Gitaar leren spelen is een groot avontuur dat je kennis zal laten maken met nieuw muzikale ervaringen. Een gitaarspeler is meer dan iemand die gitaar kan spelen; het laat toewijding, passie, en muzikaliteit zien. Eigenlijk is het een flinke vaardigheid als je songs kunt spelen.

De hamvraag is natuurlijk wanneer je het instrument moet leren spelen. Ben je ooit te oud om gitaar te leren spelen? Of kun je te jong zijn om de gitaartoetsen of het tablatuur te begrijpen. Hoe zit het dan met gitaarsolo's of power akkoorden, 'fingerpicking' of de pentatonische toonladder?

Misschien denk je dat je kind te jong is om gitaar te kunnen spelen. Toch kan ieder kind dat een gitaar vast kan houden al beginnen met leren. Met de hulp van een gitaarleraar en veel oefenen kunnen ze een van de beste gitaristen ter wereld worden.

Hier zijn de gebruikelijke vragen: kan je tienjarig kind gitaar spelen zonder vooraf muziektheorie te hebben gevolgd? Zullen ze gewoon te klein zijn om gitaarakkoorden te spelen? Zouden ze op zo'n leeftijd zelfs gitaar willen spelen?

Wat voor soort gitaar je wilt leren, en of de muziekstijl nu blues, klassiek, rock of funk is, of je solo wilt spelen of in een band, of je muzieklessen wilt volgen, je in wilt schrijven op een muziekschool of alleen maar af en toe een workshop wilt bezoeken op een club; het antwoord is steeds hetzelfde. Je kunt op elke leeftijd gitaar leren spelen.

jongen speelt gitaar buiten
Iedereen van jong tot oud kan gitaar leren spelen| bron: Laith Abuabdu op Unsplash

Op 8, 12, 20, 45 of 60-jarige leeftijd kun je zodra je besluit om dat te gaan doen, gitaar leren spelen. Laten we daarom zonder verder aarzelen zorgen dat je op je eerste gitaar aan het spelen gaat, je wat tips geven en je aan de gang laten gaan met je eerste gitaaroefening.

De beste leraren Gitaar beschikbaar
Ben
5
5 (16 reviews)
Ben
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rik
5
5 (5 reviews)
Rik
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wannes
5
5 (1 reviews)
Wannes
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordy
5
5 (3 reviews)
Jordy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joël
Joël
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cornel
5
5 (3 reviews)
Cornel
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mayte
Mayte
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ben
5
5 (16 reviews)
Ben
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rik
5
5 (5 reviews)
Rik
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wannes
5
5 (1 reviews)
Wannes
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordy
5
5 (3 reviews)
Jordy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joël
Joël
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cornel
5
5 (3 reviews)
Cornel
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mayte
Mayte
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe Gitaar te Leren Spelen

Het is niet genoeg dat je gitaar wilt leren spelen. Je moet ook weten hoe je deze kennis gaat vergaren, zowel wat de theoretische kant (solfège, noten, partituren en tableturen lezen) als de praktische kant (links- en rechtshandige technieken, snaren plukken, tikken, met een plectrum spelen) enzovoort betreft.

Maak je niet teveel zorgen. We raden aan om gitaarles te gaan nemen, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden om gratis online lessen te volgen. Aan jou de keus!

Plaatsen om te Gitaar te Leren Spelen

Het zal van je persoonlijkheid afhangen welke manier het meest aantrekkelijk voor je is. Er zijn verschillende manieren om dit instrument te leren spelen. Afhankelijk van je niveau, je beschikbaarheid en je budget zul je verschillende manieren kunnen kiezen om het gitaarspel te leren.

Laten we ervoor zorgen dat je de beste gitaar lessen krijgt, wat je keuze ook zal zijn. Je zult hoe dan ook barré grepen, gitaar ritme, slaggitaar, gitaar tableturen, akkoord progressie, en gehoortraining  leren. De kunst is ervoor te zorgen dat de gitaar training goed genoeg is om dat je ermee bezig wilt blijven.

Op een Muziekacademie Gitaar Leren Spelen

Een van de meest prestigieuze plaatsen om dat te doen is op een muziekacademie. Toegang is strikt aangezien alles wordt bepaald door examens. Cursusgeld is afhankelijk van woonplaats en inkomen.

De gitaarlessen zijn heel academisch en je kunt er het hele fundament van de muziektheorie machtig worden. Dit zal je voort kunnen stuwen naar een professioneel niveau als je je daarop richt. Begin vroeg met deze soort opleiding aangezien de leerweg meerdere jaren duurt.

Je kunt er een technische deskundigheid verwerven – met alles van vingerstijl, klassieke gitaartechnieken en chromatische oefeningen – zowel als een grondig begrip van de theorie: alles van majeur en mineur toonladders tot arpeggio's en geavanceerde gitaarkennis.

Je doet er een solide grondslag op in alles wat met de gitaar te maken heeft.

Gitaar Leren Spelen op een Muziekschool

Je kunt ook gitaar leren spelen op een muziekschool. Er zijn zowel privé als openbare scholen en ze zijn geschikt voor jonge kinderen als tieners, volwassenen en gepensioneerden.

Het lesgeven wordt gedaan volgens een voorgeschreven methodiek en door een gecertificeerde leraar. De lessen vinden wekelijks plaats en duren 45 minuten tot een uur. Muzikale training wordt afgewisseld met oefeningen, akkoord theorie met leuke oefensongs, blues en rock gitaar tot handigheidsoefeningen en gitaartechniek.

Gitaarclubs

Als je niet zoveel belangstelling hebt voor muziek theorie kun je ook gebruik maken van de diensten van muziek clubs, cultuurcentra en andere instellingen die in je omgeving gitaarles of workshops in bijvoorbeeld Gent aanbieden. Je zult daar onder begeleiding van een leraar de grondslagen van het gitaarspel kunnen leren of als je al een ervaren gitarist bent je vaardigheden kunnen opbouwen.

Het voordeel van dit soort onderwijs is dat je niet zoveel theorie hoeft te weten (zelfs al moet je wel wat tableturen, een akkoordschema en een ritme schema leren). Dat geeft je een zekere vrijheid wat betreft hoe je kennis wilt opsteken.

man speelt gitaar
Leren gitaar spelen op een gitaarclub is meer ontspannen | bron: Adi Goldstein op Unsplash

De leraar kan zich aan jouw wensen aanpassen en je zult je kunnen  specialiseren in een bepaalde muziekstijl. Als je bijvoorbeeld de grondslagen van rock en pop wilt leren kun je een leraar zoeken die daarin gespecialiseerd is. Als je de volgende Jimi Hendrix of Eric Clapton wilt worden dan kun je training krijgen om dat te bereiken. Als je jazz, blues of slidegitaar wilt leren dan kun je ook daar ondersteuning voor vinden.

Als je vroeger gitaarles hebt gehad en het een poos opzij hebt gelegd is dit soort onderwijs heel geschikt om weer op het spoor te komen. Het is beslist beter dan online gitaarles(sen). Deze missen de inzet van een leraar en de persoonlijke ondersteuning die je misschien nodig hebt om je passie te herontdekken.

Denk eraan dat gitaarspelen gemakkelijk is in vergelijking tot andere instrumenten.

Privéleraren

Nog een mogelijkheid is om privélessen te nemen met een onafhankelijke leraar. Je zou op het internet kunnen zoeken naar gitaarlessen voor beginners of je rechtstreeks wenden tot Superprof. Gitaarlessen voor beginners zijn heel belangrijk als je vanaf het begin een goede techniek wilt ontwikkelen.

Je zou thuis les kunnen volgen van een beroepsmusicus. Dit kan via videolessen, Skype of persoonlijk. Hij of zij kan zich aan jouw behoeften en je niveau aanpassen.

Een van de voordelen van deze type lessen is vanwege de verhouding die je kunt opbouwen met je leraar. Hij of zij zal niet alleen jouw technische vooruitgang kunnen waarnemen, maar ze zullen je ook aan nieuwe muzieksoorten blootstellen. Je wordt dan geholpen om geluiden te ontdekken die je nooit zelf had kunnen vinden. Ze kunnen je helpen om je favoriete songs te leren en ook hoe je open akkoorden, basis akkoorden en andere leuke gitaar trucjes kunt leren spelen.

Het is ook daarbij een gelegenheid voor je om een band te kweken met een andere gitaar enthousiast en een gelegenheid voor de leraar om zijn favoriete gitaar songs met je te delen.

Zelf Gitaar Leren Spelen

Je kunt tenslotte in je eentje leren spelen met behulp van eBooks, online video's en een metronoom, of door thuis een online gitaarcursus te volgen.

Op zo'n manier kunnen je prima van start gaan en de basisbegrippen leren van vingerplaatsing tot je eerste akkoorden. Het zal echter moeilijk zijn om alle concepten van sologitaar of vingerplaatsing onder de knie te krijgen als je geen persoonlijke of online ondersteuning hebt.

Superprof biedt overigens nieuwe klanten gratis eerste lessen aan!

Het Fysieke Leerproces: Lichaam, Spieren, Zenuwen en de Hersenen

Je kunt normaal gesproken gitaar op elke leeftijd leren spelen. Terwijl je leert zul je wat fysieke uitdagingen tegenkomen. Gitaar spelen betekent je handen en vingers in nieuwe wijze bewegen. Dit moet geleerd worden totdat het vanzelfsprekend gaat  – dat wil zeggen dat het een deel gaat uitmaken van je 'spiergeheugen'.

Je bewegingen moeten vloeiend, vaardig, snel en precies zijn. Zelfs in de meest simpele akkoord progressies zul je ontdekken dat je je hele lichaam gebruikt, vooral je handen, armen, schouders en ellebogen. Als je gitaar wilt leren spelen moet je ervan bewust zijn dat je met je lichaam, spieren, zenuwen en je hersenen zult moeten werken.

vingers op gitaar toets
Zorg dat je lichaam gewend raakt aan het gitaarspelen | bron: Austin Prock op Unsplash

Oefen met zorg en toewijding op iedere beweging terwijl je alle spieren zo ontspannen mogelijk houdt zodat je op een vloeiende manier met je gitaar kunt omgaan.

Als je tijdens het spelen niet ontspannen bent zal je gitaar niet goed klinken. Je zult te lang worstelen om zelfs een simpele majeur akkoord vast te houden en de basistechnieken van het gitaarspel zullen zoveel moeilijker lijken.

Vooral volwassenen en ouderen worstelen met spanning tijdens het spelen vanwege de stress die ze door druk van buiten in hun leven hebben opgebouwd.

Bevrijd Jezelf van Spierspanning

Je zult moeten leren om je handen, armen en schouders van spanning te ontdoen om:

  • een goede gitarist te worden
  • het gitaarmuziek te spelen waar je van houdt
  • een muziekstijl zoals blues, rock te ontwikkelen
  • bepaalde technieken te leren zoals de 'touch' techniek of arpeggio akkoorden .

Let hierop bij de beslissing hoe je gitaar wilt leren spelen. In tegenstelling tot de onberispelijke houding die nodig is om viool of piano te leren spelen is bij het gitaarspelen ontspanning van het grootste belang. Je kunt als je gestrest bent geen gitaarsolo en zelfs de simpelste akkoordvormen spelen, laat staan een barré greep.

De meeste gitaarleraren zijn vooral en vooreerst gitaarspelers

Gitaarspelen kan heel leuk zijn, maar oefenen is wel vereist. Als je van start gaat zul je je polsen, handen en vingers moeten trainen in het maken van nieuwe bewegingen.

Jongere speelt gitaar op tapijt
Oefen in het ontspannen tijdens het gitaarspelen | bron: Hannah Gullixson op Unsplash

Hoe meer je met je instrument oefent, des te gemakkelijker het zal zijn voor je spieren. Je zult bij elke les ook vooruitgang kunnen waarnemen terwijl het leuker wordt. En als je eenmaal op een bepaald niveau bent gekomen zul je kunnen leren om te improviseren. Je zult verbaasd zijn hoe weinig tijd nodig was om zover te komen!

Gitaar Leren Spelen: Een Kwestie van Motivatie

Misschien denk je dat het gemakkelijker is om gitaar te spelen als je jong bent. Dat is echter niet altijd het geval. Kinderen kunnen wel veel gemakkelijker dan volwassenen dingen onthouden, maar ze hebben niet altijd de intellectuele of fysieke volwassenheid om op de juiste wijze gitaar te leren spelen. Soms worstelen ze met het lezen van muziek of met het bereiken van de verste hoeken van de gitaartoets tijdens .

Persoonlijke Doelstellingen

Je kunt een gitaar op maat kopen voor iedere leeftijd, maar het is belangrijk dat het kind de keuze maakt en niet de ouders. Gebeurt dit niet dan dat wat betreft de motivatie van het kind in de weg gaan zitten.

Een beroepsmusicus zal je advies kunnen geven wat betreft de juiste keuze: een begeleide musikale ontdekking als het kind jong is of privélessen of een meer gestructureerde cursus op een muziekschool.

Het is niet nodig om ouders te hebben die muziekliefhebbers zijn of een diepe kennis van muziek hebben. Dit kan allemaal tijdens muzieklessen geleerd worden.

Persoonlijke Investering

Voor het gitaar leren spelen is een bepaalde mate van discipline, ernst en een regelmatige oefentijd vereist. Dit moet je meenemen in je besluit. Ga niet op je lauweren rusten!

Ben je er klaar voor om minstens 20 minuten per dag gitaar te spelen?

Zo ja, aarzel dan niet. Er zijn geen verdere beperkingen. Als je gemotiveerd genoeg bent en je tijd wilt investeren, dan zul je snel gitaar kunnen leren spelen. Het is van belang dat je geniet van het leren en het delen van je ervaringen op je instrument met je leraar, vrienden en je familieleden.

Als je eenmaal voldoende motivatie hebt dan bezit je alles wat nodig is om je doelstellingen te bereiken. Het spelen op je gitaar zal je helpen om jezelf uit te drukken en te tonen wat je kunt!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep