Of je nu yoga beoefent om flexibeler te worden, of misschien wel om stress te verminderen, of zelfs om je voor te bereiden op de geboorte van je eerste kind, yoga zal je helpen in het dagelijks leven en zal je leren in het moment te leven. Er zijn veel verschillende soorten yoga en elke yoga les kan variëren afhankelijk van jouw voorkeur.

De beste leraren Yoga beschikbaar
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charley
5
5 (2 reviews)
Charley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannah
5
5 (4 reviews)
Hannah
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalie
Natalie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vanessa
Vanessa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ela
Ela
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eve
Eve
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caro
Caro
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charley
5
5 (2 reviews)
Charley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannah
5
5 (4 reviews)
Hannah
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalie
Natalie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vanessa
Vanessa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ela
Ela
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eve
Eve
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caro
Caro
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat Heb je Nodig voor een Yogales?

Een student met examenstress of een ouder met stress door het werk, er zijn veel verschillende redenen waarom je graag aan je eigen welzijn wilt werken. Yoga is één van de manieren om je mindfulness te verbeteren en is daarom geliefd bij jong en oud. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de juiste yoga les uitkiest binnen het ruime aanbod aan verschillende soorten yoga. Het kiezen van de juiste yoga les begint met het uitkiezen van de yoga soort die bij jou past. Het ritme, de houdingen en de voordelen hangen af van de yoga soort. Yoga Nijmegen, boek een les op Superprof.

Yogalessen voor Beginners

Veel mensen denken te weten waar yoga om draait, maar weinigen zullen het echt snappen. Dus hoe kies je nu de beste yogales? De meeste populaire yoga vorm is Hatha Yoga.  In een artikel door Rituals wordt uitgelegd wat een Hatha yoga les voor beginners inhoud. Deze vorm van yoga bestaat uit het beoefenen van wisselende statische poses (“asanas”) en houdingen voor ademhalingsoefeningen (“pranayama”). De bekendste yoga houdingen komen voort uit Hatha Yoga zoals de lotushouding, zittend met je benen gekruist en je handen op je knieën.

De lotus houding een bekende yoga houding
De lotushouding is een van de basis houdingen. Bron: Zen Bear Yoga, Unsplash
Hatha Yoga maakt gebruik van de makkelijkste yoga houdingen die geschikt zijn voor een rustige kennismaking met yoga. Ontdek alles over je eerste yoga les. 

Yoga voor stress

Deze Indiase filosofie helpt bij het verminderen van dagelijkse stress. De meest voorkomende reden om te beginnen met yoga is de wens om te leren ontspannen. In deze snelle wereld is stress een groeiend probleem. Omdat we zoveel tijd achter een elektronischscherm doorbrengen is het belangrijk om te leren los laten om je opnieuw te kunnen verbinden met lichaam en geest. Yoga kan helpen om rust te vinden door je basis oefeningen aan te leren die je overal kunt gebruiken om te ontspannen. Vishranta Yoga is de meeste geschikte vorm van yoga om stress te verminderen. De houdingen zijn makkelijk en zullen niet het uiterste van je lichaam vragen. Deze yoga vorm focust zich op ademhalingsoefeningen en de connectie tussen lichaam en geest. Door regelmatig Vishranta Yoga te beoefenen zal je om leren gaan met stressvolle situaties. Yoga Amsterdam, meld je nu aan op Superprof

Yoga beoefenen tijdens je zwangerschap

De voordelen van yoga worden vaak sterk gewaardeerd door aanstaande moeders. Het beoefenen van yoga tijdens de zwangerschap helpt om de spieren sterk te houden, zeker de rug en de buikwand. Yoga is ook goed voor het leren van ademhalingsoefeningen wat natuurlijk handig is tijdens de bevalling! Je pas ontdekte zen-houding zou je kunnen helpen voorkomen dat je de hand van je man martelt en je helemaal in controle blijft. Yoga kan helpen bij de zenuwen die je kunt ervaren voor de bevalling. Een speciale zwangerschapsyogales is vaak aan te raden aan aanstaande moeders. Deze vorm van yoga helpt je bij:

  • Flexibiliteit
  • Ademhalingsoefeningen
  • Onder controle houden van stemmingswisselingen
  • Doorstaan van fysieke pijn

Wanneer je voordat je zwanger werd nog nooit aan yoga hebt gedaan is het niet aan te raden er nu mee te beginnen. Het is beter als je al wat kennis hebt van de basis houdingen om verkeerde bewegingen te voorkomen tijdens de zwangerschap. Er zijn vele yoga scholen en studio’s die zwangerschapsyoga aanbieden! Yoga Breda, neem lessen op Superprof.

Yoga voor lichaamsbeweging

Ben je meer hyperactief dan zen? Dan kan yoga ook heel leuk zijn voor jou! In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is yoga niet alleen voor hippies of de kinderen die altijd als laatste gekozen worden tijdens gym. Yoga kan heel fysiek zijn.

een fysieke yogales
Een yogales kan heel fysiek zijn! Bron: K. Bush, Unsplash
Vinyasa yoga, dat voort komt uit Ashtanga Yoga, is een vorm van yoga die zich focust op de ademhaling en synchronisatie met het lichaam. De houdingen vloeien samen in een ritmische choreografie. Hierbij kan je fysiek stoom afblazen terwijl je werkt aan het beheersen van je spieren. Deze vorm van yoga is zeker niet ondergeschikt aan andere sporten. Om van alle voordelen van Vinyasa Yoga gebruik te maken is het het beste als je in een goede conditie bent. Deze vorm is ook goed voor mensen die gewicht willen verliezen.

Yoga voor meditatie

Wil je meditatietechnieken leren? Yoga zal je leren om de tijd te nemen om aan jezelf te denken. Yoga is niet zomaar een reeks eigenaardige houdingen, nee het is een oefening voor zelfverbetering. Het is essentieel om aan jezelf te denken voor een goede gezondheid! Meditatie is een integraal onderdeel van een yogales. Het is net zo belangrijk als flexibiliteit en ademhaling. Meditatie helpt om:

  • Je geest te zuiveren
  • Je concentratie te verbeteren
  • Je geheugen te trainen

Niet alle yoga houdingen zijn geschikt voor meditatie. Kripalu Yoga (wat betekent: wees medelevend), komt voort uit Hatha yoga en is de beste vorm van yoga om meditatie te beoefenen. De focus ligt op een combinatie van houdingen die medeleven en de zoektocht naar welzijn stimuleert. Deze vorm van wijsheid zal je langzaam verkrijgen wanneer je vaak Kripala yoga beoefent met je yoga instructeur.

meditatie tijdens een yogales
Kripalu Yoga helpt je om meditatietechnieken te leren. Bron: E. Brolin, Unsplash

Yoga op het hoogste niveau

Net zoals Vinyasa Yoga is Ashtanga Yoga een fysieke vorm van yoga. Deze vorm heeft een snel tempo en je zal in goede vorm moeten zijn om je leraar bij te kunnen houden. Het wordt gezien als de meest volmaakte yoga vorm. Tijdens een Ashtanga Yoga sessie doe je een serie houdingen die je vaak herhaalt. Het doel? Om je ademhaling en bewegingen te synchroniseren. Het helpt ook bij het versterken en zichtbaar maken van de spieren. Een yoga les duurt gemiddeld één tot anderhalf uur, genoeg om je uit te putten voor een hele week!

Moet je Lessen Volgen in een Yogastudio of bij een Privé-yogacoach?

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor het soort yoga dat je wilt gaan doen, moet je kiezen wat voor soort yogales je wilt volgen. Sommige mensen kiezen liever voor een yoga studio, terwijl andere houden van privélessen. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van beide?

Voordelen van een yogales in een yoga studio

Wanneer je in een grote stad woont is het makkelijk om een goed adres te vinden voor welke activiteit je ook wilt doen. Of dit nu yoga of een andere sport is, er zijn vele sportscholen en studio’s  die dagelijks lessen aanbieden. Het volgen van yogalessen bij een yoga studio is een goede mogelijkheid om te leren van een ervaren instructeur. Yoga studio’s bieden een ideale plek voor een yoga les. Het kan lastig zijn om thuis een goede ruimte te vinden om yoga te beoefenen. In een yoga studio kan je gebruik maken van een ruimte die ingericht is om de juiste sfeer te creëren die ideaal is om je te ontspannen en te concentreren. Een wekelijkse yogales bij een studio creëert ook ritme, en zet je er toe aan elke week yoga te beoefenen. Het beoefenen van yoga in een groep heeft ook het voordeel dat je gelijkgestemde mensen ontmoet! Tip: maak gebruik van open dagen of de eerste les gratis om ervoor te zorgen dat de les en de yoga studio goed bij je past. Het zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van de les en je instructeur.

Voordelen van privé lessen

Kiezen voor een privé les heeft veel voordelen zoals het aangeven van je eigen tempo.

Thuis plek voor een yogales
Een yogales thuis is heel geschikt als je een goede ruimte tot je beschikking hebt. Bron: A. Suleiman, Unsplash
Wanneer je bijvoorbeeld een onregelmatig rooster hebt kan het lastig zijn om elke week op dezelfde tijd naar een yoga studio te gaan en zeker wanneer je een vast bedrag betaalt per maand kan het voordeliger zijn privé lessen te nemen aan de hand van jouw beschikbaarheid per week. Met een privé leraar kan je elke les afstemmen op jouw op rooster, handig zeker wanneer je onregelmatig werkt. Nog meer dan bij een yoga studio, kies je voor een leraar die bij jou past wanneer je voor een privéles kiest. Websites zoals Superprof bieden yoga studenten de kans om het profiel van verschillende yoga instructeurs te bekijken en iemand te kiezen die voldoet aan alle wensen. Een goede klik hebben met je yoga leraar is heel belangrijk om een succesvolle yogales te hebben! Een privé leraar heeft natuurlijk ook meer tijd om zich volledig te focussen op jouw vooruitgang en je te corrigeren waar nodig. Privé lessen kunnen ook financieel voordelig zijn. Sommige instructeurs bieden de eerste les gratis aan of een strippenkaart van 10 lessen met korting. Je kan ook kiezen voor online yoga lessen met een webcam, zo vergroot je je keuze aan leraren. Zelfs als je ver weg van de stad woont, zijn er geen redenen om je yoga les uit te stellen!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!