Bij het leren bespelen van een muziekinstrument komt veel meer kijken dan alleen maar Twinkle Twinkle Little Star leren spelen of je opwerken in de hiërarchie van een symfonieorkest tot een bekwaam klassiek musicus; je moet ook leren hoe je voor je instrument moet zorgen.

Als je viool leert spelen, moet je een hele reeks dagelijkse gewoonten aannemen om ervoor te zorgen dat je viool goed wordt onderhouden.

Je beloning voor het goed verzorgen van je viool is een warme en heldere klank als je de strijkstok over de snaren haalt, en een strijkinstrument dat weinig gerepareerd hoeft te worden.

Een verantwoordelijke muzikant zijn heeft alles te maken met het respecteren van je instrument en het vakmanschap dat er door de vioolbouwer in is gestoken.

Ben je een complete beginner en vraag je je af hoe je een viool moet repareren en onderhouden voordat je een eigen viool koopt? Of ben je een ervaren violist en wil je je kennis over vioolonderhoud opfrissen?

Ongeacht je muzikale vaardigheden of je kennis over de wereld van snaarinstrumenten en hun restauratie, dit artikel is er hier voor jou om je alles te vertellen wat je moet weten over het verzorgen van je viool.

jong viool onderhoud
Kinderen kunnen soms wat onhandig zijn, behandel de viool daarom met extra zorg. Bron: Pexels
De beste leraren Viool beschikbaar
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hugo
Hugo
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Emmanuel
5
5 (1 reviews)
Emmanuel
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eliane
5
5 (2 reviews)
Eliane
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellen
5
5 (1 reviews)
Ellen
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Amber
Amber
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sieglinde
Sieglinde
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Doroteya
Doroteya
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pal laszlo
Pal laszlo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hugo
Hugo
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Dagelijks onderhoud

Als je je viool in onberispelijke conditie wilt houden en waar mogelijk slijtage wilt beperken, zijn er verschillende dingen die je dagelijks moet doen (of zo vaak als je oefent).

Hier zijn de belangrijkste vier stappen die elke violist zal moeten volgen voor en na het bespelen van zijn viool, ongeacht het type viool dat hij bespeelt, zoals aanbevolen door elke vioolinstructeur.

1. Span en maak het paardenhaar los

Voordat je je viool bespeelt, moet je je strijkstok voorbereiden.

De eerste stap bij het voorbereiden van de vioolstrijkstok is het aanspannen van het strijkstokhaar.

Om dit te doen, draai je gewoon de schroef aan het uiteinde van de strijkstok naar rechts tot het paardenhaar is aangespannen. Om te controleren of het haar van de strijkstok niet te strak of te los zit, plaats je je wijsvinger tussen het haar en het houten deel van de strijkstok. Als de strakheid juist is, zou het comfortabel moeten passen.

Een andere manier om te controleren of het haar goed strak zit, is door te kijken naar het houten deel van de boog, dat lichtjes naar het haar toe gebogen moet zijn. Als het naar buiten begint te buigen, zit het haar te strak.

Op dezelfde manier moet je, nadat je klaar bent met je vioolspel, het paardenhaar losmaken voordat je je strijkstok weglegt.

Om dit te doen, draai je gewoon de schroef aan het uiteinde van de strijkstok naar links.

2. Hars aanbrengen op de vioolstrijkstok

Het aanbrengen van hars op het paardenhaar nadat het is vastgedraaid, maakt deel uit van het voorbereiden van je strijkstok voordat je viool gaat spelen.

Hars is een vast amberkleurig residu dat afkomstig is van boomsap. Het doel ervan is een zekere wrijving te creëren tussen de haren van de strijkstok en de vioolsnaar. Zonder hars zou de strijkstok gewoon over de vioolsnaren glijden en geen geluid produceren. De meeste violen worden verkocht met hars als onderdeel van hun uitrusting.

Om de hars aan te brengen, houd je de strijkstok in je rechterhand en de hars in je linkerhand. Vervolgens strijk je over de volle lengte van de strijkstok over het blok hars gedurende 20 volledige strijkbewegingen.

Als je 20 streken hebt gemaakt, probeer dan een noot op je viool te strijken. Als het zacht of krassend is, breng dan meer hars aan totdat de klank helderder is.

3. Veeg je viool af met een stofdoek

Als je klaar bent met je vioollessen of oefensessies, is het aan te raden je viool af te nemen met een droge doek.

Het afvegen van je viool voorkomt dat stof zich ophoopt en beschermt de snaren van de viool tegen een kleverige opeenhoping van hars.

Veeg ook het houten deel van je strijkstok af voordat je hem opbergt.

Om je viool schoon te maken, kun je elke droge poetsdoek gebruiken, maar microvezel- en stofdoeken zijn het meest effectief in het verwijderen van ongewenst stof van de body van het instrument, de strijkstok en de snaren.

Als je er zeker van wilt zijn dat je schoonmaakdoekje zijn werk goed doet, zorg er dan voor dat je het regelmatig wast. Wassen verwijdert het meeste vuil, maar als er zich veel hars heeft opgehoopt, moet je het doekje vervangen.

Kijk op Superprof voor online vioollessen.

4. Berg je viool op

Het veilig opbergen van je viool is een van de belangrijkste onderdelen van het verzorgen van je strijkinstrument.

Verreweg de meeste violen worden bij aankoop geleverd in koffers die speciaal voor hun vorm zijn gemaakt.

Deze koffers zijn ontworpen om het instrument veilig te bewaren en het te beschermen tegen beschadiging van buitenaf. Ze bieden steun aan de meest gevoelige onderdelen van de viool, zoals de hals, de brug, de krul, het staartstuk, de stempennen en natuurlijk de strijkstok. Als je een viool koopt, zorg er dan voor dat er een goede koffer bij zit. Of het nu een goedkope of dure viool is, je moet hem goed kunnen opbergen.

Violen zijn zeer kwetsbare instrumenten en daarom is het van essentieel belang dat ze op de juiste manier in hun koffer worden bewaard als ze niet worden bespeeld. Dit betekent dat ze niet op een stoel mogen worden geplaatst, op een vioolstandaard mogen worden geplaatst of ergens mogen worden achtergelaten waar ze kunnen worden omgestoten of waar er op getrapt kan worden.

viool spelen viool onderhoud
Laat je viool zo nu en dan controleren door een reparateur. Bron: Pexels

Algemeen onderhoud

Als trotse eigenaar van een viool is het onderhoud niet beperkt tot de dagelijkse taken, er zijn veel dingen die je op een minder regelmatige basis moet doen om ervoor te zorgen dat je instrument in de best mogelijke conditie is om te spelen.

Hier zijn de belangrijkste dingen die je moet weten over algemeen vioolonderhoud:

Vervang de snaren van de viool

Het wordt aanbevolen dat een muzikant de snaren van zijn viool om de 12 maanden vervangt, maar dit kan variëren afhankelijk van hoe vaak je je viool bespeelt.

Door ervoor te zorgen dat de snaren van je viool relatief nieuw zijn, behoudt je viool een heldere en warme klank.

Vioolsnaren kun je kopen in elke goede muziekwinkel. Een goede vioolstemmer zal je helpen je nieuwe snaren af te stellen.

Vernieuw je strijkstok

Net als de snaren van de viool, kan ook het paardenhaar van de strijkstok na verloop van tijd versleten en broos worden.

De richtlijnen voor het harsen van vioolstrijkstokken zijn minder duidelijk dan die voor het opnieuw bespannen van een instrument, maar het algemene advies is om het haar van je strijkstok te laten vervangen zodra het niet meer 'goed' aanvoelt of merkbaar vuil wordt.

Sommige professionals laten hun strijkstokhaar om de paar maanden vervangen, terwijl veel studenten meer dan twee jaar zonder nieuw strijkstokhaar kunnen.

Het vervangen van het haar van strijkstokken zou een taak moeten zijn die alleen is voorbehouden aan diegenen die gespecialiseerd zijn in het maken van strijkstokken. Probeer niet zelf je strijkstok te ontharen.

vrouw viool onderhoud
Bepaalde weersomstandigheden kunnen invloed hebben op de kwaliteit van je viool. Bron: Pexels

Temperatuur en vochtigheidsgraad

Het is bekend dat veranderingen in de luchtvochtigheid en temperatuur van een omgeving invloed hebben op uit hout gesneden muziekinstrumenten (waaronder de gitaar en houten blaasinstrumenten zoals de klarinet).

Als vuistregel geldt dat violisten hun instrument moeten behandelen zoals ze een mens zouden behandelen, en hun viool op een geschikte temperatuur te houden. Dit klinkt misschien extreem, maar je viool op een temperatuur houden die voor jou comfortabel is, is de beste manier om kromtrekken en scheuren van de viool te voorkomen.

Laat je viool dus niet 's nachts in een ijskoude auto liggen, of op de achterbank tijdens een zonnige dag.

Vochtigheid is ook een kwestie waar violisten rekening mee moeten houden.

Omdat violen van hout zijn gemaakt, wisselen ze van nature vocht uit met de omringende lucht. Daarom is het belangrijk dat de vochtigheidsgraad regelmatig wordt gehandhaafd om kromtrekken te voorkomen.

Het wordt aanbevolen violen te bewaren in een omgeving met een vochtigheidsgraad van 40%-60%. Voor het geval dat de vochtigheidsgraad aanzienlijk daalt, zijn er vioolbevochtigers beschikbaar om schade aan het instrument te voorkomen.

Luchtbevochtigers kunnen door de f-gaten worden aangebracht terwijl het instrument in de vioolkist zit, of kunnen worden gebruikt om de lucht in een hele kamer te bevochtigen.

bewaren viool onderhoud
Zodra je klaar bent met spelen, bewaar je viool dan in een koffer en niet in de open lucht. Bron: Pexels

Viool reparaties

Als je je instrument regelmatig bespeelt, is het niet meer dan normaal dat het van tijd tot tijd moet worden gerepareerd.

Als je ooit merkt dat de geluidskwaliteit of bespeelbaarheid van je viool verandert, kan het een goed idee zijn om hem naar een luthier (vioolrestaurateur) te brengen voor een onderhoudsbeurt.

Reparatie en onderhoud van instrumenten, net als onderhoud van auto's, houdt in dat wordt nagegaan of alle onderdelen van de viool in de best mogelijke staat verkeren, zodat het instrument zijn potentieel kan waarmaken.

Vioolreparatie- en restauratiediensten worden meestal aangeboden door muziekwinkels die hun eigen werkplaatsen hebben. In het geval van lutherie (de kunst van het vioolbouwen) oefenen opgeleide restaurateurs hun vakmanschap uit in het polijsten en lakken van instrumenten die tot de vioolfamilie behoren (met inbegrip van de cello en de contrabas), alsmede in het vervangen van versleten toetsinstrumenten en het controleren of de stempennen niet te stijf of te los zijn.

Een volledige onderhoudsbeurt moet ongeveer elk jaar worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de toon van het instrument op zijn best is. Met het juiste onderhoud kan een goede viool bijna net zo mooi klinken als een Stradivarius.

Ben je op zoek naar vioollessen bij jou in de buurt? Superprof is er voor jou!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!