Met meer dan 1,5 miljoen elektrische gitaren die elk jaar worden verkocht, heeft de wereld zijn aandeel aan elektrische gitaristen gezien! Je kunt tegenwoordig overal een gitarist ontmoeten!

De elektrische gitaar trekt veel beginnende gitaristen die het instrument van hun favoriete gitaar-idolen zoals Slash, Jimi Hendrix, Lenny Kravitz en Carlos Santana willen beheersen. En als al deze verschillende mensen kunnen leren gitaar spelen, is er geen reden waarom jij het niet ook kunt doen!

Maar het leren van de elektrische gitaar is anders dan trainen op akoestische, folk of klassieke gitaren. Ten eerste is de hals van dit instrument over het algemeen dunner en liggen de snaren dichter bij de brug, waardoor een geluid wordt geproduceerd dat beter resoneert.

Maar is het gemakkelijk om te leren? Is er een bepaalde methode die je zou moeten gebruiken? Hoe zit het met trucs en geheimen voor het leren van de gitaar? En ben je verplicht om gitaarlessen te volgen, je aan te melden voor een gitaarcursus of een gitaarles te volgen?

Gitaarles Rotterdam

Probeer niet gelijk de effecten uit
Begin bij de basis, ook met elektrisch | Bron: Pexels
De beste beschikbare leraren
Let's go

Verschillen Tussen Een Akoestische Gitaar En Een Elektrische Gitaar

Deze twee gitaren verschillen met name qua gebruik en versterkingsmiddelen, dus je moet je beslissing nemen op basis van het geluid dat je wilt produceren en het muziekgenre dat je wilt spelen (over het algemeen is elektrische gitaar ideaal voor rock en metal en akoestische gitaar voor pop, country en folk).

De volksgitaar heeft een meer natuurlijke versterking: de "holle" geluidskast creëert natuurlijk geluid, terwijl een elektrische gitaar, met zijn "solide" kast, iets nodig heeft om geluid uit te zenden en te versterken (door de versterker aan te sluiten).

De vormen van deze gitaren zijn ook anders: de elektrische gitaar is dunner dan de akoestische gitaar en zijn nek is langer. Dit is logisch wanneer je het belangrijkste gebruik ervan in overweging neemt: om begeleiding of arpeggio's te spelen, is de akoestische gitaar perfect, maar zodra je een solo moet spelen, vooral in hoge noten, wordt de elektrische gitaar een zeer waardevol instrument.

Hoe is het stemmen van een elektrische gitaar anders dan het stemmen van een akoestische gitaar?

Gitaarles Groningen

Wat is jouw favoriete gitaarmuziek?
Zelfs als je akoestisch speelt, kan je elektrisch spelen | Bron: Pexels

Voordelen Van Het Elektrisch Gitaar Spelen

De elektrische gitaar is veelzijdiger dan een akoestische of klassieke gitaar. Je kunt alles doen wat je kunt op een akoestische gitaar en nog veel meer, zoals gitaarsolo's spelen die hoger zijn dan de 12e of 14e fret.

Met de elektrische gitaar kun je op hoge snelheid gitaar spelen en vloeiend wisselen tussen technieken (legato, slide, hammer-on, pull-off, etc.), omdat zijn nek meer geschikt is om de vingers te bewegen en de hand te schuiven. Ook zijn de snaren dunner dan die op een akoestische gitaar, wat het spelen en bewegingen in de nek verder vergemakkelijkt.

Weet je niet wat deze termen betekenen? Ontdek onze complete gids voor het leren gitaar spelen ...

Je kunt ook om 3 uur 's ochtends elektrisch spelen zonder je buren wakker te maken, allemaal door een koptelefoon aan te sluiten. Neem gitaarles via Superprof.

Voor degenen die graag met geluidseffecten spelen, heeft de elektrische gitaar veel te bieden: tussen de verschillende pedalen en andere effecten, in een enkele riff kun je van een laag "zwaar" geluid naar een lichter geluid gaan, enz.

Nadelen van het spelen van de elektrische gitaar

Zoals voor elk instrument, zijn er zowel voor- als nadelen die beginnende gitaristen soms kunnen hinderen of demotiveren.

Een elektrische gitaar kost meer. Inderdaad, naast de gitaar, moet je ook kabels en versterkers aanschaffen. Het afstemmen van je instrument en versterker is geen gemakkelijke taak voor een beginner en kan frustrerend zijn. De elektrische gitaar spelen en opstellen vereist ook veel meer voorbereiding dan alleen een akoestische gitaar oppakken.

Lees over het kopen van een goedkope eerste gitaar ...

Je gitaar als reisgenoot
Je kan je gitaar overal mee naartoe nemen | Bron: Pexels
De beste beschikbare leraren
Let's go

Hoe de Elektrische Gitaar te Leren

Net als bij elke andere muziekles zijn er verschillende methoden, theorieën en oefeningen die van toepassing zijn op het leren bespelen van de elektrische gitaar.

Mensen die zelf hebben leren spelen komen weinig voor en weinig autodidactische spelers bereiken dan ook geavanceerde niveaus. We raden je dan ook ten zeerste aan om eerst gitaarlessen te volgen.

Boek hier je eerste online gitaarlessen: gitaar online

Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat je naar een muziekschool moet gaan! Er zijn andere opties! Je kunt zelfs alleen zijn in een les, maar om het als een les te kunnen tellen, moet je je er regelmatig aan houden en tussendoor oefenen!

Er zijn verschillende soorten cursussen beschikbaar op basis van je leerdoelen:

 • Privé gitaarlessen met een leraar die meestal bij je thuis komt, zoals gitaarlessen Amsterdam,
 • Privélessen op een muziekschool, conservatorium, cultureel centrum of vereniging (in alle Nederlandse steden kun je deze vinden door te zoeken naar: "gitaarles Utrecht", "gitaarles Rotterdam", enz.),
 • Gitaarlessen op internet: je kunt lessen volgen op een 'e-school' die gespecialiseerd is in muziekinstructie, of door het leren van video's of tutorials. Sommigen zijn betaald, maar er zijn ook gratis gitaarcursussen. De kwaliteit van deze twee opties is echter niet altijd hetzelfde als fysieke lessen.
 • Cursussen op papier: veel boekhandels, speciaalzaken en verkopers van instrumenten verkopen cursussen, vaak met boeken.

Zelf Leren Gitaar Spelen

Het is heel goed mogelijk om jezelf de elektrische gitaar te leren, maar je moet een enorme discipline, motivatie en regelmaat hebben.

Leer je gitaar stemmen.

Je hebt een afgestemde elektrische gitaar nodig als je goed wilt leren spelen!

Voor hulp kun je een meer gevorderde muzikant, een professional of verkoper in een muziekwinkel om advies vragen of een kleine elektronische tuner kopen (die een zeer nuttige metgezel wordt tijdens je lessen!).

Een goed afgestemde gitaar helpt je je intonatie te verbeteren en de juiste noten te spelen, terwijl een vals gitaarwerk een slecht geluid produceert, waardoor je snel wordt ontmoedigd. Bovendien heb je met een goed afgestemde gitaar minder vingerpijn!

Leer je basics voor muziek

De elektrische gitaar vereist, net als alle andere instrumenten, een solide basis van instrumentele en muzikale kennis.

Hoe meer je bekend raakt met muziektheorie, hoe meer je je gitaarspel kunt verbeteren. In plaats van je tijd te verspillen aan het zoeken naar het juiste akkoord, zal je muzikale kennis je snel in de goede richting wijzen.

Leer bladmuziek lezen

Alles op het gehoor doen is ingewikkeld, vooral voor de beginnende gitarist! Daarom is het belangrijk om te leren hoe je muziek kunt lezen.

Als je een beroemde gitaarsolo wilt spelen zoals "Sultan of Swing" van Dire Straits of de intro van Metallica's "Nothing Else Matters", is het gemakkelijker met bladmuziek!

Luister en herhaal

Ongeacht het stuk dat je wilt spelen, of je het al weet of niet, je moet het steeds opnieuw kunnen spelen en oefenen totdat het is opgenomen in je natuurlijke spel.

Probeer niet alleen gitaarsolo's te spelen, let op het hele stuk, let op de baspartijen, lees je bladmuziek goed, leer te tellen en ritme te houden.

Het belangrijkste is niet om virtuoos een elektrische gitaar te worden of om alle solo's te leren, maar om de juiste noten te identificeren, te horen en te herkennen om ze perfect te spelen.

Als de bladmuziek niet genoeg is om je uit te dagen, probeer dan tutorials te vinden op YouTube of andere sites.

De gemakkelijke en moeilijke aspecten.

Het is belangrijk om te leren om eenvoudige en andere, meer complexe stukken af ​​te wisselen, zodat je de focus niet verliest, verveeld raakt en je motivatie verliest.

Nadat je aan een moeilijk gitaarlied of passage hebt gewerkt, neem je een pauze door iets gemakkelijker te spelen, iets dat je onder de knie hebt om je vingers te "strekken" en je zelfvertrouwen terug te winnen.

Train jezelf op bladmuziek die geleidelijk aan moeilijker wordt: evalueer je niveau regelmatig en verhoog het beetje bij beetje. Dit is een trefzekere manier om een ​​betere gitarist te worden! Wanneer je een moeilijke passage tegenkomt, probeer het te analyseren en speel het noot voor noot, terwijl je het tempo verhoogt met een metronoom.

Speel zonder effecten

De beste manier om de elektrische gitaar te leren, is om op een "ruwe" manier te leren, dat wil zeggen, zonder pedalen en andere multi-effecten te gebruiken. Deze accessoires produceren ongelooflijke effecten, maar maskeren ook eventuele fouten die de beginnende gitarist zeker zal maken.

Als je een puur, rauw geluid hebt, worden al je fouten duidelijker zichtbaar om ze te corrigeren. Gebruik in het begin geen pedalen of effecten, behalve als je plezier hebt of jamt met je vrienden.

Meer informatie over hoe je sneller gitaar kunt leren spelen ...

Volg Elektrische Gitaarles Voor Beginners

Een van de beste manieren om elektrisch gitaar te leren spelen, is natuurlijk door lessen te volgen bij een professional, vooral op een muziekschool of via privélessen.

Het hebben van een professor aan je zijde zal je gitaartraining volledig stimuleren: hij of zij zal er zijn voor de goede momenten, altijd klaar om je aan te moedigen, om je trucs, advies en nieuwe technieken te geven om uit te proberen.

Je instructeur zal er ook zijn tijdens de slechte tijden, wanneer je het gevoel hebt dat je niet vooruitgaat of "vergeet" hoe te spelen. Dat zijn de tijden waarop je een leraar nodig hebt om je opnieuw te motiveren!

Weet dat wanneer je iets nieuws leert, of het nu de gitaar, piano, dans of een andere sportieve activiteit is, je in het begin enorme vooruitgang boeken (het is normaal dat je vanaf nul kunt verbeteren), wat onvermijdelijk stagneert. De progressie zal opnieuw beginnen maar op een langzamere manier, afwisselend tussen fasen van progressie en van stagnatie. Maak je hier geen zorgen over, het is een volledig normale menselijke reactie.

Zoek een goede leraar elektrische gitaar.

Om je elektrische gitaar onder de knie te krijgen, moet je lessen volgen bij een goede leraar. Maar wat bedoelen we daarmee?

Een goede leraar is iemand die overeenkomt met jou, dat wil zeggen, die zich aanpast aan je behoeften en verlangens, die weet doelen te stellen en naar je te luisteren. Het is natuurlijk van vitaal belang om je leraar te kiezen op basis van het soort muziek dat je wilt leren: ga niet naar een country- of bluesgitarist als je heavy metal wilt leren spelen!

Uiteindelijk is de beste manier om te zien of een leraar geschikt voor jou is, door ze uit te testen! Ontmoet zoveel gitaristen als je kunt en kijk of je het juiste "gevoel" krijgt! Het is een beetje alsof we iemand ontmoeten, we weten over het algemeen vrij snel of we op dezelfde golflengte zitten. Als je in het begin goed met elkaar kunt opschieten, is de kans groot dat de klas goed verloopt, dat je gemotiveerd bent en snel vorderingen maakt!

Lees muziek.

Muziek is niet alleen een opeenvolging van noten, ritmes en zwarte en witte toetsen, enz. Het spelen van de elektrische gitaar betekent ook een perfect begrip van je instrument: leer de verschillende delen van je gitaar, luister naar het advies van je leraar over waar je handen perfect te positioneren, of het nu voor het ritme is met je linkerhand of om de snaren met je rechterhand te plukken.

Oefen de hele tijd en stop nooit.

Dit is een les die je zo consequent mogelijk moet leren en toepassen. De beste manier om de elektrische gitaar te leren bespelen, is regelmatig te oefenen.

Zorg er natuurlijk voor dat je al je gitaarlessen bijwoont, maar beperk je niet alleen tot dat. Oefen thuis en werk aan wat je leraar je heeft laten zien, en probeer verschillende dingen.

Vergeet ten slotte niet om plezier te hebben met het spelen van je elektrische gitaar: zelfs als je gitaarklassen veel werk, zelfopoffering en oefening vereisen, is het zeker de moeite waard om ervoor te gaan.

Weet dat alle (grote) gitaristen deze zelfde stappen hebben moeten overwinnen. Concentreer je op het bijhouden van je motivatie, werk en plezier om een ​​hoog niveau te bereiken. Je kunt zelfs zingen terwijl je gitaar speelt!

Ontdek onze complete beginnersgids voor het leren van de gitaar ...

Waarom wil jij gitaar leren spelen?
Je bent nooit te jong om gitaar te leren spelen | Bron: Pexels

Online Hulpmiddelen Voor Het Elektrische Gitaar Leren Spelen

Zoals je wellicht weet, staat het internet boordevol gitaarlessen, maar we raden aan om een ​​aantal maanden persoonlijk lessen te volgen voordat je online gaat. Autodidactische training is nuttig, goed en zuinig, maar het is te gemakkelijk om slechte gewoonten te ontwikkelen die je na verloop van tijd zult behouden.

Er is niemand met een perfecte methode om gitaar te leren spelen. Er zijn veel paden die allemaal kunnen leiden naar je doelen voor gitaarspelen. Maar er is één enkele zekerheid - die je zeker al vele malen hebt gehoord - de sleutel tot succes is herhaling en oefening!

Ten slotte zullen we aansluiten bij wat anderen hebben gezegd: een goed idee is om op een akoestische gitaar te beginnen. Dit komt gedeeltelijk omdat de fysiek van de akoestische gitaar veel moeilijker is, zodat je vingers zullen leren sterk te zijn. Het is ook muzikaal eenvoudiger.

De elektrische gitaar is slechts een bedieningsoppervlak voor het echte instrument: de versterker. Je moet een scala aan informatie en vaardigheden leren op het gebied van tonaliteit en elektronica. Het is dus normaal gesproken het beste om muzieknoties op de akoestische gitaar te leren en de apparatuur voor later te bewaren.

Er zijn andere online bronnen die erg handig kunnen zijn voor de beginnende gitarist, die je met name kunnen helpen met:

 • Je basisakkoorden leren,
 • Vertrouwd raken met ritme en tempo,
 • Helpen bij het kiezen van je gitaar en tuner,
 • Een akkoorddiagram zoeken,
 • Gitaartabellen voor elk niveau selecteren.

Als je klaar bent om de elektrische gitaar op te pakken kun je naar YouTube gaan. Deze beroemde site biedt video's die erg handig kunnen zijn voor beginnende muzikanten die net aan de elektrische gitaar beginnen. Leerlingen kunnen een video zoveel bekijken als hij of zij de training geleidelijk wil verbeteren. Je zou kunnen leren hoe:

 • Een versterker te gebruik,
 • Snaren te spelen,
 • Je handen correct te plaatsen,
 • Hoofd- en mineurakkoorden te spelen,
 • Bekende gitaarnummers zoals 'Smoke on the Water' van Deep Purple, 'A Little Help From My Friends' van The Beatles of zelfs 'You Really Got Me' van the Kinks te spelen.

Een paar dingen om jezelf een paar uur bezig te houden!

Zoals we hierboven al zeiden, is het volledig mogelijk om online elektrische gitaarlessen te volgen. Ze kunnen soms een goed compromis zijn tussen jezelf leren gitaarspelen en privélessen nemen. Wat zijn de voordelen?

 • Ze zijn waarschijnlijk minder duur dan een privéles,
 • Je kunt snel muziekpassages leren,
 • Je kunt je ritme leren vanuit het comfort van thuis.

Samenvatting:

 • Het leren spelen van de elektrische gitaar vereist veel tijd, geduld en doorzettingsvermogen. Maar wat het meest telt is het plezier dat je ervan krijgt!
 • Er zijn geen trucs of geheimen om gitaar te leren spelen: je moet werken en beginnen bij de basis! Niemand leert rennen voordat ze lopen, en dit is hetzelfde voor de gitaar!
 • Jezelf leren spelen is mogelijk, maar vereist veel meer motivatie dan het volgen van een gitaarles. Een leraar zal precies weten wat hij moet doen om je aan te moedigen en je te helpen sneller vooruitgang te boeken.
 • Hoewel we aanbevelen om lessen te volgen, raden we je ook aan om te profiteren van andere bronnen: internet, video's op YouTube, tutorials... Beperk jezelf niet tot één uur les per week, je gaat sneller vooruit naarmate je meer activiteiten uitvoert!

Wist je dat je ook gitaar kunt leren spelen met één hand? En je kunt basgitaarlessen volgen.

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep