Hoofdstukken
Natuurkunde is geen gemakkelijke wetenschap om te onderwijzen of te leren, daar zullen we niet om liegen. Toch is natuurkunde fascinerend en elke beginnende wetenschapper die deze wetenschap begint te verkennen, wordt gestimuleerd om meer vragen te stellen en meer te leren over de inhoud die deze tak van wetenschap bestrijkt.
Natuurkunde is een tak van wetenschap die materie en beweging bestudeert (van de kleinste deeltjes en atomen tot de grootste sterren en ons zonnestelsel), en hoe deze in wisselwerking staan met energie en krachten. Natuurkunde is een enorm en vrij uitdagend vak dat vele gebieden omvat, zoals elektriciteit, astronomie, beweging, golven, geluid en licht.
Maar wie houdt er niet van om uitgedaagd te worden en te overwinnen? En waarom is het belangrijk voor kinderen om de wereld zo wetenschappelijk en gedetailleerd te leren kennen?
Wetenschap wordt op school door jonge leerlingen normaal gesproken niet als "leuk" beschreven, en natuurkunde wordt vaak gezien als een meer uitdagend wetenschapsgebied.
Maar met wetenschappelijke spelletjes, experimenten en andere leuke activiteiten om natuurkunde uit te leggen, zullen de meeste kinderen het ermee eens zijn dat het een fascinerende, praktische wetenschap is om zowel in de klas als thuis te bestuderen. De meeste kinderen groeien op met liefde voor de ruimte, auto's, vliegtuigen enzovoort, en deze belangstelling voor mechanica en beweging wordt extra aangewakkerd door te leren over de belangrijke zaken die in een natuurkundecurriculum aan bod komen.
Natuurkundigen, oftewel wetenschappers die gespecialiseerd zijn in natuurkunde, gebruiken wetenschappelijke tests en onderzoek om te verklaren hoe de wereld om ons heen werkt, wat fascinerend is voor iedereen, ongeacht je leeftijd.
Hieronder volgen de belangrijkste onderwerpen die zowel kinderen als volwassenen zullen bestuderen als onderdeel van een cursus natuurkunde:
- Beweging
- Elektriciteit
- Arbeid en energie
- Astronomie
- Golven en geluid
- Licht en optica
- Kernfysica en relativiteit
We gaan nu meer te weten komen over hoe online hulpmiddelen een positieve bijdrage kunnen leveren aan het natuurkunde onderwijs voor jonge leerlingen! Met interactieve digitale media kun je veel tips krijgen over natuurkunde! Jongeren kunnen met huiswerk een nieuw vak leren zoals natuurkunde door middel van bijvoorbeeld een video of andere vakken als je op het havo of vwo zit. Kijk gauw bij Superprof!

Waar kunnen kinderen online leren over natuurkunde?
Jonge studenten worden het best onderwezen door een professionele leraar, die ervaring heeft met natuurkunde onderwijs binnen het huidige curriculum en wat in lijn is met het examen dat de leerling zal moeten maken aan het einde van de cursus. Het heeft echter veel voordelen als leerlingen in de klas belangrijke concepten leren en hier dan thuis vervolgens zelf mee aan de slag gaan.
Een van de beste plaatsen voor online leren is de educatieve site, BBC Bitesize.
BBC Bitesize
Deze pagina laat leerlingen kennismaken met natuurkunde en behandelt een reeks relevante onderwerpen op een gemakkelijk te begrijpen manier. Een geweldig aspect van de website samengesteld door deskundigen, is dat studenten hun examencommissie voor hun vak kunnen selecteren en erop kunnen vertrouwen dat alles wat ze leren op deze online pagina's is gekoppeld aan hun specifieke cursus. De opties omvatten:
- AQA
- Edexcel
- Eduqas
- OCR 21e Eeuw
- OCR Gateway
- WJEC
- Overige
Vind nu een natuurkunde en wiskunde docent.
Als we de eerste examencommissie, AQA, als voorbeeld nemen, is dit wat je zult vinden qua onderwerpen:
Energie
- Veranderingen in energievoorraden
- Arbeid, vermogen en efficiëntie
- Energie en verwarming
- Vraag naar energie
- Examenvragen - Energie
Elektriciteit
- Elektrische circuits
- Netstroom
- Statische elektriciteit
- Examenvragen - Elektriciteit
Deeltjesmodel van materie
- Dichtheid van materialen
- Temperatuurveranderingen en energie
- Deeltjes in gassen
- Examenvoorbeelden - Deeltjesmodel van materie
Atoomstructuur
- Modellen van het atoom
- Atomen, isotopen en ionen
- Radioactief verval
- Gebruik en gevaren van straling
- Kernsplitsing en fusie
- Examenvoorbeelden - Atoomstructuur
Krachten
- Scalaire en vector grootheden
- Contact en contactloze krachten
- Zwaartekracht
- Krachten en elasticiteit
- Hefbomen en tandwielen
- Druk in vloeistoffen
- Beschrijven van beweging
- Krachten, versnelling en de wetten van Newton
- Momentum
- Voorbeeld examenvragen - Krachten
Golven
- Eigenschappen van golven
- Transversale en longitudinale golven
- Reflectie en breking
- Geluid en ultrageluid
- Lenzen
- Straling van een zwart lichaam
- Examenvragen - Golven
Magnetisme en elektromagnetisme
- Magnetische velden
- Elektromagneten
- Elektromagnetische inductie
- Transformatoren
- Examenvragen - Magnetisme en elektromagnetisme
Natuurkunde van de ruimte
- Het zonnestelsel
- De levenscyclus van een ster
- Het uitdijende heelal
- Examenvragen - Ruimtefysica
Praktische vaardigheden
- Praktische vaardigheden

Ducksters
Ducksters is een educatieve website gericht op jonge leerlingen, zoals je zult zien zodra je op de site belandt. Het heldere en vrolijke ontwerp, samen met de eenvoudige lay-out spreekt jongere leerlingen aan, vooral de kleine eendjes die op elke pagina opduiken! De makers van de site rekenen op de steun van leerkrachten en ouders, met een vriendelijke boodschap die op je scherm verschijnt met de vraag of ze hen willen volgen op al hun sociale netwerken.
Ducksters biedt niet alleen nuttige wetenschappelijke feiten, maar geeft leerlingen ook de kans om spelletjes te spelen en quizzen te voltooien over hun gekozen onderwerp.
Huur een wiskundige natuurkundeleraar in om al deze concepten aan je kind uit te leggen.
Een citaat van de kleine eendjes zelf:
"Natuurkunde verklaart hoe de wereld om ons heen werkt. Veel van onze moderne technologieën zijn gebaseerd op wetenschappelijke ontdekkingen in de natuurkunde. Ingenieurs gebruiken natuurkunde bij het ontwerpen van vliegtuigen, auto's, gebouwen en elektronica zoals computers en mobiele telefoons."
Enkele interessante onderwerpen waar leerlingen over kunnen leren zijn bijvoorbeeld de belangrijke ontdekkingen in de natuurkunde:
- Nicolaas Copernicus - ontdekte dat de aarde om de zon draait.
- Galileo - toonde aan dat zware voorwerpen niet sneller vallen dan lichtere in zijn beroemde experiment met de Scheve Toren van Pisa.
- Isaac Newton - publiceerde de drie wetten van de beweging en legde uit hoe de zwaartekracht werkt.
- John Dalton - beschreef het atoom en de atoomtheorie van de materie.
- Albert Einstein - publiceerde de relativiteitstheorie.
- Max Planck - beschreef de kwantumtheorie.

Physics 4 Kids
Rader's Physics 4 Kids is niet alleen natuurkunde voor kinderen, maar voor iedereen die de basisbeginselen van natuurkunde en meer wil leren.
De website biedt informatie over beweging, warmte en thermodynamica, elektriciteit & magnetisme, licht, en moderne natuurkunde onderwerpen.
Dus, als je jezelf afvraagt: "wat is natuurkunde?", dan kan deze site je een aantal antwoorden geven op deze grote vraag en alle andere die als gevolg daarvan kunnen opduiken!
"Alles in het universum heeft een effect op elkaar. Natuurkundigen bestuderen die effecten. Natuurkunde is een wetenschap die verband houdt met alle andere wetenschappen: Scheikunde, biologie, geologie, astronomie, meteorologie, techniek, enz. Bij alles wat je kan bedenken is de kans groot dat er natuurkunde bij betrokken is.’’
Alles op aarde, alles in ons zonnestelsel, alles in ons melkwegstelsel, en alles in het heelal beweegt en werkt op elkaar in, en krachten spelen daarbij een grote rol. De natuurkunde bestudeert die krachten en interacties. Laten we beginnen en kijken naar de fysica van beweging, de klassieke mechanica. Ga maar eens kijken!"
De verschillende gebieden om te onderzoeken op Physics 4 Kids, zijn onder andere:
- Beweging
- Thermodynamica
- Elektriciteit en magnetisme
- Licht en optica
- Moderne Natuurkunde
- Activiteiten & Quizzen
Met interactieve digitale media kun je veel tips krijgen over natuurkunde! Jongeren kunnen met huiswerk een nieuw vak leren zoals natuurkunde door middel van bijvoorbeeld een video of andere vakken als je op het havo of vwo zit. Kijk gauw bij Superprof!

Science 4 Fun
Science 4 Fun is nog zo'n website die ontworpen is om leerlingen te helpen leren over natuurkunde, naast andere wetenschappelijke onderwerpen zoals scheikunde en biologie, en die gebruik maakt van beeldmateriaal om de leerervaring wat leuker en gemakkelijker te maken.
"Wist je dat? De zwaartekracht van de maan is veel minder dan die van de aarde. Een man die op aarde 70 kg weegt, zou op de maan slechts 11,5 kg wegen.
Wist je dat? De snelheid van het geluid ongeveer 1230 kilometer per uur is.
Wist je dat? Dingen drijven in het water omdat ze minder dicht zijn dan het water.
Op deze informatieve website komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- Lasers
- warmteoverdracht
- Zwaartekracht
- Temperatuur
- Warmte
- Vermogen
- Energie
- Wetten van beweging
- Kracht
- Massa en gewicht
- Versnelling
- Snelheid
- Wat is wrijving
Als je deze online bronnen nuttig vindt, dan zul je blij zijn te horen dat er nog veel meer is te vinden! Het internet is een briljante bron van informatie voor elk onderwerp, maar zorg ervoor dat je zoekt naar de erkende websites of de educatieve sites gericht op studenten.
Verfris je natuurkunde-vaardigheden en dan kun je de volgende les indruk maken op je leraar!
Huur nu een natuurkundeleraar wiskunde in. Met interactieve digitale media kun je veel tips krijgen over natuurkunde! Jongeren kunnen met huiswerk een nieuw vak leren zoals natuurkunde door middel van bijvoorbeeld een video of andere vakken als je op het havo of vwo zit. Kijk gauw bij Superprof!
Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt