Stripboeken hebben een enorme geschiedenis over de hele wereld. Van de beroemde personages waarmee we zijn opgegroeid tot nieuwe interpretaties die tegenwoordig bijna cultussen zijn geworden, we ontdekken elk jaar meer over strips.

De stripwereld is zeer dynamisch, met unieke stijlen zoals de oorspronkelijk uit Japan komende 'manga' die een enorme internationale aanhang heeft.

Heb je zelf ideeën of dromen over hoe je je eigen stripverhaal kunt maken?

Het is een complex project van verhalen vertellen, dat veel rigoureuze stappen bevat om een verhaal en personages te maken en ze vervolgens allemaal tot leven te brengen in je tekeningen.

We hebben de belangrijkste stappen van het tekenen van strips van begin tot het eind samengesteld ...

Een Strip Tekenen: Begin met het Leggen van de Basis

Begin je stripverhaal met een storyboard
Begin je strip met het ontwerp van je verhaal en de karakters ǀ Visualhunt - Eelke Dekker

Een reflectiefase is belangrijk voordat je begint met het tekenen van je eerste kader en het invullen van je stripborden. In tegenstelling tot een enkele tekening vertelt een stripboek een verhaal. Dus, net zoals een schrijver verhaallijnen voor een roman bedenkt, moet je verschillende elementen bepalen voordat je aan je strip begint, die zelfs kan worden gedefinieerd als een grafische roman:

 • Personages: Wie zijn zij? Denk aan hun fysieke kenmerken, hun persoonlijkheid, hun leefomgeving en de banden die hen verenigen;
 • Toon: Er zijn veel soorten strips, hoe zal die van jou lezen en klinken? Zal het zich richten op humor, avontuur, fantasie, erotica, 'manga'? Deze keuze is erg belangrijk voor het maken van de strip, omdat deze wordt weerspiegeld in de tekstballonnen en de tekeningen;
 • Thema: Waar wil je het over hebben in je strip? Wat wordt het centrale thema? Welke boodschap wil je overbrengen in je verhaal?
 • Plot: Dit is de rode draad in je stripverhaal. Voordat je begint met tekenen, moet je weten hoe het verhaal begint en eindigt, en je moet ook de belangrijkste fasen van de actie voorspellen en misschien ook enkele wendingen;
 • Formaat: Je wilt beginnen met een stripverhaal lay-out of sjabloon op vellen papier, of meerdere stripborden maken zodat je totale vrijheid kunt hebben in de eerste aanmaakfasen - het is aan jou om te beslissen hoe je begint!

Je hebt al deze elementen nodig om je storyboard - of je scenario - te schetsen door de miniaturen weer te geven. Houd er rekening mee dat elke miniatuur een scène in het verhaal moet vertegenwoordigen. Zodra het kader van je strip duidelijk is, kun je de nodige aanpassingen maken en beginnen met het intekenen van je stripborden in 2D of 3D (Bekijk onze blog om te zien hoe!).

Deze stap is erg belangrijk omdat het je ook de mogelijkheid geeft om de structuur van je kaders en de algehele verhaallijn te bepalen. Vraag jezelf altijd af of je kades allemaal nuttig en noodzakelijk zijn en of ze echt toevoegen aan de strip.

Tot slot, om je eigen stripverhaal te maken, is het belangrijk om de basisprincipes te respecteren en een aantal elementen bijzondere aandacht te geven: de kaders, de tekstballonnen en de leesrichting.

Hoe Maak ik een Stripfiguur?

Denk aan je publiek als je een stripverhaal ontwerpt
Een striptekenaar moet zijn lezer weten te boeien ǀ Visualhunt - Oliver H

De kern van een strip is een verhaal, maar de personages - en vooral de hoofdpersoon - spelen ook een enorme rol in de actie, dus je moet wat tijd besteden aan het maken ervan. Maar hoe teken je een stripfiguur? Je moet rekening houden met alle functies die we net hebben bekeken en je eigen draai eraan geven.

1e stap: verbeelding. Voordat je je personages tot leven brengt op het storyboard, moeten ze vorm krijgen in je geest.

Daarvoor moet je wat inspiratie opdoen. Sommige mensen zullen dit vrij moeilijk vinden, terwijl anderen misschien te veel verbeeldingskracht hebben en zichzelf moeten weerhouden om in te veel richtingen te bewegen.

In elk geval is het niet alleen een kwestie van je personages tot leven brengen door ze te tekenen, maar je moet ook rekening houden met al hun dimensies. Je kunt een lijst maken van je hoofdpersonen door het volgende te vermelden:

 • De naam, leeftijd, geslacht van het personage;
 • Hun fysieke kenmerken: groot of klein, brunette of blond, sterk of slank; hebben ze piercings of zeer interessante tattoo-ontwerpen op hun huid?
 • Karaktereigenschappen: de stijl van elk karakter moet hun diepere kenmerken weerspiegelen, dus het is cruciaal om zo nauwkeurig mogelijk te zijn;
 • Hun persoonlijke geschiedenis: wat is hun verleden, hun huidige situatie, hun ervaringen en vaardigheden;
 • Hun gedrag: bepaal de specifieke houding, reacties, instelling en meningen van je personage;
 • Hun doel: elk personage heeft een doel in een verhaal. Begin met jezelf deze vraag te stellen voor elk van je personages.

Om je te helpen al deze elementen te definiëren, kijk je gewoon om je heen en haal je inspiratie uit mensen die je kent - er zijn veel bronnen van inspiratie.

Nadat je deze stap hebt voltooid, kun je verder gaan met het leren tekenen van je personages. Je zult ze in de loop van het verhaal moeten evolueren volgens de situaties die ze tegenkomen.

Denk na over het werken aan je gezichtstechnieken, en ook technieken om lichaamsexpressie en houding te vertegenwoordigen. Maar wees voorzichtig - inspiratie betekent niet reproductie. Je personages moeten uniek blijven en mogen geen kopieën zijn van bestaande personages.

Aarzel niet om je tekeningen aan vrienden en familie te tonen, omdat dit je kan helpen inschatten hoe je personages door anderen worden waargenomen en of ze echt de kenmerken weerspiegelen die je je had voorgesteld.

Welke Stijl moet ik Gebruiken om mijn Strip te Tekenen?

Stripboeken zijn er in veel verschillende stijlen
Bedenk een stijl voor je stripboek! ǀ Visualhunt - Luis Vieira

Het belangrijkste om te onthouden bij het maken van een strip is dat je je eigen stijl moet vinden. Traditioneel zijn er drie hoofdcategorieën in strips:

 1. Strips: Stripboeken uit de VS die de avonturen van een personage vertellen, maar in tegenstelling tot sommige vormen van strip, is het hoofdpersonage meestal het eigendom van een uitgeverij en zijn er verschillende ontwerpers die het personage naar voren brengen en nieuwe afleveringen blijven maken;
 2. Manga: Geboren in Japan, is deze strip geïnspireerd op stripfiguren en wordt meestal gekenmerkt door strakke tekeningen, meestal in zwart-wit;
 3. Frans-Belgische BD: BD of Bande Dessinée, ontstaan ​​in Frankrijk en ontwikkeld in België, en wordt nu verspreid in de vorm van albums of in gespecialiseerde pers. BD-stijlen en -indelingen kunnen sterk variëren.

Tegenwoordig profiteren kunstenaars van de vele invloeden die de stripwereld te bieden heeft, zodat genres door elkaar kunnen worden gehaald en opnieuw worden herzien. Strips zijn tegenwoordig niet zo geclassificeerd, dus met een beetje talent is het volledig mogelijk om je eigen unieke stijl te creëren.

We zien het vandaag in veel strips: afbeeldingen zijn geëvolueerd en de tekenstijl ook. Dit betekent dat we kunnen kiezen voor echt realistische tekeningen - die we prominent zien in Frans-Belgische BD - waarvoor we moeten weten hoe we realistisch en in perspectief moeten tekenen, zodat elke stripauteur genoeg talent heeft om zijn eigen stijl te ontwikkelen uit de basisbeginselen.

Digitale hulpmiddelen en internet bieden ook nieuwe mogelijkheden op het gebied van grafische afbeeldingen en distributie. Digitale strips floreren op internet zonder noodzakelijkerwijs te worden bewerkt of gepubliceerd op papier.

De Belangrijkste Stappen voor het Tekenen van je Strip

Je hebt nu je storyboard en je personages, dus het enige dat overblijft is doorgaan naar de tekenfase!

Geef je de voorkeur aan de traditionele potlood- en papiermethode of de digitale aanpak met een tekentablet? Of misschien zelfs allebei! In elk geval kun je het materiaal kiezen dat het beste bij je past om je strip te maken.

Het is mogelijk om een ​​strip helemaal op papier te maken, of omgekeerd kun je een computer en tekensoftware gebruiken zoals je zou doen met grafisch ontwerp, net alsof je een geweldig logo zou ontwerpen.

Als je je strip met een pen wilt tekenen, begin je met het voorbereiden van je stripverhalen en het uitzetten van je miniaturen, ook wel thumbnails genoemd. Je kunt ze vervolgens een voor een beginnen in te vullen. Zorg ervoor dat je kaders goed gestructureerd en uitgevoerd zijn om de best mogelijke tekeningen te maken.

Er zijn veel hulpmiddelen voor het maken van een strip
Je kunt stripboeken maken met pen en papier of met grafische hulpmiddelen ǀ Visualhunt - Luis Vieira

Je kunt natuurlijk beginnen met tekenen in potlood, zodat je lijnen kunnen worden gewist totdat je het gewenste resultaat krijgt. Een stripverhaal in inkt is die inzet waar de lijnen permanent in pen worden gemaakt om een ​​schone afwerking te verkrijgen en eventuele onderliggende potloodmarkeringen te verbergen. Vind potlood tekenlessen op Superprof.

Als je ter verduidelijking tekst wilt toevoegen, moet je deze in een zijbalk boven- of onderin een illustratiekader plaatsen. Je zult ook de tekstballonnen met dialoog moeten vullen, zonder de karakteristieke klanknabootsing van actie strips te vergeten!

Als het gaat om het inkleuren en de tekstballonnen, heb je twee mogelijkheden:

 1. Doe alles met de hand op je papier, op de ouderwetse manier!
 2. Scan je stripborden om ze op een computer af te ronden. Je kunt vervolgens een geschikt lettertype kiezen voor de tekst in de ballonnen die je hebt gemaakt en je kunt ervoor zorgen dat de kleuren levendig en glanzend zijn.

Als je ervoor kiest om je stripborden te scannen, zorg er dan voor dat je een goede resolutie kiest (bijvoorbeeld 600 dpi). Dit verbetert de kwaliteit van je tekening op digitale media en je kunt vervolgens eenvoudig werken vanuit software zoals Photoshop. Het is ook een geweldige oplossing als je je strip online wilt zetten.

Kan ik een Strip Maken Zonder te Weten Hoe ik moet Tekenen?

Met online software heb je geen ongelooflijke tekenvaardigheden nodig om een ​​strip te maken.

Hoewel de beste benadering van strips is: leren tekenen, is het nog steeds mogelijk om plezier te hebben met experimenteren met online software terwijl je je eigen strip maakt en je vaardigheden ontwikkelt. Er zijn allerlei digitale hulpmiddelen en software om uit te proberen!

Of je nu een volleerd tekenaar of een beginner bent, strips zijn een heel interessant format om mee te werken. In tegenstelling tot een enkele tekening, kun je ook experimenteren met verhalende technieken.

Heb je een leraar Tekenen nodig?

Vond je dit artikel leuk?

0 vote(s)
Laden...

Joep