Of je nu wel of niet ooit een viool hebt vastgepakt of vioolles hebt gehad, de naam 'Stradivarius' zal je altijd iets zeggen.

Stradivarius, de wereldberoemde naam voor de snaarinstrumenten van Antonio Stradivari, een van de beste vioolbouwers uit de geschiedenis, staat voor het geniale vakmanschap waarvan wordt aangenomen dat het heeft geleid tot de klank van perfectie.

Maar wat maakt de Stradivarius violen nou precies zo opmerkelijk? Wat is de geschiedenis van de Stradivari familie? Kun je vandaag de dag nog steeds een origineel Stradivarius muziekinstrument kopen?

De instrumenten van Antonio Stradivari worden op veilingen voor miljoenen verkocht, maar ze zijn zo zeldzaam dat zelfs als je zoveel geld in je achterzak hebt, de kans dat je een originele 17e of 18e-eeuwse Strad tegenkomt heel klein is.

Er zijn echter een aantal vioolbouwers die zich inspannen om bepaalde Stradivarius modellen zo nauwkeurig mogelijk na te bouwen in de hoop de kenmerkende Stradivarius toon weer tot leven te wekken. Het is dus mogelijk om een viool te kopen met een vergelijkbare klank, maar het zal nog steeds geen echte Stradivarius zijn.

Als je geïnteresseerd bent in de rijke geschiedenis van strijkinstrumenten en meer wilt weten over waarom de Stradivari stamboom zo gewaardeerd wordt, dan zijn wij hier om je alles te vertellen wat je moet weten over Stradivarius violen.

kosten viool stradivarius
Een Stradivarius is peperduur, dit is echt een viool voor de experts. Bron: Pexels
De beste leraren Viool beschikbaar
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hugo
Hugo
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hugo
Hugo
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Stradivari familie: de geschiedenis

Stradivarius violen werden gemaakt door de beroemde Italiaanse bouwer Antoni Stradivari en zijn familie in de 17e en 18e eeuw. Maar hoe, waarom en waar is het allemaal begonnen?

Hoewel er weinig bekend is over de details van Stradivari's leven, schatten historici dat hij in 1644 in Cremona werd geboren.

Voordat Antoni Stradivarius werd geboren en zijn plaats in de wereld veroverde als een deskundig maker van snaarinstrumenten, werd de stad Cremona al lang beschouwd als de Italiaanse hoofdstad van meester vioolbouwers.

In feite wordt aangenomen dat Antonius Stradivarius (om de Latijnse vorm van zijn naam te gebruiken) werd opgeleid als leerling van Nicolò Amati; een toonaangevende vioolbouwer in die tijd die heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de vioolstijl die vandaag wordt bespeeld.

Tegen het einde van zijn leertijd werkte Stradivari aan zijn eigen instrumenten, terwijl hij voor Amati bleef werken tot hij aan het eind van de jaren 1660 zijn eigen werkplaats oprichtte.

Stradivari experimenteerde met de proporties van de violen, altviolen en cello's die hij vervaardigde in een poging de best mogelijke toon te produceren.

Het was Antonio Stradivari die de vorm en grootte van de moderne viool bedacht, evenals details zoals de vorm van de brug.

Stradivari's bijdrage aan de moderne vioolbouw is wellicht een van de vele redenen waarom zijn instrumenten nog steeds worden beschouwd als de beste in hun soort die er bestaan.

De erfenis van Stradivari leefde voort in twee van Antonio Stradivari's zes zonen, Francesco Stradivari en Omobono Stradivari, die doorgingen met het produceren van strijkinstrumenten onder het beroemde Stradivarius-label, waarbij ieder zijn eigen artistieke signatuur ontwikkelde.

De reden dat de naam Stradivari zo beroemd is in de muziekwereld is de bijdrage van de familie aan de ontwikkeling van de moderne viool in al zijn vormen, de altviool, cello en zelfs de mandoline.

kwaliteit viool stradivarius
Een Stradivarius staat bekend om zijn geweldige en ongeëvenaarde kwaliteit. Bron: Pexels

Wat maakt Stradivarius violen zo speciaal?

De violen en andere leden van de snarenfamilie gemaakt door Antonio Stradivari worden beschouwd als de eerste moderne violen in termen van hun afmetingen en proporties, maar waarom precies is dit ontwerp zo succesvol geworden na jaren van experimenteren?

In een artikel in de New York Times wordt een studie toegelicht die door een onderzoeker van het Donald Danforth Plant Science Center in Missouri is verricht om na te gaan waarin het baanbrekende ontwerp van Stradivari verschilde van de instrumenten die eraan voorafgingen.

De onderzoeker, Dr. Dan Chitwood, gebruikte foto's van een reeks violen en vergeleek ze met behulp van een methode om de vorm en gedaante van de soorten te vergelijken om statistisch de vorm van Stradivari's ontwerpen in kaart te brengen met die van andere gitaarbouwers door de geschiedenis heen.

De bevindingen van dit onderzoek leken erop te wijzen dat de vorm van een viool weinig invloed heeft op de klank van het instrument. In plaats daarvan kunnen andere factoren, zoals het hout waaruit de romp van een viool is gesneden en de lak, die vaak als een "finishing touch" wordt beschouwd, het timbre aanzienlijk veranderen. Geen enkele vioolstemming kan de Stradivariusklank repliceren op een inferieur instrument.

Dr. Chitwood's onderzoek wees echter uit dat na verloop van tijd het kenmerkende Stradivari ontwerp op grote schaal werd overgenomen door andere makers in de 19e eeuw, omdat zij ernaar streefden de Stradivari klank te reproduceren.

Betekent dit dat de trend om de Stradivari vorm na te bootsen, die nog steeds zo prominent is, helemaal voor niets is geweest?

Deze bevinding kan de legende van het magische vakmanschap van Antoni Stradivari ontkrachten, maar ook andere gitaarbouwers erkenden het belang van het gebruik van bepaalde materialen bij de bouw van hun snaarinstrumenten.

Hoewel de aandacht voor de algemene vorm van de viool dus misschien onnodig was, was de zoektocht om de exacte houtsoort te gebruiken die door Stradivari werd gebruikt en de Stradivari-formule te ontrafelen, niet helemaal vruchteloos.

Het volgen van de voetstappen van Antonio Stradivari en zijn familie heeft geleid tot een standaardvorm voor de moderne viool en de productie van vele kopieën van hoge kwaliteit die, wanneer de violen goed worden onderhouden, op gelijke voet staan met de originele Strads.

viool stradivarius familie
Antonio Stradivari en zijn familie staan bekend als de helden in de wereld van violen. Bron: Pexels

Originele Stradivarius violen: waar zijn ze nu?

Antoni Stradivari bouwde violen in de 17e en 18e eeuw, wat betekent dat de bestaande originele instrumenten ongeveer 300 jaar oud zijn!

Maar hoeveel instrumenten heeft Stradivari gemaakt? En hoeveel hebben er drie eeuwen overleefd?

Aangenomen wordt dat Antonio Stradivari tijdens zijn leven zijn stempel op meer dan 1.000 snaarinstrumenten heeft gedrukt. Dit waren voornamelijk violen, maar zijn werk omvatte ook harpen, gitaren, altviolen en cello's.

Van ongeveer 650 van deze instrumenten met het originele Stradivarius-label is bekend dat zij de afgelopen 300 jaar hebben overleefd.

Dus, wat is er gebeurd met de ontbrekende 350 instrumenten?

300 jaar is een lange tijd voor iets om in ongerepte conditie te overleven, en er kan veel gebeuren in die tijd. Veel van Stradivari's creaties zijn gestolen of verloren gegaan bij ongelukken zoals overstromingen, huisbranden en zelfs bomaanslagen tijdens de wereldoorlogen.

Omdat ze de reputatie hebben ongelooflijk waardevol te zijn, zijn er maar heel weinig van teruggevonden.

Er is zelfs een website gewijd aan het bijhouden van alle overgebleven Stradivarius instrumenten, waar bezoekers de verblijfplaats van elke viool, altviool en cello kunnen volgen.

Hoewel een afstammeling van een Stradivarius als onbetaalbaar wordt beschouwd, kunnen originele instrumenten op veilingen torenhoge bedragen opbrengen.

De hoogste prijs die voor een Stradivarius viool op een veiling is betaald, is $16.000.000.

Er is ook een poging geweest om nog meer op te halen in 2014, toen een Stradivari altviool ter veiling werd gebracht bij Sotheby's met een minimum bod van $45.000.000, het minimum bod werd echter niet bereikt en de altviool bleef in particuliere handen.

Wie bezit deze legendarische instrumenten eigenlijk?

Veel van Stradivari's instrumenten zijn in het bezit van professionele violisten, verzamelaars en aristocraten, terwijl sommige in musea te zien zijn.

Het komt steeds vaker voor dat eigenaars van deze befaamde instrumenten ze voor een bepaalde tijd uitlenen aan professionals.

Zo is een viool uit 1667, bekend onder de bijnaam ex-kapitein Saville, in bruikleen gegeven aan de beroemde virtuoos André Rieu, die regelmatig optreedt met een symfonieorkest.

Een ander werk van Stradivari uit 1667 staat te boek als verkocht aan een verzamelaar met de naam Francis Aranyi in 1986.

De violen die Antonio Stradivari maakte voor de kunst van het vioolspelen hebben dus een andere waarde gekregen als symbolen van de rijke geschiedenis van de luitherie.

prijs viool stradivarius
Ben jij ooit de gelukkige die op een echte Stradivarius mag spelen? Bron: Pexels

De erfenis van Stradivari

Hoewel de originele Stradivari en zijn twee gitaarbouwerszonen al lang gestopt zijn met het maken van strijkinstrumenten en strijkstokken, leeft hun nalatenschap voort in de violen van vandaag.

We hebben al gezien hoe de vorm van de Stradivarius viool is overgenomen als de standaard voor moderne violen, maar wist je dat er tot op de dag van vandaag vioolbouwers zijn die ernaar streven om deze 300 jaar oude meesterwerken exact na te maken?

Naast de bedrijven die in massa studentenviolen produceren met dezelfde afmetingen als de beroemdste Strads, zijn er ook veel gitaarbouwers die op zoek gaan naar de exacte materialen die door Stradivari zijn gebruikt om hun eerbetoon aan de beroemde ambachtsman zo authentiek mogelijk te maken.

In China heeft meester-luitenbouwer Xue Ping Hue een serie replica's gemaakt van Stradivari's 1715 Il Cremonese, waarbij hij alleen de beste materialen heeft gebruikt in een poging om een instrument te maken met dezelfde klankkwaliteit als het origineel. Deze replica in gelimiteerde oplage is op de markt voor £1,999. Gelukkig kosten beginners violen een stuk minder!

Dus zelfs moderne Stradivarius-replica's hebben een flink prijskaartje.

Als je een violist of muziek maestro (dirigent of concertmeester) bent, is het fascinerende verhaal van de Stradivari familie en hun legendarische snaarinstrumenten heel interessant. Misschien kun je op een dag zelf een echte Stradivarius bespelen?

Ben je op zoek naar vioollessen bij jou in de buurt? Superprof kan je helpen!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!