Yoga staat bekend om zijn voordelen voor de mentale gezondheid, en helpt om te leren loslaten en om te ontspannen. Om de voordelen van yoga te vergroten kan het helpen om naar muziek te luisteren tijdens de yoga les. Niet alle muziek is even geschikt voor yoga, daarom onthult Superprof in dit artikel alle belangrijke informatie op dit gebied en zelfs de perfecte playlist!

De beste leraren Yoga beschikbaar
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charley
5
5 (2 reviews)
Charley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannah
5
5 (4 reviews)
Hannah
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalie
Natalie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vanessa
Vanessa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ela
Ela
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eve
Eve
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caro
Caro
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charley
5
5 (2 reviews)
Charley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannah
5
5 (4 reviews)
Hannah
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalie
Natalie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vanessa
Vanessa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ela
Ela
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eve
Eve
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caro
Caro
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De voordelen van een yoga sessie met muziek

Het kan geen kwaad om naar muziek te luisteren wanneer je yoga beoefent, het is zelfs aan te raden. Wanneer je thuis yoga beoefent, heb je het voordeel dat je zelf de muziek uit kan zoeken. Je kan bijvoorbeeld een rustgevende online playlist (YouTube, radio, enz.) kiezen, of zelf een playlist samenstellen. Bij zwangerschapsyoga of ademhalingsoefeningen stimuleert geluid de lichaamsbeweging, maar er zijn ook vele andere voordelen. Yoga Groningen, vind jouw leraar op Superprof. Muziek stimuleert de ontspanning die voortkomt uit het aannemen van yogahoudingen en het beoefenen van yoga in het algemeen:

 • Geluid stimuleert de lichaamsbeweging.
 • Muziek helpt om je hoofd leeg te maken wat er toe leidt dat je beter kan mediteren wanneer je aan het einde van de les de laatste pose (Savasana) aanneemt.
 • De juiste muziek kan het kalmerende effect van yoga vergroten.
 • Derek Berres weegt in het artikel getiteld Why Music in Yoga Matters, de voor- en nadelen van het combineren van muziek en yoga af; "Weten welke muziek je moet spelen en wanneer je het moet spelen, kan de yoga les naar een hoger niveau tillen."
 • Door het kalmerende effect van muziek zal je beter kunnen mediteren en je ontspannen.

Jou muziek stimuleert de voordelen van yoga
Muziek helpt je het meeste uit je online yogales te halen. Bron M. Caballer, Unsplash
Vind hier alles over de beste yoga kleding.

Muziek voor yogales

Vibraties, harmonieën en positieve energie: muziek verlicht en kan een positieve rol spelen in het  ontspannen van lichaam en geest. Toen Mathilde, een Superprof yogalerares, in Amerika aankwam verbaasde het haar dat yoga lessen met muziek (soms zelfs hip-hop) gegeven werden. Eerst was ik geschokt, maar al snel kwam ik erachter dat het juist heel gaaf was. Nu hou ik er van om yoga te beoefenen op muziek, niet altijd en overal maar het helpt me vrijer te bewegen en los te laten. Mathilde’s favoriete muziek voor tijdens de yoga les:

 • Bonobo, The North Borders. De Britse producer, componist en DJ, Bonobo maakt deel uit van het bekende label Ninja Tune.
 • Garth Stevenson, Flying. Deze bassist komt oorspronkelijk uit Brooklyn maar groeide op in de Canadese bergen waar hij de inspiratie voor zijn albums vandaan haalt. Het nummer Flying gaat over zijn reis naar Antarctica die uiteindelijk zijn leven veranderde.
 • Stevin McNamara, Om Guitar. Deze Zuid-Afrikaanse muzikant omschrijft zichzelf op zijn website als een specialist in akoestische gitaar "toegewijd aan yoga, beweging, meditatie, hart, geest en ziel!"

Yoga Amsterdam, neem lessen via Superprof.

Natuurlijke geluiden passen beter bij een groepsyogales
Wanneer je met een groep buiten yoga oefeningen doet maak dan gebruik van natuurlijke geluiden. Bron: K, Garrett, Unsplash

Welke artiesten passen goed bij een yogales

Delphine, een yogalerares die yogalessen aanbiedt, vertelt dat er voor haar geen regels zijn wat betreft de muziek die je kan gebruiken. Van Mozart tot Justin Bieber, of Coldplay. Alles kan. Wat je ook wilt luisteren! Klinkt simpel toch? Muziek die goed bij bepaalde yoga-oefeningen past kan je online makkelijk vinden op YouTube, Spotify of Deezer. Vind hier alles over de beste yoga apps. In de Spotify app kan je zoeken naar ‘yoga muziek’. Dit zal je de volgende resultaten opleveren:

 • Yoga Music concentration (12 nummers)
 • Mindful Healing Sounds
 • Calm Spa and Yoga Music (12 nummers)
 • of Yoga Remedy met 28 nummers

Womens Health heeft een top 19 lijst gepubliceerd die door yoga instructeurs gebruikt wordt. In deze lijst vind je bijvoorbeeld de volgende nummers:

 • East forest, 10 Laws
 • Angus & Julia Stone, Paper Aeroplane
 • Lapsley, Station
 • Dirty Gold, California Sunrise
 • Radiohead, Separator

Liedjes in Sanskriet (traditionele Indiase taal en muziek) kan heel goed gebruikt worden om de juiste sfeer te creëren en voor ontspanning te zorgen. Luister bijvoorbeeld eens naar het nummer ‘Hare Krishna’ of het album ‘Mantras for Life’ van de zanger Deva Premal. Afspeellijsten die Superprof je aanraadt: Veel artiesten doen aan yoga, waaronder bijvoorbeeld Moby die dynamische yoga beoefent. Moby heeft een 4 uur durende playlist gemaakt die je gratis kan downloaden via WeTransfer of streamen via Spotify, SoundCloud, Apple Music of Deezer. Marie Claire online heeft een playlist gecreëerd van 20 nummers om helemaal zen te worden. Deze playlist is perfect voor een korte online yoga sessie in de ochtend of ‘s avonds voordat je je bed induikt. Ondek de beste yoga instructeurs op Instagram.

Wanneer is het aan te raden om muziek te luisteren tijdens de yogales?

Tegenwoordig is volledige stilte bijna niet meer te vinden, alleen als je misschien in de woestijn woont. We worden constant geconfronteerd met en soms gestoord door de geluiden om ons heen. Tijdens een yogales zal je moeten leren omgaan met volledige stilte. Wanneer je een beginner bent, kan het voorkomen dat je het lastig vindt je gedachten te controleren. Dit zal je ervan weerhouden om volledig te genieten van de voordelen van yoga zoals ontspanning. Muziek kan een sfeer creëren waar je je op je gemak voelt en je je emoties en gedachten los kan laten. Voor anderen kan de volledige stilte meteen goed voelen en een positief contrast bieden aan een drukke dag. Superprof top tips: Als het lukt je aandacht bij je lichaam en ademhaling te houden zonder aan andere dingen te denken, kan je gerust doorgaan met de yogales in stilte. Wanneer je doorhebt dat je gedachten afdwalen naar andere zaken zoals je werk, je gezin of taken die je nog niet afhebt, dan kan muziek je helpen je aandacht bij de yogales te houden en je te focussen op je emoties.

Muziek past goed bij een yoga les
De voordelen van muziek: ontspanning, meditatie en concentratie. Bron: J Toney, Unsplash
Wie gewend is te mediteren kan makkelijk profiteren van de voordelen van een yogales in stilte (denk bijvoorbeeld aan boeddhistische monniken). Wanneer je vaker yoga beoefent zal je misschien niet de behoefte hebben om naar muziek te luisteren. Omdat het voor iedereen verschillend is, is er niet een antwoord op de vraag wanneer je het beste naar muziek kan luisteren. Wanneer je yogales bij een yogaschool volgt ligt de keuze voor muziek bij de yoga instructeur. Als er geen muziek is tijdens de les kan je dit altijd bespreken met je instructeur en suggesties doen wat betreft je eigen voorkeur voor muziek. Muziek tijdens een groepsles kan storend zijn wanneer je instructeur aanwijzingen geeft over het aannemen van de verschillende houdingen. Wanneer je alleen thuis of met een superprof yoga beoefent, is het goed om uit te proberen welke muziek je prettig vindt.
Klankschaal-voor-yoga-meditatie
Je kan bijvoorbeeld een klankschaal gebruiken om beter te mediteren. Bron: Free To Use Sounds, Unsplash
Tijdens de laatste houding (Savasana) is het beter om geen muziek te luisteren, omdat deze houding zich focust op totale ontspanning en meditatie. Zoals Delphine, een gecertificeerde yoga Alliance instructeur met meer dan 200 uur ervaring in Hatha Yoga en Vinyasa Yoga, uitlegt in haar blog: Ik probeer mijn muziek altijd zorgvuldig te kiezen. Ik speel altijd instrumentale of Sanskriet muziek tijdens Savasana. Ook heb ik een yogasessie getest met natuurlijke muziek (stromend water, natuurgeluiden, watervallen, ...) en dit soort harmonieuze melodieën kan je helpen de uiteindelijke staat van meditatie te bereiken. Maar wees gewaarschuwd, het kan zijn dat je in slaap valt!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!