Doet de aanblik van foto's van avocado toast en Deens gebak je maag rommelen?

Zo ja, dan is het omdat ze dat behoren te doen.

Achter deze foto's staan ​​teams van getalenteerde professionele fotografen die weten hoe ze hun vaardigheden en verschillende technieken voor digitale fotografie kunnen gebruiken om foto's te maken die het water je in de mond doet lopen.

Dus als je geïnteresseerd bent in het maken van een carrière in de voedselfotografie, of je wilt gewoon je stempel drukken op de Instagram eetcultuur door je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen, je aan te melden voor fotografiecursussen in Amsterdam of waar dan ook in Nederland, zal dit je helpen de basisprincipes van fotografie onder de knie te krijgen en je eigen fotografische stijl te perfectioneren.

Tijdens fotografiecursussen laat je instructeur je zien hoe je jouw apparatuur zorgvuldig kunt kiezen en je digitale camera kunt gebruiken om foto's van hoge kwaliteit te maken, terwijl je leert hoe je Adobe Photoshop Lightroom kunt gebruiken voor het bewerken van afbeeldingen en om je de beste kans op succes te geven met effectieve studioverlichting en camera instellingen.

Als je je aanmeldt voor een fotografiecursus voor beginners of fotografieworkshops, begin je met de basis van fotografie. Dit betekent leren over de fundamentele technische vaardigheden die je fotokwaliteit aanzienlijk zullen verbeteren.

Geavanceerde fotografielessen zullen meer aandacht besteden aan de fijne details zoals belichting, witbalans, belichtingstechnieken, digitale beeldvorming en fotograferen in verschillende omstandigheden. Je leert ook een fotografiestudio te gebruiken om je werk te retoucheren en te bewerken.

Natuurlijk kost het tijd om te leren hoe je professionele foto's maakt, maar met een beetje geduld en veel motivatie kun je ook beginnen met het doorzoeken van Instagram-likes of je portfolio op te bouwen.

Wat is Voedselfotografie?

Van alle genres die deel uitmaken van de kunst van fotografie, is voedselfotografie zeker een van de meest populaire naast reisfotografie en landschapsfotografie.

Voedsel is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, dus het is logisch om er belangstelling voor te hebben.

Voedselfotografie is een soort professionele fotografie die zich richt op het creëren van aantrekkelijke afbeeldingen van voedsel voor reclame, verpakkingen en receptenboeken.

Voedselfotografie wordt gebruikt in een breed scala van gebieden en voor veel verschillende doeleinden, maar het is in de eerste plaats een vorm van stilleven fotografie.

Stilleven is een visuele weergave van een levenloos object. Wat fotografie betreft, bestaat stilleven uit het gebruik van de achtergrond, studiolicht en bewerking om het hoofdobject te verbeteren.

Voedselfotografie is daarom een ​​soort stilleven omdat de fotograaf de taak heeft om het object (het voedsel) aantrekkelijk te maken voor degenen die naar de foto kijken.

Fotografen moeten verschillende dingen overwegen bij het fotograferen van voedsel. De compositie van een foto is bijvoorbeeld van het grootste belang. Net zoals je bloemen kunt schikken om een ​​mooi boeket te maken, moeten fotografen borden zo rangschikken dat ze er zo aantrekkelijk mogelijk uitzien.

Afgezien van de compositie omvat het maken van een goede foto van voedsel het nadenken over verlichting, scherptediepte, omlijsting, belichting en lensopening. De hoeveelheid gedetailleerde aandacht die wordt besteed aan het maken van dergelijke foto's is wat voedselfotografie tot een kunst maakt.

De Geschiedenis van Voedselfotografie

Voedselfotografie is in principe stilleven fotografie waarbij het onderwerp voedsel is.

Stilleven bestond echter ruim vóór de uitvinding van de camera.

Stilleven is een soort schilderij dat sinds het einde van de 17e eeuw als een genre wordt erkend.

De interesse voor voedsel bestaat al heel lang
Fruit werd vaak gebruikt om het genre van Stilleven te oefenen ǀ Visualhunt - dailymatador

Door de eeuwen heen is het idee van wat een stilleven maakt op verschillende manieren geëvolueerd.

In zijn vroege stadia werd het door Vasari cose naturali (natuurlijke dingen) genoemd, vervolgens stilleven in Vlaanderen (wat stukjes fruit, bloemen en vis betekent) en Stilleben in Duitsland.

Veel schilders hingen aan deze stijl vast en gebruikten het als een oefening om het schilderen in perspectief te oefenen en om met licht en schaduw te werken.

In de fotografie werken stilleven fotografen (en met name voedselfotografen) net als de schilders vóór hen met compositie en studiobelichting om het beste resultaat te produceren.

Fotografen fotografeerden over het algemeen voedsel met een opname vanuit een lage hoek. Dit is waar de camera lager wordt geplaatst dan het voedsel en zorgt ervoor dat het beeld het voedsel in zijn volledige vorm toont.

Natuurlijk werd dit in de komende decennia nog verder geëvolueerd.

Bij voedingsfotografie ging het erom de aantrekkelijke aspecten van het voedsel te benadrukken. De aspecten veranderden en de mode werd om voedsel te fotograferen alsof het voor je neus stond.

Het was dankzij deze beweging dat close-up-opnamen algemener werden.

En daar bleef het niet bij.

Naarmate voedselfotografie steeds meer eigenschappen met commerciële fotografie begon te delen, werd het gebruikelijk om speciale verf en andere stoffen op voedsel aan te brengen om het aantrekkelijker te maken.

Tegenwoordig neemt voedselfotografie vele vormen aan en fotografen gebruiken vele stijlen en hoeken, afhankelijk van het doel van de foto.

Heb je je ooit nagedacht over foto’s die de wereld veranderden ?

Gebruik Maken van Voedselfotografie

Stilleven diende oorspronkelijk als doel voor schilders om hun techniek te oefenen en om kunst te produceren.

Tegenwoordig is het doel van foto's van voedsel aanzienlijk veranderd. De komst van reclame heeft het belangrijkste gebruik van culinaire fotografie volledig veranderd.

Waar komt het werk van voedselfotografen terecht?

.     Advertenties

Voedselfotografie begon te veranderen met de opkomst van reclame in de jaren dertig.

Naarmate de koopkracht groeide, begonnen mensen meer te winkelen en hadden ze veel meer keuze om dat te doen dan voorheen. Dit tijdperk was het begin van het verleiden van mensen om producten te kopen door hen een aantrekkelijk beeld te presenteren.

Grote posters werden gemeengoed en advertenties begonnen in de pers te verschijnen toen voedselhandelaren de voordelen zagen van het aantrekken van hongerige klanten op afstand.

.     Kookboeken

Je kunt foto's maken voor een kookboek
De vraag naar voedselfotografen komt uit verschillende sectoren ǀ Visualhunt - yummysmellsca

Voedselfotografie is een tak van hedendaagse fotografie en een belangrijk kenmerk van de meeste kookboeken. Het doel van deze foto's is om lezers een idee te geven van het eindresultaat van een recept en hen te overtuigen om het te maken.

.     Voedselblogs

Meer en meer amateurfotografen en koks brengen hun twee passies samen door hun voedselcreaties te delen met diegenen op sociale media.

De populariteit van voedselblogs is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, omdat het gemakkelijker dan ooit wordt om artikelen te schrijven en te delen met de fijnproever gemeenschap over de hele wereld.

Dit is de reden waarom zoveel mensen die koken en bakken in hun vrije tijd, evenals degenen die voedsel bereiden als levensonderhoud, hun creaties hebben gedocumenteerd door ze op foto's vast te leggen.

.     Sociale Media

Als intrinsiek onderdeel van de blogcultuur zijn sociale netwerken favoriet bij amateurfotografen.

Of het nu Instagram, Facebook of Snapchat is, elke uitingsvorm heeft zijn eigen voordelen voor degenen die foto's van hun recepten willen publiceren.

Deel je recepten op sociale media
Leer hoe je een artisjok moet schoonmaken met behulp van sociale media ǀ Visualhunt -staring at maps

Voedselfotografie als Carrière

Voedselfotografie vereist een verscheidenheid aan vaardigheden die zelden bij één persoon worden gevonden.

Bij het produceren van foto's van voldoende kwaliteit voor adverteerders en uitgeverijen is een team van professionals betrokken.

Er moet niet alleen een professionele fotograaf zijn, maar ook een artistiek directeur, een voedsel stylist en een rekwisietenafdeling.

Dus, een voedselfotograaf worden is absoluut een levensvatbare carrière!

Of je nu freelance werkt of werkt voor een bedrijf of een fotografiebureau, het is jouw verantwoordelijkheid om de best mogelijke foto's te maken van het voedsel waarmee je werkt.

Voedselfotografen kunnen ook zelfstandig werken als professionele voedsel bloggers die de kost verdienen door contact op te nemen met bedrijven die op een bepaalde blog of account willen verschijnen.

Er is ook de optie om je vaardigheden op het gebied van voedselfotografie te verbeteren, zelfs als je niet streeft naar een carrière in de fotografie.

Als je je aanmeldt voor fotografiecursussen bij jou in de buurt onder leiding van een professionele instructeur, kun je een aantal handige fotografietips en -trucs leren die je de vaardigheden geven om hoogwaardige foto’s van voedsel te maken.

Instagram: de Nieuwe Hotspot voor Voedingsfotografie

Vaak aangeduid als 'voedselporno', is het delen van afbeeldingen van voedsel op sociale media meer merkbaar op Instagram dan enig ander sociaal netwerk.

Er zijn duizenden accounts die exclusief gewijd zijn aan voedselfotografie terwijl ze elke dag een nieuwe berichten maken van hun heerlijke eten.

Sommige accounts kiezen ervoor om bij een bepaald genre van voedsel te blijven, zoals veganistische gerechten, terwijl anderen zich richten op soorten voedsel zoals avocado of hamburgers.

Het mooie van Instagram is dat de inhoud zelden wordt geproduceerd door hoogwaardige digitale camera's, omdat mensen in plaats daarvan kiezen voor hun smartphonecamera's.

Gebruik sociale media om je recepten te delen
Op Instagram hebben veel mensen een account over voedsel ǀ Pixabay - Webster2703

Dit maakt foto’s met hoge resolutie overbodig omdat de vaardigheid in de presentatie zit, zodat voedselfotografie voor iedereen toegankelijk is!

Volg een van de vele online fotografiecursussen en leer alles over fotografie vanuit je woonkamer.

De Voedselaccounts van Instagram die je Moet Volgen

Het grote aantal voedselaccounts van Instagram is een fantastische bron van inspiratie voor het vinden van recepten en het ontdekken van nieuwe voedseltrends.

Hier is een selectie van enkele van de meest populaire pagina's.

.     @BuzzfeedFood

Het voedselaccount van Buzzfeed kenmerkt zich door video-inhoud die wordt verstrekt door volgers van fijnproevers.

Van fascinerende decoratietechnieken tot stap-voor-stap video-handleidingen, geeft Buzzfeed Food veel inspiratie voor fijnproevers en voor mensen die op zoek zijn naar kookinspiratie.

.     @GirlEatWorld

Als je van eten en reisfotografie houdt, is dit account iets voor jou!

Bij Girl Eat World draait het allemaal om het verkennen van de wereld door middel van eten, met foto's van de culinaire specialiteiten van verschillende landen.

.     @FoodDeco

Food Deco is een voedselaccount dat je moet zien.

Als je geen ideeën meer hebt over het serveren van avocado, zal dit Instagram-account je redder zijn - alle inhoud is gebaseerd op recepten met avocado!

Deze blik in de online wereld van culinaire fotografie kan elke amateurfotograaf helpen zijn vaardigheden te verbeteren.

Klik hier om te lezen over fotojournalistiek en documentaire fotografie.

 

 

Heb je een leraar Fotografie nodig?

Vond je dit artikel leuk?

0 vote(s)
Laden...

Joep