Gekookt door hun grootmoeders, zijn deze gerechten het toonbeeld van de kindertijd van Frankrijk. Deze maaltijden houden een speciale plaats in het hart van mensen vast en bevatten herinneringen die moeilijk te reproduceren zijn als volwassene.

Hoewel we op verschillende internetpeilingen hebben vertrouwd, blijft onze Top 10 natuurlijk subjectief. De lijst zal onvermijdelijk duizenden variaties missen en sommige regio's beschouwen zichzelf als ondervertegenwoordigd.

De Franse gastronomie is zo ongelooflijk rijk dat het moeilijk is om de lijst te beperken tot 10 ... het had voor altijd kunnen doorgaan!

Als je favoriete gerecht ontbreekt in onze lijst, deel het dan met je mede Superprof-lezers in de reacties hieronder!

Een tros druiven.
Franse wijnen zijn wereldwijd geroemd | Bron: Pexels

Dauphinoise Aardappelen

Een klassiek familiegerecht, maar niet zo oud als anderen: de aardappel werd pas in het einde van de 18e eeuw in Frankrijk gegeten.

De oorsprong van dit gerecht dat melk en aardappelen combineert, is geen geheim. De aanwijzing zit in de naam: het komt uit de regio Dauphiné!

Van de ene familie naar de andere verandert het recept. Sommigen gebruiken room in plaats van melk of zelfs crème fraîche, zonder de andere mogelijke variaties te vermelden. De meest experimentele gaan zover als het toevoegen van laurierblaadjes en bouillon!

Dit gerecht is ontstaan ​​nadat hertog Clermont-Tonnerre het in 1788 als snack aan de gemeenteofficieren van de stad Gap aanbood.

En het was niet zo gemakkelijk om te maken als je zou denken. Je moet weten hoeveel je van elk ingrediënt moet doen en vooral de juiste aardappel kiezen.

Sommigen geven de voorkeur aan Maris Piper-aardappelen. Het belangrijkste is om ze rijp en niet te stevig te plukken, om ze in plakjes te kunnen snijden. Stop ze 30 minuten in de oven en ze zijn klaar!

Een glas witte wijn.
Ook witte wijn, bijvoorbeeld uit de Elzas, is populair | Bron: Pexels

Pot Au Feu

Een onmisbaar gerecht: pot au feu is een Franse stoofpot, meestal met gekookt rundvlees en groenten gekookt in een grote pot.

Een oud gerecht, in de middeleeuwen was het de eeuwige hete pot die op het vuur stond en waaraan elke dag nieuwe ingrediënten werden toegevoegd. Het is een heel eenvoudig gerecht, maar kan worden aangepast aan verschillende smaken en verschillende budgetten.

De basis is meestal rundvlees gestoofd op laag vuur met groenten en kruiden toegevoegd, allemaal bij elkaar komen om een ​​rijke, smakelijke bouillon te maken. Deze bouillon wordt eruit gehaald en apart als voorgerecht geserveerd.

Traditioneel waren het goedkopere stukken vlees die werden gebruikt om het gerecht te maken. Moeilijk te kauwen, en het had een langere kooktijd nodig om het gemakkelijker te eten te maken.

Om nog meer smaak toe te voegen, vooral aan de bouillon, is het gebruikelijk om beenmerg toe te voegen aan de ovenschotel (echt goed op toast!) of ossenstaart.

De keuze van peulvruchten varieert afhankelijk van de smaak van mensen, maar de meeste toepassingen zijn prei, wortelen, rapen en aardappelen. Je kunt ook knolselderij en uien toevoegen.

Op dezelfde manier kun je het gerecht op smaak brengen, hoewel zout en peper een must zijn, je kunt ook kruidnagel, gemengde kruiden of laurierblaadjes toevoegen.

Klik hier om een cursus koken te reserveren via Superprof. 

 

Coq Au Vin

Een van de meest geliefde gerechten in Frankrijk, Coq Au Vin, is een gerecht van kip gestoofd met wijn. Heerlijke Franse wijn verheft de kip van eenvoudig tot elegant.

Het recept komt uit het oosten van Frankrijk: Bourgogne, Champagne, Elzas en Auvergne.

Volgens de legende bestond dit recept al vóór de middeleeuwen toen Julius Caesar het gevecht leidde om de Fransen te veroveren. Er wordt gezegd dat dit gerecht hem werd geserveerd als een symbool van de trots van Frankrijk.

Het geheim van een goede Coq Au Vin is om het vlees in kleine stukjes te koken met verschillende ingrediënten om de smaak te verrijken, zoals knoflook, sjalotten, spek, wortelen, champignons, gemengde kruiden en peterselie.

De kwaliteit van de wijn (meestal rood, maar mensen in de Elzas gebruiken vaak een witte druivenwijn genaamd Riesling) is van vitaal belang voor de smaak van het gerecht.

Vind de beste kooklessen in Amsterdam dankzij Superprof. Kookcursus Rotterdam - vind lessen via Superprof.

Quiche Lorraine

We verblijven in het oosten van Frankrijk, maar verhuizen van de wereld van vlees naar deze klassieker, een van de eerste dingen die je zult leren maken in de kookles.

Het is een relatief eenvoudig gerecht om te bereiden en wordt in de oven gekookt. Eenvoudig gemaakt met bladerdeeg of kruimeldeeg, crème fraîche, eieren en spekjes!

Traditioneel was de quiche erg goed; het is pas sinds de 19e eeuw dat het de dikkere versie werd die we vandaag kennen.

Franse kaas is wereldberoemd.
Zoveel soorten Franse kaas! | Bron: Pexels

Steak tartaar

In dit gerecht van rauw rundvlees staat de kwaliteit van het vlees centraal; je wilt geen voedselvergiftiging riskeren!

Tartaar, komt van, zoals de naam al doet vermoeden, Tataren (nu Oekraïne) voordat het de rest van Europa bereikte en door de Fransen werd aangenomen.

Tegenwoordig staat rundstartaar op het menu, maar traditioneel werd het gerecht gemaakt met paardenvlees. Dit klinkt misschien verschrikkelijk voor ons, maar het is eigenlijk heel gezond, heeft een duidelijkere smaak en is minder vatbaar voor ziekten dan rundvlees.

Van de ene chef naar de andere varieert de manier waarop dit gerecht wordt geserveerd; in kleine blokjes, grote blokjes of geserveerd als haché (zoals een rauwe patty).

De echte verschillen zijn te vinden in de bijbehorende kanten. Sommigen serveren het met een rauw ei bovenop, met brood en salade, of sommigen serveren het met friet.

Leer het te maken in onze kooklessen!

Cassoulet

Er is enige discussie geweest over de oorsprong van dit gerecht. Maar het lijkt de stad Castelnaudary in het zuiden van Frankrijk te zijn die de meest overtuigende claim heeft gemaakt en nu wordt beschouwd als de hoofdstad van Cassoulet!

Het gerecht combineert droge bonen (meestal tarbais - een witte boon) met varkenszwoerd, worst uit Toulouse of gekonfijte eend, plus veel kruiden en specerijen!

Het is een geweldige familiemaaltijd, en vergezeld van een kwaliteit rode wijn zal je opwarmen op een winterdag net voor een middagdutje!

Rundvlees Bourguignon

Net als stoofpot (het enige verschil is dat het vlees voor het koken in alcohol is gemarineerd en er vaak varkenspoten aan worden toegevoegd) is dit gerecht een favoriet in Frankrijk en in restaurants over de hele wereld.

De regio Bourgogne kan bogen op het creëren van deze specialiteit die eenvoudig vlees omzet in een heerlijk rijk gerecht.

Je moet natuurlijk een uitstekende Bourgogne-wijn kiezen en vergeet niet champignons, reuzel en uien.

Er is geen vast recept, dus je hebt de vrijheid om te beslissen wat je ermee serveert: pasta, aardappelen of groenten!

Bouillabaisse

Nu gaan we naar het zuiden van Frankrijk om de Middellandse Zee te proeven.

Dit gerecht is een van de hoofdbestanddelen van de Franse provinciale gastronomie, waar zeevruchten een centrale rol spelen.

Bouillabaisse is een soort vissoep gemaakt met hele stukken verse vis en aardappelen en is gegarneerd met knoflook of krokante croutons.

Delen van goedkope vis worden gebruikt voor deze soep die we normaal gesproken niet alleen zouden eten.

Dit gerecht is rechtstreeks van vissersfamilies die een recept hebben bedacht om de vis te gebruiken die ze niet op de markt konden verkopen, en nu kunnen mensen er geen genoeg van krijgen!

De kazen zijn van een ander niveau.
Na het eten krijg je in Frankrijk nog een kaasplankje | Bron: Pexels

Mosselen

Teruggaand naar de andere kant van Frankrijk, naar het noorden, vinden we een specialiteit die ook over de grens in België te vinden is.

‘Moules-Frites’ (mosselen en friet) is een vastigheid op menu's langs de kust van Frankrijk en inderdaad in het hele land, maar weinig mensen weten dat de ‘saus marinière’ die mosselen begeleidt eigenlijk afkomstig is uit Charentes in het zuidwesten van Frankrijk.

Het kan niet eenvoudiger, maar dit gerecht is heerlijk, het bestaat uit gehakte peterselie, witte wijn, sjalotten, peper en een soort vet - olijfolie of boter, afhankelijk van wie je het vraagt!). Frietjes maken het de perfecte maaltijd!

Bourgogne Slakken

We keren nogmaals terug naar Bourgogne naar een gerecht dat samen met de kikkerbilletjes het stereotype van de Franse keuken is geworden voor de meeste van ons niet-Fransen!

Slakken worden meestal rond kersttijd gegeten en meestal is de helix pomatia de soort bij uitstek!

Eerst worden ze uit hun schaal gehaald en vervolgens gebakken in peterselie of kruidenboter (wat ze een stuk smakelijker maakt!). Daarna worden ze terug in hun schelp gedaan om te worden geserveerd.

Eet de saus met een knapperig stokbrood en je hebt een heerlijke maaltijd!

Weet jij veel over de geschiedenis van de Franse keuken?

Of over de diversiteit van de regionale Franse keuken?

Ontdek ten slotte meer over de Franse Gastronomie.

Heb je een leraar Koken nodig?

Vond je dit artikel leuk?

0 vote(s)
Laden...

Joep