Lichaamsbeweging vereist een zekere mate van regelmaat als je bepaalde doelen wilt nastreven. Als je arts je vraagt of je 1-5, 5-10 of 10+ uur per week traint, bedoelen ze elke week en niet één willekeurige week!

Maar als je overdag werkt of studeert, kinderen hebt of je leven gewoon te hectisch is om trainingen op voorhand te kunnen plannen, kan het moeilijk zijn om met regelmaat aan fitness te doen. Bovendien, hoe weet je wanneer het een goed moment is om te trainen, om zo het beste uit je activiteiten te halen? Als je maar weinig tijd hebt, wil je er zeker van zijn dat je de tijd die je aan training besteedt, optimaal benut, toch?

Je weet dat je fysieke en mentale toestand verandert naarmate de dag vordert, en dat dit invloed kan hebben op de kwaliteit van je training.

Ben je wel eens gaan hardlopen en voelde je je vervolgens helemaal goed toen je thuiskwam, maar was je een andere keer juist uitgeput en leeg? Dit zou kunnen verklaren waarom...

Hier zijn de redenen per dagdeel:

 • s Morgens: Dit is wanneer je mentale scherpheid en geheugen op hun hoogtepunt zijn, je testosteron is dan ook op zijn hoogste niveau.
 • Middag: Je pijntolerantie is dan op zijn hoogst, wat goed is als je je training naar een hoger niveau wilt tillen. Houd er echter rekening mee dat je je rond 13.00 uur vermoeid kunt voelen. In de late namiddag zijn het adrenalineniveau en de lichaamstemperatuur hoog.
 • s Avonds: Aan de ene kant zijn coördinatie, uithoudingsvermogen en lichaamstemperatuur op hun ideale niveau voor inspanning. Anderzijds verslechtert de concentratie geleidelijk.
 • s Nachts: Vanaf ongeveer 21.00 uur begint het lichaam extra melatonine, een slaaphormoon, aan te maken.

Bovendien verandert je activiteitsniveau naarmate je ouder wordt. Oudere mensen zullen merken dat ze het meest actief zijn in de vroege namiddag, terwijl jongere sporters de voorkeur geven aan de vroege ochtend of avond.

Een fitnesscoach die je motiveert en op het juiste spoor houdt, en die je een trainings- en voedingsplan voorlegt dat is afgestemd op je lichaam, routine, atletisch vermogen en je doelstellingen, kan ongelooflijk nuttig zijn.

Hoewel dit voor sommigen kan lijken op een andere manier voor de fitnessindustrie om geld te verdienen, zijn personal trainers experts op hun gebied. Het vergt jaren van training en examens om gecertificeerd te worden en je persoonlijke trainingscertificaat te verdienen om een personal trainer te worden, dus je kunt er zeker van zijn dat je in bekwame handen bent.

Je persoonlijke fitnessinstructeur is er om steun en advies te geven over alle aspecten van lichamelijke en geestelijke gezondheid, van voeding tot functionele trainingstechnieken, en hoe je het meeste uit je trainingsprogramma kunt halen, en meer specifieke kwesties zoals het tijdstip van de dag waarop je zou moeten trainen.

Personal training is te vinden in fitnessclubs en sportscholen, maar er zijn ook veel particuliere bedrijven - je zult dus keuze te over hebben!

Man springt in de lucht
Niks kan je nog stoppen als je traint ǀ Bron: Unsplash

Laat je helpen door een personal coach!

De beste leraren Personal trainer beschikbaar
Randall
5
5 (6 reviews)
Randall
48€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jan
5
5 (1 reviews)
Jan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastian
Sebastian
65€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Imran
Imran
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jitske
Jitske
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nora
Nora
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessio
5
5 (4 reviews)
Alessio
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Randall
5
5 (6 reviews)
Randall
48€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jan
5
5 (1 reviews)
Jan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastian
Sebastian
65€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Imran
Imran
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jitske
Jitske
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nora
Nora
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessio
5
5 (4 reviews)
Alessio
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Training Voor Ontbijt

In tegenstelling tot wat sommigen misschien zeggen, is trainen op een lege maag een goede zaak, omdat het ons lichaam dwingt energie te halen uit ons opgeslagen vet, en we dus een grotere kans hebben om overtollige kilo's kwijt te raken en af te slanken.

Trainen voor het ontbijt helpt je gegarandeerd meer vet te verbranden tijdens je training, omdat je lichaam de opgeslagen suikers al heeft opgebruikt tijdens de slaap, wat betekent dat het moet vertrouwen op opgeslagen vet als brandstof.

Kijk hier voor fitnesslessen bij mij in de buurt.

Als het op je fitnessvoeding aankomt, zul je moeten uitzoeken hoe je voldoende gezonde vetten binnenkrijgt. Deze zullen je helpen om sneller te herstellen omdat ze de groei van celmembranen bevorderen, wat het immuunsysteem versterkt en ontstekingen helpt bestrijden.

Er zijn veel voordelen aan lichaamsbeweging in de ochtend:

 • Als je vroeg genoeg opstaat, kun je drukte vermijden en heb je de weg of de sportschool voor jezelf
 • Je hebt iets om voor uit bed te komen
 • Je houdt jezelf energiek voor de rest van de dag door de verhoogde productie van endorfine
 • Je zal een betere nachtrust te hebben

Een Gids voor Hardlopen op een Lege Maag

 • Als je je zorgen maakt over trainen voordat je gegeten hebt, ga dan naar je arts. Hij of zij kan je adviseren over wat het beste is voor je lichaam.
 • Zorg ervoor dat je de avond voor je training voldoende koolhydraten eet om je lichaam van brandstof te voorzien, of je nu een wedstrijd speelt of een persoonlijke trainingssessie hebt in de sportschool. Als erkend gezondheids- en fitnessprofessional kan je personal trainer je hierover adviseren.
 • Drink een groot glas water zodra je wakker wordt. Dit helpt de belangrijkste functies van je lichaam op gang te brengen en zorgt ervoor dat je voldoende gehydrateerd bent.
 • Neem altijd geld mee - je weet nooit wanneer je het nodig hebt. Om wat eten te kopen als je je niet goed voelt, of om de bus te nemen.
 • Probeer je training regelmatig te doen, en ga niet te ver. Het is aan te raden om te beginnen met 20-30 minuten achter elkaar te lopen, en nooit langer dan 1 uur op een lege maag.
 • De ochtend is bij uitstek geschikt voor duurtrainingen in plaats van trainingen met een hoge intensiteit, omdat dit in de loop van de dag kan leiden tot vermoeidheid en zuurvorming.
 • Als je vaak hardloopt (ongeveer 3-4 keer per week), kun je één keer per week voor het ontbijt trainen. Als je echter minder dan 3 keer per week hardloopt, probeer dit dan maar eens in de twee weken te doen.
 • Als je training klaar is, zorg dan voor een stevig en evenwichtig ontbijt.
Vrouw doet yoga
Yoga, buiten, vol energie! ǀ Bron: Unsplash

Training na de Lunch

Trainen na de lunch is niet de beste tijd om te trainen - je lichaam moet rusten, en daarom voelen we ons vaak slaperig in de vroege namiddag. Dit is al duizenden jaren een onderdeel van onze biologische lichaamsklok, en dat is niet iets dat kan worden veranderd!

Maar als dit tijdstip voor jou als sporter het beste werkt, ga je gang - weet alleen dat een fitnessspecialist het je zal afraden.

Hoewel je meer last hebt van vermoeidheid, ben je over het algemeen alerter dan 's ochtends, dus is het makkelijker om je veters aan te trekken en te gaan (zolang je niet gegeten hebt in het uur voor je workout)!

Dus hoe moet je je tijd indelen als het gaat om eten en trainen in de vroege namiddag?

Neem in plaats van voor de training je lunch na het sporten.

Na je lunchmaaltijd heeft je lichaam namelijk veel energie nodig om je eten te verteren en te verwerken, en daarom voelen mensen zich na hun lunch vaak slaperig.

Als het gaat om de keuze van wat je wilt eten, moet je proberen niet te veel of te snel te eten.

Als je een personal trainer zoekt, kan hij of zij je met zijn of haar kennis van fitness adviseren over de beste maaltijden na een training, en hoe groot je porties moeten zijn.

Het soort training, evenals de periode tussen je maaltijden kan beïnvloeden wat je lichaam nodig heeft.

Als algemene regel geldt dat het eten van voedingsmiddelen met toegevoegde suiker, zoals koekjes en snoepjes, niet aan te raden is, omdat deze slechts voor een korte energiestoot zorgen.

Het kan in het begin moeilijk zijn een tijd af te spreken om te eten en te sporten zonder honger te lijden of het risico te lopen steken te krijgen.

Je kunt dit probleem omzeilen door je trainingssessies en je maaltijden actief in te plannen en ze op te nemen in je routine.

En zelfs als je geen volledige work-out kunt doen, kun je voor je lunchpauze wat oefeningen op je werk doen om je te helpen actief te blijven!

Avondtraining

Er zijn verschillende voordelen aan 's avonds trainen en naar de sportschool gaan:

 • Je prestaties zullen over het algemeen beter zijn, omdat je lichaamstemperatuur hoger is, wat betekent dat je lichaam eerder energie zal verbranden
 • Het risico op blessures zoals verstuikingen is lager, omdat je spieren de hele dag de tijd hebben gehad om op te warmen

In de avond sporten, alleen of in groepsverband, is een goede gelegenheid om de overdag opgebouwde spanning kwijt te raken.

Advies voor Avondtraining

Trainingen aan het eind van de dag zijn perfect voor kracht- en weerstandstraining.

Je stofwisseling en je lichaamstemperatuur bereiken rond 16.00 uur een piek, wat betekent dat je spiervermogen 's avonds op 100% is.

Vermijd echter trainingen met een hoge intensiteit, omdat je dan het risico loopt op hypoglykemie, veroorzaakt door een laag bloedsuikergehalte.

De avond is een goed moment om je te concentreren op cardiotraining en gewichten om aan je spierkracht te werken.

Als je laat in de middag begint met trainen, zorg er dan voor dat je voor 19.00 uur klaar bent met je training.

De trainingstemperatuur van je lichaam beïnvloedt namelijk je slaapcyclus, en dat kan uiteindelijk meer kwaad dan goed doen.

Vergeet ook niet om een voedzaam avondmaal te nemen!

Hardlopende vrouw
Buiten trainen, heel vroeg, doet je goed ǀ Bron: Unsplash

´s Nachts Trainen

Nachttrainingen zijn ongelooflijk populair onder sporters: 70 procent traint tussen 17.00 en 20.00 uur.

Dit heeft vooral met praktische redenen te maken. Voor degenen die werken, is deze tijd vrij om naar de sportschool te gaan, hun persoonlijke fitnesstrainer te zien, naar groepstrainingen te gaan en zelfs de dag af te sluiten met een yoga- of Pilates-sessie.

De voordelen van 's nachts trainen zijn onder andere:

 • Je lichaamstemperatuur is hoog, dus je spieren zijn opgewarmd en je loopt minder kans op blessures
 • Je kunt harder werken omdat je spierkracht op zijn hoogst is, en je kunt je dus meer inspannen dan normaal, waardoor je meer resultaat uit je workout haalt.
 • Fitnesslessen en -workouts zijn een gelegenheid om de stress van de dag kwijt te raken.

Als je echter een nachtbraker bent, moet je de tijd in de gaten houden.

Zorg ervoor dat je training eindigt voor 21.00 uur. Dit geeft je lichaam een goede kans om voldoende af te koelen zodat je kunt slapen - en dat duurt langer dan je denkt!

De beste leraren Personal trainer beschikbaar
Randall
5
5 (6 reviews)
Randall
48€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jan
5
5 (1 reviews)
Jan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastian
Sebastian
65€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Imran
Imran
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jitske
Jitske
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nora
Nora
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessio
5
5 (4 reviews)
Alessio
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Randall
5
5 (6 reviews)
Randall
48€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jan
5
5 (1 reviews)
Jan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
5
5 (1 reviews)
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastian
Sebastian
65€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Imran
Imran
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jitske
Jitske
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nora
Nora
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alessio
5
5 (4 reviews)
Alessio
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat Gebeurt er als je Direct na de Maaltijd Traint?

Als je het ooit hebt gedaan, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen dat trainen met een volle maag geen goed idee is. Een opgeblazen gevoel, misselijkheid, misschien zelfs de behoefte om over te geven... het is niet erg prettig en zal ook een negatieve invloed hebben op je trainingssessie.

Veel fitness-experts raden aan om na een stevige maaltijd 2 uur te wachten voordat je naar de sportschool gaat, maar dit hangt allemaal af van je metabolisme. Laat dit je er ook niet van weerhouden een kleine snack te nemen. Soms kan het eten van een banaan je brandstof en een kick van energie geven dankzij de koolhydraten. Als je echt honger hebt, kun je je ook een beetje misselijk gaan voelen!

Trainen in het Weekend

Als je in je weekend wilt sporten, is het goed om te weten dat het je helpt te ontspannen en te ontstressen voordat de werkweek weer begint.

Maar als je doordeweeks vaak sport, wil je misschien het weekend vrij hebben.

Net zoals je twee dagen vrij neemt van je werk om je hersenen te laten rusten, heeft je lichaam ook nodig om te herstellen van de week.

Het gaat erom dat je je trainingsprogramma goed opstelt, door na te denken over de intensiteit van de training, de frequentie en het soort oefeningen dat je kiest.

Probeer altijd te streven naar korte en frequente trainingssessies in plaats van 2 of 3 lange trainingen per week.

Door doordeweeks regelmatig te trainen en in het weekend te rusten, vermijd je progressieve vermoeidheid en verlaag je het risico op blessures.

Yoga kan je elke dag herhalen
Yoga houdt je lichaam flexibel ǀ Bron: Unsplash

Wanneer Moet je Trainen om je Slaap te Verbeteren?

Een kleine hoeveelheid lichaamsbeweging is elke dag nodig voor het lichaam, maar ook om onze geestelijke gezondheid te verbeteren. Daarom is het belangrijk om je in het zweet te werken in de sportschool of door een wandeling te maken als je een goede nachtrust wilt hebben en je echt uitgerust wilt voelen. Maar nogmaals, wanneer is de beste tijd om te sporten zodat deze training het nodige effect heeft op onze slaap?

Volgens experts kan het doen van een workout in de ochtend leiden tot een diepere slaap die nacht.

Aangezien een goede nachtrust gedeeltelijk afhangt van de bloeddruk, kan een ochtendsessie helpen om de bloeddruk 's nachts juist te laten dalen. Als je aan slaapaptekort lijdt, is het meer dan waarschijnlijk dat je deze nachtelijke daling van de bloeddruk niet ervaart. Als je ooit een arts of slaaptherapeut hebt geraadpleegd over problemen met je slaap, zal deze je ongetwijfeld een actievere levensstijl hebben voorgeschreven om je slaap te verbeteren.

Dat gezegd hebbende, kan vooral krachttraining op elk moment van de dag het recept zijn voor een betere nachtrust.

Hoewel het heffen van gewichten op verschillende tijdstippen van de dag geen invloed zal hebben op de genoemde bloeddrukdaling tijdens die vroege uren, kunnen degenen die op elk moment van de dag aan gewichtheffen doen, profiteren van een betere nachtrust. Volgens sommige fitnessonderzoeken vallen mensen die 's morgens vroeg gewichtheffen 's avonds sneller in slaap, terwijl mensen die later op de avond gaan sporten minder vaak wakker worden. Het is een win-win situatie!

Hoewel een goede nachtrust essentieel is voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid, kan te laat gaan slapen ervoor zorgen dat je minder tijd hebt om te sporten. En dan bedoelen we niet alleen naar de sportschool gaan - voor elk extra uur dat je in bed doorbrengt, mis je een uur lichaamsbeweging en dat kan snel tot een negatieve spiraal leiden.

Wanneer Moet je je Trainingsschema Aanpassen?

Risico op Oververhitting

Of je nu besluit dit advies op te volgen of niet, alleen jij weet wat goed voelt voor je lichaam en huidige levensstijl.

Maar de ene keer dat je zou kunnen luisteren naar experts is wanneer er bepaalde weersveranderingen zijn die van invloed kunnen zijn op je training, zoals een hittegolf of juist regen.

Of je nu wandelt, hardloopt, voetbalt of aan yoga doet (met uitzondering van hot yoga, dat is bedoeld om warm van te worden!), pas op wanneer de temperatuur oploopt. Als je bij warm weer buiten sport in plaats van in een sportschool met airconditioning, neem dan voorzorgsmaatregelen om hittegerelateerde aandoeningen te voorkomen - drink veel water, kleed je goed en span je niet té veel in.

Onderschat ook niet de kracht van de zon en de gevolgen van hitte-uitputting wanneer je je fitnesscentrum verlaat. Zorg ervoor dat je een volle fles hebt als je vertrekt en draag een pet als je naar huis loopt om te voorkomen dat je een zonnesteek oploopt of oververhit raakt.

Let bij warm weer op waarschuwingssignalen en houd het volgende in de gaten:

 • Spierkrampen
 • Zwakte
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid of overgeven
 • Hoofdpijn
 • Overmatig zweten
 • Duizeligheid of licht gevoel in het hoofd
 • Verwarring
 • Kortademigheid
 • Visuele problemen

Als je een van de bovenstaande symptomen ervaart, stop dan onmiddellijk met sporten, verlaag je lichaamstemperatuur, drink water en neem een douche. Zorg ervoor dat je iemand in de buurt hebt die je kan helpen, voor het geval je toestand verslechtert wanneer je bijvoorbeeld in de kleedkamers of de douche van de sportschool bent, of een duik in het zwembad neemt om af te koelen.

Om terug te komen op de titel van dit stuk: het is aan te bevelen om 's morgens vroeg of 's avonds vroeg te sporten om de heetste tijden van de dag te vermijden.

Koelere Temperaturen en Wat te Doen?

Zeer koude temperaturen kunnen je ervan weerhouden je gebruikelijke fitnessactiviteiten uit te voeren, maar voor sommigen weerhouden regen, sneeuw of tornado's hen er niet van te sporten.

Volg deze tips als je gaat sporten bij koud weer:

 • Ga niet buiten sporten als er een heel lage gevoelstemperatuur wordt voorspeld
 • Houd je huid bedekt, want de wind kan door je kleding heen dringen en je huid zeer koud krijgen.
 • Overweeg je training uit te stellen als het regent of sneeuwt, tenzij je waterdichte kleding hebt.
 • Pas op met trainen bij vriestemperaturen, vooral als oudere volwassene of jong kind, want dan loopt je een groter risico op bijvoorbeeld onderkoeling.
 • Kleed je in lagen, zodat je indien nodig iets kunt uit doen en weer kan aantrekken.
 • Voeg bijvoorbeeld een waterdichte buitenjas toe als het nat is
 • Wissel je oefeningen af: loop rustig tussen het hardlopen door als het weer een beetje tegenzit
 • Bescherm je hoofd, handen, voeten en oren door mutsen/hoofdbanden, handschoenen en warme sokken te dragen. Als het echt koud is, kan een skimasker nodig zijn om de huid van je gezicht te beschermen tegen de wind.

Beweging Aanpassen als Oudere

Als oudere man of vrouw heb je misschien niet meer de energie om 's morgens vroeg te gaan sporten, zoals zo vaak wordt aanbevolen voor fanatieke sporters. Om deze reden doen senioren vaak hun workout in de vroege namiddag en want ze kunnen niet trainen op een specifiek tijdstip zoals sommige anderen dat wel kunnen doen. Hoe licht je lichaamsbeweging ook is, je lichaam gezond houden is heel belangrijk, ongeacht het tijdstip van de dag!

Het is van essentieel belang dat je medische toestemming van je arts krijgt voordat je met een trainingsprogramma begint, en het wordt afgeraden om in uitdagende omstandigheden te trainen (d.w.z. hoogzomer, temperaturen onder het vriespunt). Diabetici moeten misschien ook de tijdstippen voor het innemen van hun medicijnen en het eten van hun maaltijden aanpassen als ze met een trainingsschema beginnen.

Als oudere fitnessfanaat moet je deze tips in gedachten houden:

 • Luister naar je lichaam. Je routine mag niet pijnlijk zijn of je zeer moe maken. Stop ook met trainen bij het eerste teken van duizeligheid, kortademigheid, of pijn op de borst.
 • Probeer niet een training te doen die bedoeld is voor een volwassene van middelbare leeftijd. Hoe fit je ook bent, je lichaam kan grenzen hebben wanneer je een hogere leeftijd bereikt, dus je moet je niet laten leiden door je vastberadenheid om jongeren bij te houden. Als je veilig en zonder al te veel ongemak kunt trainen, doe het dan goed en ga zo door!
 • Wacht met trainen als een van je gewrichten rood, gezwollen of gevoelig is.
 • Begin langzaam en bouw het in een rustig tempo op. Als je een tijdje niet actief bent geweest, begin dan beetje bij beetje te trainen in een tempo dat je goed ligt. Zo kan je twee keer per dag tien minuten trainen, of gewoon één les per week.
 • Doe een goede warming-up en cooling-down om blessures te voorkomen.

Jouw Training, Jouw Keuze

Zoals we al zeiden, ondanks de vele aanbevelingen en adviezen van fitnessexperts, is het soms belangrijker hoe je je tijd besteedt dan de wetenschap achter de oefeningen, dus het tijdstip dat je kiest om te trainen is echt aan jou.

Je persoonlijke trainer wacht op je om direct aan te beginnen. Wacht niet langer en boek vandaag nog je geschikte leraar.

Zolang je het gevoel hebt dat je goede vooruitgang boekt in de richting van je doelen of in het algemeen gezonder wordt, zou het niet veel uit moeten maken als je prestaties worden beïnvloed door het tijdstip van de dag. Het gaat erom dat je het leuk vindt om fit en gezond te blijven, want wat is anders het nut ervan?

Als je een fitnessprogramma volgt, leer je je lichaam beter kennen en weet je op welk moment van de dag je het beste presteert.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!