Weet jouw kind wat het periodiek systeem is? Begrijpt het de zwaartekracht, het magnetisme of materie? Weten ze wie Isaac Newton is en wat de wetten van Newton inhouden? Heb jij ooit met je kind over de aarde en de planeten in ons zonnestelsel gesproken?

Als het antwoord nee is, maak je dan geen zorgen! Je kind kan nog steeds een goede natuurkundige worden.

We gaan vandaag kijken hoe je met een reeks wetenschapsspelletjes, wetenschapsactiviteiten, ideeën voor wetenschapsprojecten en wetenschaps-experimenten jonge kinderen wetenschappelijke feiten kunt bijbrengen over de verbazingwekkende wetenschap die natuurkunde is, en hoe je in het algemeen het leren over wetenschap leuk kunt maken.

Robot mensen
Zijn robots onderdeel van de toekomst? | Bron: Pexels
De beste leraren Fysica beschikbaar
Wassim
4,9
4,9 (12 reviews)
Wassim
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
5
5 (11 reviews)
Maarten
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jana
4,8
4,8 (4 reviews)
Jana
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (6 reviews)
Mathias
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jente
5
5 (10 reviews)
Jente
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anthony
Anthony
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wassim
4,9
4,9 (12 reviews)
Wassim
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maarten
5
5 (11 reviews)
Maarten
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jana
4,8
4,8 (4 reviews)
Jana
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (6 reviews)
Mathias
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jente
5
5 (10 reviews)
Jente
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anthony
Anthony
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is natuurkunde?

Natuurkunde is een tak van wetenschap die materie en beweging bestudeert (van de kleinste moleculen en atomen tot de grootste sterren en het heelal), en hoe deze in wisselwerking staan met energie en krachten.

Natuurkunde is geen gemakkelijke wetenschap. Het is een enorm en ingewikkeld onderwerp dat vele takken omvat, zoals elektriciteit, astronomie, beweging, golven, geluid en licht. Maar waarom moeten kinderen de wereld en deze coole wetenschap zo gedetailleerd leren kennen?

Wetenschap wordt door jonge leerlingen gewoonlijk niet als het leukste vak beschreven, en natuurkunde wordt meestal gezien als een nog uitdagender wetenschapsgebied dan biologie en scheikunde.

Maar met behulp van spelletjes, laboratoriumexperimenten en andere leuke activiteiten om natuurkunde uit te leggen, zullen de meeste kinderen beamen dat natuurkunde voor kinderen een fascinerend en leuk vak is. En bovendien, groeien de meeste kinderen op met liefde voor de ruimte, auto's en vliegtuigmodellen. Deze belangstelling wordt nog meer aangewakkerd wanneer zij leren over de belangrijke zaken die in een natuurkundecurriculum aan bod komen.

Natuurkundigen, wetenschappers die gespecialiseerd zijn in natuurkunde, gebruiken wetenschappelijke proeven en onderzoek om te verklaren hoe de wereld om ons heen werkt, wat fascinerend is voor iedereen, ongeacht je leeftijd. Veel van onze moderne technologieën zijn afgeleid van wetenschappelijke ontdekkingen, en ingenieurs op dit gebied gebruiken natuurkunde om vliegtuigen, auto's, satellieten, gebouwen en elektronica zoals computers en mobiele telefoons te helpen ontwerpen.

Hieronder volgen de belangrijkste onderwerpen die zowel kinderen als volwassenen zullen bestuderen in het kader van een cursus natuurkunde:

 • Beweging
 • Elektriciteit
 • Energie
 • Astronomie
 • Golven en geluid
 • Licht en optica
 • Kernfysica en relativiteit

Laten we nu eens meer te weten komen over hoe instellingen die natuurkunde aanbieden het onderwijs aan jonge studenten aanpakken!

Vind hulp voor je natuurkunde online.

Studenten in lab
Zorg voor goede beschermende kleding als je experimenten gaat uitvoeren. | Bron: Pexels

Kwantumfysica voor kinderen

Een van de belangrijkste onderwerpen die kinderen zullen worden onderwezen over natuurkunde is kwantumfysica, de tak van de natuurkunde met betrekking tot het zeer kleine. Wat is er nu perfecter voor die piepkleine, opgroeiende mensjes dan te beginnen met de kleinste atomen?

Op de minuscule schaal van atomen en elektronen worden veel van de vergelijkingen van de klassieke mechanica waarover kinderen of hun ouders in het verleden misschien hebben geleerd, irrelevant. In de klassieke mechanica bestaan objecten op een specifieke plaats op een specifiek tijdstip, maar in de kwantumfysica bestaan objecten eenvoudigweg in een waas van waarschijnlijkheid. Dit betekent dat zij slechts een bepaalde kans hebben om op een bepaald punt te zijn, een andere kans om op een ander punt te zijn, enzovoort. Klinkt niet erg wetenschappelijk en accuraat, of wel?

Kwantumfysica kan niet worden toegeschreven aan één wetenschapper.

De eerste reeks wiskundige verklaringen van experimenten die de wiskunde van de klassieke mechanica niet kon verklaren, ontstond aan het begin van de 20e eeuw en vervolgens droegen meerdere wetenschappers bij aan een fundament van drie revolutionaire principes die tussen 1900 en 1930 geleidelijk als waar werden aanvaard.

Docenten zullen hun leerlingen over deze drie revolutionaire principes onderwijzen die onder de tak van de kwantumfysica vallen, en die zijn:

"Gekwantiseerde eigenschappen:

Bepaalde eigenschappen, zoals positie, snelheid en kleur, kunnen soms alleen voorkomen in specifieke, vastgestelde hoeveelheden, ongeveer zoals een wijzerplaat die 'klikt' van nummer naar nummer. Dit is in strijd met een fundamentele aanname van de klassieke mechanica, die stelde dat dergelijke eigenschappen op een glad, continu spectrum moeten bestaan. Om het idee te beschrijven dat sommige eigenschappen 'klikken' als een wijzerplaat met specifieke instellingen, bedachten wetenschappers het woord 'gekwantiseerd'.

Deeltjes van licht:

Licht kan zich soms gedragen als een deeltje. Dit werd aanvankelijk scherp bekritiseerd, omdat het in strijd was met 200 jaar aan experimenten waaruit bleek dat licht zich gedroeg als een golf, net als rimpelingen op het oppervlak van een kalm meer. Licht gedraagt zich op dezelfde manier, in die zin dat het tegen muren weerkaatst en om hoeken buigt, en dat de pieken en dalen kunnen worden opgeteld of kunnen opheffen. Opgetelde toppen resulteren in helderder licht, terwijl golven die opheffen duisternis produceren. Een lichtbron kan worden beschouwd als een bal op een stok die ritmisch wordt gedompeld in het midden van een meer. De kleur die wordt uitgezonden komt overeen met de afstand tussen de pieken en dalen, die wordt bepaald door de snelheid van het ritme van de bal.

Golven van materie:

Materie kan zich ook als een golf gedragen. Dit ging in tegen de ruwweg 30 jaar aan experimenten die aantoonden dat materie (zoals elektronen) bestaat als deeltjes." - Live Science

Vind nu een natuurkundeleraar wiskunde.

Telescoop
Geef jouw kind een mini-telescoop als cadeau, hij zal het geweldig vinden! | Bron: Pexels

Natuurkunde experimenten voor kinderen

Kinderen stellen graag vragen. Zelfs op de leeftijd van twee of drie jaar, wanneer ze voor het eerst beginnen te praten, beginnen veel kinderen op alles wat je tegen ze zegt te reageren met "waarom?"!

Hun nieuwsgierige geest ontwikkelt zich vanaf het moment dat ze geboren worden en ze brengen hun eerste jaren door met proberen zoveel mogelijk over de wereld te weten te komen als ze kunnen. Dit houdt niet op wanneer ze naar school gaan en over geheel nieuwe onderwerpen en concepten beginnen te leren, in feite maakt dit hen alleen maar gretiger om meer te ontdekken over de wereld waarin ze leven.

In een ideale wereld willen ouders en leerkrachten kinderen in de opvang aanmoedigen om:

 • Te luisteren
 • Te observeren
 • Te verkennen
 • Te experimenteren
 • Opnieuw uit te vinden
 • Testen
 • Evalueren
 • Vragen
 • Kritisch denken
 • En nog veel meer...

Dankzij natuurkunde en de vele vragen die het oproept, is het niet zo moeilijk om kinderen buiten de kaders te laten denken als het op het eerste gezicht lijkt, vooral wanneer je een leuk experiment introduceert in plaats van alleen maar te werken met literatuur.

Huur nu een wiskundige natuurkundeleraar in.

Van katapulten tot raketten, van sterren tot planeten, er is altijd wel iets te vinden waardoor kinderen enthousiast raken over het leren van natuurkunde, je hoeft alleen maar de vaart erin te houden! Kijk maar eens naar een aantal van de leuke experimenten, spelletjes en quizzen die we hebben ontdekt en die kunnen bijdragen aan het plezier van het onderwijzen van je kinderen over natuurkunde!

Met behulp van deze praktische activiteiten kan je je kinderen aanmoedigen om voorspellingen te doen, te discussiëren over wat ze hebben gezien en geleerd, en hun ideeën opnieuw te testen om zoveel mogelijk informatie in zich op te laten nemen. Wetenschap is vaak een mysterieus iets voor kinderen om te zien en natuurlijk vinden ze het gewoon leuk om dingen zelf uit te zoeken (met jouw hulp en toezicht, natuurlijk!).

Huur de beste natuurkunde- en wiskunde-leraar in om je te helpen studeren.

Leuke natuurkunde-experimenten voor kinderen

Er zijn veel verschillende soorten interactieve wetenschappelijke experimenten die kunnen worden geprobeerd, in de klas of thuis, en hier hebben wij een aantal leuke ideeën voor jou op een rijtje gezet.

Bovendien hebben de meeste mensen de benodigde apparatuur, zodat dit gemakkelijk kan worden opgezet als een snelle dagactiviteit na school, in het weekend of in de schoolvakanties.

Het kan zelfs de moeite waard zijn om dit op een avond te doen en te combineren met natuurkunde of huiswerk, zodat je kind de volgende dag zijn leraar kan vertellen wat hij heeft geleerd.

Ballonauto van Lego (met dank aan Little Bins Little Hands)

Wat heb je nodig?

 • Lego
 • Ballonnen
 • Klein meetlint
 • Knutsel/kralen of spijkers en schroeven

Hoe werkt het?

Lego is erg leuk voor kinderen, of ze nu een huis met één verdieping bouwen voor hun speelgoed of ze maken er enorme bouwwerken mee. Deze eenvoudig te maken Lego Ballon Auto is daarom een perfecte truc om je kind te laten leren over natuurkunde. De activiteit combineert eenvoudige wetenschap en techniek die uren plezier en een positief leerresultaat zal opleveren.

Het enige wat je hoeft te doen is je kleintje aan te moedigen een auto te bouwen, hem te helpen de ballon op te blazen en zijn Lego auto te laten rijden! De begeleidende volwassene moet ook een auto maken, zodat over de volgende vragen kan worden nagedacht.

"Hoe ver kan jouw ballonauto rijden? Pak een meetlint en kijk wiens auto het verst is gekomen! Ook goed voor wiskundevaardigheden.

Waarom ging deze auto verder?

Waarom denk je dat deze auto langzamer ging?

En als we het nu eens op een tapijt proberen?

Wat gebeurt er als de ballon meer of minder wordt opgeblazen?"

Vind nu een natuurkundeleraar.

Er zijn eindeloos veel vragen die jullie allemaal kunnen stellen om deze leuke activiteit te verkennen, sterker nog, hoe meer vragen jullie kunnen bedenken, hoe beter!

Egg Drop Engineering Challenge (met dank aan Schooling A Monkey)

Wat heb je nodig?

 • Eieren
 • Knutselmateriaal zoals kartonnen dozen, watten, sponzen, enz.

Hoe werkt het?

Het doel van dit wetenschapsproject is om een houder te maken die een rauw ei veilig op de grond kan landen als het van een hoogte valt.

Het mooie van dit project is dat je de kinderen zo creatief kunt laten zijn in hun ontwerpen als ze maar willen, waardoor de beginfase meer een knutselfase wordt. Misschien wil je een aantal ontwerp uitdagingen of regels invoeren, zoals dat ze een kartonnen doos in hun ontwerp moeten gebruiken of dat ze sponzen moeten gebruiken.

Je zou ook kunnen eisen dat de ontwerpen een bepaalde grootte moeten hebben.

Om je verkenningstocht nog succesvoller te maken, kun je een thema aan de eieren geven, bijvoorbeeld een paasthema als het lente is.

Een andere leuke wending is om te proberen de eieren te laten vallen van verschillende hoogtes.

Vind de beste natuurkunde- en wiskundeleraar bij jou in de buurt.

Maak je eigen wetenschappelijke experimenten met voedsel

Er kan veel plezier worden beleefd aan voedsel (denk aan producten die barsten, smelten en de lol van het bedenken van recepten!), en je kunt je kind leren hoe bepaalde voedingsmiddelen worden gemaakt met behulp van een chemische reactie. Je hoeft alleen maar op internet te zoeken naar bakideeën die jij en je gezin samen kunnen doen, en meestal met heel eenvoudige ingrediënten.

Kijk bijvoorbeeld eens in je kast of koelkast of je iets van het volgende in huis hebt. Dit zal een goed begin zijn! Een waarschuwing voor de wetenschapsleraar: het kan een rommeltje worden!

 • Kleurstof
 • Bruisende dranken zoals cola of cola light
 • Zuiveringszout
 • Azijn
 • Zeep
 • Tandpasta

Als je zelf een ervaren wetenschapper bent, kun je misschien zelfs veilig droog ijs maken of slijm maken als coole wetenschapsexperimenten.

Zaadjes planten
Je kan eenvoudige experimenten uitvoeren samen met je kind, bijvoorbeeld plantjes laten uitgroeien. | Bron: Pexels

Natuurkundige spelletjes voor kinderen

Niet alleen zijn experimenten en ontdekkingen enorm indrukwekkend, maar met leuke wetenschapsspelletjes kan je kind ook meer leren over wetenschap en technologie.

Er enorm veel gratis online activiteiten om te proberen in de vorm van apps, websites en andere software, voor iedereen. Of je kind nu gefascineerd is door dieren, auto's, planten, de ruimte, magneten, licht, muziek, bellen, chemische reacties of andere wetenschapsgerelateerde onderwerpen, je zal zeker een educatieve activiteit vinden die je kind zal vermaken.

Hieronder hebben we een lijst met een aantal beschikbare apps en spelletjes voor jou en je kinderen samengesteld om uit te proberen. Sommige moeten worden gekocht, maar geen van hen zal waarschijnlijk veel geld kosten!

Leuke natuurkunde-activiteiten

Tinybop Eenvoudige Machines

iOS-app

Leeftijdsbereik: 4+

"De app presenteert de 6 elementen van basismechanica - hefbomen, katrollen, wielen en assen, schroeven, hellende vlakken en wiggen - die worden gebruikt om speelse kleine natuurkundige puzzels op te lossen, zoals het openbreken van ijsblokken met wiggen of het gebruik van hefbomen om een kasteel te belegeren. Je weet wel, typische dingen uit de echte wereld waar je kind ooit mee te maken kan krijgen. En omdat het om natuurkunde gaat, en natuurkunde moeilijk is, biedt het natuurkundespel een downloadbare partner, het Simple Machines Handbook, om je te helpen beter te begrijpen wat er aan de hand is en het aan je kinderen uit te leggen. Of misschien vice versa." Beoordeeld door Common Sense Media

Thinkrolls

iOS- en Android-app

Leeftijdscategorie: 3-8

"De titel van de fysica-app verwijst naar de antropomorfe ballen die kinderen selecteren om het spel te beginnen. Hun personage rolt vervolgens door levels, waarbij ze obstakels tegenkomen die ze moeten overwinnen door op creatieve wijze natuurkundige basisconcepten toe te passen (bijv. ergens vanaf vallen, stuiteren en op een ander ding landen). Er is geen puntentelling, dus kinderen worden niet competitief, alleen slim." Beoordeeld door Common Sense Media

Crayon Physics Deluxe

Linux-, Mac- en Windows-software

Leeftijdsgroep: 8+

"Ouders moeten weten dat Crayon Physics Deluxe een handig puzzelspel is dat je kinderen wat leert over natuurkunde. Het spel is gebaseerd op tekenen, waarbij je cursor een krijtje wordt, en zodra je iets tekent neemt het onmiddellijk massa en gewicht aan. In het geval je kinderen oud genoeg zijn om de puzzels aan te kunnen, worden ze steeds moeilijker. Hoewel kinderen vanaf 6 en 7 jaar de eerste puzzels kunnen spelen, zijn de latere puzzels beter voor kinderen van 8 jaar en ouder. Omdat er geen verhaallijn is, is dit een spel dat het best gespeeld kan worden door kinderen die van puzzelen houden." Beoordeeld door Common Sense Media

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!