Tijdens acht jaar in de praktijk te hebben gewerkt heb ik vaak te maken gehad met het verlies van motivatie bij leerlingen, vanwege een ongeschikte gitaar, te snel een gitaar te hebben gekocht of hun keuze hebben gebaseerd op alleen een aantrekkelijk ontwerp. Ze letten niet op de bespeelbaarheid, het feit dat hij geweldig klinkt, of dat de eigenschappen zoals de kop, body en hals ook echt goed gemaakt zijn.

Ik ben Kelsey en ik ben een gitaar leraar.

Voor sommigen is bij de eerste aanschaf van een gitaar alleen de elektrische gitaar van belang, omdat die stijl heeft, in een versterker kan worden ingeplugd en geluid maakt! Akoestische of klassieke gitaren worden over het algemeen over het hoofd gezien puur om een coole elektrische gitarist te willen zijn.

Het andere probleem dat mensen met een nieuwe gitaar ondervinden, is dat ze verwachten dat ze hun muziekinstrument meteen onder de knie hebben. Bovendien denken mensen vaak dat het makkelijker is om te spelen voordat ze daadwerkelijk leren hoe ze gitaar moeten spelen. Dat is niet helemaal verkeerd en je zult begrijpen waarom.

Gitaar tegen boom
Er zijn enorm veel verschillende soorten gitaren voor beginners. Bron: Pexels
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Ben
5
5 (14 reviews)
Ben
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rik
5
5 (5 reviews)
Rik
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
Bram
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wannes
5
5 (1 reviews)
Wannes
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordy
5
5 (3 reviews)
Jordy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joël
Joël
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kenny
Kenny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jasper
5
5 (1 reviews)
Jasper
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ben
5
5 (14 reviews)
Ben
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rik
5
5 (5 reviews)
Rik
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
Bram
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wannes
5
5 (1 reviews)
Wannes
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordy
5
5 (3 reviews)
Jordy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joël
Joël
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kenny
Kenny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jasper
5
5 (1 reviews)
Jasper
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe voorkom je dat je een ongeschikte gitaar koopt?

Mensen hechten veel waarde aan hun eerste gitaar, dus om een goede keuze te maken, moet je bij de aankoop rekening houden met een aantal belangrijke kenmerken. Je moet er ook rekening mee houden dat je een beginnende gitarist bent, hoewel je handen vast enorm zullen jeuken, en dat je eerst een geschikte gitaar voor beginners nodig hebt.

Natuurlijk zul je je ontwikkelen en vooruitgang boeken tijdens je gitaarlessen, en tegelijkertijd zul je het soort geluiden waar je naar op zoek bent verfijnen. Ook zul je na een paar gitaarlessen waarschijnlijk verschillende geluiden en stijlen willen uitproberen. Misschien raak je geïnteresseerd in fingerpicking, wat betekent dat je wellicht een akoestische of een elektro-akoestische gitaar wilt. Je zou ook een voorkeur kunnen hebben voor het diepere, groovier geluid van de basgitaar, en dus kijk je naar de elektrische bas. Dit wil zeggen dat je moet volgen wat je leuk vindt, zowel akoestisch als qua muziekstijl. 

Vervolgens ga je andere gitaren aanschaffen: het is niet ongewoon om een amateur te ontmoeten met meerdere gitaren. Hij zal zijn keuze laten afhangen van de stijl die hij wil spelen.

Let goed op en vergeet niet dat je een beginner bent. Ook al is het interessant om te beginnen met een instrument dat past bij je verlangens en muzikale smaak om de moed erin te houden tijdens de moeilijke tijd van het leren, het soort geluiden dat uit de gitaar komt moet niet je eerste zorg zijn. Houd er rekening mee dat wanneer je voor het eerst gitaar gaat leren spelen, je niet zeker weet of je ermee doorgaat. Let dus op de kosten van deze eerste aankoop: ga voor een wat lagere prijs, maar doe geen concessies aan de kwaliteit.

Ook moet je een complete gids hebben voor het selecteren en vervangen van je gitaarsnaren.

Gitaar aan band
Is de akoestische gitaar wat voor jou? Bron: Pexels

Wat zijn de verschillende soorten bestaande gitaren en hun kenmerken voor beginners?

Er zijn drie hoofdtypen gitaren, om nog maar te zwijgen van de meer specifieke modellen, zoals bijvoorbeeld de Dobro.

Het eerste wat iemand die gitaar wil leren spelen moet doen, is de gitaar kiezen die het beste bij hem past, afhankelijk van zijn kenmerken en zijn klank.

De klassieke gitaar

Een klassieke gitaar is de gebruikelijke keuze voor beginnende gitaristen. Hij is perfect voor stijlen als bossa, klassiek of flamenco, aangezien deze nylonsnarige muziekinstrumenten werden ontwikkeld met deze stijlen in gedachten. De vorm van de body, de grootte van de toets, en de delicate holle body zijn allemaal speciaal voor deze doeleinden ontworpen.

Maar hij is niet ideaal voor beginners. De klassieke gitaar is, zoals de naam al aangeeft, in eerste instantie bedoeld om klassieke stukken te spelen.

Hij kan echter ook opduiken in andere muziekstromingen zoals bossa nova, jazz of flamenco, maar zal minder aanwezig zijn in stijlen als rock, pop, poprock, of zelfs funk.

De klassieke gitaar heeft een bredere hals dan alle andere en nylon snaren. Natuurlijk zijn nylonsnaren zachter dan de stalen snaren die je op akoestische gitaren vindt, maar dat maakt het spelen er niet gemakkelijker op, integendeel zelfs! Afhankelijk van het materiaal, kan de prijs van de gitaarsnaren variëren.

Beginners hebben de neiging dit model gitaar te kopen, omdat de prijs ervan het voordeligst is. De breedte van de hals en de grotere afstand tussen de snaren kunnen echter snel pijn doen aan de vingers van beginnende gitaristen.

En de betaalbare prijs is een beetje misleidend: ze worden op de markt gebracht voor beginners en ze zijn, vaker wel dan niet, niet van geweldige kwaliteit.  

Natuurlijk kun je je gitaar tijdens het spelen ondersteunen door de juiste gitaarband te kiezen, zodat je armen niet oververmoeid raken.

Als je bossa nova muziek, klassiek of flamenco wilt spelen, dan is de klassieke gitaar degene die je nodig hebt. Maar als je meer folk, pop of rockmuziek wilt spelen, vergeet dan de klassieke gitaar en ga voor een akoestische gitaar.

Het is puur persoonlijk en rekening houdend met mijn acht jaar ervaring in het geven van gitaarles, raad ik je in het begin een klassieke gitaar af. Tenzij je natuurlijk helemaal verliefd bent op het geluid dat deze muziekinstrumenten voortbrengen.

Anderen daarentegen zullen, na enige tijd geoefend te hebben op een gitaar die meer aan hen is aangepast, hun smaak verfijnen. Het is dus niet onmogelijk dat je daarna op de klassieke gitaar overstapt. Ik gebruik hem alleen af en toe wanneer ik melancholische muziek moet opnemen.

Ontdek hoe je een gitaarband kiest.

De akoestische gitaar: geweldig voor beginners vanwege zijn veelzijdigheid en dunnere hals

In tegenstelling tot de klassieke gitaar heeft de akoestische gitaar stalen snaren en een veel dunnere hals.

Deze eigenschap maakt het een veelzijdige gitaar, die geschikt is om een grote verscheidenheid aan muziekstijlen te spelen. Hij wordt veel gebruikt in pop, rock, blues, jazz, en zo'n beetje elke andere stijl die je maar kunt bedenken.

Het beslaat een veel breder bereik dan de klassieke gitaar. Als je populaire stukken wilt spelen die je overal hoort, met vrienden wilt spelen, samen wilt zingen, hem overal mee naartoe wilt nemen en als je favoriete muzikale genres folk, rock, pop, variété of blues zijn, dan is dit de gitaar die je nodig hebt.

Ondanks een iets hogere prijs dan zijn kleine broertje, de klassieke gitaar, blijft de akoestische gitaar een uiterst veelzijdig instrument. Hij bestrijkt een veel groter muziekgebied dan de klassieke gitaar en is ook veel gemakkelijker te bespelen dankzij een dunnere hals. Hij is ook comfortabeler en meer geschikt voor het spelen van hedendaagse muziek. Dit is de gitaar waarmee je het beste kunt beginnen met gitaarlessen.

Je zult merken dat de akoestische gitaar er in allerlei verschillende vormen is; van de dreadnought tot de parlor tot de jumbo en grand auditorium. En sommige gitaren hebben een cutaway en andere niet. Deze veranderingen in bodystijl worden belangrijker naarmate je meer vertrouwd raakt met het instrument, maar merk nu al op dat de grootte van de gitaarbody, en dus ook van het klankgat, van invloed is op de klank: sommige zijn luider en resonanter, terwijl andere zachter zijn.

Als je begint, is de beste akoestische gitaar misschien niet de dreadnought, want die zijn erg groot.

Hand op gitaar
Je hebt verschillende opties als je een gitaar wilt kopen, wij hebben de beste voor jou op een rijtje! Bron: Pexels

De elektrische gitaar

De elektrische gitaar is vaak duurder en omvangrijker dan de andere. Ook is hij minder geschikt voor beginners, tenzij je er alleen maar van droomt om rock te spelen.

De elektrische gitaar is een gitaar zonder klankkast: dat is het belangrijkste verschil met akoestische gitaren. De microfoons die onder de snaren zijn geplaatst, produceren het geluid.

De elektrische gitaar werd een mythisch instrument in de 20e eeuw, dankzij legendarische gitaristen als Jimi Hendrix, Eric Clapton en BB King.

De snaren van de elektrische gitaar lijken veel op die van de akoestische gitaar (stalen snaren), hoewel ze over het algemeen zachter zijn. De elektrische gitaar wordt gebruikt voor het spelen van een grote verscheidenheid aan stijlen, van jazz tot hardrock.

De zeer dunne hals van de elektrische gitaar en de zeer lage spanning van de snaren maken hem tot een van de gemakkelijkst te bespelen gitaren. Het nadeel is echter dat hij op een versterker moet worden aangesloten om het volume juist te zetten, oftewel dit vereist extra aankopen.

Ook de prijs van de elektrische gitaar blijft betaalbaar. Hij is weliswaar gemakkelijker te bespelen, maar moeilijker te verplaatsen en vereist de aanschaf van een versterker. Het is niet de gitaar die ik aanbeveel om mee te beginnen, tenzij je de unieke stijl erg waardeert.

Hier vind je de beste online gitaarlessen.

Kies de juiste gitaar: koopopties

  • Akoestisch: Epiphone DR-100 - een zeer goede akoestische gitaar van een goed aangeschreven merk: mooi ontwerp, goede bespeelbaarheid, en geweldig geluid voor de prijs.
  • Akoestisch: Seagull S6 - een nieuw merk dat ongelooflijk goede instrumenten maakt. Prijziger dan andere beginnersgitaren, maar heerlijk om te bespelen, zowel voor amateurs als experts.
  • Elektrisch: Yamaha Pacifica PAC112V - een van de meest gerespecteerde merken op het gebied van muziekinstrumenten voor beginners. Klassieke Stratocaster vorm voor een scherpe prijs.
  • Elektrisch: Epiphone Les Paul Special II Pack - een goede optie voor wie op zoek is naar een stijlvolle gitaar, maar met alle accessoires.
  • Klassiek: Cordoba Iberia C5 - afkomstig van de beste klassieke gitaarfabrikanten, de perfecte beginnersgitaar.
  • Klassiek: Yamaha C40 - een geweldig, betrouwbaar instrument van een van de meest geliefde gitaarmerken die er zijn.
Rode gitaar
Kies jij liever voor de klassieke of voor de elektrische gitaar? Bron: Pexels

Tot slot

De klassieke gitaar

Voordelen: heeft een zeer zacht geluid, ideaal voor bossa nova, jazz en flamenco.

Nadelen: hij is beperkt qua stijl en moeilijk te bespelen.

De folkgitaar

Voordelen: een veelzijdige gitaar, aangepast aan het spelen van bijna elke stijl. Hij heeft een dunne hals, waardoor hij gemakkelijker en comfortabeler te bespelen is. Ideaal om gitaar te leren spelen

Nadelen: heeft stalen snaren, het is minder flexibel dan nylon snaren en doet pijn aan de vingers in het begin, maar dat kan snel wennen.

De elektrische gitaar

Voordelen: hij heeft een zeer dunne hals en zeer soepele snaren, waardoor hij gemakkelijker te bespelen is. Hij is geschikt voor alle stijlen (veel verschillende klanken)

Nadelen: hij is minder draagbaar dan de folkgitaar, en je moet er ook een versterker bij kopen.

Nu je al deze informatie hebt, hoef je alleen nog maar te beslissen welke gitaar je wilt bespelen en te beginnen met leren spelen op de gitaar die het beste aan je verwachtingen voldoet: kies de gitaar van je dromen met deze aanbevelingen.

Als je je droomgitaar hebt gevonden, zoek dan een gitaarles bij jou in de buurt met Superprof.

En voor meer gitaaraccessoires?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep