De gitaar is voor alle leeftijden een gewild instrument, maar je zou je kunnen afvragen of er een juiste leeftijd is om erop te leren spelen.

Erop leren spelen zou binnen ieders bereik moeten zijn ongeacht je leeftijd, carrière of achtergrond aangezien het voor veel mensen een deel uitmaakt van hun muzikale herkomst.

De beste leraren Gitaar beschikbaar
Ben
5
5 (17 reviews)
Ben
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rik
5
5 (5 reviews)
Rik
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wannes
5
5 (1 reviews)
Wannes
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cornel
5
5 (3 reviews)
Cornel
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jasper
5
5 (1 reviews)
Jasper
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kenny
5
5 (1 reviews)
Kenny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kyle
5
5 (1 reviews)
Kyle
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ben
5
5 (17 reviews)
Ben
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rik
5
5 (5 reviews)
Rik
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wannes
5
5 (1 reviews)
Wannes
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cornel
5
5 (3 reviews)
Cornel
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jasper
5
5 (1 reviews)
Jasper
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kenny
5
5 (1 reviews)
Kenny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kyle
5
5 (1 reviews)
Kyle
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Tijdens ons Leven Achtervolgen Gitaarklanken Ons

Zelfs op jonge leeftijd kan de gitaar ons fascineren. We willen onze favoriete liedjes spelen en grote gitaristen zoals Jimi Hendrix, Slash van Guns'n'Roses, Mark Knopfler van Dire Straits, Jimmy Page van Led Zeppelin of David Gilmour van Pink Floyd nadoen.

Muzikale grootheden zoals deze mensen inspireren ons en tonen dat iedereen een gitaarlegende kan worden die hun verhaal vertellen door middel van een combinatie van muziek en rauwe emotie. We willen dat de geschiedenis zich herhaalt en verlangen ernaar om een ster te worden. Zou deze droom alleen voorbehouden zijn aan kinderen en tieners?

Hoe oud moet je zijn om de gitaar te leren spelen? Moet je wachten totdat je de beginselen van muziektheorie beheerst? Wanneer kun je het beste oefenen? Wat is de juiste tijd om gitaarles te gaan volgen?

Leeftijd Speelt bij Gitaar Leren Spelen Geen Rol

Het is geen vraag: je kunt gitaar op elke leeftijd spelen, of dat nu als amateur of als prof is. Als je de motivatie, de wil en het doorzettingsvermogen bezit dan hoef je niet te aarzelen. En als je het eenmaal te pakken hebt dan kan niets je meer weerhouden.

Oude man speelt gitaar
Ook ouderen kunnen heel goed gitaar leren spelen | bron: Viktor Juric op Unsplash

De mate van motivatie zal bepalen hoe lang het duurt om te leren spelen. Gitaar kun je op elke leeftijd leren beheersen. Een kind of tiener zal wat sneller de grepen kunnen onthouden en daardoor wat gemakkelijker deze muzikale taal kunnen leren.

De muziekwereld van de gitaar is uniek. Het heeft zijn eigen noten, solfège, ritmes en technisch woordgebruik.

Een handige manier om te leren is door muziekles te volgen, of het nu voor basgitaar of een akoestische gitaar is opgezet.

Op Welke Leeftijd Kan een Kind Gitaar Leren Spelen?

Zelfs als je niet alles van buiten leert is het toch van belang dat twee zaken worden onthouden: hoe de hoofdakkoorden te spelen en met elkaar te verbinden. Het is best moeilijk om de vingers te leren plaatsen om de eerste akkoorden te vormen voordat het kind zes of zeven jaar oud is.

Hou er ook daarna rekening mee dat het leren gitaar spelen tijd kost. Niets kun je zomaar leren beheersen. Zoals met alles zul je veel uren moeten besteden om de klanken die je wilt horen te leren voortbrengen.

Gitaar Leren Spelen is een Prachtige Buitenschoolse Leeractiviteit

Een musicus in de dop moet zich minstens 20 minuten per dag kunnen concentreren. De rijpheid van een kind zal daarom een factor zijn in zijn of haar mogelijkheden om gitaar te leren spelen.

Het kind zal een deel van zijn vrije tijd moeten wijden aan het oefenen op de gitaar. Als het kind buiten die oefentijden niet in staat is om buiten te spelen zullen ze met het leren worstelen. Uiteindelijk zullen ze het instrument vanwege de ervaren dwang van zich werpen.

Het leren spelen op de gitaar wordt vaak gezien als een prachtige buitenschoolse activiteit voor kinderen. Het kan prima gebruikt worden om na school stoom af te blazen. Daarnaast kan het de kinderen in contact brengen met een ruimere sociale groep.

Kinderen zijn vaak verbaasd te merken hoe snel ze hun eerste liedjes kunnen spelen. Een gitaarleraar kan zelfs jonge kinderen begeleiden terwijl ze het instrument leren ontdekken door middel van gitaarlessen (gitaarles Gent).

Het beschikbare repertoire is ongeacht de muziekstijl (rock, blues, country, jazz or klassiek) gevarieerd en ruim genoeg om de verbeelding van het kind aan te spreken. Hun culturele en muzikale horizon wordt blootgesteld aan geluiden die ze zich nooit zouden hebben kunnen voorstellen. En natuurlijk worden deze ontdekkingen allen mogelijk gemaakt als het kind gewillig is om te leren en er niet in geduwd wordt door hun ouders.

Voor Volwassenen en Tieners

Vaak besluiten tieners om gitaar te leren spelen. Het wordt gezien als een uitstekende wijze om je gevoelens uit te drukken.

Tiener speelt electrische gitaar
Tieners willen vaak graag gitaar leren spelen | bron: Darran Shen op Unsplash

Er zijn veel redenen voor. Sommige mensen hebben er alleen over nagedacht. Anderen hebben al lang deze ambitie maar hebben er nog niet de tijd voor gehad. Ze zijn op latere leeftijd klaar om de duik te nemen om zich met het gitaarspelen te gaan vermaken.

Momenteel pakken een toenemend aantal volwassenen voor de eerste keer een gitaar op.

Er zijn nog andere redenen waarom tieners en volwassenen zo'n stap nemen. Kinderen zijn weliswaar beter in staat om de beginselen van muziek in zich op te nemen, maar ze worstelen met de technische kant van het spelen. Het kan vanwege hun kleine handen moeilijk voor hen zijn om akkoorden te vormen, om hun vingers te plaatsen en om het ritme bij het tokkelen met de hand of een plectrum te variëren.

Deze hindernissen nemen bij het volwassen worden in grote mate af.

Een Muzikaal Ontwaken

Waarom zou je niet de muzikale ontdekkingsreis zo vroeg mogelijk beginnen als je wilt dat je kind zo vroeg mogelijk gitaar leert spelen? Gitaar leren spelen vraagt om rijpheid, zowel lichamelijk als mentaal, maar daarnaast ook discipline.

Muziekmaken en gitaar oefenen moet leuk blijven. Als het kind niet gewillig is zal de ervaring uiteindelijk negatief zijn. Er is dan maar een kleine kans dat ze later ooit weer de gitaar zullen oppakken.

gitaar spelen bij baby
Breng uw kind op jonge leeftijd in aanraking met muziek | bron: Giu Vicente op Unsplash

Wat muziek maken betreft is het het beste om het kind de tijd te gunnen om te gaan leren als ze er klaar voor zijn. Dat kan thuis gebeuren waar de ouders hen helpen om nieuwe muzikale werelden, verschillende klanken, allerlei genres zoals world music, kinderliedjes, klassieke muziek te leren ontdekken.

Het kind kan dan kleine instrumenten proberen te bespelen en de ouder kan dan zien of het kind een interesse heeft in de muziek. Zingen en dansen ze, voeren ze een toneelstuk uit terwijl ze meespelen, vooral op een gitaar? Al deze wegen kunnen ertoe leiden dat het kind later in werkelijkheid het instrument leert spelen. Prive of gitaarlessen online kunnen gerust plaatsvinden dankzij Superprof.

Een Gitaar Voor Iedere Leeftijd

De vraag wat betreft de juiste leeftijd om te beginnen met gitaarspelen wordt vaak aan muziekprofessionals, muziekleraren, cultuurcentra en zelfs aan onafhankelijke muziekleraren gevraagd. Kan mijn achtjarig kind er al mee betrokken raken? Of moet ik wachten tot hij of zij een tiener is?

Zelfs een zevenjarig kind is open voor het gitaar leren spelen en voor muziek in het algemeen. Tegen de tijd dat ze leren om te lezen en te schrijven kunnen ze eraan beginnen. Denk er wel aan dat het instrument beperkingen heeft wat de lichaamsgrootte betreft.

Om Goed te Spelen Moet een Gitaar Goed in de Hand Liggen

Er is een bepaalde mate van spierkracht in de vingers nodig om met de linkerhand de juiste druk op de snaren te geven. Daarnaast is er coördinatie nodig in de rechter hand om het juiste ritme te bewaren. Leeftijd en of lichaamsgrootte is dus een belangrijke overweging bij het kiezen van de gitaar, zowel wat maat als wat snaarlengte betreft.

De volgende keuzes zijn mogelijk:

  • 4-6 jarigen kunnen het beste een ¼ gitaar met een snaarlengte van 40cm nemen
  • 7-8 jarigen kunnen het best uit de voeten met een ½ (semi-) gitaar met een snaarlengte van 48 cm
  • 8-10 jarigen hebben het meeste aan een ¾ gitaar met een snaarlengte van 56cm
  • vanaf 11 jaar tot aan volwassenheid is een standaard gitaar het beste met een snaarlengte van 65 cm

Als je kind nog niet zeker weet of ze gitaar wil spelen kan het beter zijn om een gitaar te huren. Huurprijzen liggen rond de 16 euro per maand met ongeveer 70 euro borg.

Als je wilt kopen beginnen de prijzen rond de 80 euro. Voor een kwalitatief goed instrument zul je van 150 tot 400 euro moeten neertellen.

Het is van groot belang om de juiste gitaarmaat te kiezen.

Er is Dus Geen "Juiste Leeftijd" om Gitaar te Leren Spelen

Zoals je kunt zien is er geen juiste leeftijd om met gitaarles te beginnen. Als je van jongs af aan er mee in aanraking bent geweest zal het een deel van je wereld zijn geworden. Er zijn manieren om gitaar te leren spelen als je nog heel jong bent.

peuter speelt met gitaar
Zo zal het niet gaan, maar toch zijn er mogelijkheden om op jonge leeftijd gitaar te leren spelen | bron: Pixabay

Voor tieners en volwassenen zijn er geen obstakels. Als ze gemotiveerd, belangstellend en gedisciplineerd zijn en daarnaast ook een doorzetter zijn kunnen ze op iedere leeftijd gitaar leren spelen. 

Voor degenen die onzeker zijn of ze klaar zijn om met hun gitaar avontuur te starten worden er regelmatige info sessies gehouden door muziekscholen en kunst of muziekverenigingen voor gitaarlessen. Deze introductiebijeenkomsten geven je de gelegenheid het instrument te leren ontdekken en bieden daarnaast gelegenheid om vragen te stellen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep