Italië doet je waarschijnlijk denken aan de "Dolce Vita", de Trevi-fontein in Rome en de spectaculaire opkomst en ondergang van het Romeinse rijk.

Er is nog iets waar Italië echt beroemd om is: de smaken van het voedsel dat daar wordt gemaakt. Italiaans eten wordt vaak beschouwd als het beste ter wereld en we zijn geneigd daarmee in te stemmen!

In termen van eenvoud en versheid is Italiaans eten behoorlijk onverslaanbaar. Mediterrane ingrediënten zijn zowel lekker als gezond.

Hoewel we je niet voor elk ding het recept zullen geven, zijn er tal van Italiaanse keuken- en kookwebsites die je kunt bekijken voor stapsgewijze gidsen.

Kookcursus Groningen - neem lessen via Superprof. 

Tegen het einde van dit artikel zal je een aantal ideeën hebben voor cucina della mamma of zelfgemaakte Italiaanse keuken. Er is geen voorgemaakte spaghetti en gehaktballetjes en instant minestronesoep hier!

Een bord pasta voor lunch.
Italiaans eten kan op elk moment van de dag | Bron: Pexels

Italiaanse Pizza Recepten

De gemiddelde persoon in Nederland consumeert 75 gram pizza per week. Dit is iets minder dan een kwart van een typische pizza per persoon. Het laat alleen maar zien hoe populair ze zijn.

Tot grote ergernis van Italiaanse pizzachef-koks, aangezien de meeste pizza's niet worden gekookt of bereid zoals ze zouden moeten zijn.

Om een ​​goede pizza te maken, moet je je op het deeg concentreren. Om een ​​dunne basis te krijgen, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Meel, dat rijk is aan gluten en het deeg zijn elasticiteit geeft.
  • Ongeveer 25 gram zout per kilo bloem.
  • Bakkers gist
  • Water
  • Geduld omdat je het deeg ongeveer 30 minuten moet kneden en het vervolgens minstens 8 uur moet laten staan.

Het deeg wordt vervolgens zonder deegroller uitgespreid en in een zeer hete oven gebakken. Nu we de basis hebben, laten we de toppings eens bekijken.

Hier is onze niet-volledige lijst van de beste traditionele Italiaanse pizzarecepten om in gedachten te houden voor je volgende kookcursus.

1. Margherita-pizza

De Magherita-pizza is misschien wel een van de populairste pizza's aller tijden. Het is ook een Italiaanse specialiteit.

Het werd gemaakt om Margherita van Savoye te verleiden, maar is sindsdien een hoofdbestanddeel van de meeste pizzaparty's.

Het bevat:

  • Tomatensaus
  • Basilicum
  • Italiaanse olijfolie
  • Mozzarella

2. Marinara-pizza

Ondanks de naam is Marinara-pizza geen zeevruchtenpizza. Het werd regelmatig gegeten door Italiaanse zeilers in Napels, waar het werd gemaakt.

Je hebt echter geen liefde voor de zee nodig om ervan te genieten.

  • Tomatensaus
  • Plakjes verse tomaat
  • Basilicum
  • Twee fijngehakte teentjes knoflook
  • Een scheutje olijfolie
  • 4 of 5 ansjovis (optioneel)

3. Napolitaanse pizza

Iedereen die Napels heeft bezocht, weet dat pizza daar vandaan komt. De volgende ingrediënten zijn nodig:

  • Cherry-tomaten
  • Buffelmozzarella
  • Oregano
  • Basilicum
  • Parmezaanse kaas

4. Calzone

De calzone, die waarschijnlijk zijn naam dankt aan een kous vanwege zijn vorm, kan met een aantal verschillende vullingen komen.

De authentieke Napolitaanse calzone is gemaakt van deze hoofdingrediënten:

  • Ricotta
  • Mozzarella
  • Pittige salami
Een pizza vol olijven.
Ook op een pizza kun je je helemaal uitleven | Bron: Pexels

Italiaanse Pasta Recepten

Jaarlijks worden er wereldwijd 14 miljard pasta-borden geconsumeerd! Laten we eerlijk zijn ... wie heeft er niet altijd een paar pakjes pasta in hun kast?

Fusili, penne, spaghetti, ravioli, enz .: er zijn net zoveel soorten pasta als er Italiaanse steden zijn!

Pasta wordt regelmatig al dente gekookt, wat "tot de tand" betekent.

Als je op deze manier kookt, is pasta beter voor je gezondheid en smaakt het beter! Over het algemeen moet je de pasta een minuut voor de tijd op het pakje uit de pan halen.

Aarzel niet om de pasta in veel water te doen. Pasta die de ruimte heeft, smaakt vaak beter.

5. Carbonara Pasta

Dit is een van de populairste gerechten ter wereld. We moeten je echter waarschuwen, want zoals elke Italiaanse chef-kok je zal vertellen, hoewel het romig is, zit er eigenlijk geen room in een traditionele Italiaanse carbonara.

Het Italiaanse recept vraagt ​​om:

  • Ui, knoflook en spek, die vervolgens in een pan met wat olijfolie worden gebruind.
  • Twee eieren geslagen met Parmezaanse kaas.

Dat is het! Het is zo simpel ... Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe lekker het is.

6. Bolognese Pasta

Een heerlijke bolognesesaus is gemaakt van:

  • Gehakt of varkensvlees
  • Uien
  • Tomaten en Wortelen
  • Selderij
  • Een glas rode wijn en vleesbouillon
  • Olijfolie en melk
  • Zout en peper

7. Pesto Pasta

Authentieke Genovese pesto, die uitstekend past bij pasta, is gemaakt van:

  • Pijnboompitten
  • Pecorino Romano-kaas
  • Verse basilicumbladeren
  • Parmezaanse kaas
  • Knoflook, zout en olijfolie

8. Lasagne

Lasagne bestaat uit lagen pastabladen met vulling ertussen, gegarneerd met kaas, die vervolgens in de oven wordt gekookt. Traditionele lasagne heeft bolognaisesaus, maar er zijn variëteiten met spinazie en ricotta, zalm, enz.

Hoewel we niet in detail kunnen ingaan op alle verschillende pastagerechten, moeten speciale vermeldingen uitgaan naar spaghetti alla puttanesca, gehaktballetjes met een marinara-saus, fettuccine alfredo en gevulde pasta zoals tortellini.

Zoek docenten voor kooklessen bij mij in de buurt.

Pasta met garnalen.
Met garnalen, vlees of kip, hoe lust jij het? | Bron: Pexels

Italiaanse Risotto Recepten

Het eerste dat je moet overwegen bij het maken van een Italiaanse risotto is de rijst! Arborio of Carnaroli rijst, die beide in het noorden van Italië worden geteeld, zijn beide goede keuzes.

Zin in Kookles? Neem dan lessen via Superprof.

9. Traditionele Italiaanse Risotto

Wat de smaak van je risotto ook is, je hebt de juiste basis nodig om een goed recept te maken.

Voor een traditionele risotto heb je nodig:

  • Uien
  • Droge witte wijn
  • Parmigiano Reggiano
  • Vlees- of groentebouillon
  • Boter, zout en peper

Je hebt ook veel geduld nodig. Haal je ogen niet van je risotto af en roer er constant in.

10. Inktvis Risotto (Risotto al Nero di Seppia)

Risotto met inktvisinkt is ontstaan ​​in Venetië en daar vind je de beste ter wereld. Naast de basisingrediënten voor risotto, heb je ook 500 g zeevruchten, een pot inktvisinkt en sjalotten nodig.

11. Risotto al Porcini

Hier kun je porcini-champignons toevoegen aan het traditionele risottorecept. Gewone champignons kunnen ook werken.

12. Arancini

Arancini, gefrituurde rijstballetjes uit Sicilië, worden vaak gegeten als voorgerecht (of antipasti). Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • Langkorrelige rijst, boter, zout en saffraan.
  • Uien, laurier, selderij en een wortel.
  • Rundergehakt, Erwten
  • Witte wijn en extra vergine olijfolie

Hoewel dit het originele recept is, zijn er andere variaties die bijvoorbeeld kunnen worden gevuld met tomaat en mozzarella.

Italiaanse antipasti.
Weet jij hoe dit gerecht heet? | Bron: Pexels

Traditionele Italiaanse recepten

Italië is tenslotte niet alleen pizza en pasta! Er zijn veel meer traditionele Italiaanse recepten waar je rekening mee moet houden als je wilt beginnen met het bereiden van heerlijke Italiaanse gerechten.

13. Ossobucco

Dit populaire Italiaanse gerecht, dat vaak wordt geserveerd met rijst of aardappelen, bestaat uit:

  • Gestoofde rundersteel
  • Beenmerg
  • Witte wijn
  • Rijpe tomaten
  • Koriander
  • Parmezaanse kaas

14. Kalfsvlees Milanese

Dun, knapperig en goudkleurig (tegelijkertijd!), Het geheim van Milanese kalfsvlees zit in de paneermeel.

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • Plakjes met melk gevoerd kalfsvlees
  • Paneermeel waaraan je een paar kruiden kunt toevoegen
  • Twee eieren
  • Geklaarde boter

15. Parmigiana

Hier is nog een Italiaanse starter die je misschien verrast met zijn eenvoud. Lagen aubergines gepaneerd met bloem en eieren met een laag mozzarella, parmezaanse kaas en tomatensaus ertussen. Dan kun je het in de oven zetten!

16. Carpaccio

Carpaccio, dat heel goed als voorgerecht werkt, is plakjes fijn gesneden rauw rundvlees bovenop Parmezaanse kaas, olijfolie, basilicum en soms een beetje limoen. Je kunt ook zalm, aubergine of tomaat / mozzarella carpaccio krijgen (een goede vegetarische optie).

De Beste Italiaanse Dessertrecepten

Vergeet niet om een ​​heerlijk Italiaans dessert te maken voordat je limoncello of koffie krijgt! Italiaanse desserts hebben hun weg gevonden naar bijna elk restaurant vanwege hoe goed ze zijn.

17. Tiramisu

Dit geweldige koffiedessert is een van de meest populaire ter wereld. Je moet echter echt een authentieke Italiaanse proberen.

Dit is wat je nodig hebt om tiramisu te maken:

  • Eieren
  • Suiker
  • Bitter cacaopoeder
  • Donkere chocoladeschilfers
  • Mascarpone
  • Ladyfingers of biscotti
  • Koffie

Gebruik mokkakoffie en laat het afkoelen.

18. Panna Cotta

Panna cotta is een ander beroemd Italiaans dessert. Het is ontstaan ​​in de regio Piemonte. Om een ​​authentieke Italiaanse panna cotta te maken, heb je slechts 4 ingrediënten nodig:

  • Vloeibare room
  • Gelatine
  • Suiker
  • Een vanillestokje

Het is vooral leuk met een frambozencoulis, chocolade of karamel.

19. Panettone

In Italië is panettone populair voor het vieren van het einde van het jaar. Het is ook populair in een paar andere Europese landen.

Dit zoete brood met rozijnen en fruit kan behoorlijk ingewikkeld zijn om te maken, maar met een beetje oefening kom je er. Je zal nodig hebben:

  • Een glutenrijke bloem en gist
  • Warm water en basterdsuiker
  • Eierdop
  • Boter, zout en sinaasappelboomhoning.

Het traditionele recept vereist rozijnen, gekonfijte sinaasappels en citroen, twee vanillestokjes en rum. Je kunt echter ook chocoladeschilfers gebruiken.

20. Cassata

Cassata is een heerlijke Siciliaanse cake gemaakt van:

  • Ricotta
  • Poedersuiker
  • Gekonfijte sinaasappelen
  • Chocola
  • Water en likeur worden ook gebruikt om het vochtig te houden.

Nu moet je een paar ideeën hebben voor Italiaanse gerechten, zorg je ervoor dat je kasten en koelkast goed gevuld zijn met Italiaanse worst, prosciutto, pancetta, eekhoorntjesbrood, aardappel (voor gnocchi), veel groenten, balsamicoazijn en olijfolie natuurlijk.

Kookcursus Den Haag - vind je lessen via Superprof. 

Geduld, passie en oefening zijn echter de drie belangrijkste ingrediënten. Desondanks kan een docent Italiaans koken je helpen sneller vooruitgang te boeken!

Buon appetito!

Ontdek Italiaans eten over de hele wereld.

Italiaans eten: verder dan pasta en pizza.

Ontdek meer over Italiaans eten in Italië.

Vind kooklessen Amsterdam.

Heb je een leraar Koken nodig?

Vond je dit artikel leuk?

0 vote(s)
Laden...

Joep