Voor studenten in het voortgezet onderwijs of bezorgde ouders is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om privébegeleiding te vinden.

De privé-onderwijssector is de laatste jaren sterk gegroeid, en in Nederland krijgt zelfs meer dan één op de vier leerlingen op een bepaald moment privé-les.

Superprof biedt sinds kort een platform waarmee privé-leraren en leerlingen aan elkaar gekoppeld worden. Dat geldt voor verschillende leeftijden, van leerlingen in het voortgezet onderwijs tot postdoctorale studenten, en dat zowel voor academische vakken als voor buitenschoolse activiteiten zoals muziek en zelfs sport!

Als je op zoek bent naar een privé chemie leraar die jou of je kind kan helpen studeren voor het volgende examen, dan kun je alvast bij Superprof terecht.

"Ook de bouwkunde dankt haar bruikbaarste materialen aan de prestaties van scheikundigen bij het identificeren, scheiden en bewerken van materialen: constructiestaal voor bruggen en gebouwen, portland cement voor wegen en aquaducten, zuiver koper voor de elektrische industrie, aluminiumlegeringen voor auto's en vliegtuigen, porselein voor bougies en elektrische isolatoren, enz... De triomfen van de bouwkunde stoelen op een scheikundig fundament. "

- Horace G. Deming, Amerikaans scheikundige

Een verzameling kristallen op een houten tafel
De studie van de structuur van vloeistoffen, kristallen en moleculen valt onder een vakgebied dat kristallografie heet, en bevindt zich op het kruispunt tussen natuurkunde en chemie. (Bron: Unsplash.com)
De beste leraren Chemie beschikbaar
Wassim
4,9
4,9 (12 reviews)
Wassim
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
5
5 (11 reviews)
Maarten
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jana
4,8
4,8 (4 reviews)
Jana
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (6 reviews)
Mathias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jente
5
5 (10 reviews)
Jente
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wassim
4,9
4,9 (12 reviews)
Wassim
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
5
5 (11 reviews)
Maarten
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jana
4,8
4,8 (4 reviews)
Jana
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (6 reviews)
Mathias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jente
5
5 (10 reviews)
Jente
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom moet je chemie studeren?

Chemie lijkt op het eerste gezicht misschien een saai onderwerp, maar het is in feite één van de belangrijkste moderne wetenschappen. Waar natuurkunde en biologie elkaar raken, is chemie essentieel. Lees hier de 10 beste redenen om chemie te studeren.

Zelfs als het niet je doel is om een Nobelprijs voor chemie te winnen, kan chemie studeren toch bijzonder nuttig zijn voor de rest van je studies en je dagelijks leven. 

Door chemie les te volgen word je bijvoorbeeld een betere kok, aangezien je de chemische reacties begrijpt waarmee je ingrediënten beter kunt laten smaken.

Je leert ook meer de dingen die je koopt, van voedselwaren tot kleding en schoonmaakmiddelen, alles heeft een etiket met informatie. Het kan soms echter lastig zijn om de informatie op die etiketten te begrijpen, aangezien er namen van chemische stoffen op staan waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt. Chemie lessen kunnen je daarbij helpen, en dan weet je ten minste precies wat je koopt.

Chemie is ook leuk! Het is een erg praktijkgerichte wetenschap waarbij je met chemicaliën en apparatuur moet goochelen (in een veilige laboratoriumomgeving natuurlijk). Distilleer je vanillesmaak, analyseer de inhoud van je favoriete frisdrank, of maak metershoge schuimgeisers.

Chemie kan ook een geweldige carrière zijn. Nu de industrie radicale hervormingen moet doorvoeren om de klimaatverandering tegen te gaan, wordt er veel geld in scheikundig onderzoek gepompt om alternatieve oplossingen te vinden voor onze wereldwijde puinhoop.

Nieuwe stoffen maken uit plastic afval, bijproducten van de voedingsindustrie recyclen tot bruikbare voorwerpen of manieren vinden om CO2 op te vangen of vervuilde bodems te zuiveren. Het zijn allemaal uitdagingen waar chemici mee worden geconfronteerd.

"Groene chemie vervangt onze industriële chemie met het receptenboek van de natuur. Het is niet eenvoudig, want het leven gebruikt maar een deel van de elementen in het periodiek systeem. En wij gebruiken ze allemaal, zelfs de giftige."

- Janine Benyus, Amerikaans natuurwetenschappelijk schrijfster, innovatie-adviseur, en auteur.

Waarom zou je een privéleraar inhuren?

Je vraagt je misschien af waarom jij of je kinderen een privé-leraar nodig hebben. We kunnen wel een paar redenen bedenken.

Ten eerste zal de toegewijde aandacht van een professionele leraar je aanzienlijk helpen om je kennis van een bepaald vak te verdiepen, in dit geval chemie. Leraren op school hebben niet de luxe om meer aandacht te besteden aan de bijzonderheden van covalente bindingen, of de geheimen van organische chemie en chemische nomenclatuur. Een privé-leraar chemie doet dat wel. Lees hier hoe je de beste leraar kiest.

Een privé-leraar zal ook je zelfvertrouwen stimuleren, vooral tijdens examens. Als je hun aanbevelingen opvolgt en je er volledig op toelegt, dan is er geen reden om te blijven steken op een vraag over waterstofbruggen.

Bijles is ook bedoeld om betere cijfers te behalen. Het einddoel van bijlessen is dat leerlingen veel beter scoren voor hun examens. Gelukkig hebben vele statistieken reeds aangetoond dat leerlingen die bijles volgen het ook veel beter doen dan hun klasgenoten, vooral dan met persoonlijke begeleiding.

Het geïndividualiseerde en flexibele leerplan van privé-lessen is de beste oplossing voor leerlingen die achterop geraakt zijn of moeite hebben met bepaalde vakken. Wetenschapsleraren hebben allerlei strategieën waarmee ze chemie toegankelijker kunnen maken en de leerlingen met vertrouwen naar hun examens kunnen leiden.

"Scheikundigen stotteren gewoonlijk niet. Het zou nogal vreemd zijn, gezien het feit dat ze soms woorden als methylethylamylofenylium moeten uitspreken."

- William Crookes, Brits scheikundige en natuurkundige die aan het Royal College of Chemistry in Londen studeerde.

Een vervuilende fabriek stoot gassen uit in de atmosfeer
De mensheid vervuilt de planeet al eeuwenlang, maar de laatste 50 jaar zijn tot nu toe het ergst geweest. Scheikundigen valt veel te verwijten, maar ze vormen ook een deel van de oplossing die de planeet zou kunnen redden. (Bron: Unsplash.com)

"Als we klaar zijn op de cello, mag ik je dan mijn periodiek systeem laten zien?"

Mijn 8-jarige leerling is dol op cello, maar hij houdt ook van alles wat met wetenschap te maken heeft. Hij kon niet wachten tot het einde van de les, zodat hij me het periodiek systeem kon laten zien dat hij met stukjes karton op de vloer van zijn slaapkamer had samengesteld. Het was ongeveer voor een kwart klaar, en hij legde vol vertrouwen uit wat alle handgetekende kleine getallen op elke tegel waren, alsook de categorieën van elk van de elementen.

Zijn moeder was erg blij, maar ook verbijsterd door zijn enthousiasme en belangstelling. Ze vertelde me dat het gezin een doctoraatsstudent astrofysica ingeschakeld had, die één keer per week langskwam om hun zoon les te geven.

Het drong tot me door: dit was het perfecte voorbeeld van een chemie leraar die niet wordt aangesteld om een kind te helpen om te slagen voor een bepaald examen, maar gewoon als steun en begeleiding bij een onderwerp waarin het zich wilde verdiepen. De ouders merkten dat hun zoon een grenzeloos enthousiasme voor wetenschap had en vonden dat hij er belang bij zou hebben om te kunne samenwerken met iemand met kennis van zaken.

Het is belangrijk dat dergelijke verhalen de ronde doen, aangezien bijles vaak onterecht negatief in de kijker staat. Er was geen bepaald einddoel bij deze lessen - gewoon kennis opdoen uit liefde voor het vak.

Ben jij een leraar die op deze manier les heeft gegeven? Ben jij een ouder of leerling die om deze reden een leraar in dienst heeft genomen? We horen graag meer van dit soort ervaringen. 

Een vrouw voert een scheikundig experiment uit
Chemie is leuk en veel experimenten leveren kleurrijke effecten en reacties op. (Bron: Unsplash.com)

Kijk op Superprof

Als je algemene chemie les zoekt of specifieke hulp wilt van een gediplomeerde chemie leraar, dan kun je ook terecht bij Superprof. Je vindt er ook hoeveel een bijles chemie kost.

Meer dan 10.000 privé-leraren staan klaar om je te helpen op Superprof, dus vind je gegarandeerd een geschikte leraar.

"Wees gerust een fysisch chemicus, een organisch chemicus, een analytisch chemicus; maar wees vooral een chemicus".

- Ira Remsen, Amerikaans scheikundige die de kunstmatige zoetstof sacharine ontdekte.

Zoek een leraar op de universiteit

Als je in de buurt van een universiteit woont, kan het de moeite waard zijn om na te gaan of sommige van hun studenten of afgestudeerden bijles in chemie geven. Als je voor je examens studeert, zijn universiteitsstudenten een uitstekende optie om je daarop voor te bereiden.

Vraag ook eens rond. Je bent waarschijnlijk niet de eerste die een privé-leraar inschakelt, en door het aan andere leerlingen of andere ouders te vragen vind je misschien wel de perfecte leraar. Op deze manier zorg je er ook voor dat het een goede leraar is, aangezien hij aan je aanbevolen wordt.

Zoek een online leraar

Als je geen leraar in je buurt kunt vinden, kun je een privé-leraar inhuren die je les geeft via de webcam. Dankzij het internet kan zowat elke leraar ter wereld je bijstaan bij de voorbereiding van je volgende examen of gewoon bij je huiswerk.

Je hebt geen thuisleraar meer nodig, alleen een internetverbinding. Chemie leren is nog nooit zo eenvoudig geweest. Ontdek hier alles over chemie lessen.

Deze online lessen zijn ook vaak minder duur, aangezien je privé-leraar niet helemaal naar je huis hoeft te pendelen. Win-win.

“De chemie staat nog in haar kinderschoenen. Dat komt omdat er nog zoveel dingen niet geweten zijn, zelfs in de eenvoudigste systemen waar de chemicus zich in heeft verdiept.

- Henry Taube, PhD, M.Sc, B.Sc., FRSC, in Canada geboren Amerikaanse chemicus.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!