We moeten bij het begin zeggen dat er geen gemakkelijke manier is om met een lage stem te zingen! Iedereen die je belooft (vooral muziekscholen en leraren) dat zingen met een lage stem iets is dat je gemakkelijk kunt doen, is een leugenaar. Je moet veel werk in je stem steken met je zangleraar als je je zangstem en vocale techniek wilt verbeteren, perfectioneren en zelfs beheersen.

De huidige trend voor zangers met een lage stem wordt aangetrokken door muziekstijlen zoals blues, soul of jazz. Zoals we al weten, zelfs met al het talent in de wereld, een mooi timbre en fantastische podiumpresentatie, kan het nog steeds moeilijk zijn om bepaalde octaven en tonen te bereiken. Vooral voor beginners!

Ongeacht hoe ze klinken, er zijn goede zangers en er zijn slechte zangers. Een goede zanger is iemand die zich volledig bewust is van wat zingen vereist, zowel qua lichaam als qua houding. Dit zijn het soort zangers die graag nieuwe zangtechnieken leren en luisteren naar advies vanaf hun allereerste les totdat ze op het punt staan ​​om voor duizenden toeschouwers op het podium te staan.

In deze blog hebben we zangtips samengesteld om je te helpen leren hoe je de lagere octaven zingt.

De beste leraren Zang beschikbaar
Hanne
4,7
4,7 (7 reviews)
Hanne
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Diaba
Diaba
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (9 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (3 reviews)
Bente
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (3 reviews)
Laura
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zias
5
5 (3 reviews)
Zias
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noa
Noa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hanne
4,7
4,7 (7 reviews)
Hanne
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Diaba
Diaba
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sana
5
5 (9 reviews)
Sana
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bente
5
5 (3 reviews)
Bente
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Laura
5
5 (3 reviews)
Laura
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zias
5
5 (3 reviews)
Zias
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Noa
Noa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charlotte
Charlotte
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Vier Dingen om te Vermijden als je aan Lage Tonen wilt Werken

1. Proberen je Stembanden te Veranderen

Zonder een operatie is het onmogelijk om de lengte van de stembanden van een persoon te veranderen. Dit is wat over het algemeen het vocale bereik van een persoon zal bepalen.

Een zanger met ambitie moet blijven oefenen
Er zijn tal van oefeningen om aan je lage tonen te werken ǀ Pixabay

Sommige moderne zangers, zowel amateur als professional, zullen het bijvoorbeeld gemakkelijker vinden om in hoge tonen te zingen dan in lage tonen en andersom.

Het is veel eenvoudiger om met je lichaam te werken dan te proberen ertegen in te gaan door je vocale bereik te veranderen. Dat gezegd hebbende, zangtraining kan je bereik vergroten.

2. Je Stem Forceren

In bijna alle gevallen is het forceren van je stem een ​​heel slecht idee. Of je nu probeert een heel klaslokaal stil te krijgen, jezelf te laten horen in een debat of te schreeuwen tegen je favoriete artiest terwijl ze optreden, we hebben de neiging om af en toe onze stem door de molen te halen.

Of je nu een zanger in een band, een koor of een solo artiest bent, je stem dwingen kan ertoe leiden dat je deze minstens een paar dagen verliest.

3. Je Stem Niet Laten Rusten

In ons dagelijks leven kan overbelasting een enorm negatief effect op ons hebben. Hetzelfde kan met onze stem gebeuren als je hem niet met respect behandelt.

Het is belangrijk dat een zanger zijn stem respecteert door hem de juiste hoeveelheid rust te geven nadat hij zo hard heeft gewerkt tijdens het zingen van een nummer.

Nummer na nummer zingen zonder enige rust kan echt slecht zijn voor je stem en kan ertoe leiden dat de daaropvolgende uitvoeringen slechter worden dan wanneer je wel zou rusten. Zorg ervoor dat je altijd je stem laat rusten na elk van je zanglessen.

4. Je Hoofd laten Zakken om Lage Tonen te Zingen

Hoewel dit een algemene menselijke reactie is, moet je het ten koste van alles vermijden, omdat het je leven er niet eenvoudiger op maakt. Door je hoofd te buigen, wordt het niet eenvoudiger om lage tonen te produceren!

Je moet ook leren hoe je vibrato beheerst, een van de belangrijkste zangtechnieken voor operazangers.

Vijf Stappen die je moet Nemen om te zingen met een Lage Stem

Zingen met een zachte stem is niet wandelen in het park. Het kost veel tijd, toewijding en in sommige gevallen geld. Het vereist dat je aan je houding, ademhaling en vocale oefeningen werkt om daar te komen.

1. Ontspan je Gezicht

Om beter te zingen, moet je je gezicht ontspannen.

Hoewel dit het meest gespannen deel is van het lichaam van veel mensen, kan het ontspannen van je gezicht je helpen om zowel lagere als hogere tonen te raken.

Er zijn verschillende technieken die hiervoor kunnen worden gebruikt. Er zijn verschillende slechte gewoonten die je ook moet vermijden:

 • Maak je kaak los. Dit gebied oefent de grootste hoeveelheid kracht op je gezicht uit. Om dit te doen, ontspan de tanden en laat je kaak licht vallen. Dit zou de spanning in je gezicht moeten verlichten;
 • Ontspan je ogen en je voorhoofd. Focus op je wenkbrauwen en oogleden. Het doel is om onze gelaatstrekken na verloop van tijd te ontspannen;
 • Werk met je tong en je mond. Dit zijn essentiële onderdelen als het gaat om zingen. Door je lippen te vibreren en trots met je tanden te pronken, kun je je uitspraak en je productie van lage tonen verbeteren. Plaats ten slotte je tong plat met de punt van je tong op je onderste reeks tanden.

2. Vocaliseer

Dit is de klassieke methode. Een paar lage ‘oohs’ maken is een goede manier om je vocale bereik te verbreden zonder technologie als een stemrecorder te gebruiken.

Hoewel sommige studenten deze oefening haten, is het een favoriet bij de meeste zingende leraren en stemcoaches en kunnen:

 • De stembanden flexibeler maken;
 • Je stem verbeteren;
 • Studenten helpen elke toon in hun bereik te zingen;
 • Je vocale bereik verbeteren.
Een instrument bespelen kan je helpen bij het zingen
Ook al heb je een instrument om je te ondersteunen, toch moet je speciale aandacht aan je stem besteden ǀ Pixabay

Opgemerkt moet worden dat het uitvoeren van een paar vocalisaties onder begeleiding van een piano een geweldige manier is om aan je vocale bereik te werken.

Er zijn andere oefeningen om je te helpen met een lage stem te zingen, zoals je borststem gebruiken voor de tonen die je al kunt zingen met je kopstem zonder je bereik te veranderen.

3. Gebruik Diafragmatische Ademhaling

Om meer aan je stem toe te voegen, je aanwezigheid op het podium te laten gelden, of gewoon je stem aangenamer te maken, moet je werken aan middenrifademhaling.

Om dit te doen, moet je:

 • Je maag uitduwen terwijl je inademt;
 • Je maag geleidelijk terug naar binnen brengen terwijl je uitademt;
 • Lichtjes duwen op de schuine randen rond het schaambeen;
 • Je middenrif zo laag mogelijk laten rusten;
 • Je maag zo langzaam mogelijk terug naar binnen brengen;
 • Je ribbenkast zo veel mogelijk uitzetten.

4. Werk aan het Verplaatsen van Lucht Rond je Lichaam om je Ademhaling te Verbeteren

Net als in vechtsporten en tai chi speelt ademhaling een belangrijke rol bij het zingen en kan het de kwaliteit van je stem en de prestaties van een zanger bepalen.

De lucht die je adem wordt, moet uit de onderkant van je maag komen en moet volledig worden geregeld. Bewust zijn van je ademhaling is de eerste stap om je zang te verbeteren.

5. Volg Zanglessen met een Zangleraar

We gaan niet liegen, hoewel er voldoende bronnen zijn om te leren zingen, zanglessen en YouTube-video's over dit onderwerp, kan geen van deze echt een privé zangcoach vervangen die je feedback geeft vanuit je eigen comfort huis.

Hoewel je jezelf kunt leren zingen, krijg je betere resultaten met een privé zangleraar die zijn lessen op jou kan afstemmen en aan de vocale technieken kan werken die je nodig hebt om je vaardigheden als zanger te verbeteren.

Als je denkt dat dit de optie voor jou is, moet je meteen naar de hoofdpagina van Superprof moeten gaan en op zoek gaan naar zangleraren die bij jou in de buurt wonen.

Dit is misschien wel een van de meest kosteneffectieve methoden om te leren zingen, omdat elk uur wordt besteed aan precies werken waaraan jij moet werken. Je docent kiest ook de beste zangoefeningen voor je, helpt je aan je adembeheersing te werken, je vocale gezondheid te verbeteren en laat je de vocale opwarmoefeningen zien die je moet doen vóór elke zangtraining.

Als je het niet zeker weet, kun je de verschillende beschikbare docenten bekijken, zien hoeveel jaar ervaring ze hebben, de kwalificaties die ze hebben verdiend, hun lesmethode. Bovendien kun je altijd de meningen van hun voormalige en huidige studenten bekijken om te zien of de leraar geschikt is voor jou.

Cohen is een voorbeeld van een basstem
Leonard Cohen is beroemd om zijn lage stemgeluid ǀ Visualhunt - joni1973

Zangers om te Werken aan Lagere Tonen

Hoewel vocale bereiken bas, bariton, tenor, alt, mezzosopraan en sopraan kunnen bestrijken, is er iets heel speciaals aan het horen van de lagere tonen.

Een zoektocht naar 'de diepste stem ter wereld' zal je waarschijnlijk afschrikken om je vocale bereik te verlagen. Er zijn echter veel toegankelijke artiesten die ook in het lagere bereik zingen.

Mannelijke artiesten met lage stemmen:

 • Nick Cave
 • Leonard Cohen
 • Barry White
 • Tom Waits
 • Jim Morrison
 • Howlin' Wolf
 • Willie Dixon
 • BB King
 • Bruce Springsteen
 • Elvis Presley

Vrouwelijke zangers met lage stemmen:

 • Tina Turner
 • Whitney Houston
 • Tracy Chapman
 • Lauryn Hill
 • Amy Winehouse
 • Adele
 • Cher
 • Christina Aguilera
 • Toni Braxton
 • Indila
Voorbeeld van een vrouw met een lage stem
De zangeres Adele kan de lage tonen raken ǀ Visualhunt - Jackal1

De Beste Nummers om met een Lage Stem te Zingen

 • Fiver Finger Death Punch – House of the Rising Sun (Cover)
 • Bill Withers – Ain’t No Sunshine
 • Conway Twitty – Slow Hand
 • Darius Rucker – Don’t Think I Don’t Think About It
 • Josh Turner – Your Man
 • Toby Keith – I Love This Bar
 • War – Low Rider
 • Hinder - Lips of an Angel
 • The Calling – Wherever You Will Go
 • The Big Bopper – Chantilly Lace
 • Johnny Cash – Hurt

Neem aan huis of zangles online op Superprof. Je hebt er talloze opties.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep