Hoofdstukken
Ben je klaar voor een leven dat bruist van de uitdagingen en kansen? Kies dan voor een wiskunde studie! Als wiskundige heb je op veel gebieden nèt dat streepje voor als je carrière wilt maken.
Als wiskundige heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een loopbaan als leraar of onderzoeker, of voor andere wiskundige banen op veel verschillende gebieden, zoals engineering of bankieren.
Welke weg je ook inslaat, met kennis van pure wiskunde, wiskundige concepten, procedures, regels en theorieën kom je er wel. Als wiskundige ben je in staat om de meest voorkomende vraagstukken op verschillende gebieden op te lossen. Het is daarom van belang door middel van wiskundevaardigheden je probleemoplossend vermogen goed te ontwikkelen.
Voordat we beginnen uit te leggen hoe je een professionele wiskundige wordt, verdiepen we ons eerst in wat een wiskundige nou precies is.
Iemand wiens vakgebied de wiskunde is, is een wiskundige
Dit is nogal logisch. Toch missen veel mensen de belangrijkste eigenschappen die een professionele wiskundige nodig heeft.
Om een super wiskundige en een echte expert in de wiskunde te worden, is het de taak van de wiskundige om zich een denkproces eigen te maken dat in staat stelt om abstracte theoretische problemen te onderzoeken.
Vervolgens past de wiskundige de kennis toe die hij heeft opgedaan tijdens de studie wiskunde. Zo is de wiskundige in staat om vraagstukken uit de praktijk op te lossen en problemen op het gebied van economische, technische, zakelijke, natuurkundige en aanverwante disciplines.
Als je niet bang bent om grote doelen te stellen en je wilt een waar wiskundewonder worden, laat dan je angsten los en ga voor de top van de carrièreladder. Ben je intelligent genoeg en bereid moeite te doen om een expert in wiskunde te worden, dan is het een kwestie van tijd en staat niets je in de weg om een briljante professional in wiskunde te worden.
Voordat we ingaan op de beste manier om een wiskundige te worden en je vertellen welk pad je moet volgen binnen het wiskundeonderwijs, bespreken we eerst enkele abstracte maar belangrijke competenties.
Op zoek naar een privéleraar voor je wiskunde lessen? Ontdek alle mogelijkheden met Superprof.
Deze competenties helpen je bij het behalen van je wiskundegraad en het creëren van een succesvolle loopbaan in de wiskunde. Hieronder volgen een aantal tips om je wiskundige vaardigheden te verbeteren:
- Leer beter na te denken, want wiskunde is niet meer dan een andere, out-of-the-box manier van denken. Het komt allemaal neer op reflectief denken dat je voorbereidt op het maken en begrijpen van bijvoorbeeld complexe analyses.
- Als je een wiskundig probleem probeert op te lossen, moet je diep ingaan op het concept. Ontdek het onderliggende probleem en probeer dit te doorgronden. Besteed eerst tijd aan het begrijpen van het probleem en pas daarna aan het bepalen van de best bruikbare methode om het vraagstuk aan te pakken.
Wiskunde leren op school
Het pad dat je volgt om een wiskundige te worden begint lang voordat je start aan je vervolgopleiding. Je denkproces is het belangrijkste ingrediënt dat zo vroeg mogelijk gepolijst moet worden.
De vakken die je kiest op de middelbare school en je opleiding daarna zijn je eerste stappen op weg naar het worden van een professionele wiskundige. Volg verschillende wiskundevakken op school. De wiskunde die je op school leert, versterkt je basiskennis van de wiskunde zodat er een solide fundering ontstaat. Sommige van de wiskundevakken die scholen aanbieden, zijn:
- Wiskunde A uitleg
- Wiskunde B uitleg
- Wiskunde C uitleg
- Wiskunde D uitleg
- Rekenen
- Algebra
- Bijles statistiek
- Trigonometrie
- Geometrie
Behalve deze pure wiskundevakken kun je je ook verdiepen in:
- Natuurkunde
- Computer cursus
Deze cursussen passen wiskundige vaardigheden toe op situaties in de praktijk. Ze zullen je helpen vaardigheden te ontwikkelen voor data-analyse, communicatie en wiskundige modellen. Door vakken te volgen met betrekking tot computerwetenschap leer je meer over grote datasets, matrices of recursieve (zichzelf herhalende) berekeningen. Vind wiskunde hulp voor de middelbare school en hoger bij docenten in heel Nederland met Superprof.

Je leert ook de elementaire wiskunde die nodig is om complexe wiskundige concepten te optimaliseren en ingewikkelde algoritmen te creëren. Al met al zullen deze cursussen je voorbereiden op het succesvol behalen van je bachelor in wiskunde. Ook voor veel andere bachelors is het overigens nodig om bepaalde wiskunde of statistiek vakken te halen!
Wiskunde leren aan de universiteit
De volgende stap is om jezelf in te schrijven op de universiteit, zodat je je verder kunt verdiepen in de wiskunde. Hier haal je je bachelor of master, die je trainen in wiskundig redeneren en andere relevante onderwerpen, zoals logica, formeel bewijs, generalisatie en abstractie. Je krijgt toegang tot gevorderde onderwerpen in de wiskunde, zoals:
- Discrete wiskunde
- Lineaire algebra
- Differentiaalvergelijkingen
- Calculus-II
- Getaltheorie
- Numerieke analyse
- Statistieken en Kansberekening
Na je master kun je zelfs nog promoveren tot doctor. Je moet dan toegelaten worden tot een doctoraatsprogramma, of PhD. Een doctoraat is de hoogste graad die je kunt behalen aan de universiteit.

Om een PhD te behalen, moet je wel een beetje competitief ingesteld zijn. De meeste universiteiten die deze graad aanbieden, vereisen een wiskunde toelatingsexamen zoals de GRE of GMAT. Hier is een lijstje met dingen die je nodig kunt hebben om je kansen te vergroten om geselecteerd te worden voor een doctoraatsprogramma:
- Aanbevelingsbrief
- Cijferlijst
- Een motivatiebrief
Er zijn enkele programma's die veel meer nodig hebben dan GMAT-scores en deze documenten. Deze kunnen ook om bepaalde hogere wiskunde vakken vragen samen met het halen van hun eigen toelatingsexamens.
Het is ook belangrijk dat je een keuze maakt tijdens het kiezen voor een PhD. Dit komt omdat doctorale programma's zijn onderverdeeld in:
- Theoretisch
- Toegepast
Tot op zekere hoogte overlappen deze twee richtingen elkaar. Als je kiest voor de theoretische kant van het doctoraatsprogramma, moet je je bekwaamheid laten zien in de kernthema's van wiskunde die gewoonlijk topologie, geometrie, analyse en algebra omvatten.
In toegepaste doctoraatsprogramma's zijn wiskunde-gerelateerde onderwerpen zoals economie, natuurkunde, astronomie of andere dergelijke studierichtingen ook nodig, samen met de studielast van wiskunde.
Ongeacht of je kiest voor theoretische of toegepaste wiskunde, tijdens je eerste twee jaar in je doctoraatsprogramma zul je veel tijd moeten besteden aan het volgen van lessen, seminars, colleges en gastcolleges door andere wiskundigen.
Deze doctoraatsprogramma's starten in het eerste jaar met basiscursussen en gaan in de jaren daarna richting meer gespecialiseerde, selectievere studierichtingen. Je selecteert de vakgebieden waar je interesses liggen. Sommigen van hen kunnen de volgende onderwerpen bevatten:
- Topologie
- Combinatoriek
- Functionele analyse
- Homologie
- Functionele analyse
Je krijgt je doctoraatsdiploma ofwel de promotiebul als je je proefschrift met succes verdedigd hebt. Aan dit proefschrift werk je vaak 4 tot 6 jaar door onderzoek te doen en dit is dan ook een origineel, wetenschappelijk werk. In de jaren dat je aan het proefschrift werkt, ben je vaak ook via een baan, beurs of als assistent verbonden aan een universiteit. Je bent dan een promovendus.
Bepaalde beurzen kunnen je vervolgens helpen bij te dragen aan de studie van de wiskunde. Het proefschrift onderwerp dat je kiest, hangt af van je pad binnen de doctoraatsopleiding en kan betrekking hebben op de volgende opties:
- Het kan te maken hebben met onderwerpen die de toepassing van specifieke wiskundige principes en concepten onderzoeken voor het vinden van oplossingen op andere gebieden, bijvoorbeeld de toepassing van algebraïsche principes op biochemische reacties.
- Het kan ook gaan om nieuwe, geavanceerde onderzoeken om nieuwe concepten en innovatieve tools in de technologie te analyseren.
Tijdens je studie kun je ook stage lopen. Dit zal je helpen inzicht te krijgen in de mogelijke banen voor professionele wiskundigen. Werk mee aan onderzoeksprojecten tijdens je laatste academische jaar. Ga ook op zoek naar vacatures en onderzoek je kansen voor een succesvolle wiskunde carrière.

Als je vrije tijd hebt, besteed die dan aan het volgen van een online wiskunde cursus over onderwerpen als data science, biostatistiek, wiskundige fysica etc. Dit zal je helpen bij je scriptie en je voorbereiden op het behalen van een studiebeurs in de wiskunde.
Je vraagt je misschien af, nu je jezelf hebt ingeschreven voor een van de programma's, wat de ultieme eigenschap is die je moet hebben om een succesvolle carrière als wiskundige te realiseren. Wees je ook bewust van eigenschappen die je succes zouden kunnen belemmeren.
Misschien nog wel meer dan bij iedere andere carrière is doorzettingsvermogen een belangrijke factor die nodig is om een uitstekende wiskundige te worden. Zet een dikke streep door het woord 'opgeven'. Als iets moeilijk lijkt en je denkt aan opgeven, mislukt het gegarandeerd, vooral in de wiskunde.
Nu we de basisstappen hebben besproken die je opleiden tot een professionele wiskundige, gaan we wat dieper in op de regels en eisen zodat je beter weet wat je kunt verwachten tijdens je studie om een wiskunde pro te worden.
De gouden "GP" -regel
Je zult tijdens je opleiding tot wiskundige met veel situaties te maken krijgen waarin je vastloopt op een probleemstelling. Bij veel mensen leidt dit tot paniek en daardoor verliezen ze het overzicht van wat ze aan het doen waren. Dit kan leiden tot korte- en lange-termijn fouten en mislukkingen.
Wanneer je in die situatie terecht dreigt te komen, volg dan de "Geen Paniek" (GP) -regel. Begin met hard nadenken en blijf kalm, ook als je er niet meteen uitkomt. Neem afstand, doe een tijdje iets anders en kom er later op terug. Herhaal dit en houd vooral vol. Blijf brainstormen totdat je met iets komt. Hierdoor train je je hersenen tot ze in topconditie zijn.

Snap hoe je wiskunde kunt begrijpen
Net als een computercode is wiskunde sequentieel. Het onthouden van de concepten en formules helpt op korte termijn, maar voor de lange termijn werkt slechts onthouden niet. Stel jezelf veel vragen als je een bepaald concept wilt begrijpen. Hoe en waarom werkt dit? Hoe en waar kun je het toepassen? Hierdoor kun je de informatie lang vasthouden en hoef je niet de boeken in te duiken wanneer je deze ergens opnieuw moet gebruiken.
Oefening baart kunst
Bijna iedereen heeft dit ooit wel eens gehoord in zijn of haar leven. Deze zin lijkt nog meer van toepassing op wiskunde dan op enig ander gebied. Wil je een Meester worden in de wiskunde? Train dan zo vaak je kunt en train hard. Oefen continu, want al doende leert men.
Denk je erover om een echte wiskundige te worden? Doe dit alleen als je oprecht gepassioneerd bent. Leer hoe je gemotiveerd kunt blijven. Blijf nieuwsgierig en blijf vragen stellen over hoe een probleem wordt opgelost en wat de oorzaken waren van een geweldige ontdekking.
Als je over voldoende kennis beschikt en een grote passie voor de wiskunde hebt, dan heb je een grote kans om een geslaagde wiskundige te worden. Vergeet niet dat er altijd een wiskundeleraar in de buurt is indien nodig. Professionaliteit verkrijg je door passie en ervaring. Combineer beide en je bent klaar voor de toekomst!
Roger Bacon benadrukte het belang van een passie voor wiskunde en het toepassen van wiskunde in de wereld om ons heen als volgt:
"Want de dingen van deze wereld kunnen niet worden ontdekt zonder kennis van wiskunde."
Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt