Wil je graag leren skateboarden en wil je al het juiste materiaal hebben om hieraan te kunnen beginnen, maar heb je nog geen idee welk skateboard er het beste bij jou past? Dan kun je deze blog gebruiken als gids bij het kiezen van jouw board!

Skateboarden is in de afgelopen jaren een stuk populairder geworden. Zo zijn er verschillende gemeentes die nieuwe skate parken aanleggen waar jongeren samen kunnen komen om te skaten, maar er zijn ook meer en meer organisaties waarbij je terecht kunt om te gaan skaten in exclusieve indoor skate parken!

In heel Vlaanderen vind je verschillende skate parken waar je je skate vaardigheden kunt verbeteren!

Wanneer je wilt gaan skaten in een skate park, zul je echter ook het juiste materiaal nodig hebben. In deze blog gaan we het hebben over de verschillende soorten skateboards die je zou kunnen kopen. Ook zullen we het hebben over de verschillende rij stijlen die je met deze skateboards kunt rijden!

Skateboarder doet trucjes
Je hebt verschillende skateboards die er vrijwel hetzelfde uitzien, maar waar er toch grote verschillen tussen zitten.
Bron: Unsplash, credit: Shawn Henry
De beste leraren Skateboarden beschikbaar
Cato
Cato
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stieven
Stieven
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mauritz
5
5 (1 reviews)
Mauritz
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
Jelle
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cécil
5
5 (1 reviews)
Cécil
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lennart
Lennart
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Deen
Deen
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Christiaan
Christiaan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cato
Cato
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stieven
Stieven
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mauritz
5
5 (1 reviews)
Mauritz
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
Jelle
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cécil
5
5 (1 reviews)
Cécil
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lennart
Lennart
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Deen
Deen
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Christiaan
Christiaan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waaruit bestaat een skateboard?

Wanneer je gaat kijken voor een nieuw skateboard of misschien wel je eerste skateboard wilt gaan kopen, moet je eerst weten welke onderdelen er aan een skateboard zitten.

Nieuwsgierig naar de oorsprong van het skateboarden? Ontdek alle informatie in volgend artikel terug.

Een skateboard bestaat in het algemeen uit 3 onderdelen deze onderdelen kun je vervangen en aanpassen naar je eigen wensen:

Het Deck ( of board )

Het Deck is de houten plank waar de assen mee verbonden worden en het is de plaats waar je je voeten zult zetten tijdens het skateboarden. Om ervoor de zorgen dat je schoenen niet van het board zouden glijden zit er bovenop een soort grip tape. De onderkant van een skateboard is vaak beschildert of bedrukt met indrukwekkende kunststijlen.

De grote van het board hangt vaak af van de maat van de schoenen van de persoon die op het skateboard zal rijden, maar ook van de voorkeuren van de skateboarder zelf.

Trucks ( assen )

De assen die de wielen vasthouden en die vastgemaakt worden aan het skateboard heten Trucks. Ieder skateboard heeft 2 assen waaraan elk 2 wielen vastgemaakt worden. Zelf worden de trucks met 4 schroeven per truck vastgemaakt aan het board.

De trucks zorgen ook voor mobiliteit van je skateboard. Dit word gedaan door je "Kingpin" en "bushings" vaster of losser te draaien. Hoe losser deze onderdelen zitten, hoe makkelijker je zou kunnen draaien. De trucks zouden ongeveer de zelfde breedte moeten hebben als het board zelf. De hoogte van de Trucks worden bepaald door de wielen van jouw skateboard

Wielen

Een van de belangrijkste onderdelen van je skateboard is het hebben van goede wielen met goede kogellagers. Er zijn verschillende maten van wielen

 • Kleine wielen (50-53mm): De kleinste wielen worden gebruikt voor skaters die vaak aan trucjes doen en de skateboarders die vooral op straat oppervlakken rijden.
 • Medium wielen (54-59mm): Deze wielen worden best gebruikt op rampen en zijn een van de beste opties voor beginners.
 • Grote wielen: (60+mm): De grootste wielen zijn voor longboard skateboards en voor skateboarders die op ruwer terrein willen gaan skateboarden.

Naast de maat van de wielen heb je ook nog de keuze uit hardere of zachtere wielen. De hardere wielen zijn gemaakt voor het doen van trucjes terwijl de zachte wielen meer gemaakt zijn om snel te kunnen gaan!

Nu je weet waaruit een skateboard bestaat, kunnen we het hebben over de verschillende soorten skateboards waar je uit zou kunnen kiezen. Lees er in het volgende deel van de blog alles over.

Lees in deze blog welke soort bescherming uitrustingen je kunt aanschaffen.

Skateboarder in skatepark
De mensen die willen gaan skaten in een skatepark, kunnen best een shortboard kiezen met hardere wielen!
Bron: Unsplash, Credit: Taylor

Welke soorten skateboards bestaan er?

Wil je graag een nieuw skateboard gaan kopen, maar weet je niet welke soorten er bestaan en welke soort het beste bij jouw stijl past? Om je met je keuze te helpen hebben we het in het volgende deel over de verschillende soorten skateboards die je zou kunnen gebruiken.

Over het algemeen bestaan er 2 grote categorieën van skateboards waar je uit zou kunnen kiezen: Longboards en Shortboards, echter hebben deze categorieën nog veel verschillende onderverdelingen.

Verschillende soorten Longboards

Longboards worden in het algemeen gebruikt voor het "cruisen" op lange afstanden. Elk skateboard dat langer is dan 84cm word gezien als een longboard. In de categorie longboards heb je echter nog een aantal onderverdelingen:

 • Klassieke longboards: Zoals we het net al zeiden is elk board dat groter dan 84cm is een longboard. Deze skateboards zijn niet geschikt voor het doen van trucjes maar werken beter in het nemen van bochten en het "carven" op de weg.
  Dit board is aan te raden voor mensen die al wat kunnen skaten en die comfortabel willen rijden over langere afstanden.
 • Downhill longboards: Deze soort longboards is even groot en breed als de klassieke longboards, maar de hoogte van het deck is een stuk lager. Dit zorgt ervoor dat het board dicht tegen de grond ligt. Wanneer je naar een effectief downhill parcours gaat zul je snelheden van bijna 70 kilometer per uur behalen! Deze longboards zijn enkel aan te raden als je effectief aan downhill skateboarden zou willen doen.
 • Pintail longboards: Deze longboards zijn geschikt voor mensen die graag op hoge snelheden bochten willen nemen. Door de ovale vorm van het board liggen de wielen buiten het deck, hierdoor is het dus mogelijk om beter te carven! Ook deze soort is niet geschikt voor beginnende skateboarders!
 • Twin Tip longboards: De naam zegt het zelf al, de uiteinden van deze longboards zijn identiek, er is dus geen echte voor en achterkant! Voor de rest is dit board volledig identiek aan downhill longboards.

De conclusie over longboards is dat ze vooral geschikt zijn voor skaters die al een basis hebben en die graag op een comfortabele manier langere afstanden met hun skateboard zouden willen afleggen.

Eender welk schoen bij het skaten kiezen is niet aangeraden. Ontdek welke je moet kiezen.

Man op longboard
Wanneer je een Longboard gaat kopen, moe tje weten dat deze vooral voor lange afstanden bedoelt zijn!
Bron: Unsplash, credit: Joal moysuh

De verschillende soorten Shortboards

Ook de normale skateboards of de shortboards hebben verschillende categorieën waar je uit zou kunnen kiezen. Het is dus belangrijk dat je weet welke soort skateboards je nodig hebt voor jouw rij stijlen!

 • Cruisers: De mensen die hun skateboard meer willen gebruiken als een manier om zich te verplaatsen, kunnen best kiezen voor een cruiser skateboard. Deze borden hebben dikkere borden en grotere zachte wielen. Op deze manier kun je hogere snelheden halen en over meer ruwe terreinen rijden. De staart van deze soorten borden kan ook licht omhoog staan zodat je trucjes zoals ollies en kickflips kunt uitvoeren. Dit is vooral handig om van een stoep af te gaan of om er juist op te geraken!
 • Double kick skateboards: De mensen die graag trucjes zouden willen leren, kunnen best gebruik maken van een double kick skateboard. Beide uiteinden van het skateboard zijn afgerond en zullen licht omhoog komen, waardoor het makkelijker wordt om trucjes uit te voeren. Deze borden hebben vaak ook hardere wielen om de impact van de sprongen op te kunnen vangen.
 • Straat skateboards: De straat skateboards worden gebruikt voor allerlei verschillende doeleinden. Zo zijn ze eenvoudig te rijden en kunnen ze gebruikt worden voor het skaten in een skate park als voor het skaten op de straat. Beide uiteinden van deze borden zijn rond, waardoor trucjes mogelijk zijn, maar niet het hoofddoel van het bord zijn!
 • mini skateboard: Het miniskateboard is perfect voor de jongere kinderen die graag zouden willen leren skaten, maar er zijn ook verschillende volwassenen die al jaren ervaring hebben die deze skateboards leuk vinden. Dit komt doordat ze eenvoudig te dragen zijn!
 • Steep kick skateboards: Deze skateboards lijken op de double kick skateboards, maar de uiteindes zullen een stuk hoger zijn. Deze skateboards zijn voor ervaren skaters die trucjes willen uitvoeren waarvoor je je skateboard hoger in de lucht moet krijgen!

Zoals je kunt zien zijn er verschillende soorten skateboards waar je voor zou kunnen kiezen. De beginners die trucjes willen leren kunnen het beste beginnen met een cruiser of met een double kick skateboard. De mensen die graag een skateboard als transport middelwillen gebruiken en plaats genoeg hebben, kunnen het beste kiezen voor een longboard. Dit zal het snelste en het meest comfortabel zijn!

Shortboard skateboard
Straat skateboards zijn de beste manier om trucjes te kunnen doen en om op straat te kunnen rijden!
Bron: Unsplash, Credit: The nigmatic

Waar kun je skate lessen volgen

Heb je een keuze kunnen maken in welke soort skateboard het beste bij jou past, en wil je graag leren skaten of wil je skate lessen volgen om je skate vaardigheden naar het volgende niveau te tillen? Woon je in Vlaanderen?

Dan raden we je aan om eens een kijkje te nemen op het online platform van Superprof. Hier vind je namelijk op een snelle en eenvoudige manier een privé coach die je skate les kan komen geven.

De eerste skate les die je hier volgt zal gratis gegeven worden, dit komt doordat de leerkracht er tijdens deze les achter wilt komen op welk niveau jouw skate vaardigheden liggen. Hierna kun je gepersonaliseerde coaching sessies verwachten!

Je kunt de skate lessen bij een skatepark bij jou in de buurt volgen en volledig zelf inplannen. Je kunt er ook zeker van zijn dat de skate lessen van hoge kwaliteit zijn, de coaches die hun diensten via Superprof aanbieden hebben namelijk vaak ervaring in het geven van deze lessen!

Wacht dus niet langer, ga vandaag nog je eerste of je nieuwe skateboard kopen en begin vandaag nog met het leren skaten!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

Enthousiast auteur, ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Hiernaast ben ik ook nog een grote fan van reizen, technologie en honden!