Bij koken, zoals bij alle kunstvormen, is eenvoud het teken van de volmaaktheid. – Curnonsky

De rekken van de supermarkt liggen sinds jaar en dag bomvol ingrediënten en snacks uit alle uithoeken van de wereld. Waar het ons ooit maanden op de boot kostte om onze handen te leggen op currypoeder, liggen de wasabi en Schotse zalm vandaag slechts enkele rayons van elkaar verwijderd. Zo kunnen we de hele wereld proeven in onze eigen keuken.

Maar hoe zit het met onze keuken in de wereld? Is de Belgische keuken ook wijdverspreid in andere landen? Vind je Belgische producten in de Amerikaanse rekken? Belgische kazen in Frankrijk? Belgische biertjes in een Thaise supermarkt? Brusselse wafels in Wenen? Stoofvlees met friet op een Spaanse menukaart?

België wordt slechts de laatste jaren erkend als gastronomische bestemming. Maar het gaat heel langzaam: in het buitenland is de Belgische keuken nog weinig bekend. Vraag Amerikanen niet België aan te duiden op een wereldkaart. Maar laat hen drie Belgische producten opsommen, en de kans is groot dat ze mosselen, wafels en bier vermelden. En daar is helemaal niets mis mee: ze zijn nu eenmaal onze nationale trots. Maar verder gaat het meestal niet. Jammer! Want de Belgische keuken is zo divers, rijk en vol smaakvolle streekproducten. Er zijn veel meer gerechten die de rest van de wereld zou moeten kennen.

Maar er is verandering op til. Mede dankzij het bekender worden van onze waardevolle streekproducten en een aantal spraakmakende chefs die het lekkers dat België te bieden heeft op opmerkelijke manieren in gerechten verwerken. Zeker als daar Michelin-sterren bij te pas komen, trekt België steeds vaker de aandacht van de internationale foodies.

De beste leraren Koken beschikbaar
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kyle
Kyle
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kay
Kay
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thibault
Thibault
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liese
Liese
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniela
Daniela
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdelmajid
Abdelmajid
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pieter
5
5 (1 reviews)
Pieter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kyle
Kyle
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kay
Kay
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Thibault
Thibault
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liese
Liese
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniela
Daniela
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdelmajid
Abdelmajid
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pieter
5
5 (1 reviews)
Pieter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Belgische producten world booming business

Deze Belgische Lotus-speculoos erg gesmaakt in de rest van de wereld
Het populairste Belgische exportproduct van het moment: onze speculoos

Vreemd, dat zo weinig buitenlanders weinig afkennen van de Belgische keuken, want afgaande op de exportcijfers van Belgische voedingsproducten, is België booming business.

De handel in Belgische voedingsproducten is tussen 2000 en 2014 met 86,1% toegenomen en zelfs meer dan verdubbeld met landen buiten de Europese Unie. Dat blijkt uit een studie van de FOD Economie. Onze voeding staat liefst in voor 2,2 % van het Belgische bruto binnenlands product (bbp) en voor 8,2% van de totale waarde van de Belgische export. Chocolade, bakkerijproducten, vlees, groenten en fruit blijven absolute koplopers.

Bier, chocolade en frieten vormen het topje van een gigantische ijsberg. Het is goed dat meer en meer consumenten wereldwijd ook onze ‘hidden champions’ ontdekken zoals speculoos en plantaardige dranken.

Waarom doen de Belgische voedingsproducten het goed in het buitenland?

 • Smaak
 • Vooral de reputatie van onze producten ligt enorm goed in de wereld. Blijkbaar heeft de wereld een groot vertrouwen in ingrediënten en producten die uit België komen. Denk aan de hygiëne en de kwaliteit en de traceerbaarheid van onze producten.
 • Ook de kweek- en teeltomstandigheden waarin België het heel goed doet, vinden weerklank in de rest van de wereld.
 • Daaraan gelinkt is er een groot vertrouwen in het Belgische voedingssysteem en de Belgische certificeringen.

Populaire Belgische producten in de wereld

Belgische frietjes worden overal in het buitenland gegeten
Onze friet is het bekendste Belgische gerecht: het wordt overal ter wereld gegeten.

Opvallend: chocolade, wafels en bier zijn niet de exportproducten waar het meeste groei op zit. Wat exporteren we wel en masse naar het buitenland?

 • De nobele aardappel.
  Onze aardappelen, in kroketten, puree of frietjes verwerkt en diepgevroren zijn namelijk enorm hip! In Japan zijn ze gek van puree, kroketjes verkopen goed in India en China. Zodanig veel zelfs dat de aardappelproducten 20% meer verkopen dan vorig jaar.
 • Maar dat is niet het enige exportproduct dat het goed doet, natuurlijk. Koekjes uit België vinden aanhang tot ver buiten de landsgrenzen. In de VS werden tot tachtig procent meer koekjes verkocht in de laatste vijf jaar.
 • China ziet ons vlees dan weer graag komen: één vijfde van onze export naar het verre oosten, zit in de vleesindustrie.
 • Nog opvallender is waarschijnlijk Saudi-Arabië: de Belgische diepvriesgroenten passeren daar regelmatig aan de kassa. Wij eten het liefst verse groenten en groenten die je in meer gerechten kan gebruiken, denk aan tomaten, wortelen en witloof. En Saudi-Arabië begint die voorliefde voor die groenten over te nemen.

Welke zijn nu de bekendste Belgische toppers die het meest verspreid zijn in de wereld?

Belgische wafels

Deze luchtige Brusselse wafel is populair in het buitenland
Belgian waffles zijn de favoriete wafels van zowat de ganse wereld.

De Belgische wafel is razend populair in het buitenland. En dan gaat het meer specifiek over de luchtige Brusselse wafel. Lidl exporteert elk jaar liefst 115 liefst miljoen Belgische wafels naar 14 landen. Het internet staat bol van recepten om de ‘authentic Belgian waffle’ te maken. Een stukje België dat je ook in heel wat eetadresjes over de ganse wereld kan vinden.

De grote, dikke, rechthoekige wafel werd bekend tijdens de wereldtentoonstelling van New York in 1964. Wat deze wafel zo speciaal maakt zijn de grote gaten en de luchtigheid van de wafel. Hij wordt gemaakt van bloem, melk, water, gist, boter, zout en geklopt eiwit. Verschil met veel andere wafels: er zit geen zoetigheid in het beslag. Dat wordt er gewoon bovenop gegeten.

Het succes van deze typische culinaire specialiteit is niet moeilijk te verklaren: het is moeilijk weerstand te bieden aan de verleidelijke geuren die uitgaan van een vers gebakken wafel.

Belgisch bier

Ons grootste exportproduct, de crème de la crème, de trots van België: Belgische bieren. België is hét bierland bij uitstek. We zijn uniek door onze ongekende en onnavolgbare diversiteit aan bieren. Zowat elke stad heeft zijn eigen streekbier, er zijn seizoensgebonden bieren en nog tientallen andere biertypes en –soorten.

Onze biertjes worden over de ganse wereld gesmaakt! Kans is groot dat als je een bar ergens ter wereld binnenstap, ze een Belgische bier hebben. Volgens de cijfers van de Belgische Brouwers gaan gemiddeld 7 op de 10 Belgische bierflesjes of vaten richting buitenland. Het gaat om zo’n 15 miljoen hectoliter bier. Voor wie zich daar iets bij kan voorstellen.

Waar gaat ons Belgisch bier voornamelijk naartoe?

 • Het grootste deel van het uitgevoerde bier (81%) blijft binnen de EU met Frankrijk, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste afnemers.
 • Maar ook de Amerikaanse markt valt voor onze bieren. Tijdens de laatste 8 jaar nam de export naar de Verenigde Staten met maar liefst 1449% toe!
 • Ook de Aziatische markt is steeds meer geïnteresseerd in onze wereldberoemde bieren.
 • Onze bieren doen het zo goed, dat er heel wat landen zijn die ons bier beginnen ‘namaken’. Denk maar aan de Amerikanen, die Belgian style beer brouwen. Onze stijl, maar ze doen het zelf.

Dat de wereld wild is van Belgisch bier is wel duidelijk. Op de bekendste bierranglijst Rankers – die jaarlijks een lijst met de 50 populairste bieren ter wereld publiceert -  staan er liefst 21 Belgische bieren in de top 50.
Het eerste Belgische bier op de lijst – Stella - staat op de 2de plaats en wordt enkel voorafgegaan door Guinness. In de top 10 volgen: Chimay wit (4), Hoegaarden (7) en Chimay blauw (9).

De andere Belgische bieren in de top 50 zijn:

   • Chimay rood
   • St Bernardus abt
   • Rochefort
   • Leffe blond
   • Delirium tremens
   • Duvel
   • Hoegaarden grand cru
   • Westvleteren
   • Westmalle Tripel
   • Rochefort 8
   • Rodenbach grand cru
   • Westmalle dubbel
   • Orval
   • Chimay grande reserve 1997
   • Rochefort 6
   • St Bernardus prior 8
   • Leffe bruin 6

Op vlak van pure kwaliteitsbieren wordt de Westvleteren XII, de zware en alcoholische trappist van de Sint-Sixtusabdij, al een aantal jaren bekroond wordt als ’s werelds beste bier.

Onze variëteit aan Belgische bieren steeds populairder in het buitenland
De Belgische bieren behoren tot de absolute wereldtop en worden overal gedronken.

Belgische chocolade

Belgische chocolade is sinds oudsher het voedsel van kampioenen, een verleiding voor minnaars, een luxe voor de rijken. Vandaag is ze een favoriete zoete lekkernij voor mensen overal ter wereld. België heeft een grote variëteit aan top-chocolademerken en een aantal van de grootste chocoladefabrieken ter wereld, denk maar aan Godiva, Leonidas, Côte d'Or of Neuhaus.

Waarom wordt de Belgische chocolade zo aanbeden?

  • De fijne structuur. Belgische chocolade wordt gemaakt van erg fijn gemalen cacaobonen, zodat ze een structuur heeft van vijftien tot achttien micron.
  • Hoog cacaogehalte. Belgische chocolade heeft een hoger cacaogehalte dan de meeste internationale producten.
  • Pure cacaoboter. Belgische chocolade bevat 100 % cacaoboter.
  • De selectie van de bonen. Belgische chocolademakers gebruiken sinds oudsher cacaobonen van hoge kwaliteit.

De Belgische chocoladesector is erg divers. Naast grote spelers zoals Callebaut en Belcolade, zijn in België ook middelgrote ondernemingen zoals Godiva en Leonidas actief, net zoals vele kleine chocolatiers en pralinemakers, die de faam van de Belgische chocolade helpen verspreiden.

In 2007 werd de Belgische chocoladecode ontwikkeld. De Belgische chocoladecode moet ervoor zorgen dat de term Belgische chocolade enkel wordt gebruikt voor chocolade die daadwerkelijk uit België afkomstig is.

De Belgische chocoladesector exporteert zijn kwaliteitschocolade naar de hele wereld. Twee derde van zowel de industriële chocolade als de eindproducten wordt naar het buitenland geëxporteerd.

Belgische Michelinsterren trekken wereldaandacht

Op vlak van haute cuisine speelt België geen kleine rol als culinaire speler. Met de ogen gericht op de Belgische keuken die keer op keer hoge ogen gooit in de Michelin-quotatie, geraakt de Belgische keuken en zijn specialiteiten meer een meer verspreid in de wereld.

België bevat meer dan 100 met Michelinsterren bekroonde restaurants. Ons kleine landje heeft hiermee de hoogste haute cuisine-dichtheid van Europa.

Het summum van de Belgische gastronomie, dat is en blijft de keuken van Peter Goossens. Het Hof van Cleve (in Kruishoutem) behoudt ook dit jaar met veel bravoure zijn drie sterren. Het is de bekendste Belgische keuken in het buitenland.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Geraldine

Copywriter, leraar en allround curieuzeneus. Als fulltime taaladdict en parttime geluksridder ga ik telkens op zoek naar interessante invalshoeken en verfrissende methodes, om de wereld net dat tíkje anders te zien. Met woorden die naast het hoofd ook het hart masseren. www.geraldinedewart.com