Laten we eerlijk zijn, als we denken aan Italiaans eten, zijn pizza en pasta (vaak uitgesproken met een Italiaans accent!) de eerste dingen die te binnen schieten. Het spreekt vanzelf dat iedereen bekend is met pasta zoals spaghetti, fusilli, penne, ravioli en de veelheid aan pizza's die overal ter wereld verkrijgbaar zijn.

Ze zijn te vinden op de menu's in veel restaurants (zelfs die niet Italiaans zijn!). Het mediterrane dieet, dat veel knoflook, olijfolie en basilicum bevat, is zelfs populair bij enkele van de meest kieskeurige eters.

Italiaans eten is een van de meest populaire in Nederland. De Italiaanse keuken heeft echter veel meer te bieden dan je traditionele Napolitaanse pizza en pasta. Bovendien zijn er in heel Italië verschillende kookstijlen.

Er zijn nog zoveel andere Italiaanse gerechten die je moet proberen. In dit artikel gaan Superprof enkele van de meest populaire Italiaanse recepten bekijken die geen pizza of pasta zijn.

Een versgemaakte pizza.
Toegegeven, het ziet er lekker uit. Maar er is meer! | Bron: Pexels

De Beste Italiaanse Antipasti (Starters)

In Italië is antipasti heilig! Zie het als halverwege tussen tapas en voorgerechten. Het kan best lastig zijn om een ​​Italiaanse maaltijd te vergelijken met een Nederlandse maaltijd, want het is niet ongewoon dat een Italiaanse maaltijd 10 gangen heeft!

Je begint met een aperitivo (meestal een alcoholische drank) voordat je naar een antipasto gaat (het meervoud is antipasti). Het Italiaanse woord antipasto betekent letterlijk "vóór pasta", wat betekent vóór het hoofdgerecht. Antipasti wordt gegeten als een soort voorgerecht na je glas prosecco, een Italiaanse mousserende witte wijn.

Als je meer wilt weten over de Italiaanse keuken, is antipasti een geweldige plek om te beginnen (omdat het eigenlijk voorgerechten zijn)! Deze gerechten bevatten vaak mediterrane smaken en kunnen vrij eenvoudig zijn om te maken:

  • Arancini di riso, rijstballetjes gebakken met bloem, eieren en kaas.
  • Auberginebroodjes met ricotta of mozzarella, die kunnen worden gegeten met groenten, tomatensaus of alleen.
  • Cherrytomaat en mozzarella bruschetta, ideaal op ciabattabrood.
  • Polenta of Parmaham.
  • Champignons gevuld met geitenkaas of pesto (een Italiaanse saus gemaakt van pijnboompitten en basilicum).
  • Caponata crostini, geroosterd brood met kappertjes, balsamico-azijn, aubergines en olijfolie.

Dit is niet ver van alles als het gaat om antipasti. Je zou carpaccio als voorgerecht kunnen serveren. De originele carpaccio (rauw rundvlees) kwam uit Harry's Bar in Venetië in het noorden van Italië. Het beroemde restaurant maakte het gerecht blijkbaar tijdens een stroomstoring (omdat het voedsel niet kon worden gekookt) of voor de gravin Amalia Nani Mocenigo nadat de oprichter van het restaurant hoorde dat artsen haar hadden geadviseerd rauw vlees te eten.

Er zijn verschillende variaties op het originele recept:

  • Tonijncarpaccio
  • Carpaccio van tomaat en mozzarella, perfect voor vegetariërs
  • Courgette carpaccio
  • Aubergine carpaccio
  • Je kunt zelfs snijbiet carpaccio vinden.

Kookcursus Den Haag - neem lessen via Superprof. 

Als je carpaccio serveert zoals in Italië, vergeet dan niet wat olijfolie uit het zuiden van Italië, citroensap en verse basilicum op een koud bord te leggen.

Rijstballetjes op zijn Italiaans.
Rijstballetjes als voorgerecht! | Bron: Pexels

De Kazen: Het Hart van de Italiaanse Keuken

Je kunt niet over Italiaans eten praten zonder te praten over de vele Italiaanse kazen die een essentieel onderdeel vormen van veel verschillende Italiaanse recepten. Kaas kan ook worden geserveerd na je twee hoofdgerechten (primo piatto en secondo piatto), bekend als de formaggi e frutta (kaas en fruit).

Kijk hier voor kooklessen bij mij in de buurt.

Hoewel er veel andere landen zijn die goede kazen maken, doet Italië het ook goed. Een goede variëteit aan Italiaanse kazen wordt goed gebruikt in Italiaanse recepten:

  • Buffalomozzarella, of mozzarella di bufala als je echt goed spul krijgt, past goed bij salades en carpaccio.
  • Ricotta, een verse kaas die kan worden gebruikt in cakes, quiches en zelfs lasagne.
  • Pecorino, de schapenkaas uit Sardinië, die geweldig is bij groenten.
  • Parmezaanse kaas (parmigiano reggiano), die vaak wordt gegeten met pizza en pasta, is ook geweldig met veel andere Italiaanse gerechten.
  • Scarmoza, een heerlijke gerookte kaas die geweldig is voor koude winternachten.
  • Provolone, een kaas uit het zuiden van Italië die geweldig is bij gevulde kip.
  • Burrata, een soort romige mozzarella die op zichzelf kan worden gegeten met een beetje olijfolie.

Ontdek de 20 lekkerste gerechten van Italië.

Meer en meer Italiaanse kruideniers duiken overal in Nederland op, wat betekent dat je authentieke Italiaanse producten kunt krijgen voor als je begint met het maken van gerechten zoals in Italië.

Als je besluit kooklessen in Amsterdam te volgen, kun je je docent vragen om je te helpen bij het kiezen van de juiste kaas voor je gerechten!

Wat voor gerechten wil jij maken?
Wil jij eens iets anders dan pizza? Er is genoeg keus! | Bron: Pexels

Risotto, De Ster Uit de Keuken van Italië

Italiaanse pasta, al dente gekookt, is natuurlijk heerlijk. Risotto is echter ook goddelijk.

Italië produceert meer rijst dan enig ander land in Europa en het grootste deel van die rijst wordt gemaakt in het noorden van het land. De rijst die wordt gebruikt voor risotto is rond.

Risotto, net als veel andere niet-vleesgerechten in Italië, wordt vaak gegeten als de primo piatto of het eerste hoofdgerecht.

Je moet ook droge witte wijn, uien en parmezaanse kaas inslaan. Nu ben je klaar om te beginnen met het maken van risotto.

Op dezelfde manier dat pasta kan worden geserveerd met pesto, bolognese of carbonara, komt risotto ook in een grote verscheidenheid aan smaken:

  • Inktvisrisotto (al nero di seppia), die iedereen die naar Venetië gaat, moet proberen.
  • Risotto van geitenkaas en limoncello.
  • Vissersrisotto, natuurlijk met vis.
  • Risotto van eekhoorntjesbrood of champignon.

Net als bij pasta, is de enige beperking als het gaat om risotto je verbeelding. Als je echter een authentieke Italiaanse risotto wilt, moet je deze bereiden zoals in Italië:

Kookcursus Groningen - vind lessen via Superprof. 

  • Je kunt geen risotto maken in 20 minuten, je moet geduld hebben.
  • Bak de uien in boter tot ze helder zijn, dit is erg belangrijk.
  • Houd het tijdens het koken constant in de gaten.
  • Roer de risotto regelmatig met een houten lepel.

Door deze regels te volgen, word je snel een expert in het maken van risotto. Je kunt ook risotto bereiden voor een aantal van de meest populaire kalfsvleesgerechten van Italië, ossobucco of saltimbocca.

Als je gepaneerd vlees verkiest, kan je kiezen voor Milanese kalfsvlees. Buon appetito!

Meer informatie over kookcursussen in Nederland.

Een bord verse pasta.
Ook pasta kan soms gaan vervelen | Bron: Pexels

Gastronomische Italiaanse Desserts

Raak niet in paniek! Hoe kunnen we desserts vergeten in onze lijst met Italiaanse gerechten?

Italiaanse desserts (dolce, wat zoet betekent) zijn heilig en mascarpone en koffie tiramisu is waarschijnlijk de meest bekende van allemaal. Dat gezegd hebbende, je kunt het in veel restaurants in Europa met frambozen, chocolade en zelfs zandkoek krijgen.

Italiaanse desserts hebben echter meer te bieden dan alleen Tiramisu:

  • Panettone, een zoet brood gebakken met gedroogd fruit en meestal gegeten tijdens de vakantie.
  • Panna Cotta met frambozencoulis, gemaakt van room en vanillestokjes.
  • Sabayon, een mousse gemaakt van suiker, eierdopjes en witte wijn.
  • Sfogliatella, een Italiaans gebakje.
  • Colomba di Pasqua, dat tijdens Pasen in Italië wordt gegeten, wordt gemaakt met poedersuiker, ei, bloem en honing.
  • Castagnaccio, oorspronkelijk uit Toscane, is een kastanjemeelcake.
  • Panadoro, een geel alternatief voor de Panetonne die is gemaakt met biergist.

Of het nu zoet of hartig is, de Italianen weten hoe ze je eetlust moeten opwekken.

Italiaanse Wijnen Voor Bij Typische Italiaanse gerechten

Als het gaat om de Italiaanse keuken, kun je de wijn niet negeren! Het kiezen van de juiste wijn kan cruciaal zijn, en gelukkig voor jou, Italië heeft veel goede wijnen. In 2015 produceerde Italië meer wijn dan enig ander land in Europa.

Dus wat voor Italiaanse wijnen zoeken we?

Hoewel Prosecco vaak wordt gebruikt als vervanging voor champagne, zijn er tal van andere wijnen die het vermelden waard zijn:

  • Trebbiano d'Abruzzo is een bekroonde witte wijn.
  • Barolo Riserva is een heerlijke rode wijn met een nasmaak van kaneel
  • Barolo Riserva Montofino is een fruitige natuurlijke wijn
  • Radici Taurasi Riserva is een intense wijn met frambozensmaken

Vergeet ook Limoncello niet! Deze citroenlikeur wordt vaak geserveerd aan het einde van Italiaanse maaltijden (als het digestivo) in het zuiden van het land. Het recept bestaat al minstens honderd jaar en verschijnt nu op dessertmenu's in het Verenigd Koninkrijk.

Nu gaan we een beetje ristretto-koffie drinken aan het einde van onze maaltijd. En jij dan? Of je van zeevruchten, pastagerechten of geroosterde groenten houdt, in een Italiaans restaurant vind je voor elk wat wils!

Aangezien Italiaans koken het beste thuis gebeurt met je gezin, moet je natuurlijk zelf leren koken. Als je een vreselijke kok bent, kun je overwegen om de Italiaanse keuken te leren koken met de hulp van een privéleraar.

Heb je een leraar Koken nodig?

Vond je dit artikel leuk?

0 vote(s)
Laden...

Joep