Iedereen wil de schilderkunst begrijpen! Waarom ook niet het gezang van de vogels? Waarom houden wij van bloemen, de nacht, al wat ons omringt zonder te vragen wat het betekent? De schilderkunst daarentegen wil het begrijpen. - Pablo Picasso

Het was zo vroeger, het is zo nu en zal in de toekomst ook zo blijven: het belang van kunst is van onschatbare waarde. Een onderwerp dat in de huidige debatten over de besparingen in de kunst- en cultuursector sterk naar voren komt.

De belangrijkste dimensie in dit debat: dat kunst elementair is voor een gezonde democratische samenleving. Dat heeft alles te maken met de essentiële rol die kunst vervult in onze samenleving: ze stimuleert, geeft de huidige waarden en normen mee en geeft vorm aan het inlevingsvermogen. En dat heeft ze altijd gedaan. Van de Vlaamse Primitieven tot de huidige controversiële schilders.

De Vlaamse schildercultuur is enorm rijk. Een indrukwekkende aaneenschakeling van artistieke hoogtepunten. Europa staat bol van indrukwekkende kunstwerken over koninkrijken en eeuwen heen. Het kleine Vlaanderen heeft daar veel invloed op gehad. Op onze bodem zijn een aantal van de grootse rijkdommen van het continent geschilderd. Vlaanderens grote meesters hebben Vlaanderen zijn plaats heeft gegeven in de internationale geschiedenisboeken. En in die van de toekomst.

De beste beschikbare leraren
Let's go

De geschiedenis van de schilderwereld in Vlaanderen

Pygmalion – Paul Delvaux
Pygmalion – Paul Delvaux

Dwalen door de geschiedenis van de Vlaamse schilderkunst is een grootste beleving. Niet enkel voor Vlaanderen, maar ook voor de universele geschiedenis van de schilderkunst. Van de Vlaamse primitieven tot het modernisme: het werk van de Vlaamse meesters vormt één aaneenschakeling van artistieke hoogtepunten.

Zes eeuwen waarin Vlaanderen zichzelf op de kaart zet, met innovatieve schilderkunst, grootse leermeesters en technieken waarvoor kunstenaars en liefhebbers van over de ganse wereld hun ogen op Vlaanderen gericht hebben. Op de geraffineerde verbeelding en esthetiek van de Vlaamse meesters en hun werken.

De Vlaamse Primitieven

Onder de Bourgondische hertogen duikt een totaal nieuwe schilderstijl op. In zijn duizelingwekkende realiteitsweergave overtreft die alles wat tot dusver is bereikt. Van Eyck, Van der Weyden, Bouts, Bosch en alle andere Vlaamse primitieven leiden u met hun inventieve en verfijnde werk rond in hun laatmiddeleeuwse leefwereld.

Renaissance

1500. Antwerpen evolueert tot een van de meest prestigieuze Europese cultuurcentra. Bovendien komen de schilders van het Bourgondisch-Habsburgse hof in contact met de Italiaanse renaissance. Reis mee naar Italië met kunstenaars als Floris en Breugel. Met hun landschaps, genre-, portret- of historieschilderkunst zijn ze de wegbereiders voor de jonge Rubens.

Barok

In 1608 keert de intussen beroemde Rubens uit Italië terug naar Antwerpen. Niet alleen de antieke geschiedenis, maar ook de Contrareformatie tekent zijn werk. Het leidt tot imposante, barokke schilderijen. Rubens' stijl heeft een blijvende invloed op portretten, boerentaferelen, landschappen, stillevens, dieren- en jachtstukken uit de zeventiende eeuw.

Stilte voor de storm

De achttiende-eeuwse schilderkunst wordt een kleurige versiering in de gelambriseerde salons van adel en burgerij. Monumentale altaarstukken blijven aftrek vinden in kerken en kloosters. Pas in de negentiende eeuw gaat de dialoog met het Parijse artistieke milieu de Vlaamse kunstscène bepalen. Na de romantiek, doen de '-ismes' hun intrede: realisme, impressionisme en symbolisme. James Ensor – denk aan zijn onsterfelijke maskers - maakt van Brussel een progressief kunstcentrum. Ondertussen laten de Latemse schilders van zich horen.

Actie en reactie

Twintigste-eeuwse kunstenaars beïnvloeden elkaar of zetten zich af tegen vroegere stijlen. De expressionistische boerenhanden van Permeke. De surrealistische raadsels en dromen van Magritte en Delvaux. Het brutale neo-realisme van Gustave van de Woestijne. Doorheen de wandelgangen van Cobra, Zero, vrouwelijke pop-art, Raveels Nieuwe Visie en verontrustende realiteit.

De 9 bekendste historische Vlaamse meesters

Zelfportret met bloemenhoed – James Ensor
Zelfportret met bloemenhoed – James Ensor

Vlaanderen kent veel beroemde kunstschilders. Lees hier het uitgebreide artikel over de 9 bekendste Vlaamse meesters ooit.

De Vlaamse meesters horen bij ’s werelds grootste kunstenaars. Stuk voor stuk iconen die elk op hun manier vernieuwing in de schilderwereld brachten. Ze bekeken hun wereld op een andere manier en gaven die ook zo vorm op de canvas. Revolutionaire gedachten en werken die voor opschudding, vernieuwing en bewondering in de kunstwereld zorgden.

De Vlaamse primitieven – met Jan Van Eyck als bekendste schilder - hebben Vlaanderen voor het eerst op de wereldkaart gezet. Het waren de pioniers in de late middeleeuwen die van Vlaanderen een vernieuwend, groots en legendarisch kunstlandschap maakten . Maar daar hield het niet op. Vanuit Vlaamse kant bleven gerenommeerde schilders de kunstwereld imponeren. Aan de start van de barok en renaissance waren dit vooral Pieter Brueghel de Oude, Peter-Paul Rubens, Anthony van Dyck en Jacob Jordaens.

In de 19de eeuw verschenen James Ensor en Felicien Rops op het toneel, met controversiële en vaak filosofische werken. Onze grootste surrealisten waren de wereldvermaarde Paul Delvaux en René Magritte Belgisch grootste surrealisten.

Voor elke belangrijke periode uit de kunstgeschiedenis, is er minstens één Vlaamse schilder die wereldbekend is. Veel werken zijn vooral te bezichtigen in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Naast het belang als kunstschilder hebben de kunstenaars uit die periode ook veel betekend bij het opleiden van leerling schilders. Samen met de internationale handel echoot de de kunde van de Vlaamse schilders zo verder in de rest van de wereld.

De 8 bekendste huidige schilders

schilderkunst-vlaamsemeesters-René Magritte
René Magritte

Vlaanderen staat dan bekend als bakermat van grootste historische schilders, maar ook de Vlaamse hedendaagse schilders maken heel wat furore over de ganse wereld.  Luc Tymans, Michael Borremans, Fred bervoets, Walter Swennen, Philippe van Snick, Marcel Maeyer, Sam Dillemans en Joris Ghekiere worden gerekend tot de bekendste huidige Vlaamse schilders. Benieuwd hoe de maatschappij binnen 50 of 100 jaar naar deze 8 schilders gaat kijken. Meer weten over onze 8 bekendste huidige schilders? Lees hier het volledige artikel.

  1. Luc Tuymans

Luc Tuymans (Mortsel, 1958) wordt niet enkele gerekend tot de bekendste huidige Vlaamse schilders, maar zit ook in de top 20 van bekendste Europese schilders. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke schilders van vandaag.

  1. Michäel Borremans

Michäel Borremans (Geraardsbergen, 1963)  is niet alleen een grote naam in de hedendaagse schilderwereld, hij is ook de duurste Belgische schilder. Het duurst verkochte schilderij van een levende Belgische schilder komt namelijk van zijn hand. Zijn werk "Girl with duck" werd in 2015 bij Sotheby's geveild voor 2,7 miljoen euro.

  1. Fred Bervoets

Hij is een van onze belangrijkste beeldende kunstenaars van nu. In de lijn van Bosch, Breugel, Ensor, Frits Van den Berghe heeft hij een pagina toegevoegd aan het gestuele expressionisme.

  1. Walter Swennen

Walter Swennen (1946, Brussel) staat bekend om zijn radicale, ervaringsgerichte en associatieve benadering van de schilderkunst.

  1. Philippe van Snick

Philip van Snick (Gent, 1946) is twee jaar geleden – op 72-jarige leeftijd – overleden en heeft in de loop van zijn carriière zijn plaats in deze lijst van bekendste hedendaagse schilders verdiend. Zijn streven naar het weergeven van de essentie van het leven vindt veel weerklank in de hedendaagse kunstwereld.

  1. Marcel Maeyer

Marcel De Maeyer (Sint-Niklaas, 23 juli 1920 – Gent, 6 oktober 2018) was een Belgisch conservator, professor kunstgeschiedenis en kunstschilder. Hij was een belangrijke vertegenwoordiger van de hedendaagse Vlaamse schilderkunst. Zijn hyperrealistische werken zorgden voor zijn internationale doorbraak en erkenning.

  1. Sam Dillemans

Sam Dillemans kwam naar buiten met een reeks schilderijen in het Antwerpse Rubenshuis. De werken zijn geïnspireerd op bekende schilderijen van Peter Paul Rubens zoals Kruisafneming, Adam en Eva en het Zelfportret van Peter Paul Rubens. De werken maarkten heel wat furore. Net als de documentaire over hem - De waanzin van het detail -  die bekroond werd met een gouden FIPA D'or  op het Internationaal Festival 2008 van audiovisuele programma's.

  1. Joris Ghekiere

“Het is maar een schilderij”. Zelfrelativering en ironie waren Joris Ghekiere (Kortrijk 1955 – 2016) niet vreemd. Maar met zijn levenslange onderzoek naar de mogelijkheden van de schilderkunst en de status van het beeld in onze maatschappij, zette de kunstenaar zichzelf op de kaart.

De 11 bekendste Vlaamse schilderijen

De boerenbruiloft - Pieter Bruegel de Oude
De boerenbruiloft - Pieter Bruegel de Oude

Zo’n geschiedenis van gerenommeerde Vlaamse schilderkunst heeft heel wat bekende schilderijen teweeg gebracht. Welke zijn nu de bekendste? Welke werken zou je op z’n minst ooit in je leven moeten gezien hebben? Een chronologisch overzicht van de 11 bekendste. Lees hier meer over alle werken, hun betekenis, geschiedenis en meesters in detail.

  1. Lam Gods, goddelijk artistiek hoogtepunt, Gebroeders Van Eyck
  2. De boerenbruiloft, Pieter Bruegel de Oude
  3. De toren van Babel, Pieter Bruegel de Oude
  4. De kindermoord te Bethlehem – Peter Paul Rubens
  5. De apostel Mattheus – Anthony Van Dijck
  6. Zelfportret met bloemenhoed – James Ensor
  7. Pornokratès – Félicien Rops
  8. Pygmalion – Paul Delvaux
  9. La trahison des images – René Magritte
  10. Mwana Kitoko – Luc Tuymans
  11. Girl with duck – Michael Borremans
Mwana Kitoko – Luc Tuymans
Mwana Kitoko – Luc Tuymans
>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Geraldine

Copywriter, leraar en allround curieuzeneus. Als fulltime taaladdict en parttime geluksridder ga ik telkens op zoek naar interessante invalshoeken en verfrissende methodes, om de wereld net dat tíkje anders te zien. Met woorden die naast het hoofd ook het hart masseren. www.geraldinedewart.com