar worstelen met de grammatica, terwijl anderen hun kracht zullen vinden in het lezen en schrijven van Russisch.

Soldaten in Rusland
Het leger is een belangrijk onderdeel van Rusland ǀ Bron: Unsplash

Om mijn luistervaardigheid te verbeteren, concentreerde ik me op één element: luisteren.

Vanuit dit oogpunt is elk soort audiomateriaal nuttig: podcasts, radio, cd, enz.

Het is ook een goed idee om Russische films te kijken, ze zijn uitstekend.

Samengevat:

 • Begin met het leren van de basis van de Russische taal, vooral het alfabet! Dit is een beetje een uitdaging voor Nederlandstaligen die gewend zijn aan het Latijnse alfabet.
 • Door een paar basiszinnen te leren, kun je genoeg leren om je in Rusland te kunnen redden.
 • Om je leerproces te versnellen, moet je je verdiepen in het dagelijkse leven, door naar Russische media te luisteren, in het Russisch te lezen en met Russen te spreken!
>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!