Skateboarden is een sport die in de afgelopen jaren een stuk populairder is geworden. Er zijn veel verschillende jongeren die steeds meer interesse in het skateboarden tonen.

De sport is zelfs zo populair geworden dat verschillende steden en gemeentes volledig skate parken aanleggen om de jongeren en plek te geven om aan deze sport te doen. Ook zijn er steeds meer organisaties die indoor skate parken voorzien en die lessen en skate kampen organiseren om jonge kinderen te leren skaten!

De eerste skaters werden asfalt surfers genoemd omdat ze hun surfplanken ombouwde tot skate boards en deze op het asfalt bereden!

Ben jij pas begonnen met het skateboarden en wil je graag weten waar het eigenlijk allemaal vandaan komt? Dan kun je best even verder lezen! We hebben het vandaag namelijk over de geschiedenis van het skateboard en het skateboarden zelf!

Surfer op het strand
Het eerste skateboard werd gemaakt door een groep surfers die op het land wouden surfen.
Bron: Unsplash, Credit: Chris Henry
De beste leraren Skateboarden beschikbaar
Cato
Cato
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stieven
Stieven
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mauritz
5
5 (1 reviews)
Mauritz
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
Jelle
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cécil
5
5 (1 reviews)
Cécil
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lennart
Lennart
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Deen
Deen
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Christiaan
Christiaan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cato
Cato
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stieven
Stieven
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mauritz
5
5 (1 reviews)
Mauritz
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
Jelle
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cécil
5
5 (1 reviews)
Cécil
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lennart
Lennart
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Deen
Deen
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Christiaan
Christiaan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wie heeft het skateboard uitgevonden?

Iedereen weet wel wat een skateboard is en hoe het er ongeveer uitziet: Een houten deck met 4 wielen onder. Veel mensen die beginnen te skaten hebben echter de vraag waar het skateboard eigenlijk vandaan komt en hoe het eerste skateboard gemaakt werd.

Voor het eerste skateboard moeten we terug gaan naar de jaren 50'. Er waren namelijk een aantal surfers die het gevoel van het op golven surfen wouden overbrengen naar het land. Dit deden ze door onder hun houten surfplanken de wielen van rolschaatsen te monteren. Deze surfers kregen daarom de naam "asfalt surfers". Deze asfalt surfers werden steeds populairder en er waren steeds meer mensen die aan skateboarden gingen doen. Door de groei in de populariteit kwamen ook speelgoedfabrikanten meer te weten over de surfplanken met wielen, in de late jaren 50 kwam Roller Derby op de markt met het eerste officiële skateboard!

De trucjes die je met deze skateboards kon doen waren vrij gelimiteerd aangezien het een rechte en zware plank was die je niet makkelijk van de grond kon krijgen!

Wat is de geschiedenis van het skateboarden

Nu je weet waar het skateboard vandaan gekomen is, kun je alles te weten komen over hoe het skateboarden gegroeid is en hoe het tot in  Europa gekomen is!

Na de uitvinding van het skateboard heeft de sport steeds meer populariteit gekregen aan de oost en west kust van de verenigde staten. De sport groeide tijdens de jaren 60 en de jaren 70 ook uit van enkel cruisen tot een sport waarbij je effectieve competities kon houden. De eerste skate disciplines waren Slalom en freestyle! Hierin konden skaters hun vaardigheden ten toon stellen in competities.

In het midden van de jaren 70 kwamen Amerikaanse soldaten naar Duitsland en ze brachten hun skateboards met zich mee. München werd zo de eerste Duitse stad waar de skateboard trend bekend werd.

Skateboarder in skate park
Tegenwoordig vind je wel in iedere stad een skate park waar je kunt leren skaten.
Bron: Unsplash, Credit: Jan kopriva

Nadat de sport wereldwijd bekend werd, waren er steeds meer ontwikkelingen in het materiaal en werden er meer en meer organisaties opgericht die met skateboarden te maken hadden.

Voor het eerst werden er grootste skateboard evenementen georganiseerd en uitgezonden op live televisie. Doordat deze wedstrijden meer dan 10.000 bezoekers hadden en prijzen van 200.000 dollar hadden werd de sport uiteindelijk gezien als een professionele sport.

Veilig skaten. Ontdek alle nodige uitrusting om je goed op weg te helpen.

De 5 verschillende Skate disciplines

Doorheen de jaren is het skateboarden gegaan van een eenvoudige sport waar mensen op straten met een surfplank gingen "cruisen" doorgegroeid naar een professionele sport met verschillende disciplines. Wil je zelf ook meer te weten komen over deze verschillende disciplines of wil je zelf een nieuwe discipline uitproberen? Lees dan verder, we gaan het in het volgende deel van de blog namelijk hebben over de verschillende disciplines en hun oorsprong!

Straat skaten

Een van de meest populaire stijlen van skateboarden is het straat skateboarden. Deze stijl werd bedacht nadat skaters tot te realisatie kwamen dat ze geen ramps nodig hadden. Nadat de ollie uitgevonden was zijn er ook steeds meer straat skaters die hun eigen varianten op dit trucje bedachten en zo werden de "flip Tricks" uitgevonden!

Een andere eigenschap van het straat skateboarden is dat jongeren over het algemeen naar plaatsen zochten die niet gemaakt waren voor het skateboarden en hier op een creatieve manier toch aan skateboarden konden doen! Hierbij moet je denken aan trappen, relingen en nog veel meer!

Vert skateboarding

De surfers die het skateboard uitgevonden hebben, kwamen tijdens de periode van droogte in Californië erachter dat wanneer je met je skateboard in een leeg zwembad ging skaten, je ongeveer hetzelfde gevoel kreeg als bij het surfen op echte golven!

Na verloop van tijd gingen ze steeds meer rampen maken die de vorm van een zwembad hadden. Uiteindelijk leidde dit tot een Vert ramp, een combinatie van 2 quarter pipes met verticale grond aan de bovenkant!

Eender welk schoen bij het skaten kiezen is niet aangeraden. Ontdek welke je moet kiezen.

Persoon in indoor skatepark
Er zijn steeds meer organisaties die indoor skate parken openen!
Bron: Unsplash, Credit: Jonny Swales

Het freestyle skateboarden

Een van de oudste vormen van het competitief skateboarden is het Freestyle skateboarden. De freestyle skaters probeerden op zo een creatief mogelijke manier nieuwe trucjes te bedenken. De oudste trucjes hielden vaak dingen in zoals: Wheelies, spins en handstand op een skateboard. 

Het grootste punt van Freestyle skateboarden is het vloeiend overgaan van de verschillende trucjes en het kunnen uitvoeren van deze trucjes op muziek.

Longboarden

Een van de meest populaire skateboard vormen en stijlen van tegenwoordig is het longboarden. Een longboard skateboard is een skateboard dat langer is dan 84cm en vrij laag tegen de grond ligt. Deze boards zijn niet echt bedoelt voor het gebruiken in een skate park, maar ze worden vaak wel gebruikt als transport middel. Deze skateboards zijn gemaakt voor het behalen van hoge snelheden.

Vroeger zagen deze skateboards er meer uit zoals een surfplank op wielen, maar tegenwoordig bestaan ze uit rechthoekige decks met uitsnijdingen voor de wielen. Op deze manier zullen de wielen van het skate board je deck niet raken tijdens het draaien. Zo heb je minder kans dat je met een hoge snelheid tegen de grond gaat.

Downhill slides

We hebben net al verteld dat de longboard skateboards vooral gemaakt zijn voor het behalen van hoge snelheden. Hierdoor zijn professionele skateboarders, die graag de limieten van hun skateboard opzoeken, de longboards gaan gebruiken op grote bergen. Het slide gedeelte van de naam komt doordat deze skateboarders bij het afdalen vaak ook moeten draaien. Om niet uit de bocht te vliegen zullen ze hun skateboard moeten "sliden" hierbij gebruiken ze speciale materialen waarmee ze hun handen tegen 70 km per uur op de grond kunnen plaatsen voor extra stevigheid en balans.

Deze skate discipline is een zeer extreme vorm van skaten en word niet vaak beoefent in Vlaanderen. Dit komt doordat er geen echte wegen zijn waar je dit zou kunnen doen. Deze skate discipline is ook enkel aangeraden voor mensen die al jaren ervaring hebben in het skateboarden, dit komt doordat je hier meer risico hebt op permanente verwondingen indien je van je skateboard af zou vallen.

Zoals je kunt zien heb je verschillende soorten skaten waar je aan kunt doen. Voor deze verschillende stijlen heb je ook vaak een ander skateboard nodig. Kom er in deze blog achter welke soorten skateboards er allemaal zijn!

Skateparken vind je overal doorheen Vlaanderen. Vind de dichtstbijzijnde park van je huis.

Downhill skaters op openbare weg
Bij het downhill skaten moet je er altijd voor zorgen dat je de omgeving in de gaten houdt! Indien je dit niet doet kun je tegen 70km per uur op de grond gaan.
Bron: Unsplash, Credit: Alternate skate

Skate lessen via Superprof

Nu je alles weet over de oorsprong van het Skateboard en de sport skateboarden, kun je zelf een discipline kiezen en hier de skate stijl van leren.

Weet je niet hoe je aan een bepaalde discipline begint, of wil je graag een aantal lessen volgen om je te helpen bij de basis van een stijl? Dan kun je bij verschillende organisaties terecht om dit te leren. Voor de basis van het skateboarden kun je in Vlaanderen bij skate organisaties terecht, indien je echter meer specifieke stijlen wilt leren zul je meer hebben aan privé skate lessen.

Je kunt altijd een privé skate coach vinden op het online platform van Superprof. Hier geef je in in welke regio je graag zou willen leren skaten en je kunt ingeven welke stijl je graag zou willen leren.

Wanneer je dit gedaan hebt zul je een lijst krijgen met alle verschillende privé leerkrachten die je in jouw buurt skate lessen kunnen komen geven. Het enige wat je nog zou moeten doen is een van deze coaches contacteren om een eerste les in te plannen.

Deze eerste les zal in de meeste gevallen gratis gegeven worden. Hier komt je coach er namelijk achter op welk niveau jouw skate vaardigheden liggen. Hierna zal er een gepersonaliseerd lesplan opgesteld kunnen worden zodat jij binnen de kortste keren een nieuwe stijl onder de knie hebt.

Je kunt er bijna zeker van zijn dat je skate vaardigheden naar het volgende niveau getild worden. Dit komt doordat de meeste coaches ervaring hebben in het geven van deze skate lessen.

Wanneer je privé les volgt via Superprof heb je ook nog een aantal andere voordelen! Zo kun je zelf bepalen wanneer je de lessen zou volgen en je kunt bepalen welke stijlen en welke trucjes je graag wilt leren. Op deze manier zul je een volwaardig skater kunnen worden in elke skate stijl die je maar wilt! Wacht dus niet langer en begin er vandaag nog aan!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

Enthousiast auteur, ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Hiernaast ben ik ook nog een grote fan van reizen, technologie en honden!