"Meditatie is bij jezelf binnenkomen zonder de wereld te verlaten." - Robert Sabatier

Wie heeft er niet van meditatie gehoord?

Er zijn een aantal eenvoudige en voor de hand liggende redenen waarom de beoefening van meditatie zo populair is.

We hebben allemaal momenten waarop we ons gestrest voelen, ons zorgen maken over onze gezondheid en manieren zoeken om dat te voorkomen.

De voordelen van meditatie kunnen je dagelijks helpen. Volgens de jaarlijkse analyse (2019) van TNO op basis van de Werkgevers Enquête Arbeid en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden hadden vorig jaar 1,3 miljoen Nederlanders gezondheidsklachten door een te hoge werkdruk.

Hoewel meditatie je werkdruk niet kan veranderen, kan het je helpen te ontspannen door je bewust te zijn van je ademhaling, je kalm te voelen en een spirituele verbinding met je lichaam en je hersenen te vinden.

Er zijn veel verschillende soorten meditatie en ze zijn niet allemaal Zen, lijken op de Boeddha, en zachtjes in jezelf een mantra herhalen. Je kunt leren mediteren zonder het Boeddhisme te beoefenen en er zijn tal van eenvoudige meditatietips op internet om je op weg te helpen.

In dit artikel gaan we kijken naar wat meditatie is, hoe het een kalmerend effect kan hebben op je lichaam en hoe het je bewustzijn, mededogen en je concentratie kan verbeteren.

Zit je comfortabel?

De beste leraren Yoga beschikbaar
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charley
5
5 (2 reviews)
Charley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannah
5
5 (4 reviews)
Hannah
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalie
Natalie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vanessa
Vanessa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ela
Ela
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eve
Eve
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caro
Caro
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charley
5
5 (2 reviews)
Charley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannah
5
5 (4 reviews)
Hannah
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalie
Natalie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vanessa
Vanessa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ela
Ela
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eve
Eve
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caro
Caro
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat Is Mindfulness Meditatie?

Mediteer in een rustige omgeving
Je moet het rustig aan doen als je wilt leren mediteren | Pixabay - 4144132

Je kunt mindfulness definiëren als je bewust zijn van je acties, emoties en al het andere in het hier en nu.

Deze oefening is een eenvoudige en effectieve manier om te mediteren. Het is gebaseerd op het op een objectieve manier richten van je aandacht zonder een oordeel te vellen.

Het is niet de bedoeling dat je analyseert, laat je gedachten en gevoelens gewoon de basis zijn van je ervaring.

Mindfulness meditatie is niet alleen vrij toegankelijk, maar heeft ook de volgende voordelen:

 • Omgaan met stress, slapeloosheid, burn-out of depressie;
 • Focussen op het hier en nu en luisteren naar je lichaam;
 • Negatieve gedachten loslaten;
 • Je lichaam ontspannen terwijl je je concentreert op elke sensatie in het heden;
 • Je innerlijke vrede bijeenbrengen met degenen om je heen;
 • Meer bewust zijn van je emoties bij elke dag die voorbijgaat.

Aangezien er zoveel voordelen aan mindfulness meditatie zijn, kan deze lijst eindeloos doorgaan. Regelmatig oefenen kan ook ingrijpende gevolgen hebben voor zowel je geest als je lichaam. Het belangrijkste is om je te concentreren op wat er gebeurt en wat je voelt en ervaart.

Door in de lotushouding te gaan zitten met je ogen dicht, begin je je beter te voelen terwijl je met gekruiste benen zit. Wees je bewust van je ademhaling, de lucht terwijl je inademt en vervolgens uitademt, de positie van je armen, en leef in het moment, rekening houdend met je houding en de stilte.

Dit is de belangrijkste focus op mindfulness meditatie, om van niets naar alles te gaan door je bewust te zijn van wat je op dat moment beleeft. Maak je geen zorgen als je gedachten afdwalen, dit is normaal en zal vaak voorkomen als je een beginner bent. Met dagelijkse meditatie word je bedrevener in het loslaten en maak je er een gewoonte van om tijdens het mediteren minder afgeleid te worden.

Het is een van de eenvoudigste en meest toegankelijke takken van meditatie. In feite heb je eigenlijk geen training nodig, zorg er gewoon voor dat zowel je geest als je lichaam aanwezig zijn. Je hoeft niet eens in stilte te zitten, je kunt rustige muziek opzetten zolang het geen afleiding is.

Tenslotte zullen je lichaam en geest beter op elkaar zijn afgestemd en een diepere band hebben. Je moet gewoon weten hoe je ze beter kunt gebruiken om je welzijn en de wereld om je heen te verbeteren.

Als je het gevoel hebt dat je misschien wat hulp nodig hebt, vergeet dan niet dat er zoiets bestaat als geleide meditatie!

Zo Werkt Geleide Meditatie

Transcendente meditatie moet je leren
Transcendente meditatie stijgt boven je gedachten uit | Pixabay - TanteTati

Geleide meditatie voor beginners is een van de meest voorkomende soorten meditatie die tegenwoordig beschikbaar is. De reden is simpelweg dat het een effectieve manier is om de discipline te leren.

Het is effectief omdat je wordt begeleid door een leraar of instructeur die je kan helpen bij het leren en verbeteren.

Of de leraar er nu persoonlijk is of niet, hij kan je helpen je zelfbewustzijn en actieve contemplatie te verbeteren, in het moment te leven en meer van positieve gedachten te genieten.

De bijlesdocent kan fysiek aanwezig zijn in yoga groepslessen of virtueel, via apps, YouTube-video's, of gewoon uitleggen via een boek dat ze hebben geschreven.

Dankzij applicaties en YouTube kun je heel snel in meditatie komen, zonder dat je je nerveus voelt als je het niet goed doet.

Dit kan erg handig zijn om met een of meerdere aspecten van het moderne leven om te gaan:

 • Omgaan met stress;
 • Paniekaanvallen;
 • Proberen te ontspannen of spanning te verminderen;
 • Helpen om gemakkelijker in slaap te vallen;
 • Dankbaarder en zorgzamer worden;
 • Omgaan met depressie en depressieve gedachten;
 • Je geest leegmaken en in het huidige moment leven;
 • Tegelijkertijd aan jezelf en anderen denken.

Dit zijn enkele van de redenen waarom meditatie voor veel mensen essentieel wordt.

Het vinden van innerlijke rust of het helpen van anderen om het te vinden, is misschien de oplossing waar iedereen naar op zoek is.

Zelfs degenen die nieuw zijn in de beoefening zullen snel beseffen hoe nuttig het kan zijn.

Door je te concentreren op je ademhalingstechnieken en ontspanningstechnieken, is geleide mindfulness meditatie geweldig als je geen zin hebt om alleen te oefenen of een groepsles voor beginners bij te wonen.

Het is perfect om je te helpen erachter te komen hoe je moet zitten of liggen, hoe je moet in- en uitademen, enzovoort. Het is een alomvattende benadering om je meer bewust te worden van het heden en een geweldige manier om te beginnen met mediteren.

YouTube Meditatie: De Beste Tutorials

Luister naar rustgevende muziek of stem
Zorg dat je je comfortabel voelt als je mediteert | Pixabay - daviddierose

De beste plaats om deze technieken te vinden, is met name op videosites en YouTube. Je kunt op vrijwel elk apparaat snel meditatie handleidingen vinden; een modern alternatief om de discipline te ontdekken en er meer over te leren.

Er zijn veel meditatie video’s te vinden. Met praktische video's, theoretische video's, educatieve video's, enzovoort kan iedereen geluk vinden.

Als je veel werkt en na het werk wilt ontspannen, kan een dagelijkse geleide meditatie video wonderen verrichten.

Mindfulness meditatie is voor iedereen beschikbaar en je kunt genieten van ontspanning in een serene omgeving terwijl je in het hier en nu leeft.

Hoewel het stereotype van meditatie vaak gebaseerd is op Boeddhistische meditatie beoefening, zul je snel zien dat er veel verschillende manieren zijn om te mediteren.

Focussen op hoe te mediteren is een grote stap, die de deur kan openen naar belangrijke introspectie en je kan helpen om je gemoedstoestand te visualiseren. Het is handig als je je zelfvertrouwen wilt verbeteren, je op jezelf wilt concentreren of gewoon gelukkig wilt zijn.

Het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen met zoeken naar meditatie video's op YouTube voor het soort meditatie waarin je geïnteresseerd bent. Beginners die met meditatie willen meedoen, kunnen een enorme kloof ervaren op hun eigen niveau en het niveau van de video's die ze vinden op YouTube.

Probeer een paar verschillende video's en kanalen uit om te zien wat er allemaal te zien is. Sommige kanalen hebben zelfs video's speciaal voor mensen die nog nooit aan meditatie hebben gedaan, alleen maar om hen op weg te helpen.

Er zijn zoveel opties voor diegenen die willen leren mediteren op YouTube dat je het als bron onmogelijk kunt negeren.

Meditatie is wanneer je je op jezelf concentreert, opnieuw contact maakt met jezelf en een stap terug doet van de negatieve gedachten die je geest vertroebelen, terwijl je je ervan bewust bent dat ze gebeuren.

Wat is Transcendente Meditatie?

Yoga leert je te ontspannen
Meditatie en yoga gaan goed samen | Pixabay - StockSnap

"Transcendente meditatie is iets dat kan worden gedefinieerd als een middel om te doen wat je wilt doen op een betere manier, op een juiste manier, voor maximale resultaten." - Maharishi Mahesh Yogi

Transcendente meditatie is een van de meer alternatieve meditatietechnieken en werd in 1955 gepopulariseerd door Maharishi Mahesh Yogi. Het is gebaseerd op traditionele Indiase spiritualiteit en richt zich op het verbeteren van je kwaliteit van leven door je welzijn te verbeteren.

Het wordt meestal gedaan met de hulp van een instructeur en vereist meer training dan de andere meditatiestijlen. Hoewel het een paar dagen duurt en daarna 'controles' om er zeker van te zijn dat je het goed hebt gedaan, kan het je helpen innerlijke rust te vinden en afstand te nemen van de negatieve aspecten van je leven.

Transcendente meditatie kan je helpen een ontspannen, maar toch wakkere toestand te vinden die het vinden van positiviteit gemakkelijker kan maken en je zelfbewustzijn kan verbeteren. Regelmatig oefenen kan helpen om stress te verminderen en je meer bewust te maken van jezelf en andere mensen.

Deze meditatieve toestand kan vanaf de allereerste sessie een positief effect hebben op je gedachten, je persoonlijke ontwikkeling en je geest.

Het werd in Amerika gepopulariseerd door een aantal beroemdheden, hoewel het wel onder vuur kwam te liggen omdat het een beetje als een sekte werd beschouwd.

Hoewel het in de media werd behandeld en ook openbaar werd gemaakt, aangezien Maharishi Mahesh Yogi regelmatig naast wereldwijde supersterren verscheen, had transcendente meditatie ook een behoorlijk aantal critici.

Tegenwoordig zijn er ongeveer zes miljoen mensen die weten hoe ze het moeten doen, wat alleen maar laat zien hoe nuttig het is voor sommige mensen die innerlijke rust willen vinden.

Met meditatie kun je je losmaken van je negatieve gedachten, zorgzamer worden, je geest leegmaken en ontspannen door middel van ademhalingsoefeningen.

Is dat alles wat er is om gelukkig te zijn?

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!