Chemie wordt vaak de kernwetenschap genoemd, aangezien de meeste wetenschappers op een bepaald moment in hun studie of onderzoek wel met chemie te maken zullen krijgen. Biologen bestuderen alle scheikundige stoffen die door levende organismen worden gebruikt, geologen en natuurkundigen onderzoeken scheikundige stoffen en bestanddelen die te vinden zijn in de bodem, rotsen en mineralen. Zelfs astrofysici moeten de chemische samenstellingen van planeten, sterren en manen bestuderen.

Als je interesse hebt in een carrière in de wetenschap, is chemie, met al haar vertakkingen, het enige vak waaraan je niet zult kunnen ontsnappen.

Sedert hun duistere ontstaan eeuwen geleden hebben alchemisten steeds meer kennis verworven over hun omgeving en over de reacties die zich in de natuur voltrekken. Lange tijd dachten deze pro-chemisten dat alchemie het mogelijk zou maken om elk metaal in goud te veranderen. Het is een wapenfeit dat tot nu toe nog niet verwezenlijkt is (althans niet op een manier die economisch verantwoord is).

Sinds de Franse natuurwetenschapper Antoine Lavoisier in 1774 de regels voor massabehoud vaststelde, zijn chemici steeds betrokken geweest bij een groot deel van de wetenschappelijke vooruitgang die de wereld de afgelopen 250 jaar heeft meegemaakt.

Het oorspronkelijke onderzoek van Louis Pasteur richtte zich op de kristallografie, een gespecialiseerd gebied van de chemie. Talloze scheikundigen ontvingen dan ook een Nobelprijs voor hun onderzoek.

Als je nieuwsgierig bent, je altijd hebt afgevraagd wat het geheim achter karamel is, of je het milieu van de planeet wilt redden, dan moet je een loopbaan in de chemie overwegen. Hieronder vind je nog tien redenen waarom je voor chemie lessen moet kiezen tijdens het voortgezet onderwijs of universitaire studies.

Als je een bijlesleraar chemie zoekt, kijk dan eens op Superprof en kies een leraar die bij je budget past.

"Het land dat in chemie voorop loopt op de rest van de wereld, zal ook voorop lopen in voorspoed en algemene welvaart". - Sir William Ramsay, een Schotse chemicus die de edelgassen ontdekte en in 1904 de Nobelprijs voor de chemie ontving.

De beste leraren Chemie beschikbaar
Wassim
4,9
4,9 (12 reviews)
Wassim
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
5
5 (11 reviews)
Maarten
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jana
4,8
4,8 (4 reviews)
Jana
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lucas
5
5 (6 reviews)
Lucas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (6 reviews)
Mathias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jente
5
5 (10 reviews)
Jente
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wassim
4,9
4,9 (12 reviews)
Wassim
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
5
5 (11 reviews)
Maarten
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jana
4,8
4,8 (4 reviews)
Jana
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lucas
5
5 (6 reviews)
Lucas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (6 reviews)
Mathias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jente
5
5 (10 reviews)
Jente
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

1 - Om de wereld om je heen te begrijpen

Als je chemie studeert, ontdek je de reden van alles wat er om je heen gebeurt. Waarom smaakt chocolade zo lekker, waarom werkt zeep reinigend of waarom is de lucht blauw?

Kennis van de atomaire structuur van atomen, de elektrochemie van een zuur-base oplossing of de stoichiometrie van een molecuul is van cruciaal belang om alles in je omgeving te begrijpen. Dat gaat van de tandpasta die je elke morgen gebruikt tot de telefoonbatterij die je elke dag oplaadt.

Elke reactie in de natuur wordt bepaald door chemie, van roestend metaal tot je spijsvertering. Als je een nieuwsgierig iemand bent, dan zal een cursus chemie je een antwoord bieden op alle vragen die je over de wereld en je omgeving hebt.

Wist je bijvoorbeeld dat bladeren in de herfst van kleur veranderen omdat de chlorofylproductie geregeld wordt door het zonlicht? Naarmate de dagen korter worden neemt de hoeveelheid chlorofyl in de bladeren af en wijkt de groene stof die zo dominant aanwezig is tijdens de lente- en zomerdagen voor andere stoffen.

Tijdens de herfst neemt de productie van anthocyaanpigmenten toe naarmate het suikergehalte stijgt. Hierdoor worden de bladeren geel. Carotenoïden, waarvan de aanmaak niet wordt beïnvloed door zonlicht, geven de bladeren een oranje en bruine tint.

En waarom huilen we als we uien snijden? Gewoon omdat er bepaalde sulfenzuren en enzymen vrijkomen als je begint te snijden en er propanethial S-oxide ontstaat, een vluchtig gas van zwavelverbindingen. Hierop reageren onze ogen van nature door tranen aan te maken. Zo proberen ze de irriterende stof weg te spoelen, maar omdat propanethial S-oxide zich vermengt met het water van onze tranen, ontstaat zwavelzuur, waardoor de hele kookpartij een huilpartij wordt.

Een hamburger op een houten bord
In verwerkte voedingsmiddelen zitten veel additieven. Door chemie te bestuderen begrijp je beter wat je eet. (Bron: Unsplash.com)

2 - Om beter te weten wat je koopt

Door chemie te studeren ga je ook verstandiger kopen. Omdat het grootste deel van onze voeding zwaar bewerkt is, moeten we kunnen begrijpen wat we binnenkrijgen. Maar naarmate voedseletiketten ingewikkelder werden, is het steeds moeilijker om nog wijs te raken uit alle verschillende bewaarmiddelen, zoetstoffen, kleurstoffen en stabilisatoren die zich in onze voeding bevinden.

Door te begrijpen wat voedseladditieven zoals citroenzuur, mononatriumglutamaat, natriumbenzoaat, natriumnitriet of guargom zijn, weet je beter welke ervan veilig zijn en welke je beter uit je dieet kunt houden. Lees ook wat de kost is van bijles chemie.

3 - Om een betere kok te worden

Als je een goed chemicus bent, word je ook een betere kok. Al onze voeding bestaat uit chemische verbindingen. Het koken is niets anders dan chemische bindingen veranderen, de eigenschappen van de materie gebruiken en spelen met verbranding, oxidatie, reductie, oplosbaarheid en chemische reactie, en dat allemaal om de ingrediënten zo lekker mogelijk te maken.

Een van de voornaamste reacties bij het koken is de Maillard-reactie. Dat is de belangrijkste chemische reactie achter de lekkere smaak van bereide gerechten en gebeurt wanneer aminozuren, de bouwstenen van alle dierlijke en plantaardige eiwitten, reageren met reducerende suikers die in de meeste voedingsmiddelen voorkomen. Bij de meeste bereidingswijzen (braden, roosteren, dichtschroeien en bakken en zelfs heel langzaam garen), treedt de Maillard-reactie in zekere mate op.

Ook karameliseren is een uitstekend voorbeeld van de chemie achter koken. In tegenstelling tot de Maillard-reactie treedt bij karamelisatie het zogenaamde pyrolyse op, wat jij waarschijnlijk gewoon verbranding noemt. Als suikers boven een bepaalde temperatuur (tussen 110 °C en 180 °C, afhankelijk van de gebruikte suikers) met water reageren, treden er tientallen chemische reacties op, en komen er honderden verschillende chemische verbindingen vrij.

"Chemie begint in de sterren. De sterren zijn de bron van alle chemische elementen, want die zijn de bouwstenen van materie en de kern van ons vak."

- Peter Atkins, Engels scheikundige en een Fellow van Lincoln College aan de Universiteit van Oxford

Een chemisch experiment in een laboratorium
Veel schoonmaakmiddelen zijn eigenlijk heel gevaarlijke chemische stoffen die op een specifieke manier gehanteerd moeten worden. (Bron: Unsplash.com)

5 - Om gemakkelijk een baan te vinden

Chemie biedt talloze carrièremogelijkheden, van nucleaire chemie tot biologische chemie of analytische chemie. Je kunt je heel gemakkelijk specialiseren in een gebied waar je belangstelling voor hebt. Doorgaans worden chemici ook betrokken bij andere wetenschapsgebieden en werken ze samen met biologen, natuurkundigen, dokters en ingenieurs. Ontdek welke banen je in chemie kunt vinden.

Je zou bijvoorbeeld materiaalkundige kunnen worden en nieuwe manieren vinden om recycleerbare elementen zoals plastics, papier, karton of bijproducten van de voedselindustrie te gebruiken om nieuwe materialen te maken die beter tegemoet komen aan de behoeften van de mensheid. Zo verminder je de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt en onze planeet vervuilt.

Je kunt ook nanotechnoloog worden en werken met piepkleine elementen om nieuwe chirurgie- en diagnosemethoden te creëren en efficiëntere geneesmiddelen te ontwikkelen.

De beste leraren Chemie beschikbaar
Wassim
4,9
4,9 (12 reviews)
Wassim
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
5
5 (11 reviews)
Maarten
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jana
4,8
4,8 (4 reviews)
Jana
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lucas
5
5 (6 reviews)
Lucas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (6 reviews)
Mathias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jente
5
5 (10 reviews)
Jente
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wassim
4,9
4,9 (12 reviews)
Wassim
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
5
5 (11 reviews)
Maarten
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jana
4,8
4,8 (4 reviews)
Jana
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lucas
5
5 (6 reviews)
Lucas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (6 reviews)
Mathias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jente
5
5 (10 reviews)
Jente
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

6 - Om zowel natuurkunde als biologie te begrijpen

Als kernwetenschap is chemie de beste manier om zowel natuurkunde als biologie te begrijpen.

Biochemie en biofysica zijn de twee vakgebieden die zich op het kruispunt tussen de drie wetenschappen bevinden. In beide gevallen gaat het om anorganische en organische chemie, en ook om algemene chemie.

Biochemici werken in de biotechnologie, de medicinale chemie of de forensische wetenschap, en werken vaak voor milieumaatschappijen, ziekenhuis- en onderzoekslaboratoria.

Start je studie chemie en kies de juiste leraar om je daarbij te helpen.

7 - Om je hersenen EN je handen te gebruiken

In tegenstelling tot de exacte wetenschappen zoals natuurkunde en wiskunde, die vooral je hersenen inzetten om ingewikkelde vergelijkingen en problemen op te lossen, is chemie een erg praktijkgericht vakgebied.

Als scheikundige moet je je experimenten niet alleen plannen, maar ook zelf uitvoeren, waarbij je vaak met gevaarlijke chemicaliën omgaat en zeer ingewikkelde apparaten en instrumenten gebruikt, zoals massaspectrometers, chromatografie-machines of destillatiekolommen.

Een raket stijgt op vanaf een lanceerbasis
Veel scheikundig onderzoek werkt aan de ontwikkeling van nieuwe brandstoffen om raketten in de ruimte te krijgen. (Bron: Unsplash.com)

8 - Om plezier te maken

Chemie is de enige wetenschap die ontzettend leuk kan zijn (als je ze veilig beoefent). Je kunt heel gemakkelijk spelen met veilige en eenvoudige chemische stoffen, maar toch verbluffende resultaten behalen.

Iedereen heeft wel de virale video's van dieetcola en Mentos-snoepjes gezien, met de verbluffende spetters die ze voortbrengen. Je kunt dit gemakkelijk thuis zelf veilig nabootsen. Maar chemie is veel meer dan dat.

Waarom maak je bijvoorbeeld geen polymeerknikkers of verander je de kleur van de vlam in je kachel niet eens? Door eenvoudige en alledaagse producten te gebruiken, kun je ontzettend veel plezier beleven en meer leren over de oorzaken van de ontstane reacties.

"Een detective met een moordmysterie, of een chemicus die de structuur van een nieuwe verbinding onderzoekt, beiden gebruiken maar weinig de formele en logische manieren van redeneren. Via een reeks intuïties, vermoedens en verzinsels stuiten ze op de juiste verklaring, en hebben ze de gave die aan te grijpen als ze eenmaal binnen bereik komt".

- Gilbert Lewis, Amerikaans fysisch chemicus, vooral bekend door de ontdekking van de covalente binding en zijn concept van elektronenparen.

9 - Om het nieuws te begrijpen

Elke dag worden we overspoeld met nieuws over milieuvervuiling, watervervuiling, medische ontdekkingen of terugroepingen van bepaalde producten, maar hoeveel daarvan begrijp je nu echt?

Door chemie lessen te volgen ben je beter op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Het is ook van essentieel belang om de gevolgen te begrijpen van gebeurtenissen zoals olielekken in de oceanen of chemische besmetting van de grondwaterlagen.

Omdat de meeste industrieën die bij klimaatverandering betrokken zijn onder nationale wetten vallen, zal een goede kennis van wat er in je buurt, stad of land gebeurt, je ook een beter geïnformeerde kiezer maken.

10 - Om de wereld beter te maken

De chemie-industrie is vaak de boosdoener voor vele van de grootschalige vervuilingsproblemen in de wereld. Met het intensieve gebruik van kunstmest in onze landbouw, staan scheikundigen de afgelopen 70 jaar maar al te vaak aan de basis van de meeste vervuilingscrises.

Plastic afval, CO2 uitstoot, vervuilde wateren of dorre bodems kunnen allemaal in verband worden gebracht met het misbruik van chemicaliën, en dan vooral om egoïstische en financiële redenen. De puinhoop die door chemici is ontstaan kan echter ook alleen maar door chemici worden opgelost.

Een van de vele uitdagingen waarmee jonge scheikundigen vandaag de dag worden geconfronteerd is de recyclage van kunststoffen en het ontwikkelen van nieuwe materialen en toepassingen voor wat we doorgaans als afval beschouwen. CO2, één van de belangrijkste broeikasgassen, wordt vooral geproduceerd door transport met fossiele brandstoffen. Scheikundigen werken momenteel aan een oplossing om atmosferische kooldioxide op te vangen en te gebruiken als schone energiebron.

Er moet nog veel meer gebeuren om onze planeet te redden van de gevolgen van onze industrieën, en dat zal grotendeels door chemici gedaan worden. 

Vissen zwemmen tussen plastic afval in de oceaan
Plastic in onze oceanen is een groot probleem en de scheikundigen van vandaag werken steeds verder aan manieren om de hoeveelheid afval die in ons water en onze bodem terechtkomt te beperken. (Bron: Unsplash.com)

Chemie is veel meer dan het periodiek systeem der elementen uit het hoofd leren. Lees hier alles over scheikunde.

Welk vakgebied van de wetenschap je ook kiest, chemie zal altijd goed van pas komen om de wereld om je heen te begrijpen, van de kleren die je draagt tot het voedsel dat je eet. En gezien de grote schade die we aan ons milieu hebben toegebracht, lijkt het erop dat scheikundigen broodnodig zullen zijn om de problemen die de vorige generatie heeft veroorzaakt te helpen oplossen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!