De elektrische gitaar kunnen bespelen is een droom van veel muziekliefhebbers, maar voordat je je vingers over de snaren kunt laten gaan, moet je het geluid goed krijgen! Er zijn niet veel manieren om het te doen; het moet gewoon gedaan worden.

We hebben het over het stemmen van die gitaarsnaren van je gitaar. Je kan de beste gitaartechniek ter wereld hebben: maar als je niet weet hoe je een gitaar moet stemmen, dan is er echt geen hoop voor je om een ​​fatsoenlijke gitarist te worden. Want stel je voor: een groep gitaristen die het podium op gaat, begint te spelen en dan beseft dat geen enkele gitaar snaar in harmonie is met de anderen.

Dit is nooit gebeurd - en niet zonder reden. Je band zou je met afgrijzen aankijken en het publiek zou meteen weten dat je niet weet hoe je je gitaar moet stemmen. Een valse gitaar is helemaal geen muziekinstrument. Het is gewoon een beetje hout met touwtjes.

Je kunt dan beginnen met gitaar spelen of je gitaarlessen volgen. Zie hier voor gitaarles Eindhoven of bijvoorbeeld gitaarles Amsterdam!

Een basgitaar is onmisbaar in een band
De basgitaar vereist weer een hele andere techniek | Bron: Pexels
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Ben
5
5 (17 reviews)
Ben
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rik
5
5 (5 reviews)
Rik
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wannes
5
5 (1 reviews)
Wannes
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cornel
5
5 (3 reviews)
Cornel
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jasper
5
5 (1 reviews)
Jasper
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kenny
5
5 (1 reviews)
Kenny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kyle
5
5 (1 reviews)
Kyle
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ben
5
5 (17 reviews)
Ben
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rik
5
5 (5 reviews)
Rik
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bram
5
5 (1 reviews)
Bram
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wannes
5
5 (1 reviews)
Wannes
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cornel
5
5 (3 reviews)
Cornel
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jasper
5
5 (1 reviews)
Jasper
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kenny
5
5 (1 reviews)
Kenny
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kyle
5
5 (1 reviews)
Kyle
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Gitaar Leren Spelen: Waarom Eerst Stemmen?

Het afstemmen van je elektrische gitaar is belangrijk omdat de snaren voortdurend worden blootgesteld aan spanningen en thermische en fysieke schokken. Telkens wanneer je een snaar aanslaat wanneer je speelt, verandert de spanning iets.

Deze kleine schokken kunnen de spanning van de snaren laten variëren, waardoor de noten die je speelt, kunnen veranderen. Als je gitaar niet goed klinkt, moet je hem afstemmen om de harmonische nauwkeurigheid te krijgen die muziek eigenlijk vereist (anders is het alleen maar ruis).

Bovendien optimaliseert het afstemmen van je gitaar je spel en dat zul je merken wanneer je een verkeerde noot speelt en dit tijdens je oefening kunnen corrigeren. Voor elektrische gitaristen, net als elke andere gitarist, zal het kennen van het geluid van je instrument je helpen om in elk aspect te verbeteren.

Ik stem mijn gitaar elke keer als ik ga zitten om te spelen. Maar hoe stem je af voordat je begint met spelen? Moet je een muziekwinkel bezoeken, een bepaald accessoire kopen of op je eigen oor vertrouwen?

Zorg dat je een goede leraar hebt!
Wat is jouw doel voor gitaarles? | Bron: Pexels

Leren Gitaar Spelen: Het Stemmen Zelf

In tegenstelling tot wat je zou denken, is het stemmen van een gitaar niet zo moeilijk; iedereen kan het doen zonder professionele hulp.

Voordat je de verschillende beschikbare middelen om je elektrische gitaar te stemmen bestudeert, moet je de noten leren die deel uitmaken van de 6 snaren van je instrument (open gespeeld).

Uitgaande van de hoogste snaar (het dichtst bij je in de buurt als je rechtshandig bent) naar de scherpste (de dunste snaar) zijn de noten E A D G B E.

Alternatieve stemmingen.

Dit zijn echter niet de enige gitaarstemmingen die er zijn. Veel gitaristen spelen met wat we 'alternatieve stemmingen' noemen. Dit betekent dat de spelers opzettelijk de stemmingen van hun snaren veranderen. Een veel voorkomende stemming is wat we 'drop D' noemen, wat betekent dat die laagste 'E'-snaar een stap naar beneden wordt verplaatst, naar' D '- dus we hebben DADGBE. Dit helpt je sommige gitaarakkoorden een beetje gemakkelijker te spelen.

DADGAD is een van de populaire open stemmingen. Hier zie je dat de laagste snaar (E) nu D is, terwijl de eerste snaar en de tweede snaar beide ook een stap naar beneden gaan (van B en E naar A en D).

Maak je hier niet teveel zorgen over, maar het is belangrijk om te weten. We noemen EADGBE niet voor niets 'standaardafstemming'.

Kies voor de juiste aanpak bij gitaarles!
Gitaarspelen hoeft niet moeilijk te zijn als je het goed doet | Bron: Pexels

Gitaar Voor Beginners: Hulpmiddelen Voor Bij Het Stemmen

Zoals we hierboven zeiden, is het afstemmen van een zes-snarige gitaar niet echt heel moeilijk - vooral met de verschillende technologieën rond deze dagen. Gitaartuners zijn er in veel verschillende vormen en maten - van de old school pitch pipe en stemvork tot de modernere tuner-app en elektrische tuners.

Stemvork

Dit is waarschijnlijk het eenvoudigste en goedkoopste apparaat dat je kunt vinden om je gitaar te tunen.

Wanneer je de stemvork op een hard oppervlak slaat en deze verticaal laat overgaan, klinkt er een A.

Trek de snaar aan en pas deze aan om hetzelfde geluid te reproduceren. Zelfs enkele van de beste gitaristen ter wereld gebruiken deze ouderwetse methode!

Dit helpt je om af te stemmen als je wilt zingen terwijl je gitaar speelt. Let op: het geluid is bij benadering en niet 100% het geluid waarnaar je streeft.

Net als de pitch pipe - die je blaast en een noot speelt - is dit een moeilijke methode voor beginners die niet altijd de nauwkeurigheid van de noot kunnen krijgen (dit komt met oefening!).

De strijktechniek (de "Beat-methode")

Deze techniek kan alleen worden gebruikt als een aanvulling op de vorige.

Allereerst heb je iets nodig dat een A of een andere open snaarnoot kan spelen. Je zult dit dan als basis gebruiken om de andere snaren te stemmen.

Deze methode, ook bekend als de beat-methode, is gebaseerd op een reeds afgestemde snaar en een andere aangrenzende snaar. Elk paar noten moet hetzelfde geluid spelen.

Begin met een lage E. En fret die eerste gitaar snaar op de vijfde fret: dit is de noot van de tweede snaar.

Hoe werkt het?

De A-snaar komt overeen met de vijfde fret van de vorige snaar, de lage E. Speel je A-snaar en draai vervolgens voorzichtig de sleutel die overeenkomt met de lage E-snaar.

Gewoonlijk is een halve draai aan een toets gelijk aan een halve toon.

Doe ditzelfde voor de andere snaren.

Opmerking: de B-snaar is gelijk aan de 4e fret van de G-snaar en niet de 5e zoals bij de andere snaren.

Deze methode is preciezer dan de vorige, maar tenzij je een goed oor hebt voor muziek, wordt het meestal ongeveer een halve toon of lager afgestemd dan de oorspronkelijke noot.

Zoals het oefenen van gitaar zelf, moet afstemming regelmatig worden gedaan. Het zal je helpen om je oor te ontwikkelen en te verbeteren. Na een tijdje zal je de methode voor het stemmen van je elektrische gitaar onthouden en heb je geen marker nodig om dit te doen.

Wat denk je: betekent het kopen van een goedkope gitaar dat het niet goed zal klinken?

Elektronische tuner

Dit is het accessoire dat je altijd bij je moet hebben in je gitaarkoffer voor je gitaarles.

Als je het eenmaal hebt geprobeerd, ga je niet terug, hoewel het een geweldige vaardigheid is om te weten hoe je je elektrische gitaar op het gehoor moet afstemmen.

Gitaarles Rotterdam

Er zijn verschillende modellen, maar je kunt ze gemakkelijk vinden rond de 20 dollar.

Hoe gebruik je het?

Je sluit je tuner aan (of plaatst batterijen, afhankelijk van het model), speelt een open snaar en als het de juiste noot is, bevindt de naald van de machine zich in het midden van het scherm.

Als dit niet het geval is, draai je de gewenste snaar eenvoudig vast of los om het juiste geluid te vinden.

Praktische methode

Om te beginnen met het stemmen van je gitaar, plaats je de microfoon van je tuner in de richting van de gitaar, of steek je hem in je gitaar via de jack.

Speel eerst de 6e snaar, de lage E-snaar, en lees wat de tuner zegt om de eerste aanpassingen te maken.

Als de naald zich links bevindt, is de draad te los en als deze te rechts is gekanteld, is deze te strak. Gebruik de overeenkomstige toetsen aan het einde van de nek.

Wacht tot het geluid bijna volledig wegsterft voordat je de snaar trilt, zodat de elektrische tuner het juiste geluid kan waarnemen en analyseren.

Tip: Om je gitaar perfect te stemmen, als de naald zich iets rechts van het midden van de wijzerplaat bevindt, neem je de snaar die je wilt afstemmen tussen twee vingers en trek je ongeveer een centimeter, dit verwijdert een beetje spanning en je zult de snaren stabiel houden voor het stemmen.

Deze tuners worden ook wel chromatische tuners of elektronische tuners genoemd. Ze zijn meestal zeer nauwkeurig, en ze komen nu in allerlei verschillende variëteiten - waaronder sommigen met een metronoom, en sommigen die je kan plaatsen tegen je gitaar en zo de trillingen laten oppikken.

Online tuner

Als je geen elektrische tuner hebt, kun je een online tuner gebruiken.

Deze methode is zeker minder praktisch dan een traditionele elektrische tuner omdat je een uitstekende internetverbinding moet hebben.

Er zijn echter 2 categorieën online tuners: de tuner met audio-opname en de tuner zonder audio-opname.

Online tuner zonder audio-opname

Dit type tuner geeft je gewoon het referentiegeluid voor elke snaar van je gitaar. Het zal je helpen het gitaarspelen een beetje beter te begrijpen.

Er zijn drie belangrijke concurrenten op de markt:

 • Eenvoudige gitaar-tuner: een online-tuner die werkt door op knoppen te drukken of de snaren te bespelen om te horen hoe het moet klinken. Vervolgens moet je de snaar aanpassen aan het geluid.
 • De geavanceerdere gitaartuner: dit type online tuner heeft meerdere opties. Je selecteert het type stemming dat je wilt en de tuner vertelt je de noten die je op een open snaar moet spelen. Opmerking: met dit type tuner kunt je je favoriete stemmingen opnemen en andere soorten geluiden instellen, zoals de geluiden van een gitaar met vervorming, een gitaar met nylon snaren, enz.
 • De online Fender Tuner: dit is een van de referenties voor online tuners en gitaarlessen. Met zijn slanke ontwerp is dit een van de weinige modellen die de gitaarkop en zijn mechanica laten zien. Ideaal voor beginners om een ​​gitaar eenvoudig te stemmen. Eenvoudig en intuïtief gebruik.

De online tuner met audio-opname analyseert het geluid van je gitaar met behulp van de microfoon op je computer of telefoon

Je moet toegang tot de microfoon van je computer toestaan ​​om deze te laten werken.

Je gebruikt het dan op dezelfde manier als een elektronische tuner, behalve dat het op je computer staat.

2 tuners van dit type vallen op:

 • Pro Guitar Turner Online Tuner: een complete afstemmingapp die toegang tot je microfoon vereist en je helpt elke snaar te stemmen. Gemakkelijk te gebruiken.
 • De TICKON-linetuner: een tuner waarmee je een elektrische gitaar en elk ander snaarinstrument zoals een viool, een ukulele of een basgitaar kunt stemmen. Het geeft alleen niet de noten van de snaren aan. Je moet weten hoe af te stemmen.

Online gitaarles - begin vandaag nog!

Je smartphone

Hoe kan je telefoon je helpen je elektrische gitaar te tunen? Tegenwoordig kun je technologie gebruiken om af te stemmen op gratis of betaalde applicaties zoals EpicTune (op iOS) en Tuner Gstring (op Android). Een gitaar-tuner-app werkt op precies dezelfde manier als een elektronische tuner – en je doet het op je telefoon.

Let op: Wanneer je gitaar correct is afgestemd en je begint je instrument te bespelen, zal de energie die je in het spel steekt, de stemming zachtjes doen veranderen. Begin snel gitaar te spelen.

Trek aan de snaren met je rechterhand terwijl je deze afstemt, dit zal de duur van je afstemming helpen verlengen.

Waarom wil jij een elektrische gitaar?
Elektrisch spelen vereist andere vaardigheden | Bron: Pexels

De Beginners Gitaar: Verschillende Afstemmingsmethoden.

 • Stemvork Een ouderwetse afstemmingsmethode. Je slaat het op je knie en het geeft een A-noot, die je een referentie kan geven om je gitaar te stemmen.
 • Pitch-pijp Werkt zoals hierboven, maar je blaast erop en het maakt een geluid.
 • Elektronische tuner Speel een snaar en de tuner zal je vertellen of deze correct is.
 • Beat-methode Stem elke snaar af in relatie tot een andere snaar die correct is.
 • Online tuner Hetzelfde als een elektronische tuner maar online
 • App Hetzelfde als een elektronische tuner, maar op je telefoon

Zodra je gitaar goed is afgestemd, speel je een paar toetsakkoorden die alle snaren gebruiken, zoals E, G, B en A akkoorden en kijk je hoe ze klinken.

Luister naar het geluid om er zeker van te zijn dat je de juiste afstemming hebt.

Speel een heel stuk met verschillende technieken zoals glijden, buigen, plukken en als de stemming altijd hetzelfde is, is je gitaar klaar.

Een bekend gezegde van muzikanten zegt dat "gitaar spelen is 50% spelen, 50% stemmen."

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep