Als je naar het buitenland reist, is het eenvoudig om te merken dat je geen idee hebt van de verschillende gebruiken, levend in spanning om de ene faux pas (fout) na de andere te maken.

Hoewel sommigen van hen in de reisgidsen staan, zijn er ook veel ongeschreven regels bij het omgaan met vreemden. Dus zie er niet kleinzielig uit of struikel niet over culturele verschillen. Hier zijn enkele van de sociale normen die je in Frankrijk zult tegenkomen - een kleine ‘Emily Post’ (schreef het boek Etiquette) van moderne interactie.

De beste leraren Frans beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (10 reviews)
Georgette
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (7 reviews)
Ivetta
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tatiana
5
5 (4 reviews)
Tatiana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ibtissam
5
5 (4 reviews)
Ibtissam
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (10 reviews)
Georgette
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (7 reviews)
Ivetta
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tatiana
5
5 (4 reviews)
Tatiana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ibtissam
5
5 (4 reviews)
Ibtissam
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Franse Groeten: Begroeting en Beleefdheid

Je kent het Franse ‘bonjour’ al, maar weet niet wanneer het in een bepaalde context gepast is om het te gebruiken? Ga je er als een haas vandoor als je une bise (kus) krijgt? Hier is een overzicht van manieren om sociale interactie te initiëren.

Franse Begroeting

Hoe je wordt begroet, hangt af van:

  • De sociale status van de mensen ten opzichte van elkaar;
  • De persoonlijke status van de mensen ten opzichte van elkaar.
Volstaat het woord 'bonjour' in alle situaties?
Kun je in Frankrijk altijd alleen maar ´bonjour´zeggen? | Pixabay -Foundry

Over het algemeen begin je met een ‘bonjour’, een kleine pauze en dan het gebaar van begroeting.

Vreemden en zakenrelaties worden begroet met een stevige handdruk en de woorden ‘Je suis ravi de faire votre connaissance’.

Als je wordt voorgesteld in een privé omgeving, zoals een feest of een informeel diner, zou je kunnen zeggen ‘enchanté’.

Als je elkaar al kent, zou je ‘bonjour’ kunnen zeggen terwijl je elkaar de hand schudt, gevolgd door ‘comment ça va?’

Je moet je meerderen altijd begroeten met een handdruk, tenzij zij degenen zijn die een bise geven.

La Bise

Ach, la bise. De vrees van elke bezoeker van Frankrijk, kwakend over de onzekerheid van de juiste etiquette. Moet ik het initiatief tot de bise nemen? Moet ik ze echt kussen? En de belangrijkste vraag van allemaal: hoeveel?

Het is gebruikelijk dat Fransen elkaar als begroeting op de wang kussen. Dit is NIET acceptabel in een professionele context, hoewel sommige artistieke beroepen een wat lossere gedragscode hebben.

Dat doe je ook met informele kennissen in een informele context en met vrienden en familie. Als een van deze groep mensen je voorstelt aan een nieuw iemand, begroet je elkaar met een bise (tenzij die persoon strikt een zakenpartner is).

Als je het niet zeker weet, loop dan gewoon met een licht uitgestoken hand naar de persoon toe. Als ze die aannemen, schud dan de hand. Als ze naar voren leunen, kun je je hand op hun schouder leggen. Dit is volkomen acceptabel gedrag en de andere persoon zal je waarschijnlijk bij de schouders nemen bij het geven van een bise.

Sommige overenthousiaste mensen planten misschien kwijlende kusjes op je wangen - maar over het algemeen raken de wangen elkaar en maak je een kussend geluid met je lippen.

Het minimum is twee (één op elke wang), het maximum vier. Dit is een ongemakkelijk moment, zelfs voor veel inwoners van Frankrijk, omdat het aantal regionaal varieert en mensen niet altijd zeker weten wanneer ze moeten stoppen...

Moeder en dochter die elkaar kussen
Je hoort in Frankrijk een beetje in de lucht te kussen | Pixabay - 5540867

Vous Me Vouvoyer, Tu me Tutoies

Stel vrienden en familie voor met hun volledige naam, maar je superieuren met ‘Monsieur ...’ of ‘Madame ...’ en hun achternaam. De term 'mademoiselle' voor ongehuwde vrouwen verdwijnt geleidelijk. Gebruik het alleen voor tieners of vrouwen waarvan je weet dat ze deze benaming prefereren.

Gebruik bij het ontmoeten van een vreemde ALTIJD de formele aanspreekvorm. Zelfs de meeste Franse advertenties durven ‘tu’ niet te gebruiken wanneer ze met hun klanten praten. In andere Romaanse talen die een formeel voornaamwoord hebben, is het in de reclame en onder de jongere generatie uit de mode geraakt, maar in Frankrijk zou je iedereen ‘vous’ moeten noemen, tenzij je anders wordt verteld. Of je kunt proberen te luisteren naar hoe anderen je aanspreken.

De jongere generatie kan meteen beginnen met ‘tutoyer’ (gebruikmakend van ‘tu’) - als anderen je aanspreken met ‘tu’, kun jij ze ook aanspreken met ‘tu’ (tenzij het je baas is). In een formele context zoals werk of wanneer je met de oudere generatie omgaat, blijf je ‘vouvoyer’ totdat ze je vertellen dat het goed is om ‘tu’ te gebruiken.

De Franse taal leren? Volg je cursus Frans via Superprof! Zo is het zo gemakkelijk om je cursus Frans Brugge vandaag nog te starten.

Correspondentie: Franse E-Mail Etiquette, Brieven Schrijven en de Telefoon Beantwoorden

Frans is vrij formeel in zijn correspondentie, en dit heeft het digitale tijdperk overleefd. De adresvoorwaarden voor formele brieven kunnen voor Nederlanders erg hoogdravend overkomen; de telefoonetiquette is echter erg laks.

Brieven in het Frans adresseren

Bij het schrijven van brieven is het beter om te formeel te zijn dan niet genoeg. Gebruik ‘vous’ met iedereen die geen familie of een intieme vriend is.

Je brief moet het adres bevatten van de persoon naar wie je schrijft, je eigen adres, de datum en plaats van waaruit je schrijft.

Alle brieven moeten beginnen met:

  • ‘Cher Monsieur’ of ‘Chère Madame’ en hun achternaam
  • Tenzij de persoon een titel heeft, gebruik dan de titel in plaats van hun naam: ‘Monsieur le directeur’, ‘Madame la Consul’.
  • Het equivalent van het Engelse ‘Voor wie het aangaat’ is ‘Cher Monsieur, chère Madame’ of ‘Chers Messieurs, chères Mesdames’ als je denkt dat meerdere mensen de brief bekijken (bijvoorbeeld voor een sollicitatie).

Het beëindigen van een brief is problematischer. Er zijn veel variaties op de formules van politesse, beleefdheid (je vind hier een mix-and-match-tabel), maar je zult waarschijnlijk veilig zijn met ‘Veuillez agréer, Monsieur/Madame (vul hier titel of naam in) à l'expression de mes sentiments distingués’, maar als je een man bent die aan een vrouw schrijft, wil je misschien ‘sentiments’ vervangen door ‘salutations’.

Franse E-Mail Etiquette

In Frankrijk is e-mailetiquette iets minder formeel dan bij brieven, maar het is nog steeds beter om de formaliteiten te volgen. Je kunt dan de toon overnemen van het antwoord dat je krijgt.

Natuurlijk is sociaal netwerken in Frankrijk net zo informeel als waar dan ook - zorg er gewoon voor dat je toon beleefd blijft wanneer je tweet of post op sociale media in een discussie over je favoriete Franse schrijvers. Niemand houdt van een trol.

Franse Telefoon Etiquette

De meeste Fransen beantwoorden de telefoon gewoon met ‘Allô?’. Er is geen vaste etiquette voor het beantwoorden van een zakelijke telefoon. Je moet beginnen met ‘bonjour’ in plaats van ‘allô’; dan kun je doorgaan met ‘ici (je naam) chez (naam bedrijf)’.

Als jij de beller bent, begin dan met ‘bonjour’, (je naam) à l'appareil’.

Franse Zakelijke Etiquette

De etiquette op de werkplek is over de hele wereld vrij gelijk. Het is echter een tikkeltje formeler in Frankrijk in vergelijking met sommige andere landen.

Ontdek alle gewoontes aan de hand van je privéles in Vlaanderen. Cursus Frans Aalst. Typ dit en start vandaag nog je bijles dankzij Superprof.

In Frankrijk geeft men een vreemde een ferme handdruk
Bij een formele ontmoeting geeft men elkaar in Frankrijk een hand | Pixabay - geralt

Alledaagse Gedragsregels op de Werkvloer

Casual Friday bestaat niet, dus zorg ervoor dat je de juiste zakelijke kleding draagt, hoewel jongere startups misschien niet zo formeel zijn als oudere, gevestigde bedrijven of een internationaal bedrijf. Zorg ervoor dat je elkaar de hand schudt, stevig maar niet knijpend, terwijl je oogcontact houdt; gebruik ‘vous’ tenzij anders aangegeven en noem je collega's ‘monsieur’ en ‘madame’ totdat ze het gebruik van hun naam toestaan. Voornamen op de werkvloer zijn niet gebruikelijk in de Franse zakenwereld.

Wees voorzichtig met bepaalde gebaren - ons gebaar voor ‘ok’ betekent ‘nul’ in het Frans. Observeer je collega's en hoe ze hun handen gebruiken.

Vergader Etiquette

Houd er rekening mee dat vergaderingen van tevoren worden gepland - maximaal twee weken. Spontane ontmoetingen worden afgekeurd, tenzij de zaak zeer dringend is.

Kom zeker op tijd (zeker voor een sollicitatiegesprek). De opvattingen van de Franse zakencultuur over stiptheid variëren van bedrijf tot bedrijf. Officieel moet je altijd op tijd naar een zakelijke bijeenkomst komen om de kans te vermijden onprofessioneel over te komen. Je collega's kunnen echter lakser omgaan met stiptheid. Wees op tijd om een ​​goede eerste indruk te maken; naarmate je meer tijd in het bedrijf doorbrengt, leer je de in-company do's en don'ts van stiptheid.

Bij het zakendoen worden al te agressieve tactieken, zoals geschenken met de naam van je bedrijf of krachtige verkooptactieken, als ongepast beschouwd. Iedereen weet dat je ze iets wilt verkopen. Ze verwachten dat het product beleefd en professioneel wordt gepresenteerd; ze willen overtuigd worden door het product, niet door de show. Vergeet niet dat de Fransen filosofen zijn en door de glitter heen zullen kijken.

Het uitwisselen van visitekaartjes is acceptabel, maar alleen aan het einde van het interview.

Wees echter niet verbaasd als anderen je onderbreken om vragen te stellen of een punt te verduidelijken. Het wordt niet als onbeleefd beschouwd, maar als een teken van interesse in wat je te zeggen hebt.

Ook is het niet gebruikelijk om cadeaus te geven aan je zakelijke collega’s, zelfs boeken van je favoriete Franse schrijver - het bevorderen van een collegiale houding op de werkplek kan beter met uitnodigingen voor diners.

Franse Regels en Etiquette bij het Dineren

Weet je hoe uitnodigingen voor een bruiloft een verzoek hebben om te reageren - RVP op de familie van de bruid? Dit staat voor ‘répondez s'il vous plaît’ - reageer alstublieft (om de gastheer te laten weten dat je komt). Als je het op een Franse uitnodiging bij iemand thuis ziet, moet je zeker bellen of schrijven om hen te vertellen dat je er zult zijn.

Wanneer je bij iemand thuis wordt uitgenodigd, is dat de enige situatie waarin je niet op tijd hoeft te komen. Het wordt als respectvol beschouwd om een ​​kwartier later, dan de aangeven tijd op de uitnodiging, te arriveren. Dit geeft de gastheer of gastvrouw de tijd voor wat last-minute details. Als je echter meer dan een kwartier te laat bent, moet je even bellen om dit te laten weten.

Frans les in Antwerpen volgen of ergens anders in Vlaanderen? Waarom langer mee wachten? Talloze leraren staan bereid om je vandaag nog les te geven.

In Frankrijk kennen ze geen casual friday´´
Informele kleding betekent in Frankrijk dat je er nog steeds netjes uit moet zien | Pixabay - RoualAnwar

Informele kleding betekent simpelweg dat je geen smoking nodig hebt. Je moet je nog steeds elegant kleden.

Een klein cadeautje voor de gastheer of gastvrouw wordt op prijs gesteld. Als je bloemen cadeau wilt doen, laat ze dan 's ochtends opsturen zodat ze 's avonds netjes geschikt kunnen zijn. Als je wijn meeneemt, verwacht dan niet dat de gastheer deze meteen decanteert - ze hebben al de perfecte wijn gekozen om de maaltijd aan te vullen.

Als jij de gastheer bent, weet dan bij het dekken van de tafel dat het bestek wordt neergezet met de punten van de vork en de holte van de lepel naar boven - als je goed naar Frans zilver kijkt, zie je dat de decoratie op de vork en lepel onzichtbaar is, tenzij je ze goed neerlegt.

Tafelmanieren omvatten beleefd wachten om te gaan zitten (afhankelijk van de formaliteit van de tafelschikking, kan er een zitplaats worden toegewezen). Heren kunnen nog wel de stoelen voor de dames naar achteren schuiven. Houd je handen te allen tijde op de tafel. In Europa is het ongebruikelijk om van hand te wisselen bij het gebruik van mes en vork. Als je een Amerikaan bent die op de een of andere manier op deze blog is gestuit, probeer dan te wennen aan het eten met de linkerhand, waarbij je de rechter alleen gebruikt om te snijden.

Het mes zal vaak op een mes houder rusten om het tafelkleed schoon te houden. Als er geen aanwezig is, leg je het mes gewoon naast je bord in plaats van erop als het niet in gebruik is.

Dep je mond met je servet voordat je uit een glas drinkt. Als je na het eten opstaat, vouw dan je servet niet, want dat suggereert dat je later terug wilt komen voor meer.

Het diner wordt in het midden van de tafel neergezet; iedereen kan nemen wat hij wil. Overweeg een kleine portie te nemen, want het wordt als onbeleefd beschouwd om eten op je bord te laten liggen. Een tweede portie vragen wordt als onbeleefd beschouwd, maar je kunt deze accepteren als ze worden aangeboden. Maak je geen zorgen - er zal genoeg te eten zijn! Na het hoofdgerecht is er kaas - en vergeet niet dat pudding nog moet komen.

Cursussen Frans in Brussel of ergens in Vlaanderen is nooit zo eenvoudig geweest dankzij Superprof. Boek vandaag je eerstes les!

Een Frans diner wordt vaak afgesloten met een kaasplank
Een Frans diner bestaat uit verschillende gangen | Pixabay - JillWellington

Verder: plan die avond niets anders. Franse maaltijden zijn ontspannen en hebben over het algemeen meerdere gangen, met voldoende tijd voor discussie en de laatste roddels over Franse beroemdheden (en natuurlijk netwerken).

Na een uitnodiging voor het diner wordt een vriendelijk bedankbriefje als goede manieren beschouwd, vooral tussen collega's.

Natuurlijk zijn de normen niet zo formeel tussen vrienden - woon een of twee sociale bijeenkomsten bij met je kennissen voordat je je eigen uitnodigingen verstuurt om te zien wat de ongeschreven regels van je kring zouden kunnen zijn, en aarzel niet om andere genodigden te vragen naar geschenken en notities.

Alles wat niet in dit artikel wordt behandeld, zoals huwelijksetiquette of de regels van de etiquette met betrekking tot het kantoorhokje, kan worden afgeleid uit de vele etiquetteboeken die er zijn. Je kunt ook de Franse moedertaalsprekers op Superprof vragen om je meer te vertellen over de Franse sociale etiquette.

Lees ook onze blog over Franse filosofen, een interessant gespreksonderwerp!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!