Het stemmen is een fundamenteel onderdeel van de voorbereiding op het spelen van je viool. Elke vioolleraar zal je dit vertellen.

Net zoals je het paardenhaar op de strijkstok spant en hars aanbrengt om slippen te voorkomen, moet je er ook voor zorgen dat de vioolsnaren op de gewenste toonhoogte zijn voordat je begint te spelen. Als je deze stap overslaat, kan dat voor ongemakkelijke luistermomenten zorgen!

Een goed gestemde viool is niet alleen belangrijk voor je eigen vioolmuziek, maar het is ook ongelooflijk belangrijk als je in een ensemble speelt, zoals een strijkkwartet of een symfonieorkest: als je viool niet in toon is met die van de anderen, zal dat worden opgemerkt.

Hoe moet je een viool stemmen? Waar kun je vioolstemmers kopen? Bestaat er zoiets als een online vioolstemmer?

Of je nu een beginnende violist bent die wil weten hoe je je viool moet stemmen voordat je je beste vertolking van Twinkle Twinkle Little Star speelt, of je bent een gevorderde speler die op zoek is naar de meest efficiënte manier om je Stradivarius te stemmen, dit artikel zal je door de wereld van vioolstemmers leiden.

kind cursus viool
Hoe jonger je leert hoe je je viool moet stemmen, hoe beter je erin wordt. Bron: Pexels
De beste leraren Viool beschikbaar
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hugo
Hugo
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hugo
Hugo
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe stem je een viool

Voor beginners kan het even wennen zijn om te leren hoe je elke vioolsnaar moet stemmen voordat je gaat oefenen.

Wat is de beste manier om een viool te stemmen? Wanneer gebruik je de stempennen? Waar zijn de fijnstemmers voor?

De vier snaren van een viool worden gestemd in reine kwinten. Dit betekent dat de noot van elke snaar vijf noten hoger ligt dan de vorige. Van laag naar hoog zijn de snaren gestemd op G, D, A en E (waarbij G onder het midden van C ligt en E één octaaf boven het midden van C ligt).

Om het stemmen van de viool te beginnen, moet je altijd eerst de A-snaar aantokkelen en vergelijken met een A op een piano of een vioolstemmer gebruiken.

Als de toonhoogte van je A-snaar erg ver afwijkt van wat hij zou moeten zijn, breng hem dan in stemming met behulp van de corresponderende stemknop die zich op de krul van de viool bevindt. Als er slechts een klein verschil is tussen de toonhoogte, moet je de fijnstemmers gebruiken.

Stemmen met stemknoppen

Over het algemeen hoeven de stemknoppen van een viool alleen te worden gebruikt nadat het instrument opnieuw is bespannen of is blootgesteld aan extreme temperaturen. Als je de snaren te vaak moet bijstellen met de stemknoppen, moet je misschien je instrument reviseren of kijken naar een viool van betere kwaliteit.

Als de toonhoogte van de snaar te hoog (of scherp) is, moet je de snaar losser maken om de toonhoogte te verlagen. Op dezelfde manier, als de toonhoogte lager is dan hij zou moeten zijn (of vlak), zal het aandraaien van de snaar de toonhoogte verhogen.

Wanneer je de stemknoppen van de viool gebruikt, zorg er dan voor dat je ze langzaam en voorzichtig draait terwijl je elke snaar blijft aanslaan om te voorkomen dat je de viool beschadigt of de snaren breekt.

Kijk op Superprof voor online vioollessen.

Blijf op de A-snaar tokkelen tot je tevreden bent dat hij de juiste toonhoogte heeft. Doe vervolgens hetzelfde met de D-snaar, dan de G-snaar, gevolgd door de E-snaar.

Als alle vioolsnaren zo goed als gestemd zijn en de stemknoppen zijn vastgezet, ga je naar de fijnstemmers om de stemming nog nauwkeuriger te maken.

Zoek nu naar vioollessen.

viool liggend cursus viool
Er zijn verschillende handige apps waarmee je jouw viool kan stemmen. Bron: Pexels

Bijstemmen met fijnstemmers

Fijnstemmers worden gebruikt wanneer de snaren van een viool grotendeels in stemming zijn, maar die misschien lichtjes moeten worden bijgesteld om de algemene stemming nauwkeuriger en harmonieuzer te maken met de rest van het ensemble.

Gebruik de fijnstemmers van je viool zo veel mogelijk, en gebruik de stemknoppen alleen om het instrument opnieuw te bespannen.

De fijnstemmers bevinden zich net onder de brug van de viool, aan de bovenkant van het staartstuk. Elk van hen is een schroef die in beide richtingen draait om elke snaar aan te spannen en los te maken.

Spelers moeten beginnen met het meten van de toonhoogte van hun A-snaar tegen een piano of een stemapparaat voordat ze de spanning ervan dienovereenkomstig aanpassen.

Tip: voor fijnstemmen, onthoud het gezegde 'righty tighty, lefty loosey'. Door de schroef naar rechts te draaien wordt de snaar strakker gezet, waardoor de toonhoogte hoger wordt, en door de schroef naar links te draaien wordt de snaar losser gezet, waardoor de toonhoogte lager wordt.

Nogmaals, als de A-snaar gestemd is, ga je verder met het stemmen van de viool, te beginnen met de D-snaar, gevolgd door G en E.

dirigent cursus viool
Is het jouw doel om in een orkest te gaan spelen? Bron: Pexels

Een vioolstemmer kopen

Tenzij je een perfect gevoel toonhoogte hebt (het vermogen om de exacte toonhoogte van noten te onthouden), heb je iets nodig om je te helpen je viool te stemmen.

Als het op stemmen aankomt, is er een breed scala aan gadgets op de markt voor elke violist en elke viool die je koopt.

Hier zijn de belangrijkste categorieën:

 • Standaard microfoon tuner: microfoon tuners werken, zoals de naam al doet vermoeden, door te luisteren naar de noot die door een instrument wordt gespeeld. Terwijl de elektronische tuner naar de noot 'luistert', geeft hij de gespeelde noot op het scherm weer en geeft het aan of de noot scherp of vlak is.
 • Metronoomstemmer: metronoomstemmers zijn eenvoudigweg instrumentstemmers die in metronomen zijn ingebouwd. Sommige werken als microfoonstemmer, terwijl andere gewoon een bepaalde noot spelen waarmee muzikanten hun stemming kunnen vergelijken.
 • Clip-on chromatic tuner: clip-on tuners werken door het voelen van de frequentie van de trilling van de snaren door de kop van de viool, in plaats van door het luisteren naar de noot zelf. Dit kan ongelooflijk nuttig zijn voor orkestrepetities, waar een microfoonstemmer beïnvloed kan worden door het geluid van andere muzikanten en een hoger precisieniveau biedt.

Stemapparaten die worden gebruikt voor het stemmen van violen worden zelden verkocht als "vioolstemapparaten". Ze kunnen namelijk ook worden gebruikt voor andere snaarinstrumenten, zoals altviool, cello, gitaar of ukelele, en sommige zijn zelfs geschikt voor het stemmen van trompet of klarinet.

Instrumentenstemmers zijn te koop bij de meeste muziekwinkels en online winkels. Vergeet niet naar de recensies te kijken, net als bij vioolprijzen staat de prijs van stemapparaten vaak in verhouding tot de kwaliteit, maar dat betekent niet dat je niets fatsoenlijks kunt krijgen voor bijvoorbeeld €5, dus er is geen excuus!

staand viool cursus viool
Door middel van de stemknoppen kan je jouw viool goed laten klinken. Bron: Pexels

Wat is de beste vioolstemmer App?

De geboorte van de smartphone heeft eenvoudige dagelijkse taken makkelijker gemaakt dan ooit tevoren.

Voor muzikanten maakt de mogelijkheid om instrumenten te stemmen met behulp van een mobiele telefoon het leven veel gemakkelijker.

Dus als je toevallig op de repetitie aankomt zonder je digitale stemapparaat, maak je geen zorgen, daar is een app voor!

Stem-apps werken echter meestal met een microfoon in plaats van de trillingen van een instrument direct te voelen, waardoor ze iets minder geavanceerd zijn dan de headstock tuners die verkrijgbaar zijn in muziekwinkels, maar als je op zoek bent naar gemak, kan het gebruik van een stem-app een goede optie voor jou zijn!

Wat zijn de populairste stem-apps onder violisten en waarom?

1. Cleartune

 • Beschikbaarheid: iOS en Android
 • Prijs: €99
 • Superprof's favoriete functie: ondersteuning voor het transponeren van instrumenten en niet-standaard stemmingen

Het chromatische stemapparaat Cleartune is geprezen door beroemde namen, waaronder de Black Keys. Als microfoonstemmer met een pitchpipe-functie is Cleartune de beste als het gaat om stem-apps.

Het is overduidelijk dat deze app is ontwikkeld met de muzikant in gedachten, want hij beschikt over opties voor automatische en handmatige notenselectie en hulp voor mensen die hun instrumenten transponeren (het veranderen van de toonsoort van een instrument).

2. Pano Tuner - Chromatische Tuner

 • Beschikbaarheid: iOS en Android
 • Prijs: €99
 • Superprof's favoriete functie: aanpasbare gevoeligheid

Pano Tuner is een fantastisch alternatief voor Cleartune, en er is ook een gratis versie beschikbaar op iOS!

Pano Tuner werkt met behulp van de microfoon van het apparaat om te 'luisteren' naar de toonhoogtes die door een instrument worden voortgebracht.

Aangezien Pano Tuner een chromatische tuner is, kan het elke noot weergeven die door je instrument wordt gespeeld, waardoor het geschikt is voor een reeks instrumenten, ongeacht de toonhoogte of het timbre.

3. Tuner - gStrings Gratis

 • Beschikbaarheid: Android
 • Prijs: gratis
 • Superprof's favoriete functie: geen onderbreking door advertenties

Deze tuning app is zeer hoog gewaardeerd in de Google play store, en het beste is dat het gratis is!

Tuner - gStrings Free biedt chromatisch stemmen, aangepaste temperamenten en een stemfluit, allemaal gratis! En de advertenties zijn ook niet storend.

Dus, als het gaat om het stemmen, vind een vioolstemmer online via de app store!

Als je je viool gestemd hebt, vergeet dan niet je strijkstok en instrument schoon te vegen om de overtollige hars te verwijderen en je viool in goede conditie te houden.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!