België wordt vaak buiten beschouwing gelaten wanneer het gaat over hedendaagse kunst. Dit kleine Europese land, ingesloten door Nederland, Duitsland en Frankrijk wordt vaak vergeten naast zijn grote buren. Daarnaast is het ook van groot belang om te begrijpen dat België een land is met 2 verschillende voertalen, zo spreekt men dus van de Vlaamse filmindustrie en de Waalse filmindustrie.

De eerste publieke filmprojectie in België vond plaats op 1 maart 1896 in de Koningsgalerij in Brussel, slechts een aantal maanden nadat de eerste filmvoorstelling ooit, door de gebroeders Lumière in Parijs, werd getoond in december 1895. Er waren onmiddellijk plannen om zelf ook stomme fictie films te gaan draaien, maar geldgebrek stak daar een stokje voor.

In 1920 zag De Storm in het Leven het levenslicht, de eerste Belgische langspeelfilm en meteen ook de eerste Vlaamse filmproductie. Dit melodrama, gesitueerd in de Antwerpse havenbuurt werd echter een commerciële flop en betekende en zware opdoffer voor de filmonderneming Scaldis-Film.

cinema-de gebroeders dardenne
De Gebroeders Dardenne

In de jaren 30 leverde de Belgische filmindustrie voornamelijk documentaires, die weliswaar goed onthaald werden en werd de stichting van de Belgische Documentaire School lang beschouwd als een hoogtepunt van Belgische cinema.

Om de Britse en Vlaamse filmindustrie te vergelijken zou onrechtvaardig zijn omdat het merendeel van de Vlaamse films publiekelijk worden gefinancierd. Wegens het verschil in bevolkingsaantallen, is het geen verrassing dat toen de Britten £ 400 miljoen genereerden in 2011, de Vlaamse nationale films slechts £ 21 miljoen genereerden in datzelfde jaar.

De duurste Vlaamse serie ooit gemaakt, In Vlaamse Velden, vrijgegeven in 2014 had een prijskaartje van € 8 miljoen voor de 10-delige televisiereeks. In vergelijking, Friends, had per aflevering alleen al een budget van € 10 miljoen.

Maar geld is niet alles. Vlaamse cinematografen hebben een grote invloed in het documentaire genre ondanks relatief kleine fondsen. Verschillende Vlaamse / Belgische regisseurs, acteurs en actrices hadden of hebben succesvolle carrières in Hollywood.

De Vlaamse filmindustrie bestaat uit een kleine groep mensen, dus in Vlaanderen, denk ik dat de meeste acteurs elkaar kennen en ook met elkaar gewerkt hebben. De acteurs die internationaal werken - dat is slechts een heel klein aantal.

Matthias Schoenaerts, Belgisch acteur en regisseur

De beste leraren Acteren beschikbaar
Maud
Maud
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fran
Fran
11€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elke
Elke
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elaine
Elaine
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sandro
Sandro
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelies
Annelies
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Gianni
Gianni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nathania
5
5 (4 reviews)
Nathania
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maud
Maud
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fran
Fran
11€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elke
Elke
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elaine
Elaine
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sandro
Sandro
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelies
Annelies
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Gianni
Gianni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nathania
5
5 (4 reviews)
Nathania
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Een korte geschiedenis van de Belgische film

Om niet achter te blijven sprongen de Belgen op de cinematografische trein terwijl het nog in zijn kinderschoenen stond. In 1920 zag De Storm in het Leven het levenslicht, de eerste Belgische langspeelfilm en meteen ook de eerste Vlaamse filmproductie.

In de beginjaren van de 1930 waren een paar Vlaamse regisseurs succesvol, inclusief Henry Storck en Joris Ivens, die vaak worden beschouwd als een mijlpaal met hun documentaire Misère au Borinage.

Ook de boerenkluchten heel populair, zowel voor als na de 2de wereldoorlog. Deze films hadden herkenbare humor en werden gedraaid in het dialect van de streek waar ze zich afspeelden. Ook de Waalse cineast Jacques Boigelot waagde zich in 1970 aan een boerendrama, Paix sur les champs, dat genomineerd werd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Vanaf 1964 konden films gesubsidieerd worden door de overheid, waardoor een nieuwe generatie filmmakers kon opstaan, bijvoorbeeld André Delvaux (De man die zijn haar kort liet knippen) en Harry Kümel (Malpertuis, de komst van Joachim Stiller). Zij braken met de traditie van de documentaire en de boerenfilm en gingen eigentijdse films maken, vaak met een magisch-realistisch karakter.

Eveneens populair in de jaren tachtig waren komedies met bekende komieken in de hoofdrol. Gaston en Leo lokten duizenden mensen naar de cinema met Zware jongens en Paniekzaaiers, maar het was Urbanus die records brak met Hector en Koko Flanel.

De Belgische film kreeg pas echt vaart in de jaren negentig dankzij een nieuwe lading regisseurs. Zo is er Jaco Van Dormael met awards op het filmfestival van Cannes. Ook het trio Rémy Belvaux, André Bonzel en Benoît Poelvoorde bracht een cultklassieker voort en Poelvoorde groeide uit tot de meest succesvolste Franstalige Belgisch acteur. De gebroeders Dardenne mogen we ook niet vergeten, zo sleepten ze maar liefst 4 prijzen met hun verschillende films op het Festival van Cannes.

In de jaren 2000 kwam Eric Van Looy die de Belgische film ook naar Amerika kon exporteren met De Zaak Alzheimer en Loft.

Een film maken is de Mont Ventoux beklimmen, een televisieprogramma is meer de Kemmelberg. Je zal op alle twee zweten, maar er is toch een verschil.

Erik Van Looy, Belgisch regisseur, televisie host en filmproducent.

Thrillers en familiefilms

Eric Van Looy, de man die de Belgische cinema kon meenemen naar Hollywood.

Ondanks een daling in de Belgische filmindustrie in de jaren 70, iets wat de overheid probeerde op te lossen door het introduceren van een belastingvermindering voor de industrie, er was één genre dat succesvol bleef in België, namelijk de komedies (naast de adaptaties van literatuur).

Het begon toen en is blijven duren tot zelfs nu, met natuurlijk de hoogtepunten in de jaren 2000. Komiek lokt en brengt België zelfs samen over de taalgrenzen heen. België is dan ook verdeeld in twee regio's met elk een andere taal: het Vlaams (Nederlands) en het Waals (Frans).  Echter zorgt een komische insteek ervoor dat de film ook in de andere taalregio wordt gespeeld. Denk hierbij maar aan 'Rien à déclarer' een film met de internationaal gekende Benoît Poelvoorde. Deze film wordt in Vlaamse scholen nog steeds tijdens de lessen Frans getoond, want we weten allemaal dat een taal leren met humor de beste manier is.

Ondanks een daling in bioscopen sinds de 2015, trekken toch nog steeds ontzettend veel Belgen naar de cinema, en al helemaal als er een klassieker wordt gespeeld. Denk hierbij aan de Vlaamse reeks FC De Kampioenen die meer dan 20 jaar op de buis verschenen en ook 4 langspeelfilms hebben gemaakt. Jan Verheyen staat voor de Vlaamse filmindustrie.

Sommige Belgische thrillers verworven internationale erkenning, en de meest gekende van hen allen zijn natuurlijk Erik Van Looy en Jan Verheyen. Hun filmrechten werden zelfs overgenomen in Amerika.

Maar de cinefiel is ... een neuroticus! (Dat is geen pejoratieve term.) De Bronte-zusters waren neurotisch, en omdat ze neurotisch waren, lazen ze al die boeken en werden ze schrijvers. De beroemde Franse reclameslogan die zegt: "Als je van het leven houdt, ga je naar de film", is fout! Het is juist het tegenovergestelde: als je niet van het leven houdt, of als het leven je geen voldoening geeft, ga je naar de film. "

- François Truffaut, Franse filmregisseur, scenarioschrijver, producent, acteur en filmcriticus.

 

Ken jij de 10 beste Belgische films?

Jan Decleir speelt al jaren in Belgische films, toneel en vertoningen, telkens op zijn best.

Zelfs al is de Belgisch filmindustrie relatief klein en produceert het niet zo veel films als Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk, het is niet eenvoudig om de 10 beste Belgisch geproduceerde films ooit te kiezen.

Maar we hebben het geprobeerd. Door zoveel mogelijk bronnen te vergelijken, van de Internet Movie Database tot Belgische en internationale critici, is hier onze lijst van de 10 beste films ooit geproduceerd door de Nederlandse filmindustrie.

  1. Loft, 2008, Erik van Looy
  2. Koko Flanel, 1990, Stijn Coninx
  3. Rundskop, 2011, Michaël R. Roskam
  4. De Zaak Alzheimer, 2003, Erik Van Looy
  5. C. De Kampioenen: Kampioen zijn blijft plezant, 2013, Eric Wirix
  6. Ben X, 2007, Nic Balthazar
  7. De Premier, 2016, Eric van Looy
  8. Het Vonnis, 2013, Jan Verheyen
  9. Daens, 1993, Stijn Coninx
  10. Aanrijding in Moscou, 2008, Christophe Van Rompaey

Het was je misschien al opgevallen dat één naam een paar keer voorkomt: Erik Van Looy.

Deze Vlaamse regisseur, scenarioschrijver, filmproducent en televisie host is de meest productieve en succesvolle Belgische filmmakers van de afgelopen twee decennia. Hij produceerde niet alleen enkele van de beste Belgische films ooit, maar hij kon zijn talent ook exporteren naar de Hollywood-studio's. Erik van Looy introduceerde zo ook Matthias Schoenearts in de Verenigde Staten en de Amerikanen konden Loft wel smaken.

Terwijl je waarschijnlijk nog nooit een van zijn Nederlandse films hebt gezien, heb je waarschijnlijk wel, of op zijn minst ervan gehoord, van sommige van zijn Amerikaanse producties, zoals Starship Troopers (1997) met Neil Patrick Harris of Hollow Man (2000) met Kevin Bacon, Josh Brolin en Elisabeth Shue.

“Zie hier de inventiviteit van de Vlaamse filmmaker: we hebben geen geld om een vrachtwagen te huren, dus wachten we tot er één voorbijkomt.”

- Jan Verheyen, Vlaamse cineast

Ken jij de namen van tien bekende Belgische acteurs?

Tenzij je een Belg bent, is het antwoord waarschijnlijk ‘neen’.

Het aantal Belgische acteurs die wereldwijde erkenning krijgen is schaars, en zelfs als ze het krijgen, beseffen veel mensen waarschijnlijk niet dat het Belgen zijn. Dus laat ons enkele Belgische acteurs de erkenning geven die ze verdienen.

We zullen niet al te ver terug gaan in de filmgeschiedenis, we willen geen millennials verwarren. Maar één van de bekendste Belgische acteurs die het heeft te gemaakt in Hollywood is Matthias Schoenaerts, wie door de meeste zal herkend worden als Vanya in Red Sparrow, ook in The Danish Girl (2015). Meest recent maakte hij zijn opwachting in de film The Old Guard.

Eline Powell, een van de hoofdrolspeelsters in de serie Siren Daarin speelt ze een bloeddorstige zeemeermin. Na korte beurten in Game of Thrones en de film King Arthur: Legend of the Sword betekent Siren haar eerste grote rol.

Je kent misschien ook Veerle Baetens voor haar rol in The White Queen, de opnames vonden voornamelijk plaats in Brugge, Gent en andere charmante Belgische steden met middeleeuwse gebouwen en authentieke sfeer.

Johan Heldenbergh, in België gekend voor the Broken Circle Breakdown en Ben X, schitterde hij als hoofdrolspeler in 2017 in de internationale film ‘The Zookeeper’s Wife’ aan de zijde van hoofdrolspeelster Jessica Chastain.

Andere bekende Belgische acteurs zijn onder andere Jan Decleir, Louis Talpe, Jean-Claude Van Damme (ja echt wel een Belg),  Kevin Janssens, Lyne Renée en Benoît Poelvoorde

De Amerikanen kochten de rechten van de Belgische film Loft en maakten hun eigen versie samen met Erik van Looy die ook Matthias Schoenaerts meenam over de plas.

Van links naar rechts, De Amerikaanse acteur Wentworth Miller, Eric Stonestreet, Karl Urban, de Belgische Matthias Schoenaerts en James Marsden. Een foto vanop de set van de Amerikaanse productie van de Belgische film Loft, ook in handen van Erik Van Looy.

Hoewel de Belgische filmindustrie, die werd geboren met de komst van de films, niet beschikt over budgetten even groot als die van Hollywood, bloeit ze toch ook op de onafhankelijke en internationale scene. Met bijna 800 zalen overheen heel België zal naar de cinema gaan, nog jaren een groot deel van het leven van alle Belgen blijven.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!