De vechtsport kickboksen heeft een lange geschiedenis en heeft invloeden en inspiratie opgepikt uit bokstradities over de hele wereld. Van Muay Thai kickboksen (Thaiboksen) tot Braziliaans Jiu Jitsu, Taekwondo tot Full Contact Karate, van Engels boksen tot Frans savate (Frans boksen), zijn al deze verschillende vechtsporten samengebracht om datgene te vormen dat we nu, in het Westen, kennen als kickboksen.

Hieraan hebben we de schoonheid van de sport te danken - evenals de potentiële complexiteit en heterogeniteit ervan. Het Amerikaanse kickboksen volgt niet noodzakelijk dezelfde regels als het Nederlandse kickboksen, net zoals verschillende wereldkampioenschappen - gerund door verschillende organisaties - ook niet dezelfde regels hebben.

Glory kickboksen zal dus niet precies hetzelfde zijn als K-1 kickboksen, omdat elke kickboksorganisatie zijn eigen specifieke regels heeft. En het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat Thaiboksen en Frans boksen in wezen verschillende sporten zijn.

Maar voor degenen onder jullie die aan de slag willen met die sport - of die gewoon willen weten wat het inhoudt - hebben we een handleiding samengesteld. We hebben ons hier geconcentreerd op de essentie van de Glory regels van het kickboksen, aangezien Glory boksen op dit moment waarschijnlijk de grootste kickboks vereniging ter wereld is.

Daar gaan we. Dit zijn de essentiële regels die je moet kennen voordat je aan je kickboks training begint. En bekijk dan of het iets voor je is.

Zorg voor een goede boks uitrusting
Zorg voor een goede bescherming voor je handen! ǀ Visualhunt - KWDesigns
De beste leraren Boksen beschikbaar
Josse
5
5 (1 reviews)
Josse
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joeri
Joeri
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jofrey
5
5 (1 reviews)
Jofrey
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abidin
Abidin
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stan
Stan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anas
Anas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josse
5
5 (1 reviews)
Josse
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joeri
Joeri
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jofrey
5
5 (1 reviews)
Jofrey
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abidin
Abidin
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stan
Stan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anas
Anas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Een Handleiding voor Kickboks Regels

Voor niet-ingewijden lijkt kickboksen - zoals elke vechtsport - net alsof twee mensen elkaar in elkaar slaan. Dit is in feite precies wat kickboksen niet is.

Bij kickboksen worden de aanvallen gedefinieerd en gereguleerd door een zeer specifieke serie regels, die bepaalde zetten of contacten verbieden en bepaalde zetten of contacten waarderen boven andere, en die daarmee de regels aangeven waarop de boksers worden beoordeeld.

Zoals bij alle vechtsporten gaat kickboksen meer over de elegantie van de technieken en de behendigheid van de bokser. Alleen slingerende stoten en lage trappen zijn nooit genoeg.

Wat is het Doel van een Kickboksgevecht?

Laten we beginnen met de fundamentele vraag: wat is precies het doel van een kickboksgevecht? Hoe win je het?

Hoewel veel dingen afhangen van de specifieke vereniging waarbij je speelt, is het centrale doel van in wezen alle kickbokswedstrijden de knock-out (KO). Heel eenvoudig, hier probeer je de ander knock-out te slaan.

Dit kan op verschillende manieren gebeuren. De eerste vereist eenvoudigweg dat een van de boksers het gevecht niet kan hervatten - hetzij dat hij/zij binnen tien tellen niet meer opstaat of als er een dokter in de ring moet komen.

Anders zijn er bij Glory kickboksen talloze manieren om een ​​technische knock-out te bereiken: als je tegenstander zich onderwerpt, als de scheidsrechter vaststelt dat je tegenstander verloren heeft, als een dokter zegt dat je tegenstander niet verder kan gaan - of als je je tegenstander drie keer in een ronde hebt neergeslagen. Dit zijn trouwens maar een paar manieren om te winnen.

Naast een knock-out - technisch of anderszins - kan een bokser winnen door punten. Aan het eind van elke ronde krijgt degene die het beste heeft gebokst punten toegekend. Als niemand knock-out is gegaan, worden de punten aan het einde opgeteld. Dit is hoe kickbokswedstrijden kunnen eindigen in een gelijkspel.

Het zal je echter zijn opgevallen dat boksers vaak worden beoordeeld door het aantal knock-outs dat ze hebben behaald. Iemand knock-out slaan is het primaire doel van het kickboksen.

Neem de juiste boksregels in acht
Glory boksen heeft andere regels als Thaiboksen ǀ Visualhunt - MAZA FIGHT JAPAN

Hoe Scoor je Punten bij Kickboksen?

Bij Glory kickboksen worden aan het einde van het gevecht alleen punten toegekend als er geen unanieme winnaar is door middel van een knock-out.

Aan het einde van elke ronde worden punten genoteerd door de drie of vijf juryleden. De scores voor elke ronde zijn een van de volgende:

  • 10-10, waarin er geen waarneembaar verschil is tussen de prestaties van de twee boksers;
  • 10-9, waarin de prestaties van één bokser beter waren;
  • 10-8, waarin de prestatie van de ene bokser bestaat uit het neerhalen van de andere (ze op de grond leggen, ‘takedowns’, in plaats van ze uit te schakelen);
  • 10-7, waarin de ene bokser de andere tweemaal neerhaalt.

Naast het aantal knockdowns, worden de punten door een ​​aantal andere redenen verdient. Dit heeft te maken met de  hoeveelheid schade die de ene kickbokser de andere toebrengt; het aantal ‘spectaculaire’ of gewoon ‘normale’ technieken die de tegenstander netjes treffen; en de mate van agressiviteit.

Deze ‘spectaculaire’ technieken zijn technieken waarbij ‘vliegen’ of draaien betrokken is, zoals de karate - of de hoge trap. En het punt van agressiviteit is om actie aan te moedigen: je zult het niet zo goed doen als je jezelf beperkt tot zelfverdedigingsacties. Giorgio Petrosyan staat bekend om zijn verdedigende vaardigheden, maar hij heeft ook een slechte aanval.

En Hoe Win je?

Zoals we hierboven al zeiden, win je met kickboksen door een knock-out of door de kwaliteit van je vuistslag- en trapprestaties.

Uiteindelijk is dit allemaal aan de beslissing van de jury - of aan de scheidsrechter, als je op een veel lager niveau vecht.

Zijn er nog Andere Regels die je moet Onthouden?

Het is belangrijk om enkele van de andere regels van de sport in gedachten te houden. Terwijl je in Thaiboksen ellebogen en knieën kunt gebruiken om je tegenstander te slaan, zijn in Glory kickboksen alleen de knieën toegestaan.

Hetzelfde geldt voor clinchen. Dit is een veel voorkomende beweging in Thaiboksen, maar als je kiest voor Glory kickboksen, dan moet je deze beweging onmiddellijk volgen met een knie-aanval - anders is het verboden en wordt je bestraft.

Stoten op de knie, de lies en de achterkant van het hoofd en de rug zijn verboden! Maar een foute stoot ligt in een klein hoekje, dus zorg voor bescherming!

Glory kickboksen heeft alles te maken met bokstechnieken, het slaan met de vuisten en voeten: de jab, uppercut, front kick, hook kick, right cross en sweeps zijn het soort dingen waar je naar streeft. Kortom, stoot en trap.

Wat Wordt als een Overtreding Aangemerkt?

Alles wat geen legitieme zet is, wordt als een overtreding aangemerkt. Dit omvat aanvallen met de ellebogen, bijten, kopstoten of bewegingen van judo of worstelen. Kickboksen is niet echt een spelletje worstelen.

Je wordt echter ook gestraft voor een hele reeks andere dingen: passiviteit, het negeren van de scheidsrechter, je gebitsbeschermer uitspugen, ‘onsportief gedrag’ of doorgaan met stoten als je tegenstander op de grond ligt.

Als je dit soort dingen toch doet, ziet het er niet echt respectvol uit.

Enkele Opmerkingen over Kickboks Leeftijd en -Gewicht

Als je je persoonlijke training in kickboksen wilt omzetten naar wedstrijd boksen, dan moet je een paar dingen weten over de structuur van de sport en de verschillende categorieën waaronder je zou kunnen vallen.

De belangrijkste categorieën hebben betrekking op leeftijd en lichaamsgewicht. Het is niet echt een optie als je als lichtgewicht zwarte band de ring betreedt met een superzwaargewicht. Hoewel je misschien in de beste vorm verkeert, is er niet veel kans dat je opstaat na een rechte stoot.

Hoe Oud Moet je zijn om te Beginnen?

De indeling in categorieën heeft ook te maken met leeftijd. Glory kickboksen kent drie leeftijdscategorieën.

Onder de twaalf jaar mag je de ring niet in. Dus doe het rustig aan en wacht even als je jonger bent. Vanaf je twaalfde word je geclassificeerd als een ‘Aspirant’ - en vecht je tegen mensen tot vijftien jaar.

Kickboksers tussen zestien en achttien zijn junioren, terwijl boksers tussen negentien en 49 jaar senioren zijn. Maar dat betekent niet dat je wedstrijd kickboksen zou moeten vergeten als je ouder bent dan dertig jaar en onder de senioren wordt gerekend. Dat zou erop neerkomen dat het eerste gevecht van alle boksers vóór hun dertigste jaar zou moeten zijn.

In Welke Gewichtsklasse Val je?

Let op wat je weegt
Je behoort altijd te vechten tegen iemand met hetzelfde lichaamsgewicht ǀ Visualhunt - Jen Gallardo

Glory kickboksen voert gevechten uit in zes verschillende gewichtsklassen:

  • Vedergewicht (maximaal 65 kg);
  • Lichtgewicht (70 kg);
  • Weltergewicht (77 kg): tussen licht- en middengewicht;
  • Middengewicht (85 kg);
  • Licht zwaargewicht (95 kg);
  • Zwaargewicht (meer dan 95 kg).

Terwijl andere verenigingen lessen voor 'bantamgewicht' hebben, heeft Glory kickboksen dat niet.

Mensen in een bepaalde gewichtsklasse zullen alleen vechten tegen anderen in dezelfde klasse. De bokshandschoenen die tegenstanders dragen, moeten hetzelfde gewicht hebben - en concurrenten moeten ook op dezelfde manier worden gerangschikt.

Hoe Werkt de Rangorde bij Kickboksen?

Misschien ben je benieuwd hoe de verschillende kickboksers gerangschikt zijn. Omdat je, een beetje zoals tennis, zeker kunt zeggen ‘hij is de beste ter wereld’ - maar waar komt dat eigenlijk vandaan?

Om wereldkampioen te worden, moet je natuurlijk een wereldkampioenschap hebben gewonnen. Maar hoe wordt een kickbokskampioen gerangschikt tussen alle anderen?

Bekijk enkele van de grootste namen in kickboksen!

Rangorde Punten

Het antwoord, in Glory-regels tenminste, is door middel van ranglijstpunten. Deze zijn een beetje ingewikkeld.

Gedurende een jaar, tijdens elk gevecht, verdien of verlies je ranglijstpunten. Als je tegenstander een x aantal punten heeft, als je wint, als hij vijfentwintig procent van zijn punten ontvangt (of vijfendertig voor een KO).

Als je echter verliest van iemand met minder ranglijstpunten dan jij, verlies je vijfentwintig procent van het verschil tussen jou en de punten van je tegenstander.

Alles duidelijk? Goed. Nu kun je al het andere leren dat je moet weten over kickboksen.

Doe Mee met een Kickboks Les

Oefening baart kunst
Als je wilt winnen in een wedstrijd kickboksen moet je heel veel trainen ǀ Visualhunt - teantliki

Dus dat is het. Waar wacht je nog op?

Ga naar je plaatselijke sportschool en doe mee aan boks lessen. Door te sparren en de bokszak te gebruiken, gaat je hart sneller kloppen en zal je stress verminderen. Word fit en kom in vorm door middel van kickboksen!

Ontdek welke kickboks uitrusting je nodig hebt! Bijvoorbeeld scheenbeschermers.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!