“In het leven en in een boksring wordt de nederlaag niet verklaard als je valt. Het wordt alleen verklaard als je weigert op te staan.” - Manoj Arora

Volgens een onderzoek van Sports England zijn er elke maand ongeveer 150.000 boks deelnemers en ongeveer een kwart daarvan zijn vrouwen.

Met Frans boksen, Engels boksen of Muay Thaiboksen kan vechtsport voor iedereen zijn.

Niet iedereen kiest echter voor boksen om wereldkampioen, profbokser te worden of deel te nemen aan de Olympische Spelen. Wat het doel ook is, boks lessen of trainingen moeten regelmatig plaatsvinden als je vooruitgang wilt zien bij elke sessie.

Maar hoe vaak moet je dan elke week trainen om vooruitgang te boeken?

De beste leraren Boksen beschikbaar
Josse
5
5 (1 reviews)
Josse
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joeri
Joeri
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jofrey
5
5 (1 reviews)
Jofrey
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
Tamara
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abidin
Abidin
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jens
Jens
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anas
Anas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josse
5
5 (1 reviews)
Josse
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joeri
Joeri
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jofrey
5
5 (1 reviews)
Jofrey
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tamara
Tamara
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abidin
Abidin
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jens
Jens
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anas
Anas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is je Doel om Boksen te Beoefenen?

Zoals we in de inleiding al zeiden, hebben niet alle boks beoefenaars hetzelfde doel, of ze nu Frans boksen, Engels boksen of Thaiboksen beoefenen.

Als bokser moet je je conditie onderhouden
Je moet heel wat trainen om een goede bokser te worden ǀ Visualhunt - Paul Conneally

De doelstellingen zijn net zo gevarieerd als het aantal licentiehouders:

 • Om gewicht of lichaamsvet te verliezen;
 • Je fysieke conditie te verbeteren;
 • Meer spieren en vorm krijgen;
 • Het versterken van je buikspieren en bilspieren;
 • Stoom afblazen;
 • Je cardio verbeteren;
 • In vorm te komen.

We beginnen niet altijd met boksen om de beste te worden. De passie voor het boksen kan het echter overnemen en het kan zijn dat we onze techniek willen verbeteren en meer uithoudingsvermogen in de strijd willen ontwikkelen.

Boksen vereist discipline en motivatie.

Het is een zeer intensieve sport die aan alle bovengenoemde doelen kan voldoen. Maar je moet weten dat om vooruitgang te boeken, het nodig zal zijn om alles te geven tijdens de trainingssessie, of  dat nu in de boksclub is of tijdens een bokstraining thuis.

Buiten de training is het ook nodig om de benodigde rust- en hersteltijd te respecteren, en om je te committeren aan een gezond boks dieet, vooral als je vet wilt verliezen en spieren wilt opbouwen.

Boksen vereist een sterke mentale discipline, maar helpt je ook om het te ontwikkelen.

Dus, ben je klaar om je bokshandschoenen aan te trekken en je gebitsbeschermer in te zetten? Oké, laten we de ring ingaan!

Hoe Lang Moet een Bokstraining Duren?

Boksers van hoog niveau en degenen die vooruitgang willen boeken, trainen elke keer dat ze naar de sportschool gaan drie tot vijf uur.

Ook vrouwen kiezen steeds vaker voor de vechtsport boksen
Het aantal vrouwen in de ring stijgt ǀ Visualhunt - Chris Turner Photography

Hier is hoe deze trainingstijd wordt opgesplitst:

 • Voetenwerk: dertig minuten tot één uur. Met hardlopen kun je het lichaam voorzichtig opwarmen en met je ademhaling werken om uithoudingsvermogen te krijgen;
 • Opwarmen: dertig minuten. Je moet al je spieren opwarmen met een paar oefeningen en tussen elke reeks rusten. Bij het boksen worden alle spieren getraind, of ze zich nu in het boven- of onderlichaam bevinden;
 • Bokszak en boksbal: dertig minuten tot één uur;
 • Handschoenwerk/oefeningen om aan je techniek te werken: dertig minuten;
 • Schaduwboksen of sparren: dertig minuten;
 • Krachttraining en fysieke conditie: dertig minuten tot één uur. Bilspieren, buikspieren, kniebuigingen, beenliften, bankdrukken, gewichtheffen ...;
 • Rekken en buikspieren: dertig minuten. Door aan het einde van de sessie buikspieren te doen, kun je je lichaam vormgeven en calorieën verbranden. Vergeet ook niet uit te rekken! Rekken helpt bij herstel.

Dit is natuurlijk een voorbeeld van een sessie. Als je begint, kun je sommige van de meer gecompliceerde oefeningen waarschijnlijk niet zo lang volhouden.

De sleutel is om geleidelijk vooruitgang te boeken.

Het is mogelijk om de duur van de oefeningen die een uitstekende fysieke conditie vereisen te verlagen tot elk vijftien minuten, wetende dat je bij elke sessie geleidelijk aan uithoudingsvermogen zult winnen.

Vergeet niet dat het springtouw een geweldig hulpmiddel is! Oefenen met een springtouw kan zowel het uithoudingsvermogen als snelheid vergroten.

Bovendien moet je in gedachten houden dat het lichaam niet zo lang op maximale inspanning kan werken.

Je hebt ongeveer een uur om op je maximale niveau te komen!

Het is beter om dit te weten om niet teleurgesteld te worden. Tussen spieropbouw, cardio-oefeningen en het werken aan je reflexen en flexibiliteit, zal het nodig zijn om te kiezen waaraan je de rest van de trainingssessie wilt werken.

Het is inderdaad onmogelijk om een ​​intense reeks spierconditionering EN een perfecte reeks cardio-boksen te doen.

Aan het eind van de dag zal en zou het zo moeten zijn, dat je lichaam jouw grenzen bepaalt.

Luister naar je lichaam en ga niet verder dan zijn mogelijkheden, vooral als je net begint. Je zult sneller vooruitgang boeken door geleidelijk aan flexibiliteit, spierspanning en kracht te winnen ... dan door een burn-out te krijgen, jezelf uit te schakelen of geblesseerd te raken.

Doe mee aan groepslessen boksen. Elke boks routine oefening is perfect op maat gemaakt om ook in een groepstraining te oefenen. Je zult fysiek kunnen zien dat iedereen ongeveer tegelijkertijd uitgeput is, tenzij je natuurlijk een Olympisch kampioen bent.

Door een gestructureerd trainingsprogramma en een krachttraining programma met andere boksers te volgen, kun je je ritme sneller vinden en je motivatie hoog houden door energie van anderen te krijgen.

Oké, Hoeveel Boks Sessies per Week?

Sporten moet over het algemeen regelmatig plaatsvinden om effectief te zijn. Of het nu gaat om hardlopen, Zumba, gewichtheffen, kickboksen, stretchen, cardiotraining, CrossFit, Pilates ...

Welke sport je ook kiest om aan deel te nemen, je zult het regelmatig moeten doen om in vorm te blijven.

Om resultaten in het boksen te zien, moet je minimaal zeven lessen per maand doen met intensieve training bij elke sessie. Het is een goed begin om in vorm te komen. Met boksen kun je trainen en stress wegnemen, dus als je nog meer tijd in een boksschool kunt doorbrengen, is dat nog beter.

Het zal werk vergen om de volgende Mike Tyson of Floyd Mayweather te worden.

Zorg voor een goede boks uitrusting
Goede bokshandschoenen zijn essentieel om te trainen ǀ Pixabay - geralt

Om sneller vooruitgang te boeken, maar als je niet veel tijd te besteden hebt, raden we aan om minimaal twee trainingen per week van minimaal twee uur te doen.

En voor degenen die echt vooruitgang willen boeken, moet je het opvoeren tot drie tot vijf trainingen per week. Fysieke voorbereiding is erg belangrijk. Vergeet niet om spieropbouwende oefeningen triceps, biceps, borstspieren, billen, kniebuigingen ...) af te wisselen met gesimuleerde gevechten in de boksring of op de bokszak, om behendigheid te winnen en explosiever te worden.

Je bokscoach zal je adviseren over de beste stootoefeningen om te perfectioneren, terwijl hij tegelijkertijd je leertempo respecteert.

Denk er echter aan om tussen elke sessie uit te rusten, goed te slapen en veel water te drinken.

Ga Snel of Ga Naar Huis

Het belangrijkste bij het boksen is om 200% inspanning te leveren wanneer je je boks uitrusting aantrekt. Houd natuurlijk rekening met de gezonde grenzen van je lichaam zonder een grens te overschrijden waar je jezelf zou kunnen bezeren.

Enkele Tips om Snel Vooruitgang te Boeken bij het Boksen

We zijn niet allemaal hetzelfde gemaakt in onze fysieke conditie en vorm, maar als je snel vooruitgang wilt boeken in het boksen, kunnen we allemaal profiteren van het volgen van deze tips:

 • Zorg voor een goede coach: een beginnersfout is te denken dat je het allemaal zelf kunt. Een bokser met een goede sportcoach zal tot drie keer sneller vooruitgaan dan een beginner alleen. Je kunt voorkomen dat je slechte gewoonten leert en vanaf het begin een goede houding aanneemt;
 • Train niet alleen op een bokszak: het risico kan niet genoeg aandacht krijgen. De bokszak beweegt niet en je ontwikkelt niet je reflexen, je verdediging of je voetenwerk. Je kunt zelfs je uppercut (opstoot) niet oefenen. Kortom, je zult je oefeningen moeten variëren om vooruitgang te boeken in alle aspecten van het boksen;
 • Concentreer je niet te veel op kracht: nog een beginnersfout. Wanneer we ons alleen op kracht concentreren, gaat dat ten koste van andere essentiële vaardigheden bij het boksen, zoals snelheid, uithoudingsvermogen, precisie of balans.
 • Oefen schaduwboksen: in de lucht slaan of een denkbeeldige tegenstander aanvallen lijkt misschien gek, maar het is een geweldige manier om te trainen. Het voorkomt blessures en is een geweldige cardiovasculaire oefening. Als je het voor een spiegel kunt doen om je acties te analyseren, is het nog beter;
 • Respecteer je hersteltijd: gun jezelf doordeweeks vrije dagen. Je lichaam heeft het nodig om de spieren te herstellen en de pijn tussen elke training te genezen;
 • Denk eraan om vuistoefeningen te doen: sparren zonder bokshandschoenen (of met alleen bandages). Ze zijn meestal nuttiger dan alleen de bokszak of boksbal. Ze stellen je in staat je hartslag te verhogen en je ademhaling te trainen terwijl je intensiteit en snelheid wint.

Definities van het 'Tempo van een Bokstraining'

Of het nu de eerste keer is dat je boks schoenen aantrekt voor je eerste proefles of al jaren traint, het tempo is niet hetzelfde. Het doel is om binnen redelijke grenzen te blijven en geleidelijk te groeien in de tijd.

Wat is Schaduwboksen?

Schaduwboksen is een intensieve cardio training die bestaat uit boksen in de lucht terwijl je je voorstelt een tegenstander te raken. Soms beoefend voor een spiegel, stelt schaduwboksen je in staat om techniek te winnen: reeksen, routines, tactische oefeningen ...

Sparren is goed voor je conditie
Sparren met een echte tegenstander zonder hem pijn te doen, is een goede boksoefening ǀ Visualhunt - West Midlands Police

Wat is Sparren?

Deze oefening is gebruikelijk bij veel vechtsporten. Bij het boksen is het een trainingsgevecht tegen een tegenstander. Het doel is om de tegenstander gewoon aan te raken zonder hem of haar pijn te doen.

Heb je je ooit afgevraagd hoe oud je moet zijn om te beginnen met boksen?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,50 (2 beoordeling(en))
Laden...

Joep