De Italiaanse keuken is een van de meest populaire ter wereld. Het is voedzaam, eenvoudig en goedkoop. Italiaans eten is echter veel meer dan alleen borden pasta en afhaalpizza's.

Je moet op de hoogte zijn van alle Italiaanse recepten die Italiaans eten zo populair hebben gemaakt en meer leren over de producten en ingrediënten die in elk gerecht worden gebruikt.

In dit artikel gaat Superprof je meenemen op een culinaire reis naar Italië. Tegen het einde van dit artikel, zul je een veel beter begrip hebben van wat Italiaans eten zo speciaal maakt en waarom zoveel mensen van het mediterrane dieet houden.

Pasta uit eigen keuken.
Pasta zelf maken, Italiaanser kan het niet! | Bron: Pexels

Italiaans Eten Overal In De Wereld

De Italiaanse keuken heeft bijna elke hoek van de wereld veroverd en met goede reden.

Het is indrukwekkend hoe wijdverbreid het is. Zo worden er elk jaar 14 miljard pastagerechten geconsumeerd! Pasta Carbonara is het populairste gerecht ter wereld.

Het authentieke Italiaanse recept vereist echter geen room. Italianen haten het zelfs als je room toevoegt aan een goede carbonara. Het originele recept vraagt ​​alleen om pasta, spek, parmezaanse kaas en eieren.

Het succes van Italiaans eten is geholpen door verschillende immigratiegolven van Italië naar andere delen van de wereld:

  • Tussen 1860 en 1930 verlieten veel Italianen Italië en gingen naar Amerika.
  • Vanaf de jaren 1950 was er een nieuwe golf van Europese immigratie naar Amerika.

Daarom vind je de Italiaanse keuken in Noord- en Zuid-Amerika en in heel Europa.

Dit is wat je moet weten over kooklessen. Kookcursus Den Haag - neem lessen via Superprof. 

Er zijn veel Italiaanse restaurants buiten Italië en het zijn niet alleen de Italianen die van het eten genieten. Italiaans is bijvoorbeeld ook het populairste type voedsel voor veel Nederlanders.

Hoe zit het met de rest van Europa? Het is hetzelfde verhaal:

  • Volgens TripAdvisor is de Italiaanse keuken het populairste type voedsel.
  • In het VK, Frankrijk, België en Duitsland zijn de meeste Italiaanse restaurants gevestigd (uiteraard buiten Italië).
  • De Spritz-cocktail was ook in de zomer van 2016 enorm populair.

Zoals we al eerder zeiden, verbleven de Italianen niet alleen in Europa en hun eten ook niet. In de Verenigde Staten en Canada zijn veel Italiaanse buurten.

Ze brachten hun tradities, waaronder cucina della mamma (traditionele Italiaanse thuiskeuken), mee naar lokale bedrijven en buurten.

Zelfs sommige van de meest typisch Amerikaanse gerechten smaken naar Italië. Neem bijvoorbeeld pizza's die zelfs bepaalde stijlen hebben, afhankelijk van de stad waar je bent.

Kookcursus Utrecht - neem lessen via Superprof. 

Toeristen van over de hele wereld kunnen zich in enkele van de beroemdste Italiaanse buurten bevinden:

  • Little Italy in New York
  • Petite Italy in Montréal
  • The Hill in Saint Louis
  • Little Italy in Toronto

Dit zijn de buurten waar je veel trattoria's, Italiaanse restaurants en Italiaanse supermarkten kunt vinden ... soms doet zelfs de architectuur je aan Italië denken.

In Zuid-Amerika zou heel Argentinië bijna een dubbele nationaliteit kunnen aanvragen, gezien het aantal Italianen dat er is.

In de hoofdstad Buenos Aires, terwijl er geen Italiaanse buurt is, is de Italiaanse invloed in bijna elke straat voelbaar. Vooral als het gaat om het eten.

Wist je dat het traditioneel is dat mensen in Argentinië aan het einde van elke maand vóór hun betaaldag gnocchi eten?

In veel traditionele Argentijnse restaurants kun je gerechten vinden zoals:

  • Kalfsvlees Milanese
  • Ossobucco
  • Polenta
  • Gnocchi

Als je geïnteresseerd bent in het koken van Italiaanse gerechten, moet je op zoek gaan naar Italiaanse kooklessen, bij voorkeur van authentieke Italiaanse chefs.

Tomaat, pasta, kruiden.
Bepaalde ingrediënten moet je altijd in huis hebben | Bron: Pexels

Italiaans Eten Naast Pasta En Pizza!

Zeggen dat Italiaans eten gewoon pizza en pasta is, is een beetje hetzelfde als zeggen dat het Nederland alleen Amsterdam is (je kunt echter ook Italiaanse kooklessen krijgen in Amsterdam!).

Italiaans eten is soms onderhevig aan nutteloze stereotypen. Gelukkig zijn er veel bekwame Italiaanse chef-koks die deze stereotypen doorbreken.

Itchefs is een groep voor Italiaanse chef-koks die buiten Italië werken. Hun doel is om de Italiaanse keuken over de hele wereld te promoten.

Ze organiseerden de Internationale Dag van de Italiaanse keukens op 17 januari om met enkele van de meest populaire Italiaanse gerechten te pronken:

  • Arancini di riso, gebakken rijstballetjes en kaas
  • Auberginebroodjes met ricotta of mozzarella
  • Rundercarpaccio met Parmezaanse kaas, die werd uitgevonden in een Venetiaanse bar
  • Inktvis of eekhoorntjesbroodrisotto
  • Buffelmozzarella met een scheutje olijfolie
  • Bruschetta, sneetjes gegrild brood met cherrytomaten, gezouten ham, enz.
  • Panettone, een zoet brood gebakken met gedroogd fruit en meestal gegeten tijdens de vakantie
  • Panna cotta, een Italiaans dessert zo populair als tiramisu

Je moet ook wat van de geweldige Italiaanse wijn combineren met deze heerlijke gerechten. Italië is een van Europa's grootste wijnproducenten en produceerde in 2015 meer wijn dan enig ander land ter wereld.

Hun populaire wijnen omvatten sprankelende witte wijnen zoals Prosecco en sprankelende rode wijnen zoals Lambrusco.

Trebianno d'Abruzzo is een van de beste Italiaanse wijnen. Als je van witte wijn houdt, zul je deze geweldig vinden!

Meer informatie over de verschillende soorten Italiaans eten.

Een pizza in de oven.
Pizza in Italië: we kunnen niet zonder | Bron: Pexels

De Twintig Lekkerste Italiaanse Recepten

De Italianen hebben koken tot een kunst gemaakt.

Voordat je een van onze top 20 Italiaanse gerechten kookt, moet je weten dat koken in Italië net zoveel is gericht op thuis eten als in restaurants.

Gerechten en recepten worden vaak van generatie op generatie doorgegeven.

Als je een pizza wilt bakken, kun je een margherita maken, de traditionele pizza met tomatensaus, basilicum en mozzarella, of een Napolitaanse pizza met oregano en parmigiano reggiano, maar je moet eerst het deeg make.

Je zal nodig hebben:

 

  • Glutenrijke bloem
  • Zout en bakkersgist
  • Water
  • En veel geduld omdat het lang kan duren.

Of het nu gaat om pizza, pasta of risotto, de ingrediënten die worden gebruikt in de Italiaanse keuken zijn erg belangrijk.

Voordat je Italiaanse gerechten maakt, moet je je koelkast en kasten vullen met een aantal typisch Italiaanse ingrediënten. Hier zijn de eerste paar dingen die je altijd op voorraad moet houden:

  • Klassieke Italiaanse kazen zoals parmezaanse kaas, mozzarella en ricotta.
  • Vooral tomaten en kerstomaten.
  • Groenten zoals aubergines en courgettes.
  • Italiaanse vleeswaren zoals gezouten ham, pancetta, prosciutto en bresaola
  • Olijfolie
  • Eieren
  • Kruiden zoals basilicum, oregano en koriander
  • Vlees zoals kalfsvlees en rundvlees

Deze ingrediënten zijn enkele van de meest gebruikte in Italiaanse gerechten en zijn een must voor iedereen die de Italiaanse keuken onder de knie wil krijgen.

Hoewel je ze in de meeste supermarkten kunt vinden, moet je ook Italiaanse kruideniers bekijken als dat kan, omdat ze de neiging hebben om betere ambachtelijke producten te krijgen dan de grotere supermarkten.

Zodra je ze hebt, kun je pasta (fusili, penne, spaghetti of gevulde ravioli) maken met carbonara, bolognaise of pesto.

Je kunt ook risotto, ossobucco en veel Italiaanse voorgerechten maken (bekend als antipasti in traditionele Italiaanse gerechten) zoals crostini en arancini.

Vind meer heerlijke Italiaanse recepten.

Van paprika tot kruiden.
Het is een rijke én gezonde keuken | Bron: Pexels

Specialiteiten Uit Verschillende Italiaanse Regio's

Hoewel we Italië vaak als een land beschouwen, moet je er rekening mee houden dat Italië sinds kort één land is.

In feite vond de Italiaanse eenwording pas in 1871 plaats.

Dit is gedeeltelijk de reden waarom Italianen een nationale en regionale identiteit hebben volgens het deel van Italië waar ze vandaan komen, evenals tal van regionale specialiteiten als het gaat om eten.

Bijvoorbeeld:

  • Pizza is ontstaan ​​in het zuiden van Italië, in Napels, de hoofdstad van de regio Campania.
  • De tarwe die wordt gebruikt voor het maken van pasta wordt meestal in de regio Apulië geteeld.
  • Gnocchi alla romana werd geboren in Rome, in de regio Lazio.
  • Toscaanse keuken bestaat uit truffel, saffraan en olijfolie.
  • Parmigiano regiano, bolognese en lasagne komen uit de regio Emilia-Romagna.
  • Campania produceert de San Marzano-tomaat, de beste van Italië.
  • Polenta en gezouten ham worden geproduceerd in de Valle d'Aosta.

De volgende keer dat je je in een Italiaans restaurant bevindt, zie je al snel de regionale diversiteit die beschikbaar is in elk menu.

Met zoveel Italiaanse regionale specialiteiten is er voor elk wat wils als het gaat om de Italiaanse keuken.

Dat is echter niet alles! Er is ook een themapark met Italiaans eten dat in 2017 is geopend.

Ga alvast naar je oven! Als je meer wilt weten over de Italiaanse keuken, waarom vraag je dan niet de hulp van een privéleraar?

Heb je een leraar Koken nodig?

Vond je dit artikel leuk?

0 vote(s)
Laden...

Joep