Hoofdstukken
Tijdens de twintigste en de vroeg eenentwintigste eeuw zijn grote verschuivingen in de niveaus van welvaart binnen de wereldeconomie zichtbaar geworden. En samen met deze verschuivingen hebben er veranderingen plaatsgevonden in hoe economische theorieën en gedachten scholen in populariteit zijn toe en ook afgenomen. Alhoewel de wereldeconomie er na de Tweede Wereldoorlog er slecht voor stond door de economische problemen veroorzaakt door de oorlog, toch ontstond er wereldwijd in de jaren die erop volgden een periode van aanzienlijke economische vooruitgang. Deze periode van economische groei wordt ook wel aangeduid als de Gouden Eeuw van het kapitalisme. Het is waargenomen en beschreven in verschillende continenten en landen, waaronder:
- Rusland en zijn buurstaten (de voormalige Sovjet Unie)
- De Verenigde Staten van Amerika
- West Europa, inclusief het Verenigd Koninkrijk
Geschiedkundigen zijn het er over eens dat 1950 het begin inluidde van deze periode van voortdurende economische en algemene groei. Vanaf dat jaar waren economische groei en hoge werkgelegenheidscijfers in veel landen aan de orde van de dag. Deze groei heeft geduurd tot ongeveer 1973. Het einde van deze gouden eeuw werd veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren. Hieronder hoorden de oliecrisis van 1973 alsook het instorten van het Bretton Woods systeem enkele jaren daarvoor.
Wisseling van Denkers Gedurende de Gouden Eeuw van het Kapitalisme
Er zijn verschillende prominente economische denkers geweest. Weinig ervan zijn zo beroemd of invloedrijk geweest wat economisch en monetair beleid betreft als John Maynard Keynes en Milton Friedman. Deze twee economen worden vaak tegenover elkaar geplaatst evenals de vaak aangehaalde verschillen in denken tussen Keynes en Friedrich August von Hayek. Alhoewel deze economen op hun eigen gebied pionieren zijn geweest hebben de naoorlogse economische theorieën zich begeven in de richting van een bepaalde econoom – Milton Friedman – ten koste van de vroegere rockster van de economische wereld, Keynes. Lees hier over de economie tijdens het Interbellum!
De Neergang van de Keynesiaanse Economie
Gedurende het eerste deel van de twintigste eeuw was Keynes een bijzonder invloedrijk figuur op het vlak van het economisch denken. Zijn kijk op de economie vormde de ruggengraat van de moderne macro-economie. Zijn meest populaire werk is waarschijnlijk zijn boek uit 1936: “The General Theory of Employment, Interest and Money.” Bijles economie gezocht op Superprof.
The Rise of Milton Friedman
Milton Friedman heeft in 1976 de Nobelprijs voor economie ontvangen voor zijn "bijdragen in consumption analysis en monetary history and theory." Hij wordt door velen gezien als een van de meest invloedrijke figuren, zo niet de meest invloedrijke economische figuur tijdens de naoorlogse periode. Friedman geloofde in vrije markt kapitalisme en dus ook in een vrije markt. Hij is tevens nauw verbonden met het concept van monetarisme, dat in feite stelt dat de hoeveelheid geld wat voorhanden is binnen een economie hetgeen is wat economische groei voortstuwt. Monetair beleid is aan het eind van de zeventiger jaren door Groot Brittannië en de Verenigde Staten in gang gezet, zij het met wisselend succes. Lees hier meer over de economie tijdens de Industriële Revolutie!
De Gevolgen van de Financiele Crisis van 2008 op de Economische Wetenschap
De financiële crisis van 2008 was een keerpunt in het besef van veel economen als het gaat om de geschiedenis van de twintigste en eenentwintigste eeuw. Er zijn een aantal achtergrondfactoren die de financiële crisis hebben teweeggebracht. Daarbij hoort de mate van deregulering binnen de bankindustrie. De voornaamste reden waardoor de economie van de V.S. viel was het knappen van de Amerikaanse huisvesting zeepbel die was gestimuleerd door 'rommelhypotheken.'
- post-Keynesiaanse economie
- gedragseconomie
- complexiteitseconomie
Velen hebben gezien het bewezen falen van de neoklassieke economie tijdens de financiële crisis al aangevoerd dat universitaire lesplannen verbreed zouden moeten worden om studenten toegang te geven tot een groter bereik aan economische gedachten, de geschiedenis en economische modellen. Of er binnenkort wat op dit vlak zal veranderen valt te bezien. Als je economie wilt gaan studeren is het verstandig rekening te houden met het feit dat er een grote nadruk gelegd zal worden op de neoklassieke economie. Als je meer wilt gaan begrijpen van sleutelmomenten in de geschiedenis van de economie zoals de naoorlogse economische opleving of een van de financiële crises, dan is het wellicht verstandig om een lesmodule hierover te kiezen. Je zou natuurlijk ook iedereen een stapje voor kunnen zijn en goed voorbereid op zo'n lesprogramma kunnen verschijnen door zelf wat hierover op te steken. Dat is natuurlijk best pittig om te doen, maar evenwel best mogelijk. Als je meer wilt weten van:
- technologische vooruitgang dat in talloze landen de weg heeft gebaand voor de toenames in het bruto binnenlands product
- de invloed dat douane en handelsplatforms in landen van de Sovjet Unie tot de eurolanden heeft gehad op de economische groei
- hoe landen de overgang konden maken van armoede tot welvaart ondanks de crises die ze onder ogen moesten zien, waaronder in sommige gevallen de overgang naar een democratie in de naoorlogse periode
Je kunt zelf wat opsteken door online te gaan en de belangrijkste gebeurtenissen van die tijd te onderzoeken. Probeer ook om een geschiedkundige econoom te vinden die je van alles kan bijbrengen over de gebeurtenissen van de naoorlogse periode en hun invloed op het economisch herstel. Als je echter niet goed weet waar je moet beginnen kun je altijd een bijlesleraar economie in de arm nemen. Hij of zij kan je helpen om meer te weten te komen van belangrijke gebeurtenissen en hun invloed gezien vanuit een economisch perspectief. Superprof heeft bijlesleraren economie die zich hebben gespecialiseerd in de geschiedenis van de economie en je graag willen onderwijzen in allerlei facetten ervan.
Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt