Een gewoon mens eet, een ontwikkeld mens geniet van eten. - Brillat-Savarin

Sommige mensen eten om te leven, anderen zoals de Belgen, leven om te eten. België is een paradijs voor foodies – heerlijke gerechten, kwaliteitsvolle producten, traditionele recepten en tal van specialiteiten zijn de basis-ingrediënten voor de Belgische eetcultuur. Liefst met een lekker sausje en uiteraard geserveerd met... patatjes, frietjes, puree of kroketjes!

We kennen onze klassiekers en we weten dat de Belgische gastronomie in het buitenland voornamelijk geassocieerd wordt met speciaal bier en chocolade. Onze brouwers en chocolatiers zijn ’s werelds beste voorbeeld van toonaangevend vakmanschap. Verder bouwend op een rijke geschiedenis en tradities, komen ze telkens opnieuw naar buiten met creatieve en innovatieve ideeën. Recepten en creaties waar belangstelling voor is van over de ganse wereld.

Maar de Belgische gastronomie heeft veel meer te bieden!
De Belgische keuken staat bol van traditionele gerechten die in élke huiskamer regelmatig op tafel verschijnen. Vaak ligt de focus op de streekproducten gebruikt in de gerechten. Het is dan ook een Belgische trots om seizoensgebonden en regionale producten helemaal tot hun recht te laten komen.

De beste leraren Koken beschikbaar
Bram
Bram
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kyle
Kyle
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thibault
Thibault
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kay
Kay
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liese
Liese
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniela
Daniela
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pieter
5
5 (1 reviews)
Pieter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
Bram
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kyle
Kyle
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thibault
Thibault
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kay
Kay
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liese
Liese
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniela
Daniela
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pieter
5
5 (1 reviews)
Pieter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elena
Elena
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De 10 populairste Belgische specialiteiten

Wij Belgen, wij zijn échte bourgondiërs. Genieten van lekker lang tafelen, liefst nog mét de kookpot in het midden van de tafel? Graag! Welke gerechten verschijnen nu het meest op tafel?
Dit zijn de 10 nationale toppers: 10 gerechten, de klassiekers der klassiekers, de crème de la crème. De 10 populairste specialiteiten uit de Belgische keuken. De recepten mogen dan ook niet ontbreken in jouw kookboek.

1. Steak bearnaise

Een lekker stukje vlees, frietjes en een heerlijke bearnaisesaus. Meer hoeft dat niet te zijn.

2. Mosselen met friet

Het favoriete weekdiertje van de Belgen? De mossel! We eten ze het liefst natuur. Puur natuur - met brood of frietjes - een Vlaamse topper.

Belgische frieten in een puntzak: het populairste Belgische gerecht
De Belgische friet blijft een van ons meest gelauwerde gerecht.

3. Vlaams stoofvlees

Stoofvlees met frieten: als je de Belgen vraag wat hun favoriete gerecht is, zullen velen dit antwoorden. Een klassieker die altijd even goed smaakt.

4. Brusselse wafel

De luchtigste wafel van het land? De Brusselse wafel. Het enige zoete gerecht in deze top 10, maar eentje die absoluut niet mag ontbreken. Maak ineens een hele stapel, want echt níemand kan deze lekkernij weerstaan.

5. Vol-au-vent

Vol-au-vent, koninginnenhapje, ragou, videe, ... : deze klassieker heeft wel meerdere namen. Maar welke naam je hem ook geeft, hij smaakt altijd even lekker! Een Vlaamse klassieker die je in de meeste restaurants terugvindt, maar zeker ook de moeite waard is om zelf te maken.

6. Gehaktballetjes met krieken

Dé favoriet van jong en oud: gehaktballetjes met krieken. Eet hem op grootmoeders wijze: met bruin brood en een dikke laag boter. Heerlijk!

7. Witloof uit de oven

Hét ultieme comfort food? Witloof uit de oven met puree! Heerlijk met een kaassausje en ham.

8. Garnaalkroketten

Kroketjes opgevuld met heerlijke garnalen: dat is wat wij Belgen graag eten. Lekker uit de diepvries, maar nog lekkerder als je ze vers maakt.

9. Tomaat garnaal

Een tomaat, opgevuld met garnalen: het kan niet simpeler. Maar simpel kan ook lekker zijn, héél lekker zelf. Dat bewijst deze frisse tomaat garnaal. Al jaar en dag een Belgische klassieker

10. Asperges op z’n Vlaams

Dat we fier mogen zijn op ons witte goud, weten we al langer. Dat ze overheerlijk zijn ook. Onze favoriete bereidingswijze van deze lekkere groentjes? Op z’n Vlaams!

Belgisch stoofvlees op grootmoeders wijze: een échte Belgische specialiteit
Een traditionele lekkernij die je op veel Belgische menukaarten terugvindt: stoofvlees.

De traditionele Belgische specialiteiten

“België serveert gerechten in Duitse hoeveelheden met Franse kwaliteit.” Het is een uitspraak die wel vaker wordt gebruikt als het gaat over de traditionele Belgische keuken. En we kunnen er niet om heen: Belgen zijn nu eenmaal bourgondiërs. De rijkelijke, traditionele Belgische gerechten zijn er allemaal het bewijs van. Lekker, écht lekker.

De traditionele Belgische keuken is veelzijdig en bourgondisch. In de gerechten wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van regionale en seizoensgebonden ingrediënten, zodat er in ons kleine landje aanzienlijke regionale verschillen in de nationale keuken bestaan.

Naast het regionale accent heeft de Belgische keuken ook veel buitenlandse invloeden. Hangt een beetje af van waar je eet: de Belgische thuisgerechten zijn eerder degelijk en landelijk, de fijnere kookkunst van de Belgische restaurants wordt dan weer sterk door de Franse keuken beïnvloed.

Een van Belgies bekendste specialiteiten: deze Brusselse wafel met poedersuiker en slagroom
Belgian waffles zijn de favoriete wafels van zowat de ganse wereld.

De top 10 van traditioneel Belgisch eten

We hebben heel wat straffe ingrediënten en gerechten, die heel typisch en uniek Belgisch zijn. Deze 10 zijn de meest typische:

1.Belgisch witlof

Witlof is zo een van die dingen die je ofwel haat ofwel aanbidt. Een traditioneel gerecht dat elk Belgisch kind gegarandeerd bij zijn grootmoeder krijgt, is witlof in hespenrolletjes met kaassaus, vaak gegratineerd in de oven voor een heerlijk korstje.

2. Belgisch bier

Een van de grote traditionele Belgische specialiteiten is ons bier.  Geuze, trappist, witbier, amberkleurig ,donkerblond,… er zijn meer Belgische biersoorten dan dagen in een jaar!

3. Belgische chocolade

Belgische chocolade geniet wereldwijd een enorm hoge reputatie. Deze dankt ze in grote mate aan een traditie, die een strenge wetgeving voor de productie wist af te dwingen. Tot de bekendste Belgische specialiteiten behoren de pralines.

4. Belgische frieten

Ze worden overal ter wereld gegeten, en er worden stevige discussie gevoerd over welk land nu met de eer mag gaan lopen. Maar laat u niet misleiden: de french fries zijn 100% van Belgische oorsprong.

5. Belgische mosselen

Belgische mosselen komen uit de Noordzee en zijn op hun best in de maanden met een ‘R’ (van september tot april dus). Mosselen met friet is een populair gerecht en is zelfs een van België ’s nationale gerechten.

6. Belgische spruitjes

Deze mini-kooltjes worden sinds de 16e eeuw in België gecultiveerd. De brussel sprouts, zoals ze in het buitenland bekend staan, zijn al eeuwenlang een traditioneel ingrediënt in de Belgische keuken.

7. Belgisch vlees en wild

De traditionele Belgische keuken wordt vaak als ‘heerlijk en rustiek’ omschreven, vlees is dan ook een van de hoofdingrediënten. Zo heb je bijvoorbeeld het traditionele Vlaams stoofvlees en de Ardeense ham.

8. Belgische kazen

Wie denkt aan kaas, denkt automatisch aan Nederland en Frankrijk. Maar laat je niets wijsmaken: ook België heeft een zeer rijk gevulde geschiedenis en landkaart als het op kaas aankomt!

Deze Belgische Lotus-speculoos wordt steeds bekender in het buitenland
Een populaire Belgische specialiteit in de rest van de wereld: onze speculoos

9. Belgische speculoos

Een echt Belgische specialiteit, deze krokante kruidenkoeken - onze speculoos - worden traditioneel gebakken voor het sinterklaasfeest (6 december) maar ze worden ook vaak bij de koffie geserveerd.

10. Belgische wafels

Zeg niet zomaar wafel tegen een wafel! Er is een duidelijk verschil tussen een Brusselse wafel – rechthoekig, met een lichte, goudbruine korst met vierkante gaatjes – en de Luikse wafel – met suikerbollen die voor een krokante korst zorgen. Twee Belgische specialiteiten!

De diversiteit van de regionale Belgische keuken

Lekkers van eigen bodem. Daar draait het allemaal om in de Belgische bourgondische keuken. De diversiteit van de Belgische regionale keuken is enorm. De band met de streek is onlosmakelijk. Het gebruik van pure, kwalitatieve spreekproducten is een traditie. Van grondstof tot afgewerkt gerecht, alles heeft een uitgesproken lokaal karakter. En de smaak… die is al generaties lang onverwoestbaar.

Deze knapperige Antwerpse worstenbroodjes zijn tradtioneel Belgisch
Het Antwerpse worstenbroodje is België’s populairste hartige snack.

De Belgische keuken is ondenkbaar zonder de vele regionale en lokale invloeden. We maken het liefst gebruik van regionale en seizoensgebonden ingrediënten, zodat er in ons kleine België een enorme diversiteit bestaat in de regionale keuken. Een van de hoofdredenen daarvoor: de rijkdom aan streekproducten die de verschillende Belgische regio's hebben. Wie kookt niet liever met een van de topproducten uit zijn regio?

Ons land staat er bol van. Ondanks zijn kleine oppervlakte is België de geboorteplaats van liefst 75 streekgerechten, die tot ver buiten hun oorspronkelijk regio enorm gesmaakt worden. De lijst met streekproducten is nog honderden keren uitgebreider. De Vlaamse lijst bestaat uit liefst 225 erkende streekproducten. Allemaal producten en gerechten die horen bij de regionale trots.

Zo worden de spijskaarten en thuisbereidingen aan de kust door mosselen en vis overheerst, terwijl in de Ardennen vooral wild wordt gebruikt. Bovendien hebben zowel Vlamingen als Walen op hun beurt eigen regionale gerechten ontwikkeld. Belgisch eten wordt dan ook vooral gekenmerkt door de culturele verschillen tussen Vlamingen en Walen.

Maar de gerechten zijn niet alleen bekend in de desbetreffende regio’s. Er zijn zo’n aantal regionale gerechten die zo lekker en bekend zijn, dat ze hun weg hebben gevonden naar de menukaarten van zowat alle Belgische restaurants. En ook heel wat Belgen die de gerechten gewoon zelf klaarmaken. Gentse waterzooi in Antwerpen, Luikse wafels in Brugge en Ardense biertjes in de Limburg.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Geraldine

Copywriter, leraar en allround curieuzeneus. Als fulltime taaladdict en parttime geluksridder ga ik telkens op zoek naar interessante invalshoeken en verfrissende methodes, om de wereld net dat tíkje anders te zien. Met woorden die naast het hoofd ook het hart masseren. www.geraldinedewart.com