Fotojournalistiek, luchtfotografie, landschapsfotografie, portretfotografie, digitale fotografie, artistieke fotografie ... de kunst van het fotograferen is allesbehalve beperkt.

Of je nu een professionele fotograaf of een amateur bent, elk genre van fotografie staat open voor je om jouw creativiteit te uiten!

Het beroep van fotograaf is ook ongelooflijk toegankelijk dankzij de vele wegen die kunnen worden bewandeld als het gaat om een opleiding voor een carrière op dit gebied.

Maar hoeveel weet je precies over de oorsprong van de kunst en de culturen daarin?

Fotograaf zijn betekent ook waardering hebben voor de geschiedenis van fotografie en hiermee rekening houden bij het maken van je eigen fotografische kunst.

Als je een beginner bent en overweegt om in de fotografie te gaan, wat moet je dan weten voordat je begint; wat zijn de basisprincipes van fotografie?

Fotografie Cursus Utrecht

Contemporaine Fotografie: Beroemde Fotografen en Kunstbewegingen

Je kunt vandaag de dag allerlei effecten creëren in je foto´s
Hedendaagse fotografie kan ook heel creatief zijn ǀ Visualhunt - Trey Ratcliff

 Door de geschiedenis van de fotografie heen zijn de artistieke stijlen die worden gebruikt bij het fotograferen ongelooflijk gevarieerd.

Van de opkomst van fotografie tegen het einde van de 19e eeuw tot de groei van de populariteit van Instagram in de afgelopen jaren, hebben fotografen een lange weg afgelegd.

Dus wat wordt bedoeld met de term ‘hedendaagse fotografie’?

Vaak aangeduid als moderne fotografie door amateurfotografen, komt hedendaagse fotografie overeen met een tijdperk dat wordt bepaald door precieze datums.

Hedendaagse fotografie omvat elke foto die is genomen vanaf het jaar 1980 tot de dag van vandaag - dat is een vrij groot fotoalbum!

Sandro Miller, Sabine Pigalle, Thomas Ruff, Terry Richardson en Richard Avedon zijn slechts enkele van de vele hedendaagse fotografen die het kunstenaarschap in de fotografiewereld hebben gebracht.

Elke beginnende fotograaf moet zich bewust zijn van de verschillende bewegingen binnen de hedendaagse fotografie.

Een dergelijke beweging is die van kunstfotografie.

Deze beweging wordt bepaald door fotografische werken die creatiever zijn dan de documentairefotografie in de pers. Ze bestaan ​​om de creatieve visie van hun kunstenaars (of fotografen) te communiceren, in plaats van specifieke gebeurtenissen vast te leggen.

Andere hedendaagse bewegingen binnen het vakgebied fotografie is subjectieve fotografie, die een afbeelding is van de innerlijke psyche van de kunstenaar in plaats van de buitenwereld.

Modefotografie is ook een groot deel van de fotografie in de moderne tijd. De modefotograaf bekleedt een uiterst belangrijke positie in de hedendaagse samenleving.

Alles Over Humanistische Fotografie

Een oorlogsfoto van Robert Capa
Humanistische fotografie ligt dichtbij oorlogsfotografie en fotojournalistiek ǀ Visualhunt - manhhai

Kunstenaars als Henri Cartier-Bresson en Robert Capa kwamen naar voren als humanistische fotografen in Frankrijk in de periode tussen de twee wereldoorlogen.

Tijdens de nasleep van de Tweede Wereldoorlog verkeerde Frankrijk in een staat van verwoesting.

De economie was in duigen gevallen en alles moet opnieuw worden opgebouwd. De verschrikkingen van de oorlog hadden vele mensen geschokt en getekend.

Onder de nood probeerden bepaalde fotografen de eenvoudige geneugten van het leven vast te leggen met hun camera.

Robert Doisneau fotografeerde een paar zoenend op straat. Deze foto werd het symbool van de ongelooflijk Franse artistieke beweging die humanistische fotografie over de hele wereld is.

Kunstenaars plaatsten de mens centraal in hun creativiteit.

De meest populaire onderwerpen onder humanistische fotografen zijn mannen, vrouwen en kinderen die bezig zijn met hun dagelijkse leven. Schoolkinderen, arbeiders, huisvrouwen ... iedereen is belangrijk voor de humanistische fotograaf.

De kracht van deze beweging nam toe, naarmate meer en meer kunstenaars de kunst van alledag begonnen te zien.

Sommige fotografen waren vooral geïnteresseerd in het fotograferen van samenlevingen in bepalende periodes van de geschiedenis.

Deze stijl van fotografie ligt dicht bij oorlogsfotografie en fotojournalistiek.

Dit tijdperk zag ook de geboorte van het allereerste fotografiebureau in 1947: Magnum Foto’s.

Fotografen werden onafhankelijker in hun werk en konden hun eigen onderwerpen kiezen en een persoonlijke stijl ontwikkelen. De meeste van hun foto's werden gepubliceerd in tijdschriften zoals Life en Paris-Match.

Humanistische fotografie blijft een populair onderzoeksgebied onder hedendaagse fotografen.

Deze documentaire-stijl van fotografie wordt grotendeels gebruikt in nieuwsartikelen, maar wordt ook getoond in kunstgaleries.

Landschapsfotografie: Onze Tips Om Landschapsfotograaf te Worden

Maak gebruik van de weersomstandigheden bij landschapsfotografie
Landschapsfotografie vereist dat je goed kunt observeren ǀ Visualhunt - ShinyPhotoScotland

Een ander populair genre is landschapsfotografie.

Landschapsfotografie is zo oud als fotografie zelf. Door de geschiedenis van het fotograferen heen, hebben landschappen zowel professionele als amateurfotografen gefascineerd.

Landschapsfotografen leggen de essentie van een landschap of scène vast. Als je besluit om meer te leren over fotografie in

online fotografie cursus of op fotografielessen voor beginners, leer je alles over witbalans, het diafragma van een lens, sluitertijd en het bewerken van afbeeldingen met Photoshop.

Dus, wat raden de experts aan als het gaat om het nemen van foto's van landschappen?

Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden als je het meeste uit het landschap en je apparatuur wilt halen.

Allereerst moet je het juiste materiaal kiezen. Het juiste materiaal kiezen betekent niet dat je de beste kwaliteit en dus de duurste apparatuur moet kopen. Je moet je behoeften als fotograaf definiëren voordat je begint met zoeken naar apparatuur.

De meeste fotografen adviseren dat je een statief gebruikt. Dit zal helpen om de camera te stabiliseren, wat zorgt voor scherpere foto's en je de mogelijkheid biedt om opnamen met een lange belichtingstijd te maken.

Je moet ook aan je compositie werken. Om dit te doen, moet je oefenen om een ​​goed kader te kiezen en met de regel van derden te werken.

Als amateurfotograaf is dit het beste advies dat ik ooit heb gekregen: vroeg opstaan ​​of laat slapen.

Dit advies is gebaseerd op het feit dat het zonlicht bij zonsopgang en zonsondergang zorgt voor meer esthetisch aantrekkelijke foto's, omdat zonsopkomsten en zonsondergangen een aspect van originaliteit aan een scène brengen, schaduwen en contrast werpen.

Dit kan ook gelden voor het weer.

Donder en bliksem, regen en mist kunnen een bijzondere sfeer brengen in een landschap dat zorgt voor interessante natuurfotografie.

Dus, rits je jas dicht en ga naar buiten, zelfs als het weer niet zo uitnodigend is - je wordt beloond!

Als fotograaf moet je proberen elke dag inspiratie op te doen. Of je nu op zoek bent naar goede landschapsfoto's terwijl je met je hond wandelt of kennisneemt van de beste plekken om de zon te zien ondergaan, werken in gebieden die je bekend zijn, helpt je regelmatig je fotografievaardigheden te oefenen en je portfolio uit te breiden.

Je kunt ook naar andere fotografen kijken voor ideeën over de richting waarin je je werk wilt brengen.

Inspiratie van anderen betekent natuurlijk niet dat je ze kopieert, maar dat je begrijpt wat je leuk vindt aan hun stijl.

Landschapsfotografie gaat allereerst over weten hoe je kunt observeren en je favoriete element van het landschap in een foto kunt vastleggen.

15 Historische Foto's die een Onuitwisbare Indruk Hebben Achtergelaten

Een boeddhistische monnik steekt zichzelf uit protest in brand
Deze foto van Malcolm Browne maakte grote indruk op de wereld ǀ Visualhunt - manhhai

Er zijn veel beroemde foto's die de aandacht van het publiek hebben getrokken.

Of het nu is omdat ze bijzonder opvallend zijn of tot nadenken stemmen, omvatten deze afbeeldingen verschillende genres en zenden ze verschillende berichten.

Dus, wat zijn de namen achter deze foto's met grote impact?

 • Le Baiser de Hôtel de Ville - Robert Doisneau
 • The Vulture and the Little Girl - Kevin Carter
 • Afghaans Meisje - Steve McCurry
 • Tank Man - Jeff Widener
 • Hart in Voh - Yann Arthus Bertrand
 • V-J-dag op Times Square - Alfred Eisenstaedt
 • Napalm Meisje - Nick Ut
 • The Agony of Omayra Sànchez - Frank Fournier
 • Manaus Woman Resisting Eviction - Luiz Vasconcelos
 • Saigon-Executie - Eddie Adams
 • De Dood van Aylan - Nilüfer Demir
 • Portret van Che Guevara - Alberto Korda
 • The Falling Man - Richard Drew
 • Bliss - Charles O'Rear
 • The Burning Monk - Malcolm Browne

Achter elk van de foto's schuilt een verhaal.

Het verhaal van een man, een vrouw of het lot van een boeddhist of revolutionair.

Dit zijn onvergetelijke verhalen die de geschiedenis en de mensheid hebben gemarkeerd door op camera te worden gevangen.

Voedselfotografie: Van Stillevens tot Instagram

Een foto van voedsel moet aantrekkelijk zijn
Composite speelt een belangrijke rol in het fotograferen van voedsel ǀ Pixabay - silviarita

We hebben allemaal al eerder foto's gemaakt van succesvolle recepten en restaurantmaaltijden.

De laatste jaren is de populariteit van culinaire fotografie enorm toegenomen voor zowel amateur- als professionele fotografen.

Culinaire fotografie is een soort commerciële fotografie en een echt beroep - maar voor wie werk je uiteindelijk?

Professionele culinaire fotografen kunnen volledig onafhankelijk werken als ze dat willen. Het belangrijkste type werk dat je als voedselfotograaf zult vinden, zal met bedrijven aan hun advertenties werken.

Of je nu met restaurants of producenten werkt, je zult nooit plaatsen tekortkomen om klanten te zoeken.

Het is ook mogelijk dat je een fulltime medewerker van een bedrijf wordt als culinaire fotograaf. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je foto’s maakt, die in kookboeken worden gepubliceerd.

Wat is tenslotte de aantrekkingskracht van een receptenboek zonder foto's om je te verleiden om ze te proberen?

Als je je wilt bezighouden met culinaire fotografie, hoef je alleen maar een fotografiecursus over dit onderwerp te volgen!

Fotografie is in de eerste plaats een kunst, en culinaire fotografie is het stilleven schilderij van de fotografiewereld.

Door lessen in fotografie te volgen, leer je werken met verschillende fotografietechnieken en leer je begrijpen hoe natuurlijk licht een afbeelding kan beïnvloeden.

Zodra je de basis van fotografie hebt geleerd en beheerst, kun je je op elk gewenst gebied specialiseren met geavanceerde fotografiecursussen, waaronder zelfstudies over portretten, straatfotografie of studiofotografie.

Door een fotografiecursus te volgen, kun je het vaardigheidsniveau krijgen dat je nodig hebt om professioneel foto's te maken en een carrière in je passie na te streven.

Als je opzoek bent naar een fotografie cursus, meld je dan aan bij Superprof.

Het is ook een goed idee om in de gaten te houden wat andere fotografen doen. Volg de Instagram-accounts die je inspireren terwijl je je fotografievaardigheden verbetert en jouw persoonlijke stijl ontwikkelt.

Dus, of je nu gewoon wat tips en trucs voor thuisfotografie van een professionele instructeur wilt, of je een carrière als fotojournalist overweegt, het volgen van fotografielessen kan je helpen om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.

Need a Fotografie teacher?

Did you like this article?

0 vote(s)
Laden...

Joep