Van zijn geweldige Bordeaux-wijnen tot zijn fijne kazen, regionale specialiteiten en verfijnde gerechten, Frankrijk staat wereldwijd bekend om de kwaliteit van zijn keuken. Iedereen, van de thuiskok tot de Michelin-sterrenchef, maakt van de keuken van Frankrijk iets van kwaliteit en luxe gastronomie.

Deze reputatie voor uitzonderlijke keuken ontwikkelde zich niet van de ene dag op de andere; het heeft een lange geschiedenis achter de rug en is geworteld in de specialiteiten van elke regio en cultuur in Frankrijk.

Een Frans diner.
Weinig keukens zijn zo geavanceerd als de Franse | Bron: Pexels
De beste leraren Koken beschikbaar
Kyle
Kyle
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thibault
Thibault
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kim
Kim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kay
Kay
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liese
Liese
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniela
Daniela
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kyle
Kyle
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thibault
Thibault
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kim
Kim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kay
Kay
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liese
Liese
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniela
Daniela
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Franse Gerechten In de Middeleeuwen

Tijdens de Renaissance was romanschrijver François Rabelais lyrisch over de grootsheid van de Franse gastronomie. In zijn bekendste werken Gargantua en Pantagruel, feesten reuzen met gigantische eetlust op grote banketten voor het grootste deel van de roman, die is verspreid over 5 volumes van werk. Je zou dus kunnen zeggen dat hij van eten hield!

En dit was niet alleen literatuur, het was een nauwkeurige weergave van de middeleeuwen toen mensen genoten van grote festiviteiten.

Kookcursus Rotterdam - neem lessen via Superprof. 

In tegenstelling tot wat mensen misschien denken, was het middeleeuwse tijdperk vol contrasten en vol kleur.

Vasten was heel serieus tijdens de advent en de vastentijd en onthouding werd het hele jaar door elke vrijdag beoefend. De kerk werd gekenmerkt door deze terughoudendheid, maar integendeel, het organiseerde ook bijeenkomsten die buiken konden vullen tot ze barsten!

Wijn was een hoofdbestanddeel van het Franse dieet en werd dagelijks geconsumeerd (net zoals vandaag).

Onze voorouders hielden vooral van tafels vol met verschillende, gevarieerde gerechten en presentatie betekende veel voor hen: ze gingen zelfs tot het uiterste om verschillende gerechten te kleuren, zodat ze er beter uit zouden zien op de tafel!

Op meer nobele tafels zou je het vlees van zwanen, beren en ander wild vinden. De meeste van deze dieren werden zo regelmatig door onze voorgangers gejaagd dat ze nu beschermde soorten zijn.

Groenten op een snijplank.
Altijd veel groenten in de Franse gerechten | Bron: Pexels

Verfijnde Typisch Franse Gerechten aan het Hof

De Renaissance is voorbij, maar Frankrijk moest een lange eeuw wachten op de komst van de vork (dankzij Catherine de Médici!) op zijn eettafels.

De eerste regels voor dineren beginnen te verschijnen, gebruikmakend van de oprichting van een gerecht met specifieke regels.

Aan de tafels van de koningen werden metalen platen vervangen door iets zachter zoals keramiek.

Service in Franse stijl werd geboren; verschillende gerechten werden tegelijkertijd geserveerd. Grote borden zouden in het midden van de tafel worden geplaatst en iedereen kon zichzelf helpen.

De drie eeuwen tussen de uitvinding van de drukpers en de revolutie worden gekenmerkt door gastronomische ontdekkingen.

Specerijen uit het oosten waren al goed bekend in Europa, maar nieuwe kwamen uit andere delen van de wereld.

De groentewereld is een revolutie teweeggebracht door tomaten, pompoen, bonen en aardappelen, waardoor er in veel gebieden met arme grond een einde komt aan hongersnoden.

Kookles kan je nemen via Superprof. 

Koffie, chocolade en thee brengen nieuwe smaken uit Turkije en India.

Als de Middeleeuwen een kloof sloeg tussen het nobele dieet en dat van de armen (die, indien nodig, zo ver zouden gaan als het eten van ratten), herstelde de eeuw van Lodewijk XIV dat enigszins.

Koks probeerden hun vaardigheden te tonen door de moeilijkste gerechten te bereiden.

Dingen zoals jam en marmelade bleven binnen het bereik van de armen, maar zuivel en vlees werden als zeer aristocratisch beschouwd.

Bepaalde uitvindingen van de Franse gastronomie werden bewaard voor de rijken: mayonaise, Chantilly-room en champagne.

In het tijdperk van de verlichting evolueerde de samenleving rond voedsel. De herberg of taverne waar je gewoon kon gaan drinken, maakte plaats voor restaurants waar mensen konden uit eten gaan.

Meer informatie over de Franse keuken tijdens kookcursussen.

Franse dadels.
De smaak van de zomer | Bron: Pexels

De Keuken in Frankrijk in de 19e Eeuw

In de 19e eeuw wordt het restaurant een echte instelling en beginnen voedselcritici te ontstaan.

Dankzij zijn rijke gastronomische geschiedenis zet Frankrijk de toon voor goede restaurants. Mensen zijn nu meer geïnteresseerd in smaak, smaak en plezier.

Russische stijl-service wordt de norm: gasten worden individueel gerecht per gerecht geserveerd.

Verschillende vorsten over het hele continent beginnen Franse koks aan te nemen en leerlingkoks over de hele wereld dromen van één ding: leren koken in Frankrijk!

Tegelijkertijd werken wetenschappers aan hygiëne- en gezondheidskwesties. De eerste ideeën voor een aanbevolen uitgebalanceerd dieet verschijnen.

Ondertussen komt verfijnde gastronomie op het toneel. Het universum van de professionele keuken wordt complexer naarmate het groeit: elke keuken wordt verdeeld in secties (sauzen, desserts, enz.)

Desserts zijn aan de orde van de dag en dankzij hun zoetheid worden ze enorm populair. Crêpe Suzette, gepocheerde peren en perzikmelba exploderen in de scène in de hoofdstad!

Een vers Frans croissantje.
Een croissantje mag uiteraard niet ontbreken! | Bron: Pexels

Gastronomische Keuken van de 20e Eeuw

De inaugurele gidsen Michelin, Gault & Millau, Hachette wijngids en Larousse Gastro eren topchefs en restaurants. Deze gidsen tonen de uitzonderlijke kwaliteit van Franse chef-koks.

De traditionele keuken uit de romantische periode bestaat nog steeds, maar begint plaats te maken voor creativiteit.

Bekijk hier enkele kooklessen in Amsterdam.

Trends beginnen te evolueren naar decentralisatie, wat betekent dat de regionale keuken wordt verdedigd. De recepten van grootmoeders worden gepromoot als echte Franse gerechten.

Ingrediënten zoals oesters, foie gras en sint-jakobsschelpen, die oorspronkelijk alleen lokaal verkrijgbaar waren, worden populair in het hele land.

Net als de Nouvelle Vague van de bioscoopwereld arriveert een golf van nieuwe keukens die de Franse gastronomiescène in de jaren zeventig verstoren.

Gezonde diëten worden geïntroduceerd in de samenleving, maar ook de rijkere gerechten zoals de Bretonse kreeft gemarineerd in brandewijn blijven populair.

Grote koks zoals Robuchon, Ducasse en Bocuse komen het toneel op. De ‘savoir-faire’ (knowhow) van de Franse keuken werd steeds bekender dankzij het groeiend aantal televisies in de huizen van mensen.

Moleculaire keuken wint aan populariteit dankzij vooruitgang in wetenschap en technieken. Buitenlandse invloeden blijven zich vermenigvuldigen en nieuwe Italiaanse, Chinese en fastfoodrestaurants duiken overal in het land op en nieuwe eettrends worden populair zoals vegetarisme, veganisme en glutenvrij.

Het is geen verrassing dat de Franse gastronomie in 2010 door UNESCO werd erkend als een centraal onderdeel van het Franse erfgoed.

Nu is het jouw beurt om deze beroemde goede Franse keuken zelf te proberen!

Je kunt het proberen met deze Franse recepten.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!