Heb je besloten om Italiaans te leren? Dat is een heel goed idee, gefeliciteerd! Zoals met alle vreemde talen, is het leren van je Italiaans niet makkelijk. Tussen mentor, budget en tijd, moet de leerling dagelijks gemotiveerd zijn, en dit is niet altijd gemakkelijk.

Daarom kan de Italiaanse cultuur ons helpen bij het leren van de taal. Veel meer dan de Italiaanse keuken en de Vespa scooters, is de Italiaanse cultuur zeer rijk, en wie zich daarin onderdompelt, kan veel taalvaardigheden op dit gebied ontwikkelen.

Vandaag de dag, met 70 miljoen moedertaalsprekers van het Italiaans over de hele wereld, is Italiaans leren niet alleen heel nuttig voor wie wil reizen of meer professionele opties zoekt, het is ook een zeer mooie manier om een eeuwenoude cultuur beter te leren kennen.

Hier volgen enkele tips om Italiaans te leren via de Italiaanse cultuur!

Italiaans gesprek
Praten met Italianen helpt je vooruit | Bron: Pexels
De beste leraren Italiaans beschikbaar
Anastasia
5
5 (5 reviews)
Anastasia
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elvio
5
5 (2 reviews)
Elvio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
Sara
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Iris
5
5 (1 reviews)
Iris
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Antonella
Antonella
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anwar
Anwar
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ýmir már
Ýmir már
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
Sophie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anastasia
5
5 (5 reviews)
Anastasia
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elvio
5
5 (2 reviews)
Elvio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
Sara
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Iris
5
5 (1 reviews)
Iris
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Antonella
Antonella
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anwar
Anwar
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ýmir már
Ýmir már
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
Sophie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De bekendste hits uit de Italiaanse muziek

Muziek verzacht de harten, dat is algemeen bekend, en in Italië krijgt deze uitdrukking haar volle betekenis. Inderdaad, met artiesten die zeer getalenteerd zijn, wordt de Italiaanse taal tot in de perfectie belichaamd en wordt Italiaans leren een aangename ervaring.

We kunnen de Italiaanse cultuur dan ook samenvatten met enkele beroemde Italiaanse liedjes, waarvan er een kleine top 10 is:

 • Ti amo van Umberto Tozzi
 • Con te partirò van Andrea Bocelli
 • Sara perch ti amo van Ricchi en Poveri
 • De Italiano van Toto Cutugno's
 • Solitudine van Laura Pausini
 • Bella Ciao
 • Vivo per lei door O.R.O
 • Volare (Nel Blu Dipinto Di Blu) door Domenico Modugno
 • Cosa della vita, door Eros Ramazzotti en Tina Turner
 • sole mio van Luciano Pavarotti

In een paar titels, is het mogelijk om Italiaans te leren spreken terwijl je plezier hebt. Een nieuwe taal, gekenmerkt door de mooiste muziek, die je leert door er enkel naar te luisteren. Muziek is dus ook een echte taalcursus!

Italië is echter een hoogontwikkeld land, en de cultuur die dit land rijk is houdt niet op bij muziek, integendeel! Ook de meer hedendaagse cultuur is alom aanwezig, dankzij de Italiaanse tv-series. Series fungeren als een geweldig leermiddel als het gaat om het leren van Italiaanse woordenschat.

Een Italiaans restaurant
Dompel je onder in de cultuur! | Bron: Pexels

Italiaans leren met de leukste Italiaanse TV-series

Het leren van de Italiaanse taal is een echte ervaring van onderdompeling in de cultuur van het land. Tussen Italiaanse grammatica, Italiaanse uitdrukking, Italiaans alfabet, stellen TV-series je in staat jezelf te verplaatsen naar Italië, zonder je deur uit te hoeven!

Onder de beste Italiaanse series vinden we Raccontami, een historische serie bestaande uit twee seizoenen, maar ook Gomorra, ontleend aan een boek met dezelfde naam, en dat het verhaal vertelt van een drugsbaron. We kunnen het ook hebben over The Young Pope, een Italiaanse serie die in het Engels is opgenomen, rond Pius XIII, een pas benoemde paus.

Italië en zijn cultuur maken het dus mogelijk om de taal zo goed mogelijk te beheersen, zoals we zien in Corleone, deze miniserie die zich afspeelt als onderdeel van de maffia. Een echt succes, zoals L'amica geniale, geïnspireerd op het gelijknamige boek dat iedereen kent. Een verhaal over vriendschap, ontwikkeld in Napels, dat je in staat stelt je onder te dompelen in de taal.

Suburra maakt ook deel uit van deze Italiaanse series, die ook beschikbaar zijn op Netflix, en vertellen het verhaal van het leven binnen Vaticaanstad. Op Netflix is de Italiaanse taal ook aanwezig met Baby, waarvan de recente creatie de wereld van de Romeinse prostitutie laat zien.

Tot slot kunnen we ook Squadra Criminale vermelden, een politietelevisieserie die inspecteur Valeria Ferro volgt in haar professionele en persoonlijke carrière. Elke serie is een universum, waarin verschillende soorten talen naast elkaar bestaan.

Deze verschillende soorten talen en accenten laten ons op verschillende manieren Italiaans te leren, dankzij de personages, de sociale omgevingen of de slang. Oefen het Italiaans spreken terwijl je voor je tvscherm zit en verbeter je spreekvaardigheid.

Kijk hier voor Italiaanse lessen nu.

Venetië
Italië is meer dan Venetië, maar dit blijft mooi! | Bron: Pexels

Volg je cursus Italiaans online!

Italiaanse radio: luister naar deze radiostations als je Italiaans wilt leren

Je kunt je Italiaanse spreekvaardigheid ook oefenen door naar de radio te luisteren. Dit populaire medium bij uitstek is goed vertegenwoordigd in Italië en stelt je in staat verschillende delen van de cultuur van het land te leren kennen, terwijl je ook gewoon aan je Italiaanse grammatica werkt.

Enkele van de beste Italiaanse radiostations onderscheiden zich vooral door hun redactionele lijn en muzikale programmering. Hoewel het op zichzelf staat, is het luisteren naar de radio een heilzame activiteit op vele niveaus, te beginnen met het leren van Italiaans.

Want ja, Italiaans leren in Italië is een constructief idee om mee te beginnen. Radio is het medium dat de combinatie van plezier en Italiaanse les perfect belichaamt. En onder de meest bekende radiostations op dit gebied, vinden we:

 • Radio Kiss Kiss, het Italiaanse radiostation in Napels,
 • Radio 105 Network, Milaan Radio,
 • Radio Italia, het derde grootste radiostation van het land,
 • Radio DeeJay, een populair liedjes station,
 • M2O en Radio Capital, twee elkaar aanvullende stations binnen dezelfde groep,
 • Radio Dimensione Suono, een Italiaanse popmuziek radio,
 • R101, het elfde meest beluisterde muziekradiostation in Italië,
 • RAI Radio 1, het meest beluisterde radiostation, geliefd bij de Italianen,

Dit alles toont ons dat Italië een land is dat rijk is aan cultuur, en dat ons in staat stelt het taalkundig op de mooiste manier te leren kennen. Tussen informatie, verkeersinfo, muziek, of zelfs horoscoop, alles is een excuus om Italiaanse taalcursussen te volgen, dankzij de radio!

Een pizza
Pizza is maar een klein onderdeel van Italiaanse cultuur! | Bron: Pexels

De bekendste Italiaanse uitdrukkingen en quotes

De media is dus een heel mooi medium in het Italiaans en een heel goede taalschool, maar soms moeten we gemotiveerd worden om verder te gaan met leren. Kleine zinnen, ontleend aan de Italiaanse taal, stellen ons in staat kracht uit onszelf te putten om door te gaan en obstakels te overwinnen, en hier zijn enkele kleine Italiaanse citaten om ons te motiveren.

Onder de bekendste Italiaanse spreekwoorden, waarmee we vrij Italiaans kunnen leren, zijn verschillende korte zinnen, die vaak om dezelfde thema's en waarden draaien:

 • Tutto è bene quel che finisce bene, een positief Italiaans spreekwoord, waarvan de vertaling zou zijn "Eind goed, al goed",
 • Finché c'è vita c'è speranza, een universeel Italiaans citaat, te vertalen als "Zolang er leven is, is er hoop",
 • Chi asperttar puote, viene a cio che vuole, een Italiaans citaat vol optimisme, te vertalen als "Wie kan wachten, zal uiteindelijk aankomen",
 • Chi sta bene con sè, sta bene con tutti, een Italiaans spreekwoord voor persoonlijke ontwikkeling dat in het Engels vertaald zal worden als "Who goes well in his own skin, goes well with everyone",
 • Chi la fa, l'aspetti, een uitspraak vol hoop en belofte: "Wie iets doet, moet iets verwachten",
 • Con la pazienza s'acquista scienza, een veelbelovend Italiaans gezegde, dat in het Nederlands vertaald zal worden als "Geduld leidt tot wetenschap",
 • Roma non fu fatta in un giorno, Italiaans geduld in een citaat, vertaald als "Rome is niet in één dag gebouwd",
 • Chi cerca, trova, of hoe jezelf te motiveren in een citaat: "Wie zoekt, zal vinden”,
 • Gatto rinchiuso diventa leone, de Italiaanse kracht in een citaat, in het Engels vertaald als "Een opgesloten kat zal een leeuw worden",

Bekijk hier hoe je online Italiaans kunt leren.

En nog veel meer!

De Italiaanse spreuken zijn dus allemaal gecentreerd rond gemeenschappelijke, maar ook universele waarden, die ons in staat zullen stellen de Italiaanse taal, maar vooral ook de cultuur en het karakter van een land zo goed mogelijk te begrijpen.

Positief denken, het waarderen van inspanning, hoop en zelfvertrouwen zijn de hoekstenen van een cultuur, een land en een identiteit, die ongetwijfeld de taal en onze motivatie ten goede zullen komen. In plaats van van intensieve cursussen, wordt het leren van de taal op natuurlijke wijze gedaan door middel van citaten.

Je zult begrepen hebben dat de Italiaanse taal een goudmijn is wanneer we besluiten onszelf ook te verdiepen in de cultuur. Muziek, series, citaten, al deze culturele uitdragers zijn een gelegenheid om te leren en ons in te wijden in een taal die heel anders is dan de onze. Het Italiaans is een taal die het beeld van zijn land weerspiegelt: rijk, gevarieerd en warm.

Italiaans leren via cultuur mag dan iets minder academisch en flexibeler zijn, het plezier en het amusement van een originele serie-aflevering zal duizend keer motiverender zijn dan zielloze privé-lessen. Een echte taaluitwisseling!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!