Nieuwsbericht: Vier van de top tien van buitenlandse films uit 2018 zijn Frans!

 • Jusqu'à la garde (Costody), 2017 - Xavier Legrand;
 • Les Gardienes (The Guardians), 2017 - Xavier Beauvois;
 • Zimna Wojna (Cold War), 2017 - Pawel Pawlikowski (Pools-Franse film);
 • Le Fidèle (Racer and the Jailbird), 2017 - Michaël R. Roskam (Belgisch-Frans-Nederlandse film).

Terwijl Amerikaanse superhelden aan de kassa de strijd aangaan met het kwaad, spelen de tot nadenken uitdagende Franse films overal op witte schermen een rol, met sociaal commentaar en het leven van echte mensen.

Toegegeven, ze zijn ondertiteld: tenzij je vloeiend Frans spreekt, zou het moeilijk zijn om de razendsnelle dialoog en de sardonische wendingen van zinnen te volgen.

Toch zul je in Franstalige films nauwelijks een speciaal effect aantreffen, en ook niet veel CGI-computer gegenereerde beelden.

Er is één buitengewoon 'kostuum' tussen de vier Franse films die hierboven zijn genoemd (Le Fidèle), maar autocoureurs dragen dan ook veel beschermende kleding.

Dat was een grapje!

Zonder maskers en capes om achter te verbergen, en zonder Lycra-panty's om strakke spieren te laten zien, hebben Franse acteurs eigenlijk maar één keuze: acteren.

Als we het over Amerikaanse film hadden, zouden we misschien een grapje maken over Wie was die gemaskerde man?, een verwijzing naar Batman.

Nu we het over de Franse film hebben, willen we graag weten: wie zijn jouw Franse favorieten op het grote scherm?

Van Simone Signoret tot Vincent Cassel; van Jacques Audiard tot Jean-Pierre Jeunet: laten we je vertellen over onze filmsterren!

Of klik hier om erachter te komen waarom film een ​​nationale obsessie is in Frankrijk.

De beste leraren Frans beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (10 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
5
5 (5 reviews)
Sophie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pierre
Pierre
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (4 reviews)
Ivetta
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (10 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
5
5 (5 reviews)
Sophie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pierre
Pierre
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (4 reviews)
Ivetta
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Schandaligen in de Franse Film

Om de een of andere reden lijkt het er altijd op dat vrouwen meer in schandalen verwikkeld raken dan mannen.

Of het nu gaat om politieke opvattingen, activisme of liefde, deze drie vrouwen hebben hun invloed gebruikt om de krantenkoppen te halen die niets met hun acteerwerk te maken hadden.

Cursus Frans Mechelen. Met dit weet Superprof genoeg waar je naar op zoek bent. Boek vandaag nog je eigen privéleraar en start snel je eerste les.

Simone Signoret

Signoret in de film 'L' Armée des ombres'
Signoret was, naast actrice, ook politiek actief | Flickr.com - Philippe Freyhof

Alhoewel in Duitsland geboren, groeide Signoret (1921-1985) vanaf haar tweede jaar op in Frankrijk.

In 1945 deed zij haar eerste serieuze ervaring op als filmactrice in een film van Yves Allégret (waarmee zij korte tijd was getrouwd) Les démons de l'aube. Zij speelde in talrijke grote en minder grote films en blonk vooral uit in rollen als hoer of een andere tragische figuur. Les diaboliques uit 1955 wordt gezien als een van haar meest indringende acteerprestaties.

Voor haar hoofdrol in de Engelse film Room at the Top won zij in 1959 de prijs van het Filmfestival in Cannes voor de beste actrice. Zij ontving in 1960 als eerste Franse actrice de Amerikaanse Oscar voor diezelfde rol, waarmee haar internationale doorbraak een feit was. De prijsuitreiking in Hollywood kreeg extra inhoud omdat zij voorheen van de Amerikaanse overheid een inreisverbod had gekregen vanwege haar linkse sympathieën.

Haar eerste echtgenoot Yves Allégret was al iemand met een trotskistisch verleden. Samen met Yves Montand, uit een communistisch nest, die haar tweede echtgenoot zou worden, tekende ze in 1950 een door de Wereldvredesraad uitgegeven verklaring tegen de kernbewapening. Dit leverde haar een Amerikaans inreisverbod op, dat echter van beperkte duur was. Zij en Montand hingen de toen belangrijke Franse communistische partij aan. Signoret protesteerde echter in 1956 openlijk tegen het neerslaan van de Hongaarse opstand. Na een reis door Oost-Europa in 1957 kwam zij zwaar gedesillusioneerd ten aanzien van het sovjetcommunisme terug  Signoret protesteerde later tegen de Franse koloniale oorlog in Algerije en tegen het Franco-regime in Spanje. Een enkele film waarin zij speelde is ook politiek gekleurd.

Interesse om cursussen Frans in Gent of in eender welk andere stad te volgen? Superprof wijst je zo de weg.

Catherine Deneuve

De dochter van toneel- en stemactrice Renée-Jeanne Simonot, staat Catherine Deneuve (1943) bekend om haar vele filmrollen en haar liberale politieke opvattingen.

Ze maakte haar filmdebuut op de prille leeftijd van 14 jaar, maar kreeg pas erkenning toen ze in 1964 de hoofdrol speelde in de Franse film Les Parapluies de Cherbourg (The Umbrellas of Cherbourg).

Bekend door 'The English Patient'.
Catharine Deneuve In Cannes | Wikimedia.org

Hoewel productief in haar acteer carrière, heeft deze hardwerkende Franse actrice ook haar eigen modelijn, het ontwerpen van brillen, schoenen en sieraden.

Je zou denken dat ze het te druk zou hebben om een ​​schandaal op te wekken, nietwaar?

Catharine Deneuve haalde onlangs de krantenkoppen met een open brief die ze ondertekende, waarin stond dat mannen het recht zouden moeten hebben om 'legitiem te flirten, te verleiden en onhandig aan te dringen' zonder angst voor vervolging.

Het bericht kwam op het hoogtepunt van de Hollywood #MeToo-beweging en werd niet goed ontvangen.

Een paar dagen later kwam ze daarop terug en verduidelijkte haar standpunt.

Brigitte Bardot

Op het hoogtepunt van haar carrière was ze de essentie van de 'stoeipoes', provocerend poseerde ze op posterreclame voor de film Le Mépris van Jean Luc Godard.

In feite waren haar golvende haren en pruilende lippen overal en bij elke gelegenheid prominent aanwezig; haar uiterlijk kreeg meer lof dan al haar optredens.

Tien jaar later trok Bardot (1934) zich op mysterieuze wijze terug van het scherm, het podium en de studio, nadat ze tijdens haar korte carrière meer dan zestig liedjes had opgenomen en 47 films had gemaakt. Tegenwoordig richt ze zich volledig op dierenactivisme.

En, zo lijkt het, haat en minachting!

Maar liefst vijf keer is ze vervolgd voor het aanzetten tot raciale en religieuze haat, waarbij ze een keer de hoogste boete heeft gekregen die ooit in Frankrijk is opgelegd voor die misdaad.

Ze gaf een aanwijzing voor haar opvliegende temperament toen ze in 1987 de Ordre national de la Légion d'honneur weigerde.

Blijkbaar is ze sindsdien niet milder geworden!

Interesse om Frans les te volgen? Bekijk snel wat Superprof je allemaal aanbiedt en kies je privéleraar aan de hand van enkele criteria.

Marion Cotillard

Cotillard speelde in de film 'La Vie en Rose"
Marion Cotillard is buiten actrice ook milieu activiste | Flickr.com - Melisa David

Dit is een Franse actrice die geen problemen had met het accepteren van de hoogste civiele onderscheiding van Frankrijk. In 2016 kreeg Marion Cotillard (1975) de eer die Brigitte Bardot had geweigerd.

Naast die onderscheiding is deze Franse actrice de trotse ontvanger van een Bafta, een Golden Globe, twee Césars en een Lumière Award.

Wat ze deed om ze te verdienen is fenomenaal: tot op heden hebben haar films aan de kassa meer dan drie miljard dollar opgebracht.

Het is duidelijk dat ze een aantrekkingskracht heeft; een magnetische kracht die maar weinigen kunnen weerstaan.

Immers, hoeveel vrouwen zouden in de film La Vie en Rose zo'n realistisch beeld kunnen geven als Cotillard deed in het portretteren van Edith Piaf, de beroemdste Franse zangeres?

Het is die aantrekkingskracht waarover de roddelbladen speculeerden en die de doodsklok luidden voor het huwelijk van Brad Pitt (met Angelina Jolie). Toen ze samen in de Amerikaanse film Allied (2016) speelden , ging er een gerucht over een romance...

Maar dat is niet de enige reden waarom ze op onze schandaal-lijst staat.

Een van haar meer dramatische acties op het activismefront was zichzelf opsluiten voor het Louvre om de vrijlating van dertig Greenpeace activisten die in Rusland vastzaten te eisen, waarbij ze zichzelf onwrikbaar uitriep tot klimaatverdediger.

Deze drie opmerkelijke Franse actrices, zo getalenteerd in hun vertolking van allerlei filmrollen, lijken meer gebruik te maken van hun sociale positie, dan alleen maar een lust voor het oog te zijn en prijzen te winnen.

Zelfs als ze dat op een 'schandalige' manier doen!

Frans lessen in de hoofdstad volgen is nooit gemakkelijk geweest dankzij Superprof. Interesse om in een ander stad les te volgen? Dit kan gerust ook!

De Franse Sirenes op het Witte Doek

Voordat we verder gaan, een trivia vraag: Roger Vadim had een liefdesaffaire met twee van onze schandalige sirenes. Welke twee?

De drie actrices van de Franse film die zojuist zijn besproken, kwalificeren zich ongetwijfeld als sterren op het witte doek; het is slechts het uiterste van hun acties dat hen op de lijst van schandaligen plaatst.

Nu hebben we drie filmactrices van angstaanjagende schoonheid en verbluffende vaardigheden die zich zo volledig in hun filmrollen onderdompelen dat ze, voor de tijd van het filmen, eigenlijk hun personage worden.

Audrey Tautou

Door Amélie, misschien wel een van de bekendste Franse films ter wereld, verwierf de Franse actrice Audrey Tautou (1976) internationale bekendheid als het onstuitbaar nieuwsgierige, zonnig optimistische titelpersonage.

Met slechts een handvol rollen aan ervaring, voordat ze de hoofdrol in deze film kreeg, scoorde ze talloze prijzen - net als de film zelf.

Sindsdien heeft ze haar voorraad gediversifieerd: komedies, drama's, intriges, de Da Vinci Code...

Hoewel ze in het verleden Engelstalige films heeft gemaakt, staat ze er stellig op dat ze een Franse actrice is en in Frankrijk zal blijven werken.

Binoche speelt in Engels en Franse films
De filmdiva 'La Binoche' | Flickr.com - the_Agent

Juliette Binoche

Ze verzorgde The English Patient (1996) en bracht Chocolat (2000) naar Johnny Depp, en op de een of andere manier vindt ze de tijd om deel te nemen aan organisaties zoals Reporters Without Borders.

In de pers wordt deze Franse actrice vaak La Binoche (1964) genoemd en ze heeft er tijdens haar 35-jarige carrière geen enkel probleem mee gehad om in zowel Engelse als Franse productiefilms te spelen.

En het lijkt alsof ze niet te stoppen is!

Isabelle Huppert

De hoofdrolspeelster uit de film La Pianiste(The Piano Teacher), 2001, is aangeprezen als een van de meest talentvolle Franse actrices ter wereld.

En met een goede reden!

Met een carrière van bijna vijftig jaar heeft deze Parisienne (geboren 1953) de kans gehad om zich in te leven in de meest uiteenlopende menselijke ervaringen: tragedie en wanhoop; komedie en dwang - allemaal in opdracht en met precisie.

Desondanks is ze recentelijk vergeleken met de Franse actrice Isabelle Adjani (1995) die, volgens die filmcriticus, veel dieper ingaat op pijn en passie dan deze gevestigde ster.

Isabelle Yasmine Adjani

Adjani werd boren in Parijs in 955 en is een Franse actrice, filmproducente en zangeres. Ze won in haar carrière vijfmaal de César voor beste actrice, het Franse equivalent van de Oscar.

Op veertienjarige leeftijd speelde ze in haar eerste film. Na enkele minder belangrijke rollen, ontving zij in 1974 positieve kritieken en veel openbare hulde voor haar prestatie in de film La Gifle.

Het betekende haar doorbraak in de Franse filmwereld. Het volgende jaar kreeg zij haar eerste serieuze hoofdrol in het drama L'Histoire d'Adèle H van Nouvelle-Vague-icoon François Truffaut. Hierin speelde ze de jongste dochter van Victor Hugo en werd zij genomineerd voor een Oscar voor beste actrice. Dit opende de deur naar rollen in Hollywoodfilms.

In 1982 ontving zij haar eerste César voor beste actrice voor haar rol in de dramatische horrorfilm Possession. In 1984 haalde ze opnieuw de César binnen met haar rol in het broeierig liefdes- en wraakdrama L'Été meurtrier. In 1989 coproduceerde en speelde zij de titelrol in de tragische Franse film Camille Claudel. In deze film vertolkt zij op prachtige wijze het trieste leven van de beeldhouwster Camile Claudel (1864-1943). Deze film zou haar een derde César-prijs en haar tweede nominatie voor een Oscar voor beste actrice opleveren. De film werd ook genomineerd voor de beste film in een vreemde taal. Dankzij deze grote publiciteit werd zij door het magazine People verkozen tot een van de vijftig mooiste mensen in de wereld. Voor haar titelrol in het bloederige historisch drama La reine Margot (1994) werd ze met een vierde César bekroond. Vijftien jaar later behaalde ze haar voorlopig laatste César met het drama La Journée de la jupe (2009).

Aan huis of een Frans cursus online volgen kan bijzonder makkelijk dankzij Superprof. Zoek niet langer en boek je privéleraar!

Een van haar beste films is 'Le Piano'
In haar carrière van vijftig jaar speelde Huppert allerlei soorten rollen | Flickr.com - Tamara Dunn

Eervolle Vermelding: Danielle Darrieux

Ondanks dat we probeerden de cijfers in evenwicht te houden, onze stem uitbrachten voor drie schandaligen en drie sirenes van het beste acteurstype, zou deze lijst niet compleet zijn zonder de fenomenale Danielle (1917-2017) te noemen.

De carrière van deze Franse actrice overspande een record van 80 jaar; ze accepteerde nog steeds sappige rollen tot 2010 - op de rijpe jonge leeftijd van 97 jaar.

O, als we allemaal zo begaafd konden zijn!

De Franse taal leren? Volg je cursussen Frans in Antwerpen of in eender welk ander Vlaamse stad via Superprof!

Hoe Zit het met de Acteurs in de Franse Film?

Het lijkt makkelijker om actrices te bekritiseren, omdat er eerlijk gezegd meer informatie over hen is.

Acteurs die zich slecht gedragen, worden daarentegen over het algemeen niet gerapporteerd, althans niet in de mate dat hun vrouwelijke tegenhangers dat wel zijn.

Onze eerste acteur is echter een beetje een rebel...

Gérard Depardieu

Het is de vraag of we Gérard Depardieu (1948) op de lijst van Franse acteurs moeten plaatsen, aangezien hij in 2012 verklaarde dat hij zijn Franse paspoort zou opgeven en momenteel in België verblijft. In 2020 werd hij aangeklaagd voor verkrachtingen en seksuele aanrandingen.

Desalniettemin heeft hij belangrijke bijdragen geleverd aan de Franse film, zoals hij speelde in de film Le Dernier Métro (The Last Metro), 1980 en Jean de Florette (1986) - wat hem tot een internationale ster maakte.

Hij wordt zelfs beschouwd als de meest productieve personageacteur aller tijden, met meer dan 170 films sinds 1966.

Zijn flair voor komedie garandeerde hem vrijwel een rol in alle vier de Astérix films, maar het is ook bekend dat hij af en toe in een thriller schittert.

Hij speelt ook af en toe in een romantische komedie, zoals in de film Cyrano de Bergerac, waarvoor hij de prijs voor beste acteur won op het Franse filmfestival van Cannes.

Zijn populariteit heeft zijn bad boy personage vrijwel overschaduwd: rijden onder invloed, seriële rokkenjagerij en, van alle dingen, zijn blaas in een fles legen in een vliegtuig!

Alain Delon

Deze ervaren Franse acteur (geboren 1935) werd een van de grootste sekssymbolen van de Franse films in de jaren zestig.

In Cannes ontdekt door een Amerikaanse talentenscout, kreeg hij zijn eerste contract aangeboden, op voorwaarde dat hij Engels zou leren.

Hij weerstond de verleiding van Hollywood na een ontmoeting met de beroemde Franse filmregisseur Yves Allegret, die hem in zijn debuutfilm castte.

Romy Schneider in Monpti (1957)
Romy Schneider had ooit een relatie met Alain Delon | Flickr.com - Truus, Bob & Jan too!

Ooit verloofd met Romy Schneider (1938-1982) - ze ontmoetten elkaar op een filmset, heeft ook hij genoten van zijn aandeel in romantische relaties en juridische problemen.

Nee, de Markovic-affaire was geen fictief verhaal over intriges...

Aanvankelijk geassocieerd met de Nouvelle Vague, is deze favoriet van het filmfestival vooral bekend om de film À Bout du Souffle (Breathless) - een van zijn vroegste rollen.

Als ster van ontelbare commerciële films minachtte hij intellectuele ondernemingen en verkoos hij actie boven naaktheid.

Of het nu gaat om de film Un long dimanche de fiançailles (A Very Long Engagement), 2004 – een bedoelde woordspeling, of de veelbelovende film L'Ascension (2017), acteurs en actrices in Frankrijk prikkelen het Franse publiek, en dat van over de hele wereld.

Afgezien van het lezen van ondertitels, is er geen enkel genre dat de typische Franse film definieert, alleen uitmuntendheid zoals geportretteerd door getalenteerde Fransen op het witte doek.

Heb je je eigen lijst met de beste Franse films?

Als je dit artikel leuk vond, waarom zou je dan niet meer leren over de geschiedenis van de Franse film?

Tip: Kijk ook eens op de website van Netflix. Je zult dan zien dat daar veel Franse films en series te vinden zijn. Bijvoorbeeld:

Franse Films en Series op Netflix

Als je naar Franse films wilt kijken op Netflix, dan zijn deze films zeker de moeite waard:

 • Camille Claudel, 1988: In dit hartstochtelijke drama trekken het talent en de ambitie van de Franse beeldhouwer Camille Claudel de aandacht van de legendarische beeldhouwer Auguste Rodin. In de hoodrollen spelen Isabelle Adjani, Gerard Depardieu en Madelaine Robinson. Regisseur Bruno Nuyten;
 • Des vents contraires, 2011: Nadat zijn vrouw op onverklaarbare wijze verdwijnt, verhuist een man samen met hun twee kinderen naar zijn geboorteplaats om hun verdriet te vergeten en verder te gaan. Geregisseerd door Jalil Lespert en met een rol voor Audrey Tautou;
 • De rouille et d’os, een Frans-Belgische dramafilm uit 2012 onder regie van Jacques Audiard. Alain is een werkloze twintiger die zijn zoontje Sam alleen opvoedt. Ze trekken in bij de zus van Alain aan de Franse Rivièra. Omdat hij verschillende gevechtstechnieken beheerst, krijgt hij een baan bij een beveiligingsfirma. Als portier van een discotheek ontmoet hij Stéphanie (Marion Cotillard) een orka verzorgster het dolfinarium Marineland. Zij verliest haar onderbenen bij een ongeluk;
 • Le Petit Prince, een Franse animatiefilm uit 2015. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Antoine de Saint-Exupéry en geregisseerd door Mark Osborne. De Franse stem van ‘de roos’ is van Marion Cotillard.

Franse Series op Netflix

 • Marseille (2016) is de eerste Franse Netflix originele serie. De serie is een politiek drama en speelt zich af in Marseille. De hoofdrol wordt gespeeld door de bekende Franse acteur Gérard Depardieu. Hij speelt Robert Taro, die al twintig jaar de burgemeester van Marseille is. Dan besluit zijn voormalige protégé, Lucas Barres, ook voor het burgemeesterschap te gaan. Er ontstaat een intense strijd waarbij macht, corruptie en wraak elkaar afwisselen.
 • La Mante is een Franse miniserie die in 2017 op Netflix verscheen. Het is een thriller en speelt zich af in Parijs. In de serie gaat de politie op zoek naar een seriemoordenaar die Parijs terroriseert. De moorden zijn geïnspireerd op de seriemoordenaar Jeanne Deber, beter bekend als The Mantis.  Om de huidige seriemoordenaar op te sporen wordt Jeanne ingeschakeld door de politie. Zij helpt de politie op één voorwaarde: ze heeft alleen contact met haar vervreemde zoon die bij de politie werkt. Wat volgt, is een spannende zoektocht door Parijs en de ontwikkeling van een moeilijke relatie tussen moeder en zoon;
 • La Forêt is een mysterieuze misdaadserie die sinds 2018 op Netflix staat. De serie is opgenomen in de Franse Ardennen en delen van het Belgische Wallonië. Het verhaal gaat over een tienermeisje, Jennifer, dat opeens verdwijnt in de bossen van de Ardennen. Captain Decker krijgt de leiding over het onderzoek en wordt geholpen door een lokale politievrouw die het meisje goed kende. De docent van Jennifer heeft in hetzelfde bos ook een mysterieus voorval meegemaakt en helpt de politie om Jennifer te vinden. Ze ontrafelen allerlei vreemde gebeurtenissen en proberen het mysterie rond het bos te ontrafelen.

En dit is nog maar het topje van de ijsberg van de Franse films en series op Netflix. Met een abonnement voor € 12,- per maand, kun je je helemaal uitleven en genieten van de aantrekkingskracht van de Franse film.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep