Er zijn maar weinig soorten voedsel die zo universeel populair zijn als Italiaans eten.

Welke andere keuken kan bogen op pizza, pasta, ijs en veel andere recepten?

Dankzij zijn eenvoud, mediterrane smaken en populariteit heeft Italiaans eten zich stevig gevestigd als een wereldwijde keuken.

Naar schatting worden wereldwijd 14 miljard borden pasta (waaronder fusili, penne, spaghetti en ravioli) geconsumeerd.

Pasta Carbonara wordt beschouwd als het meest gekookte gerecht op aarde. Veel Italianen zijn waarschijnlijk echter geïrriteerd door het gebruik van room in het recept. Het originele recept vraagt ​​alleen om pasta, bacon of pancetta, parmezaanse kaas en eieren.

Golven van Italiaanse immigranten hebben ook bijgedragen aan de verspreiding van de Italiaanse culinaire traditie over de hele wereld. Kookcursus Den Haag - vind lessen via Superprof. 

In de loop van dit artikel neemt Superprof je smaakpapillen mee op een reis van Italië naar de rest van de wereld.

Hier zul je zien dat er meer is in deze keuken dan alleen pizza en pasta.

Laten we gaan!

Antipasti aan het begin van de maaltijd.
Antipasti zijn ook een belangrijk onderdeel | Bron: Pexels
De beste leraren Koken beschikbaar
Kyle
Kyle
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thibault
Thibault
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kim
Kim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kay
Kay
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liese
Liese
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniela
Daniela
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kyle
Kyle
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thibault
Thibault
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kim
Kim
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kay
Kay
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liese
Liese
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniela
Daniela
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Italiaanse Recepten in Noord-Amerika

Zowel de Verenigde Staten als Canada zijn mooie voorbeelden van Italiaanse invloed. Neem bijvoorbeeld Little Italy in New York.

Deze levendige buurt is net zo onmisbaar in de Big Apple als het Vrijheidsbeeld! 'Klein Italië' is de naam van de wijk waar de meeste Italiaanse immigranten te vinden zijn na twee grote immigratieperioden:

 • Tussen 1860 en 1930, toen veel Italianen hun land verlieten om naar Amerika te gaan.
 • Europese emigratie vanaf de jaren vijftig.

Om gezondheids-, economische en sociale redenen verlieten Italianen Italië op zoek naar een beter leven. Gelukkig voor velen brachten ze gnocchi, focaccia, parmaham en authentieke Italiaanse gerechten met zich mee, waardoor deze beroemde buurten ontstonden.

Hoewel de buurt in Manhattan niet langer alleen Italianen huisvest, maar eerder Italiaanse Amerikanen en andere nationaliteiten, kun je nog steeds veel Italiaanse Amerikaanse restaurants en bedrijven vinden die verse pasta en andere gerechten aanbieden, net zoals in Italië.

De beste kooklessen op Superprof.

Kookcursus Groningen - neem lessen via Superprof. 

Je kunt pesto (een saus gemaakt van pijnboompitten en basilicum), mascarpone, gorgonzola en andere ingrediënten krijgen om thuis Italiaanse gerechten te maken van Italiaanse delicatessenwinkels.

Het feest van San Gennaro wordt nog steeds gevierd in de Italiaanse wijk. Dit straatfestival, dat 11 dagen duurt, is een eerbetoon aan Italiaanse gerechten en tradities. Je kunt zelfs deelnemen aan een pasta-eetwedstrijd!

Andere belangrijke Italiaanse buurten in de VS en Canada zijn onder meer:

 • The Hill in Saint Louis, waar je tal van Italiaanse restaurants en delicatessen kunt vinden.
 • Little Italy in Cleveland, met Italiaanse kunstgalerijen en traditionele Italiaanse trattoria's.
 • Federal Hill in Providence, de thuisbasis van vele pizzeria's en Italiaanse ijssalons.
 • Little Italy in Montreal, met veel Italiaanse cafés en trattoria's.
 • Little Italy in Toronto, een kleine wijk die zijn Italiaanse erfgoed leeft en ademt.

Het eten en restaurants in Noord-Amerika zijn sterk beïnvloed door Italiaans eten. Er is geen gebrek aan pizza, pasta of risotto.

Pizza pepperoni, een klassieker.
Weet jij hoe deze pizza heet? | Bron: Pexels

De keuken uit Italië in Zuid-Amerika

In Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, vind je de grootste groep Italiaanse afstammelingen ter wereld.

Argentijns eten werd zelfs grotendeels beïnvloed door Italië: pizza en pasta staan ​​op het menu bij de meeste klassieke Argentijnse restaurants.

Kalfsvlees Milanese, een Italiaans recept waarbij het kalfsvlees wordt gepaneerd met parmezaanse kaas, bloem en paneermeel, is een typisch Argentijns gerecht geworden.

Op de 29e van elke maand eten Argentijnen gnocchi. Dit komt omdat het net voor betaaldag is en veel Argentijnse gezinnen alleen de ingrediënten voor gnocchi in hun kasten hebben. Polenta wordt ook regelmatig gekookt door gezinnen in Argentinië. Anders dan in Noord-Amerika is er geen Little Italy in Buenos Aires, maar eerder een Italiaanse invloed die overal in de stad te vinden is. Tijdens de grootste golven van Italiaanse immigratie was bijna de helft van de bevolking (45%) van Buenos Aires Italiaans en bijna tweederde (63%) van de Argentijnen stamt af van Italianen.

De Italiaanse invloed is niet zo sterk in andere Zuid-Amerikaanse landen. Dat gezegd hebbende, je kunt het kalfsvlees Milanese nog steeds vinden op menu's in Bolivia, Chili en Peru.

Hoewel ze misschien een tomatensaus toevoegen, zijn de basisingrediënten er allemaal.

Pasta is universeel.
Elke week eten we wel pasta | Bron: Pexels

Eten uit Italië in Europa

Volgens een TripAdvisor-enquête is Italiaans eten het populairst in Europa. Italiaans eten komt het meest voor in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Duitsland.

Dit kan worden verklaard door de aanwezigheid van Italiaanse immigranten in deze landen in de 20e eeuw. Of je je nu in Londen, Parijs, Brussel of Berlijn bevindt, je kunt eenvoudig:

 • Eten in een Italiaans restaurant of trattoria
 • Italiaanse producten kopen in Italiaanse delicatessenzaken
 • Italiaanse kooklessen krijgen van Italiaanse koks

Door de grenzen in Europa te openen, konden Italianen gemakkelijker bewegen en hun kooktradities meenemen.

Het aantal restaurants met de antipasti, primi piatti, secondi piatti-formule neemt toe.

In Italië zijn er twee hoofdgerechten! Vergeet niet dat er ook limoncello is voor achteraf. Een "aperitivo" is niet alles. De Venetiaanse "Spritz" -cocktail was overal in de zomer van 2016.

Als het op alcohol aankomt, hebben de Italianen prosecco, de sprankelende witte wijn vergelijkbaar met champagne.

Wist je dat Italië een van 's werelds grootste wijnproducenten is?

Hoewel Italiaanse restaurants over de hele wereld hun culinaire traditie niet altijd precies volgden, is dit de laatste jaren weer het geval geworden.

Meer en meer Italiaanse chefs promoten traditionele Italiaanse recepten rechtstreeks uit Italië. Spaghetti bolognese is niet langer alleen pasta met tomatensaus, maar eerder met gehakt of gehaktballetjes zoals het hoort. Heerlijk!

Er zijn veel Italiaanse chef-koks die naar Nederland zijn verhuisd en ons Hollanders precies laten zien hoe hun eten zou moeten zijn. Probeer een echte Italiaanse pizza en proef het verschil!

Italiaanse ingrediënten bij elkaar.
Je hebt weinig nodig voor fantastische Italiaanse gerechten | Bron: Pexels

Waarom zijn Italiaanse recepten zo universeel?

Italiaans eten wordt vaak gezien als het meest populair ter wereld. Je hoeft niet heel hard te kijken om te begrijpen waarom. Vraag het maar aan je smaakpapillen.

Er worden eenvoudige en natuurlijke ingrediënten gebruikt en er is een cultuur van het eten van zelfgemaakt voedsel. Olijfolie, kaas en vleeswaren (gezouten vlees zoals Parmaham en prosciutto) worden gebruikt voor zowel voorgerechten als hoofdgerechten en zijn beide heerlijk en gemakkelijk te koken.

Basilicum, knoflook, kerstomaatjes, kappertjes en champignons worden ook gebruikt in Italiaanse recepten, van traditionele pastagerechten tot de Napolitaanse pizza. Italiaans eten staat ook bekend om hoe gezond het is.

Er zijn veel producten met beschermde oorsprongsbenamingen in Italië: Balsamico-azijn uit Modena, Siciliaanse bloedsinaasappel, kazen zoals Gorgonzola, Gran Padano en, Mozzarella di Bufala Campana, en vlees zoals Mortadella en Pancetta. Dit betekent dat als deze producten niet uit Italië komen, ze niet het echte goede spul zijn!

Er is een groot verschil tussen een generieke mozzarella en Mozzarella di Bufala Campana, nietwaar?

Meer bewijs dat Italiaans eten over de hele wereld populair is, is de Italiaanse keukenweek die in 2016 in 105 verschillende landen plaatsvond. Er waren bijeenkomsten in het VK, de VS, Frankrijk en vele andere landen die Italiaans eten vierden.

Het doel was om:

 • De tradities van de Italiaanse keuken te verspreiden
 • Italiaanse kookmethoden te promoten
 • Samenwerking tussen Italië en andere landen te bevorderen

Ambassadeurs, Italiaanse chef-koks in het buitenland en zelfs scholieren werkten om de Italiaanse cultuur onder iedereen te verspreiden.

Gezien het feit dat een park met een Italiaans etensthema in 2017 is geopend, lijkt het erop dat de populariteit van Italiaans eten niet snel zal afnemen. Met restaurants, delicatessenzaken en leveranciers kun je ontdekken hoe Italiaanse producten worden gemaakt en, belangrijker nog, ze proberen!

Als je traditionele Italiaanse gerechten wilt eten, een selectie van kaas wilt proberen, of wat wijnproeverijen wilt proberen, is deze plek als Disney World voor fijnproevers.

Als je niet naar Bologna kunt komen, of je nu zin ​​hebt in lasagne, zeevruchten of een vegetarische optie (bijvoorbeeld geroosterde gevulde groenten), is er voor iedereen iets op een Italiaans menu!

Probeer eens een tiramisu of panna cotta als je klaar bent met eten. Italiaanse desserts zijn waanzinnig goed!

Terwijl Italiaanse restaurants geweldig zijn, wordt Italiaans eten het best thuis geserveerd en moet je het zelf proberen te koken. Als je niet kunt koken, kun je altijd Italiaanse kooklessen krijgen van een privéleraar.

Zie 20 geweldige Italiaanse recepten.

Meer informatie over Italiaans eten in Italië.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!