Laat je geneesmiddel jouw voeding zijn en je voeding jouw geneesmiddel.  - Hippocrates

Wij Belgen, wij zijn échte bourgondiërs. Genieten van lekker lang tafelen, liefst nog mét de kookpot in het midden van de tafel? Graag!

Hoewel België vooral bekend is om bier, chocolade en frieten, heeft het land veel meer culinaire hoogstandjes. De Belgische keuken telt enorm veel klassiekers, die in de smaak vallen bij iedereen. Niet evident om daar de beste 10 uit te selecteren.

Maar deze zijn het geworden: 10 nationale toppers die iedereen zou moeten kennen. 10 gerechten, de klassiekers der klassiekers, de crème de la crème. De recepten mogen dan ook niet ontbreken in jouw kookboek.

Of deze top 10 van Belgische gerechten nu erg verfijnd is, daarover kun je twisten. Het is veelal rechttoe rechtaan en moet echt niet veel kosten, zoals we het graag hebben. De recepten zijn dan ook niet ingewikkeld. Zelf garnaalkroketten maken of een pot zelfgemaakt stoofvlees? Heerlijk! Zelfs wie minder getalenteerd is in de keuken kan deze Belgische gerechten smaakvol op tafel toveren. Krijg je al zin om te beginnen koken? Hier vind je extra filmpjes die elke bereiding stap voor stap tonen. Smakelijk!

De beste leraren Koken beschikbaar
1e les gratis!
Kyle
Kyle
17€
/u
1e les gratis!
Thomas
Thomas
25€
/u
1e les gratis!
Thibault
Thibault
15€
/u
1e les gratis!
Bram
Bram
16€
/u
1e les gratis!
Liese
Liese
12€
/u
1e les gratis!
Daniela
Daniela
12€
/u
1e les gratis!
Elena
Elena
15€
/u
1e les gratis!
Steffi
Steffi
13€
/u
1e les gratis!
Kyle
Kyle
17€
/u
1e les gratis!
Thomas
Thomas
25€
/u
1e les gratis!
Thibault
Thibault
15€
/u
1e les gratis!
Bram
Bram
16€
/u
1e les gratis!
Liese
Liese
12€
/u
1e les gratis!
Daniela
Daniela
12€
/u
1e les gratis!
Elena
Elena
15€
/u
1e les gratis!
Steffi
Steffi
13€
/u
1ste les gratis>

Recept #1: Steak bearnaise

Een lekker stukje vlees, frietjes en een heerlijke bearnaisesaus. Meer hoeft dat niet te zijn. Lees hier meer gerechten met overheerlijke frietjes.

INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN

  • Biefstukken 4
  • frietaardappelen1 kg
  • boter
  • witte wijn 200 ml
  • dragonazijn 100 ml
  • sjalot 1
  • zwarte peperkorrels (geplet)1 kl
  • eidooiers 4
  • gesmolten boter 200 g
  • dragon (gehakt) 2 el
  • kervel (gehakt + enkele plukjes) 1 el

BEREIDING

  1. Breng de wijn aan de kook met de azijn, fijngehakte sjalot en peper. Laat inkoken tot de helft en 15 min. afkoelen.
  2. Schil de aardappelen, snij ze in frieten en dep ze droog. Verwarm de friteuse op 160°C en bak ze in porties gaar, maar nog niet bruin.
  3. Maak de saus. Klop de eidooiers met 3 à 4 eetlepels gastrique au bainmarie – of op een zacht vuurtje – tot een stevig schuim (laat niet koken).
  4. Neem de saus van het vuur af en klop er langzaam de boter door tot een dikke, romige saus. Kruid met peper en zout. Roer er de dragon en de kervel door.
  5. Kruid de steaks en bak ze in boter. Hou ze warm onder aluminiumfolie.
  6. Verwarm de friteuse tot 180°C en bak de frietjes in porties. Verdeel alles over de borden en werk af met een plukje kervel.

Recept #2: Mosselen met friet

Deze mosselen met friet behoort tot de beste Belgische recepten
Mosselen natuur met frietjes: makkelijk en onweerstaanbaar

Het favoriete weekdiertje van de Belgen? De mossel! We eten ze het liefst natuur. Puur natuur - met brood of frietjes - een Vlaamse topper. Meer specialiteiten uit de Belgische keuken ontdekken?

INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN

  • Mosselen 4 kg
  • groene selder 4 takjes
  • boter 1 kl
  • uien (middelgroot) 4
  • peper
  • zeezout

BEREIDING

  1. Spoel de mosselen in rijkelijk veel water, tot het water helder blijft. Spoel de selderstengels en snij ze in boogjes, snipper de blaadjes fijn. Pel en snij de uien in fijne ringen.
  2. Stoof de groenten aan in de boter, op een zacht vuur. Verdeel de mosselen over vier mosselpannetjes. Schep ze met de handen uit het water, meteen in de pannetjes, laat ze amper uitlekken.
  3. Verdeel de groenten over de mosselen. Kruid met rijkelijk peper uit de molen en een mespuntje zeezout. Dek af en laat op een hevig vuur 4 tot 5 minuten koken, tot de mosselen open zijn.
  4. Schud goed om, zodat de onderste mosselen bovenaan komen te liggen. Dek weer af en laat nog 3 minuten koken.
  5. Serveer de pannetjes met frietjes of brood.

Recept #3: Vlaams stoofvlees

Stoofvlees met frieten: als je de Belgen vraag wat hun favoriete gerecht is, zullen velen dit antwoorden. Een klassieker die altijd even goed smaakt. Ontdek hier andere favoriete Belgische gerechten.
Het Vlaamse stoofvlees wordt bereidt met een goede portie bier. Het vlees wordt langzaam gebraden: het wordt als het ware 'gestoofd'. Daarna wordt de saus aangedikt met brood, mosterd, en heel veel ui. We gebruiken meestal een biertje zoals Leffe om het gerecht de typische smaak te geven.

INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN

  • runderstoofvlees (in stukken) 600 g
  • ui (grof gesneden) 1
  • laurier 2 blaadjes
  • donkerbruin bier (trappist) 1 flesje
  • boterhammen (bruine, besmeerd met mosterd) 2
  • boter
  • peper
  • zout
  • Stoofvlees

BEREIDING

  1. Verhit boter in een pan en schroei het vlees rondom dicht. Schep het uit de pan en zet even opzij.
  2. Fruit in dezelfde pan de ui in wat extra boter. Doe er het vlees weer bij en de laurier. Kruid met peper en zout.
  3. Overgiet met het bier en leg er de besmeerde boterhammen in. Laat 2 à 3 uur heel zachtjes stoven, tot het vlees goed mals is. Serveer met verse frietjes of een boterham.

 Recept #4: Brusselse wafel

Deze Brusselse wafel is een Belgisch recept met wereldfaam
De Brusselse wafel is één van de Belgische zoete toppers.

De luchtigste wafel van het land? De Brusselse wafel. Een van onze regionale specialiteiten die wereldberoemd zijn geworden. Het enige zoete gerecht in deze top 10, maar eentje die absoluut niet mag ontbreken. Maak ineens een hele stapel, want echt níemand kan deze lekkernij weerstaan.

INGREDIENTEN VOOR 10 STUKS

  • verse gist 12.5 g
  • eieren 3
  • vanillesuiker 1 zakje
  • bloem 250 g
  • melk (lauw) 200 ml
  • gesmolten boter 100 g
  • slagroom
  • aardbeien 250 g

BEREIDING

  1. Los de gist op in 200 ml lauw water. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf met de vanillesuiker.
  2. Meng de bloem met de lauwe melk, doe er de gesmolten boter en daarna de eidooiers bij. Roer glad en voeg er het gistpapje aan toe. Roer weer glad en spatel de eiwitten luchtig door het beslag. Laat 20 minuten afgedekt rijzen op een warme plaats.
  3. Bak de wafels in een wafelijzer met grote ruiten mooi goudbruin. Serveer met verse aardbeien en een toefje slagroom.
De beste leraren Koken beschikbaar
1e les gratis!
Kyle
Kyle
17€
/u
1e les gratis!
Thomas
Thomas
25€
/u
1e les gratis!
Thibault
Thibault
15€
/u
1e les gratis!
Bram
Bram
16€
/u
1e les gratis!
Liese
Liese
12€
/u
1e les gratis!
Daniela
Daniela
12€
/u
1e les gratis!
Elena
Elena
15€
/u
1e les gratis!
Steffi
Steffi
13€
/u
1e les gratis!
Kyle
Kyle
17€
/u
1e les gratis!
Thomas
Thomas
25€
/u
1e les gratis!
Thibault
Thibault
15€
/u
1e les gratis!
Bram
Bram
16€
/u
1e les gratis!
Liese
Liese
12€
/u
1e les gratis!
Daniela
Daniela
12€
/u
1e les gratis!
Elena
Elena
15€
/u
1e les gratis!
Steffi
Steffi
13€
/u
1ste les gratis>

Recept #5: Vol-au-vent

Vol-au-vent, koninginnenhapje, ragou, videe, ... : deze klassieker heeft wel meerdere namen. Maar welke naam je hem ook geeft, hij smaakt altijd even lekker! Een Vlaamse klassieker die je in de meeste restaurants terugvindt, maar zeker ook de moeite waard is om zelf te maken.

INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN

  • Kip 1
  • Kippengehakt 500 g
  • groene selder 3 stengels
  • champignons 500 g
  • wortels 2
  • bladpeterselie (gehakt) 2 el
  • citroen 1
  • boter 50 g
  • bloem 50 g
  • kruidentuiltje (tijm, laurier en peterseliestengels) 1
  • room 300 ml
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Snij de selder en wortel in grove stukken. Fruit ze in een grote kookpot aan in een beetje boter. Leg er de kip op en giet er zoveel water bij tot de kip onderstaat. Doe er het kruidentuiltje bij en breng aan de kook. Laat 1 uur op een zacht vuur sudderen. Haal de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Zeef de bouillon.
  2. Pluk het vlees van het kippenkarkas. Snij de champignons in plakjes. Rol mooie balletjes van het gehakt. Verhit een halve liter van de bouillon (vries de rest in of maak er soep van).
  3. Blancheer de gehaktballetjes en de champignons even kort in de bouillon en zeef ze er weer uit. Zet even aan de kant.
  4. Smelt 50 gram boter in de kookpot. Voeg er de bloem aan toe en roer de roux droog. Doe er de bouillon bij en blijf roeren tot de saus mooi indikt. Giet er de room bij en breng op smaak met citroensap, peper en zout.
  5. Doe er de stukjes kip, gehaktballetjes en champignons bij en warm op, laat niet meer koken. Bestrooi met de gehakte bladpeterselie. Lekker met puree of frietjes.

Recept #6: Gehaktballetjes met krieken

Dé favoriet van jong en oud: gehaktballetjes met krieken. Eet hem op grootmoeders wijze: met bruin brood en een dikke laag boter. Heerlijk! Dit is zo'n gerecht waarbij je warm fruit wel kunt waarderen bij je vleesgerecht. De ballekes zelf zijn eenvoudig te maken. De combinatie met de krieken (zure kersen) zorgt voor een echte smaaksensatie!

INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN

  • gehakt (gemengd, Kalf/varken) 800 g
  • krieken op sap 750 g
  • verse tijm 4 takjes
  • bladpeterselie (vers) ½ bosje
  • ei 1
  • paneermeel 2 el
  • maïszetmeel 1 el
  • boter
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Spoel de kruiden en snipper ze fijn. Pel en snipper de ui. Stoof glazig in een beetje boter. Doe het gehakt in een ruime kom en voeg het ei, de gestoofde ui, de gesnipperde kruiden en het paneermeel toe. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Rol balletjes van het mengsel. Bak ze goudbruin en gaar in wat boter.
  3. Zeef de krieken. Vang het sap op in een steelpan en verwarm het. Los het maïszetmeel op in een half kopje koud water, schenk dit vervolgens bij het sap en roer tot een gladde saus. Voeg de krieken toe en laat ze even opwarmen.
  4. Schep in elke kom een portie gehaktballen en geef er een flinke schep krieken bij. Lepel er een beetje van de saus over en garneer met wat gehakte peterselie. Serveer met bruin brood

Recept #7: Witloof uit de oven

Deze witloof in de oven is een toprecept in elk Belgische kookboek
Witloof in de oven met ham en bechamelsaus.

Hét ultieme comfort food? Witloof uit de oven met puree! Heerlijk met een kaassausje en ham. Het is één van onze Belgische specialiteiten. De witlofstronkjes worden gerold in ham en kaas. Na een scheut citroensap en peper en zout gaan ze zo de oven in. Dan is het wachten tot de bovenkant gekarameliseerd is. Eenmaal uit de oven wordt er béchamelsaus aan het gerecht toegevoegd en smullen maar!

INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN

  • Witloof 8 stronkjes
  • Ham 8 plakjes
  • boter (+ wat extra) 2 el
  • bloem 2 el
  • melk (+ wat extra) 500 ml
  • geraspte kaas (+ wat extra) 75 g
  • aardappelen 750 g
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

BEREIDING

  1. Maak de stronkjes witloof schoon. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Verwarm de ovengril voor. Beboter een ovenschaal.
  2. Stoom de witloof 10 minuten en laat goed uitlekken. Rol elk stronkje witlof in een plakje ham.
  3. Kook de aardappelen goed gaar, giet ze af, laat ze uitdampen en stamp ze fijn. Maak de puree aan met een scheutje melk en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  4. Maak de bechamelsaus: smelt de boter en roer er de bloem door. Laat goed heet worden en giet er al roerend beetje bij beetje de melk bij. Laat de saus al roerend indikken. Haal van het vuur en doe er de kaas bij. Laat smelten en roer nog eens goed door. Breng de saus op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
  5. Leg de witloofrolletjes in de ovenschaal. Overgiet met de saus. Doe de puree in een spuitzak met gekartelde mond en spuit toefjes puree langs de witloofrolletjes. Bestrooi met wat extra geraspte en laat 5 à 10 minuten kleuren onder de ovengrill.

Recept #8: Garnaalkroketten

Zelfgemaakte garnaalkroketten: een typisch Belgisch recept.
Deze garnaalkrokken met Noordzeegarnalen zijn het lekkerst zelfgemaakt.

Kroketjes opgevuld met heerlijke garnalen: dat is wat wij Belgen graag eten. Lekker uit de diepvries, maar nog lekkerder als je ze vers maakt. De kleine Noordzeegarnalen in de kroketten zijn dan ook echt cultureel erfgoed: één van onze regionale specialiteiten. De Belgische garnalen worden alleen nog maar aan de Belgische kust in Oostduinkerke gevist. Oostduinkerke staat hiermee ook op het de UNESCO werelderfgoedlijst.

INGREDIENTEN VOOR 20 STUKS

  • grijze garnalen (+ de pellen) 500 g
  • visafval (koppen en graten van verschillende soorten) 250 g
  • wortel (in stukken) 1
  • prei (in stukken) 1
  • ui (in stukken) 1
  • witte selder (in stukken) 1 stengel
  • witte wijn 1 dl
  • eidooiers 3
  • eiwitten 3
  • bloem 150 g
  • boter 150 g
  • olie
  • paneermeel
  • kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels)1
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

BEREIDING

  1. Spoel de groenten en snij in stukken.
  2. Doe de groenten met de garnaalpellen, de visafval, de wijn, een halve liter water en het kruidentuiltje in een grote pan. Breng aan de kook. Laat 15 minuten sudderen; niet langer, anders smaken de visgraten naar ammoniak. Zeef de visfumet.
  3. Smelt de boter, roer er de bloem door tot een gladde roux; laat wat "opdrogen" op zacht vuur. Leng geleidelijk aan met de gezeefde fumet. Blijf roeren en laat indikken.
  4. Voeg de losgeklopte eierdooiers één voor één aan de velouté toe; op laag vuur want het mag niet meer koken! Roer na elke dooier tot het mengsel glad is. Kruid met nootmuskaat, flink wat peper en weinig zout.
  5. Meng er voorzichtig de gepelde garnalen door.
  6. Bestrijk een ondiepe, rechthoekige vorm met een beetje olie. Schep het mengsel erin, strijk glad met een spater. Zet minstens 6 uur in de koelkast.
  7. Ontvorm de "koek" op een koud werkvlak. Snij met een scherp, lichtjes natgemaakt mes in even grote porties.
  8. Wentel de kroketten in losgeklopt eiwit, dan in paneermeel. Laat nog een kwartiertje opdrogen in de koelkast.
  9. Bak de garnaalkroketten in het frituurolie goudbruin.
  10. Serveer met gefrituurde peterselie en een partje citroen. Meer hoeft dat echt niet te zijn!

Recept #9: Tomaat garnaal

Een tomaat, opgevuld met garnalen: het kan niet simpeler. Maar simpel kan ook lekker zijn, héél lekker zelf. Dat bewijst deze frisse tomaat garnaal. Al jaar en dag een Belgische klassieker.

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

  • grijze garnalen (ongepeld)500 g
  • vleestomaten (middelgrote, stevige)4
  • mayonaise1 el
  • bladpeterselie1 bosje
  • zout

BEREIDING

  1. Spoel de tomaten. Dep ze goed droog. Snij er een kapje af en leper zorgvuldig de pitten en de harde nerf eruit. Kruid ze aan de binnenkant met zout. Zet ze omgekeerd in een vergiet. Laat 15 minuten goed uitlekken. Pel de garnalen. Hak 1 eetlepel peterselieblaadjes fijn. Vermeng de mayonaise en de peterselie met de garnalen.
  2. Vul de tomaten met de mayonaise. Zet er het kapje weer op. Werk af met een plukje peterselie.
  3. Serveer op een bedje van groene sla, met frietjes of brood.

Recept #10: Asperges op z’n Vlaams

Dat we fier mogen zijn op ons witte goud, weten we al langer. Dat ze overheerlijk zijn ook. Onze favoriete bereidingswijze van deze lekkere groentjes? Op z’n Vlaams: een regionale trots!

INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN

  • asperge (witte) 2 bussels
  • peterselie ½ bosje
  • kervel enkele takjes
  • eieren 4
  • hoeveboter 200 g
  • nootmuskaat
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Schil de asperges en verwijder de harde uiteinden. Leg ze in een kookpan met koud water en verhit op zacht vuur. Breng het water tot tegen het kookpunt en neem de pan van het vuur. Laat de asperges nog 5 tot 10 minuten garen in het hete water, tot ze beetgaar zijn.
  2. Kook de eieren in 10 minuten hard. Laat schrikken onder koud water. Laat afkoelen.
  3. Spoel en droog de peterselie, pluk de blaadjes van de steeltjes en hak ze fijn. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork.
  4. Smelt de boter in een steelpannetje op zacht vuur. Schep de witte melkdeeltjes die bovendrijven voorzichtig weg met een lepel. Hou de geklaarde boter warm op een heel zacht vuur of boven een bain-marie.
  5. Verdeel de asperges over warme borden. Lepel er wat gesmolten boter over. Werk af met geplette eieren en gehakte peterselie. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Werk af met plukjes kervel.
Heb je een leraar Koken nodig?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5 - 1 waardering(en)
Laden...

Geraldine

Copywriter, leraar en allround curieuzeneus. Als fulltime taaladdict en parttime geluksridder ga ik telkens op zoek naar interessante invalshoeken en verfrissende methodes, om de wereld net dat tíkje anders te zien. Met woorden die naast het hoofd ook het hart masseren. www.geraldinedewart.com