Nadat je een gitaar hebt gekocht en een tijdje ermee hebt gespeeld, komt er zeker een moment dat je nieuwe gitaarsnaren voor je muziekinstrument moet kopen.

 • Houd rekening met het type gitaar dat je hebt: klassiek, akoestisch of akoestisch-elektrisch, elektrisch.
 • Koop snaren op basis van je niveau en de stijl die je wilt spelen.
 • Reken op een prijs tussen €5 en €30 voor gitaarsnaren, ongeacht het model of de stijl.
 • Laatste advies: vermijd low-end gitaarsnaren (minder dan €5) die snel ontstemmen of zelfs breken tijdens het spelen.

Het is essentieel om je snaren verstandig uit te kiezen! Voordat je je gitaar stemt, een capo koopt of je plectrum uit de kast trekt, moet je dit artikel lezen!

Om je gitaarlessen goed te beginnen, moet je de juiste snaren voor je instrument hebben!

Gitaar met tas
Welke band is het meest geschikt voor jou? Bron: Pexels
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Ben
5
5 (14 reviews)
Ben
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rik
5
5 (5 reviews)
Rik
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
Bram
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wannes
5
5 (1 reviews)
Wannes
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordy
5
5 (3 reviews)
Jordy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joël
Joël
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kenny
Kenny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jasper
5
5 (1 reviews)
Jasper
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ben
5
5 (14 reviews)
Ben
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rik
5
5 (5 reviews)
Rik
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
Bram
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wannes
5
5 (1 reviews)
Wannes
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordy
5
5 (3 reviews)
Jordy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joël
Joël
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kenny
Kenny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jasper
5
5 (1 reviews)
Jasper
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Voordat je je snaren kiest

Nu je alle tips voor het kopen van een tweedehands gitaar van ons hebt gekregen en je weet hoe je je gitaarsnaren moet kiezen, laten we eens kijken naar de prijs van deze snaren.

Over het algemeen, wanneer je een gitaar koopt, zijn de snaren origineel en niet noodzakelijkerwijs afgestemd op jouw niveau of speelstijl.

Ken je de uitdrukking "tot op het bot versleten"?

Ja, zelfs gitaarsnaren verslijten en veranderen.

Dus waar moet je op letten als het gaat om de prijs van snaren?

Moet je goedkope snaren kopen en ze regelmatig vervangen? Of dure kopen en ze minder vaak vervangen?

Om je te helpen je keuze te maken in de wildernis van gitaarsnaren, volgen hier enkele tips die elke gitarist nuttig zal vinden.

Krijg gitaarlessen online via Superprof. Ontdek welke leraren doorheen heel Vlaanderen op een digitaal manier lesgeven.

Kop van gitaar
De kop van een gitaar met snaren. Bron: Pexels

Welke snaren passen bij welke gitaar?

Het is natuurlijk noodzakelijk om rekening te houden met het model van je gitaar voordat je je snaren uitkiest.

Als je een akoestische gitaar hebt gekocht (met inbegrip van klassieke en folkgitaren), zul je zien dat deze niet dezelfde snaren nodig heeft als een elektrische gitaar en vice versa.

Dus welke snaren passen bij welke gitaren?

Ben je een beginnende gitarist en weet je niet welke snaren je moet kiezen?

Goed nieuws! Je kan hier nauwelijks mee de fout in gaan! Er bestaat geen "verkeerde" gitaarsnaar. 

De klassieke gitaar

Het meest gebruikte materiaal voor klassieke gitaarsnaren is nylon. Het geeft een briljante klank.

De nylonsnaar heeft een zeer hoge elasticiteit en moet met precisie vervaardigd worden. Hoewel de stalen snaren luider zijn, zijn de nylon snaren beter voor de bespeelbaarheid en ze hebben een rondere, minder felle, klank. Deze gitaren, zoals die gemaakt worden door Taylor gitaren, zijn bedoeld voor stijlen als flamenco en voor gitaristen die kiezen voor latin klanken. 

Meestal worden nylon gitaarsnaren geleverd in verpakkingen met verschillende snaarspanningen: 'hard' of 'zacht'. Vaak verkoopt de gitaarwinkel pakjes met een extra G-snaar, omdat die vaker aan vervanging toe zijn. Zelfs vaker dan de dunste eerste snaar!

Welke je ook kiest, hij past op elke nylonsnarige gitaar; een dreadnought, parlor, orchestral, of die met een cutaway.

Volg hier de meest effectieve gitaarlessen via Superprof. Wacht niet langer en boek je eerste les.

De folkgitaar en de akoestisch-elektrische gitaar

Twee soorten snaren worden voornamelijk gebruikt voor folk en akoestisch-elektrische gitaren: stalen snaren en legeringen zoals fosforbrons worden het meest gebruikt, maar je kunt ook nylon snaren vinden. Deze zijn echter niet gebruikelijk voor akoestische gitaarsnaren.

Als je bang bent de verkeerde keuze te maken, kijk dan op de website van de fabrikant van je folkgitaar en vind daar het type snaren dat is geïnstalleerd (meestal "light"). Je wilt geen zware snaren of basgitaarsnaren installeren als je akoestische snaren wilt.

Staalsnaren hebben een bijzonder hoge spanning, dus controleer of er contra-indicaties zijn voor de installatie van de truss rod. Nogmaals, controleer de door de fabriek geadviseerde snaardikte.

Het grootste nadeel van stalen snaren is dat ze oxideren als gevolg van zweet van je handen. Daarom is het noodzakelijk om de snaren na het spelen goed af te vegen, zodat ze niet gaan roesten. Je zou snaren kunnen kopen die corrosiebestendig zijn, of anders vaak je snaren vervangen. 

Gitaarles in Antwerpen of ergens anders? Ontdek de mogelijkheden.

De elektrische gitaar

Elektrische gitaarsnaren worden over het algemeen gemaakt van vernikkeld staal, het staal wordt gebruikt om een sterker geluid te maken en het nikkel verbetert de duurzaamheid en de weerbaarheid tegen aanslag. Er zijn ook snaren die alleen van nikkel of roestvrij staal zijn gemaakt. Het nikkel geeft een meer vintage geluid, terwijl het roestvrij staal een briljant geluid produceert en gekozen zal worden voor zijn lange levensduur.

Als je net begint met gitaarspelen en niet weet wat je moet kiezen, kies dan gewone snaren (.010/.046), ongeacht je doel of stijl. De lichte snaren zijn gemakkelijker tegen de toets van de gitaarhals te drukken, terwijl de hogere diktes ontworpen zijn voor jazzgitaren en degenen die een rijke toon willen. Wanneer je meer ervaren bent, zul je je behoeften en wensen beter leren kennen.

Weet je hoe je een goedkope gitaar kunt vinden?

Bekijk ook alles wat je moet weten over de gitaarband.

Welke snarenset past bij mijn budget?

Wat je budget en je niveau ook mogen zijn, kies een snarenset van een bekend merk.

Ga bij de aanschaf van een klassieke gitaar voor de snaren van La Bella, Savarez, D'Addario of zelfs Augustine.

Voor folkgitaren zijn er La Bella en D'Addario, maar ook Elixir of RotoSound.

Als je een elektrische gitaar koopt, kies je merken als Dunlop, Ernie Ball Slinky, D'Addario, Elixir (en Elixir Nanoweb), Fender, Dean Markley, en Dr Strings.

De meeste van deze merken maken snaren voor basgitaren, inclusief elektrische bas, en mandoline- en banjosnaren, maar ook lap steel gitaarsnaren en andere snaarinstrumenten.

Gitaarles Gent volgen of eender welk ander stad kan via Superprof. Ontdek het allemaal op het platform.

Ik ben een beginner / Ik heb een klein budget

Ik heb een klassieke gitaar

 • D'Addario Klassieke Gitaar (Harde Spanning) - €6 - Je hebt de mogelijkheid om nylon snaren met een hoge spanning te kiezen. Deze snaren zijn glanzend en D'Addario is een zeer goed kwaliteitsmerk. Ze zullen je niet teleurstellen als je een krap budget hebt. Snaren: .029/.045.
 • Ibanez Klassieke Gitaarsnaren - €15 - Ibanez is een ander merk om een snarenset van te kiezen. De scherpe snaren zijn gemaakt van nylon en de lage snaren zijn verzilverd. Ze hebben een normale spanning nodig en passen op alle klassieke gitaren. Snaren: .028/.043.

Ik heb een folk gitaar

 • D'Addario 85/15 Brons - €5 - Snaren: .010/.050. Deze snaren zijn gemaakt van 85/15 brons en zijn zeer duurzaam. Ze hebben een goede weerstand tegen oxidatie na verloop van tijd, maar ze verliezen hun glans als ze ouder worden. De klank is evenwichtig. Hun waarde is vrij goed voor een beginnende gitarist.
 • La Bella Fosfor Brons - €7 - Snaren: .011/.052. Deze fosfor bronzen snaren geven je folk gitaar een rijk en complex geluid. Ze zijn goed bestand tegen zweet van je handen. Het materiaal van de snaren zorgt voor een grote veelzijdigheid: van eenvoudig ritmisch spel tot finger picking.

Ik heb een elektrische gitaar

 • Ernie Ball Regular Slinky - €5 - Snaren: .010/.046. Deze vernikkelde stalen snaren zijn dan wel niet gecoat, maar aan kwaliteit ontbreekt het niet! Ze hebben een lange levensduur en zijn het beste compromis tussen geluidskwaliteit, snaarvastheid, weerstand en prijs.
 • D'Addario XL Nickel Wound - €6 - Snaren: .009/.042. Ideaal voor beginners die hulp nodig hebben bij het opzetten van hun snaren. Deze set biedt een kleurcode van de scherpste tot de laagste snaar. Ze bieden een briljante en metaalachtige klank en hebben een goede weerstand, op voorwaarde dat ze na elk gebruik worden afgeveegd.

Ik ben een gevorderde speler / Ik heb een gemiddeld budget

Ik speel een klassieke gitaar

 • La Bella 2001 - €7,25 - Als je geen risico wilt nemen, kies dan voor de snaren van La Bella 2001! De nylon 202 treble set biedt een heldere klank, terwijl de verzilverde basdraad zorgt voor een consistente en regelmatige klank. Denk eraan ze na elk gebruik af te vegen om oxidatie te voorkomen. Hun levensduur is langer dan die van normale snaren.
 • Savarez - €15 - Snaren: .028/.042. Deze snaren bieden een grote veelzijdigheid in het spelen. Van klassiek tot bossa nova, tot gewoon het doorgeven van de gitaar rond een kampvuur. Deze nylon snaren zijn perfect voor gitaristen met zweterige handen.

Ik speel een folk gitaar

 • La Bella Silk and Steel Light - €9 - Snaren: .011/.051. Als je gevoelige vingers hebt, kies dan voor La Bella Silk & Steel snaren, die gemaakt zijn van, je raadt het al, zijde en staal. Ja echt, er zit zijde in deze snaren, waardoor ze zachter zijn voor de vingers en ideaal voor fingerpicking. Het geluid is warm en zacht.
 • D'Addario Nikkel Brons - €12 - Snaren: .010/.047. D'Addario is een merk van hoge kwaliteit en biedt nikkel en bronzen snaren. Deze snaren brengen helderheid, resonantie en projectie in het geluid van je gitaar. De harmonischen zijn rijk en gebalanceerd, zodat je het beste uit je instrument haalt.

Ik heb een elektrische gitaar

 • Elixir Nanoweb - €9 - Snaren: .009/.046. Wat vragen we van onze snaren? Dat ze comfortabel zijn en prettig aanvoelen natuurlijk! Elixir snaren vervullen deze rol perfect en hebben een langere, briljante klank. Ze glijden goed, vooral na het aanbrengen van Fast Fret (snaarreiniger/smeermiddel).

Ik ben een professional / Ik wil mijn snaren niet te vaak vervangen

Ik heb een klassieke gitaar

 • La Bella Professional - €16 - Ideaal voor professionals, deze La Bella snaren hebben vergulde legering bassen en nylon boventonen. Elke professional zal kunnen spelen wat hij wil, van klassieke muziek tot finger picking. Consistentie, precisie en klankprojectie zijn verzekerd dankzij deze snaren.
 • Savarez Corum Alliance - €34 - Deze snaren zijn bijna perfect. De bassnaren zijn gepolijst in zilver. Ze vereisen een standaard spanning en zijn zeer duurzaam. De aanslag is aangenaam en de snaren zijn goed voor gevoelige vingers. De schuiven zijn zeer gemakkelijk te maken en zijn gemaakt zonder parasitaire oscillatie.

Ik heb een folk gitaar

 • Elixir Nanoweb - €16 - Snaren: .010/.047. Elixir staat bekend om de lange levensduur van zijn snaren. Deze zijn gemaakt van fosforbrons en hebben naast een lange levensduur ook een zachte aanslag en een zuivere en precieze klank.
 • Nexus Polymer Coated - €16 - Snaren: .011/.052. We hebben het nog niet gehad over RotoSound, een ander goed merk voor gitaarsnaren. Deze set is gemaakt met een polymeerhars, wat vervelende problemen voorkomt die kunnen ontstaan, zoals bij Elixir snaren bijvoorbeeld. De scherpe snaren zijn met platina bekleed.

Ik heb een elektrische gitaar

 • La Bella Vapor Shield - €14 - Snaren: .009/.046. De Vapor Shield technologie die in deze snaren aanwezig is, is uniek. Het zorgt ervoor dat ze dezelfde weerstand hebben als de Elixir snaren, maar zonder de polymeerhars. De snaren zijn flexibeler en hun levensduur is erg goed. Ze zijn uitgeroepen tot de beste elektrische gitaarsnaren van 2015 in de Verenigde Staten.
Gitaar in venster
Waar kan je de beste snaren kopen? Bron: Pexels

Waar koop je gitaarsnaren?

Als je net begint met gitaarspelen en je hebt advies en hulp nodig bij het installeren van je snaren, ga dan naar je favoriete muziekwinkel of gitaarbouwer. De verkoper zal je graag helpen, en misschien repareren ze je snaren zelfs wel voor je. 

Als iemand je kan helpen met het installeren van je gitaarsnaren, of als je zelf al weet hoe, kun je ze gewoon op internet bestellen. Je snaren per post krijgen is best handig, wat een van de voordelen is van snaren online kopen. 

Je hebt een groot aantal keuzes. Strings and Beyond, Just Strings, en Super Strings zijn enkele populaire websites om van te kopen.

Als je het eenvoudig wilt houden, kun je je gewenste snaar vinden op een van de websites zoals Strings and Beyond. We raden het ten zeerste aan!

De prijzen in de winkel en op het internet zijn ongeveer gelijk, je zult geen groot verschil merken.

Meisje speelt gitaar
Zorg ervoor dat je niet te lang wacht met het vervangen van je snaren. Bron: Pexels

Op de vraag of het beter is om instapsnaren te kopen of om meer geld uit te geven, kunnen wij geen antwoord geven. Dat moet je zelf beslissen!

 • Denk aan je gitaarmodel: klassiek, akoestisch of akoestisch-elektrisch, elektrisch. Vergeet niet dat een snaar voor een akoestische gitaar niet past op een elektrische basgitaar, en een zwarte nylon snaar niet op een Epiphone Telecaster.
 • Koop gitaarsnaren op basis van je niveau en de stijl die je wilt spelen. Je wilt geen blues spelen op een ultradunne en lichte set, en je wilt geen Bach spelen op een Stratocaster met flatwound snaren.
 • Reken op een uitgave tussen de €5 en €30 voor gitaarsnaren, ongeacht het model of de stijl. Als je niet geobsedeerd bent door de beste gitaarsnaren, is elk oud merk snaar voor een elektrische gitaar prima. Denk alleen aan de gauge, en de snaarmaten.
 • Gitaarsnaren zijn een essentieel gitaaraccessoire. Meer dan stemmechanieken, een metronoom, een plectrum, en een snarenwinder, zijn snaren echt cruciaal. Ze zijn zelfs belangrijker dan gitaarversterkers, microfoons of tangen.
 • Laatste advies: vermijd low-end snaren (minder dan €5) die snel ontstemmen of zelfs breken tijdens het installeren.

Overweeg om privé gitaarlessen te nemen (ook online gitaarlessen) bij Superprof om je op het juiste spoor te krijgen.

Overweeg nu deze elementen voordat je je eerste gitaar koopt. Dus, koop een paar snaren voor een gitaar, stem je gitaar, en leer gitaar spelen!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep