Je moet het toegeven, Frankrijk heeft de keuken echt onder de knie. Qua smaken, of het nu gaat om wijn, dessert, voorgerechten, hoofdgerechten, alles smaakt geweldig.

Van rundvlees tot de Bourgondische slak, van conventioneel tot origineel, de Franse gastronomie is beroemd en rijk en om de complexiteit van de Franse keuken te leren begrijpen, moet je eerst de Franse geschiedenis leren kennen, en daarna komt de geografie!

Elke regio heeft zijn lokale specialiteiten en de geschiedenis en geografie van Frankrijk hebben een enorme impact op de keuken gehad.

Frietjes en een hamburger.
Weet jij waar de term "french fries" vandaan komt? | Bron: Pexels

De Geschiedenis van de Franse Keuken

De ‘art de vivre’ die we vandaag kennen, kwam niet uit de lucht vallen. Nee, het kostte tijd, van de harten van zijn voorouders tot de moleculaire keuken van moderne chef-koks, de weg naar perfectie was lang!

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de drank. Het heeft jaren en jaren geduurd om de Franse wijn te perfectioneren die we vandaag de dag kennen. Tot niet zo lang geleden, vooral in het westen van Frankrijk, dronken de Fransen alleen hun lokale drank. Het was pas in de negentiende eeuw, in 1820 bij de geboorte van de kleinzoon van Charles X, dat Bordeaux-wijn echt werd geconsumeerd in Parijs en mensen begonnen te genieten van wijnen uit andere regio's.

Wat betreft de beroemde grands cru-wijnclassificaties (regionale wijnclassificaties die een wijngaard aanduiden die bekend staat om zijn gunstige reputatie voor het produceren van wijn), ze kwamen niet voor tot Napoleon III, in 1855!

Wat eten betreft, kan de geschiedenis van de Franse keuken worden onderverdeeld in verschillende grote periodes; de eerste die wordt aangepakt is ongetwijfeld ... de middeleeuwen!

Destijds was Europa cultureel verenigd onder het christendom en dus verschilde het 'savoir-vivre' van West-Europa niet veel tussen de buurlanden.

Meld je aan voor een kookles via Superprof.

Mensen aten met hun vingers en hielden zoveel van kleur dat de gerechten van de koning werden besprenkeld met verschillende pigmenten om ze nog meer kleur te geven! Banketten waren vol vreugde en verschillende gerechten en vlees dat vandaag niet te vinden is.

In modernere tijden wordt gezegd dat Catherine de Medici, uit Italië, de vork aan de Fransen introduceerde, die het perfecte paar met het mes kwam vormen. De vork kwam als een welkome aanvulling op de etiquette van de eettafel en hielp de Fransen hun elegante reputatie verder te ontwikkelen.

Grote metalen schalen maakten plaats voor terracotta, beschouwd als nobeler (en vooral minder luidruchtig!), Codes voor goed gedrag kwamen op en het servies werd grootser, met meer dan een dozijn gerechten!

Dankzij de groei van de handel werden specerijen talrijker en gebruikelijker, waardoor het mogelijk werd om recepten te diversifiëren en de smaak te verbeteren. Er werd geen eten weggelaten, zelfs niet als die van nature saai werden geacht.

Evenzo kunnen we ons nauwelijks de smaakrevolutie voorstellen die wordt veroorzaakt door de invoer van nieuwe grondstoffen, zoals chocolade, koffie, tomaten en aardappelen.

Eindelijk, op het hoogtepunt van de revolutie, begonnen restaurants te verschijnen, vooral in de hoofdstad, die een mooie toekomst beloofden voor de Franse keuken!

Meer informatie over de geschiedenis van Frans eten.

Kookcursus Rotterdam - neem lessen via Superprof.

Een goede kop Franse koffie.
Koffie, het hoort bij de Franse keuken | Bron: Pexels

Frans Eten: De Diversiteit van Regionale Nederlandse Gerechten

In Europa was Frankrijk een van de vroegst bekende landen die politiek verenigd waren. Dit betekende dat alle verschillende culturen en populaties in de regio's in Frankrijk, van de Parijzenaars tot de Bretons, de Corsicanen tot die van Provinciaal Frankrijk hun culinaire tradities handhaafden maar ze ook over de grenzen deelden. Terwijl gerechten worden gedeeld, heeft elke regio in Frankrijk zijn eigen culinaire specialiteiten.

Het zuidwesten staat wereldwijd bekend om zijn ganzen en eenden.

Naast het gebruik van hun vlees in verfijnde gerechten (eendenborst, ganzenlever ...), wordt het vet van ganzen en eenden ook gebruikt bij het koken van vele andere gerechten: zoals cassoulet bijvoorbeeld (Franse stoofpot).

De Pyreneeën bieden vlees en zuivelproducten, terwijl veel soorten groenten en fruit groeien in het zonnige en gematigde klimaat.

Het zuidoosten van Frankrijk is meer in lijn met de heilige "mediterrane trilogie": olijf, wijnstok en tarwe. Deze ingrediënten vormen hier de basis van het dieet, maar kunnen worden gebruikt om vele andere heerlijke gerechten te maken.

De hitte van de zomer inspireert kleine lichte gerechten, en aan de kust zijn de producten van de Middellandse Zee de sterren van de show. De tomaat is koning bij mooi weer, terwijl de cakes van lokale bakkers een soms ijzige winter opwarmen.

Croissants en sap.
Wat is nou lekkerder dan een Frans ontbijtje | Bron: Pexels

Gastronomie in Frankrijk: Een Blauwdruk van Goed Eten

In plaats van economie of industrie, straalt Frankrijk door zijn keuken. Het is dan ook geen verrassing dat de Franse gastronomie officieel een plek op de UNESCO-werelderfgoedlijst heeft verdiend waarin het respect van de wereld voor de kookcultuur van de natie wordt benadrukt.

Als we kijken naar de hoeveelheid tijd die Frankrijk doorbrengt aan een eettafel, is zelfs de gemiddelde Fransman een gevestigde fijnproever! Naast een moment van zintuiglijk plezier, is een diner ook een sociale gelegenheid, of het nu een familiereünie is over vleeswaren en kaas, een zakelijke lunch in een leuk Frans restaurant, of een date tussen liefhebbers van vin rouge en mousse au chocolat...

Maar naast deze nationale liefde voor het eten is Frankrijk ook trots op zijn vele beroemde chef-koks.

Onder de 100 beste chef-koks ter wereld telt Frankrijk zes chef-koks in de top 10! En dit is natuurlijk zonder rekening te houden met de koks van alle origines die zijn geïnspireerd door Franse producten en recepten.

Lees over de invloed van Frans eten over de hele wereld.

Een Frans ontbijt.
Nog één keer dan, omdat het zo lekker is | Bron: Pexels

De Tien Beste Franse Recepten

Door inspiratie te halen uit traditionele specialiteiten die in het hele land zijn gekookt, zijn we erin geslaagd om onze top 10 Franse recepten te kiezen die je thuis kunt proberen!

  1. Dauphinoise-aardappelen, de specialiteit van elke Franse grootmoeder, komen rechtstreeks uit Dauphine aan het einde van de achttiende eeuw. Meng aardappelen met melk en knoflook, een beetje room en laurierblaadjes, eenvoudig maar perfect!
  2. De pot au feu of stoofpot is een van de grote klassiekers in de Franse keuken. Het combineert groenten met vlees, meestal rundvlees, en wordt een paar uur gekookt. Een ideaal gerecht voor de winter, sla twee vliegen in een klap en verwarm je huis tijdens het koken!
  3. Coq au vin is letterlijk 'haan in wijn', aantoonbaar minder prestigieus dan sommige andere Franse gerechten. Geboren uit soberheid gebruikte het gerecht goedkopere stukken gevogelte en diende het dus als een goedkopere versie van het rundvlees Bourguignon. Smoor wat kip met wijn in spekjes, champignons en knoflook en voila, een heerlijke maaltijd!
  4. Quiche Lorraine is misschien niet echt een haute cuisine, maar soms heb je gewoon iets eenvoudigs nodig. Je moet eieren, bacon en room combineren om deze favoriet te maken.
  5. Misschien een beetje minder Frans, omdat het werd geërfd uit Oost-Europa: wijntartaar (traditioneel) of rundvlees (tegenwoordig meer gebruikelijk) zijn enkele van de meer verfrissende gerechten. Absoluut iets voor de carnivoren!
  6. Uit het zuidwesten komt de Cassoulet, een rijke, langzaam gekookte braadpan gemaakt met vlees, varkenshuid en witte bonen). Serveer met wat groenten ernaast.
  7. Boeuf Bourguignon combineert rundvlees van goede kwaliteit met kwaliteitswijn. Dit stevige gerecht is lang op laag vuur gekookt en is vol van smaak. Combineer dit met een vers stokbrood en je hebt de perfecte winterwarmer!
  8. Bouillabaisse - Een 100% mediterraan gerecht afkomstig uit Marseille, dit is een klassieke stoofpot met volle smaak en zeevruchten die alle smaken en geuren van de zee zal samenbrengen.
  9. Hoewel sommigen zeggen dat mosselen met elke saus kunnen worden gegeten, kun je de typisch Franse Moules marinière niet verslaan. Combineer dit romige, knoflookgerecht met een bord patat en wat stokbrood voor een echte publiekstrekker.
  10. En tot slot, een gerecht waarvan mensen denken dat Fransen de hele tijd eten, slakken! Escargots à la bourguignonne is in feite slakken gekookt in kruidenboter en is het meest populaire slakkengerecht dat je zult vinden.

Wat zijn je favoriete Franse gerechten om te maken? Misschien is het Franse uiensoep, croque monsieur of een tarte tatin met heerlijke gekarameliseerde appel? Of misschien zit je vast aan het maken van pannenkoeken en omeletten? Beheers je eigen kooktechnieken en probeer deze Franse maaltijden zelf! Bekijk onze kooklessen om een ​​gastronomische chef-kok in de Franse keuken te worden.

Heb je een leraar Koken nodig?

Vond je dit artikel leuk?

0 vote(s)
Laden...

Joep