Het belangrijke aspect van het internet is dat er nooit iets verdwijnt. De keerzijde daarvan is dat voor elke zoekopdracht die je uitvoert je een enorm aantal pagina's voorgeschoteld krijgt die misschien weinig te maken hebben met wat je zoekt.

In tegenstelling tot de gedachte dat zoekmachines voor elke zoekopdracht precies het antwoord geven dat je nodig hebt, krijg je in plaats daarvan een mengelmoes van informatie die je vervolgens moet doorworstelen om te vinden wat je zoekt.

Ter verdediging van het internet beweren sommigen dat je alleen maar de juiste vraag hoeft te stellen. Het probleem is echter: wat is de juiste vraag?

Stel dat je de oppervlakte en het volume van 3D-vormen wilt berekenen of congruente driehoeken beter wilt leren begrijpen, dan ga je op zoek naar websites over meetkunde.

Als je ‘meetkunde' intypt in je favoriete webbrowser, krijg je inderdaad een lijst met websites over meetkunde. Meer dan genoeg informatie om te gaan studeren!

Wacht eens even! Zijn dit inderdaad de aspecten van de meetkunde die je moet bestuderen of heb je een heleboel willekeurige websites gekregen die geen verband houden met de specifieke vorm of structuur waar jij hulp bij nodig hebt?

Daarom heeft Superprof het internet uitgekamd voor de beste hulpmiddelen op het gebied van meetkunde en deze geordend op niveau.

Lees nu verder, zodat je minder hoeft te zoeken en meer meetkunde kunt doen.

Pak je passer en je liniaal, hier gaan we!

Neem lessen met wiskundeleraren bij jou in de buurt.

Huiswerk
Maak regelmatig je huiswerk zodat je niet achter komt te lopen. | Bron: Pexels
De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Wout
4,9
4,9 (8 reviews)
Wout
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wassim
4,9
4,9 (12 reviews)
Wassim
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ilse
5
5 (7 reviews)
Ilse
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ariana
5
5 (5 reviews)
Ariana
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (5 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexia
5
5 (3 reviews)
Alexia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lucas
5
5 (6 reviews)
Lucas
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wout
4,9
4,9 (8 reviews)
Wout
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wassim
4,9
4,9 (12 reviews)
Wassim
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ilse
5
5 (7 reviews)
Ilse
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ariana
5
5 (5 reviews)
Ariana
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (5 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexia
5
5 (3 reviews)
Alexia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lucas
5
5 (6 reviews)
Lucas
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Algemene meetkunde bronnen

Leerlingen leren meetkunde (en wiskunde) vanaf de eerste klas op de middelbare school en zij blijven meetkunde studeren naarmate zij verder komen op elk niveau, terwijl het wiskundecurriculum steeds complexer en volgens sommigen moeilijker wordt.

In Amerika beginnen wiskunde leerlingen pas een paar jaar later in hun academische loopbaan met hogere wiskunde en zelfs dan wordt elk facet zoals goniometrie, meetkunde en algebra, als een vak op zich onderwezen, met weinig oog voor het grote geheel, namelijk dat alle wiskunde met elkaar samenhangt.

Maar het kan jou waarschijnlijk niet veel schelen hoe de Amerikanen wiskunde leren, jij wilt alleen antwoorden op de wiskundevragen.

We vermelden het verschil tussen leersystemen omdat veel van de online bronnen voor het oefenen van meetkunde en wiskunde, over het algemeen, in Amerika worden gemaakt en gericht zijn op Amerikaanse studenten.

Toch zijn dit fantastische informatiebronnen en er valt een schat aan informatie over meetkunde te vinden.

ThoughtCo

ThoughtCo is een website waarvan de inhoud is geschreven door professionals aan de top van hun vakgebied in een taal die gemakkelijk te begrijpen is, of je nu meer wilt weten over biologie, geschiedenis of wiskunde.

Hun site is overzichtelijk en goed georganiseerd en, terwijl je op hun pagina's bent, heb je geen last van vervelende pop-ups die je meldingen willen sturen of lokken om iets te kopen.

Vanaf hun startpagina is het gemakkelijk om naar de wiskunde/wetenschappen pagina te navigeren en geometrie te selecteren. Daar vind je informatieve artikelen en afdrukbare werkbladen om je vaardigheden te ontwikkelen.

In één artikel worden de belangrijkste definities van meetkunde opgesomd:

 • Lijnstuk: een deel van een lijn dat zich tussen bepaalde punten bevindt
 • Halfrechte: het lijnstuk vanuit een bepaald punt, en alle punten langs die lijn
 • Hoeken: scherpe hoeken, rechte hoeken en stompe hoeken, en wat zichzelf definieert
  • Ook rechte hoeken, inspringende hoeken en aanvullende hoeken
 • Euclidische meetkunde en postulaten
 • Snijdende lijnen, middelloodlijnen en bissectrices

ThoughtCo behandelt in één klap de basis van de meetkunde. De rest van hun pagina's over dit onderwerp behandelen meer gevorderde concepten met bijbehorende werkbladen die je kunt uitprinten en waaraan je kunt werken.

Met ThoughtCo kun je jezelf verwennen met alle basismeetkunde die je nodig hebt: vergelijkingen, voorbeelden en werkbladen. Onze volgende website biedt ook video-instructies.

Docent
Op zoek naar een goede docent? Wij geven jou tips. | Bron: Pexels

Khan Academie

Bij Khan is het verschil tussen het Amerikaanse onderwijssysteem en het onze veel duidelijker. Al hun materiaal is georganiseerd volgens het Amerikaanse onderwijssysteem.

Khan biedt je de mogelijkheid om leermateriaal te zoeken op 'graad', wat ongeveer overeenkomt met ons 'jaar'-systeem. Maar er zijn geen vaste, parallelle lijnen tussen de niveaus, dus het kan zijn dat je een beetje moet zoeken naar wat je precies nodig hebt.

Een ander punt om te onthouden is dat Amerikaanse wiskundestudenten over het algemeen pas op de middelbare school met meetkunde in aanraking komen, dus als je op de homepage van de site "geometrie" selecteert, word je doorverwezen naar "high school geometrie", en dat is misschien wel waar je moet zijn.

Houd deze punten in je achterhoofd als je op zoek gaat naar meetkundeles op Khan!

Nu je bent aangekomen op de 'high school math' pagina, kun je je studie beginnen met het doornemen van de basis van geometrie: hoeken en veelhoeken, en het berekenen van de oppervlaktes daarvan.

Vergeet niet het volledige overzicht van de stelling van Pythagoras te behandelen!

Je kunt er ook voor kiezen om verder te gaan met het onderwerp waar je de meeste hulp bij nodig hebt: congruentie, gelijkvormige driehoeken, goniometrische verhoudingen.

Elk segment is duidelijk aangegeven. Je kunt zoeken naar het onderwerp dat jou het meest interesseert (of waar je moeite mee hebt!), de video's over dat onderwerp bekijken en vervolgens een examen afleggen.

Als je liever geen account aanmaakt en de video-instructies gaat bekijken, kun je de overzichtsartikelen lezen die onderaan de wiskunde/meetkunde-pagina staan.

Deze beide Amerikaanse sites bieden fantastische hulpmiddelen om de grondbeginselen van meetkundige figuren onder de knie te krijgen, maar laten we nu eens wat internationaler gaan kijken.

Op zoek naar info over de wiskunde Olympiade en de Kangoeroewedstrijd? Vind alle info terug in volgend artikel.

Bord
Wil jij liever privé les of klassikaal les? | Bron: Pexels

Massive Open Online Courses

Als je je voorbereidt op je examens, heb je waarschijnlijk meer geavanceerd materiaal nodig om te studeren.

Deze MOOC's kunnen net datgene zijn waarmee je klaar wordt gestoomd voor je examens op je school of universiteit.

Zoals hun naam al aangeeft, worden ze strikt online gegeven en staan ze open voor iedereen die er belangstelling voor heeft. Sommige cursussen kosten een klein bedrag, terwijl andere volledig gratis zijn, op de kosten voor inschrijving op de website of voor het programma na.

Veel topscholen hosten vaak dergelijke cursussen, maar het uitkammen van de websites van die scholen om ze te vinden kan je veel frustratie en ergernis opleveren. De oplossing daarvoor is... je raadt het al: een andere website (of drie)!

Coursera is een van de topnamen in MOOC's. Ze bieden alles aan, van gratis cursussen in AI en algoritmes tot een volledige cursus om een MBA te behalen. Hun cursussen zijn meestal afkomstig van Amerikaanse top scholen.

Hun curriculum is helaas niet toegespitst op iedereen die een diepgaand begrip van geometrische constructies nodig heeft, het is meer een one size fits all systeem.

We zochten in hun database naar een cursus geometrie en, hoewel ze er een vermeldden, was die momenteel niet actief. Coursera heeft toch veel te bieden, en ze zijn dan ook de moeite waard om een bladwijzer van te maken voor een later moment.

FutureLearn werkt op vrijwel dezelfde manier als Coursera en is ook afkomstig uit de VS. Zij zijn minder geneigd om cursussen gratis aan te bieden.

Als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je MOOC List proberen.

Zij verzamelen en vermelden MOOC's van elke school, waar ook ter wereld. Je hoeft je geen zorgen te maken, ze laten je weten waar de cursus vandaan komt en in welke taal deze wordt gegeven.

Weet je nog, in de inleiding van dit artikel, dat we zeiden dat alles wat ooit in cyberspace terecht is gekomen, daar nog steeds is?

Dat geldt ook voor MOOC-list. Sommige van hun cursusoverzichten tonen een startdatum van 2016! Maar sommige geven ook een nog oudere startdatum aan. Misschien zijn ze er gewoon nog niet aan toegekomen om alle verouderde cursussen te verwijderen.

Heb je al overwogen om een meetkunde leraar te zoeken die je kan helpen om de Pythagoras-driehoeken en soortgelijke meetkundige problemen onder de knie te krijgen?

Alles
Meetkunde is overal terug te vinden! | Bron: Pexels

Websites om je te helpen meetkunde te leren

Het is heel leuk dat onze Amerikaanse vrienden zoveel meetkundige informatie in cyberspace plaatsen zodat iedereen ervan kan leren!

Maar er is meer, neem bijvoorbeeld Teach It Primary.

Hun pagina met informatie over meetkunde is gericht op leerlingen in de tweede fase van het voortgezet onderwijs, zodat ze vormen beter kunnen begrijpen: door ze te vergelijken en te classificeren, hun eigenschappen te bepalen en hoe ze zijn opgebouwd.

Als je de behoefte voelt om een vierhoek diepgaand te onderzoeken, zullen hun oefeningen zeker een hit zijn. Ook als het berekenen van de oppervlakte van een cirkel of het onderscheiden van de soorten driehoeken je belemmert heb je veel aan hun materiaal!

Hieronder vind je een overzicht. Sommige hebben we in dit artikel al behandeld.

Lijst van nuttige webpagina's over meetkunde

 • Khan Academy: www.khanacademy.org - Instructievideo's en werkbladen per niveau (ontworpen voor studenten uit de VS!)
 • Thought Co: www.thoughtco.com - Artikelen, werkbladen en meetkundige formules
 • Coursera: www.coursera.org - Open online leercursussen met betrekking tot meetkunde of andere toepassingen van meetkunde
 • FutureLearn: www.futurelearn.com - Geometrie en met geometrie verwante open cursussen (voor zover beschikbaar)
 • MOOC: List www.mooc-list.com - Een assortiment van MOOC's; een zoekopdracht levert alle cursussen op die met meetkunde te maken hebben
 • Teach It Primary: www.teachitprimary.co.uk - Algemene leermiddelen voor wiskunde, inclusief een pagina over meetkunde
 • TTS Group: www.tts-group.co.uk - Vormen, puzzels en diverse items op het gebied van meetkunde
 • Homeschool Math: www.homeschoolmath.net - Meetkundelessen en werkbladen; links naar andere sites voor het leren van meetkunde (ontworpen voor studenten in de VS!)
 • Analyze Math: www.analyzemath.com - Bronnen voor onder andere meetkundige formules en werkbladen

Of het nu de simpele driehoek is of de parallellogram waar je mee worstelt, of je nu je kennis over meetkundige vormen in het algemeen of stellingen in het bijzonder wilt verdiepen, je kunt op elk van deze pagina's terecht voor de informatie die je nodig hebt, zonder dat je hoeft uit te zoeken wat de juiste vraag is om aan je browser te stellen!

Stop nu niet! Ontdek onze beginnersgids over meetkunde.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep