Het onderwijssysteem van Frankrijk heeft een welverdiende reputatie voor uitmuntendheid, van de basisschool tot het baccalaureaat en verder.

Het is dus geen verrassing dat menig internationale student toegang zou willen krijgen tot uitdagende studieprogramma's, al was het maar voor een semester.

Heb je erover gedacht om een tussenjaar in het buitenland door te brengen? Hoe zit het met het plannen van een vertrek naar Frankrijk?

Laten we het hoger onderwijssysteem van Frankrijk eens onder de loep nemen, in de hoop je een beknopt overzicht te geven van het leermodel dat al lange tijd de afgunst oproept in de internationale academische gemeenschap.

En dan zullen we geselecteerde steden markeren om in overweging te nemen.

Ga studeren in Frankrijk
Je diploma halen is gemakkelijk als je weet hoe het Franse onderwijssysteem werkt ǀ Pixabay - deMysticWay
De beste leraren Frans beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (8 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
5
5 (5 reviews)
Sophie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pierre
Pierre
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elisa
5
5 (3 reviews)
Elisa
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (8 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
5
5 (5 reviews)
Sophie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pierre
Pierre
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elisa
5
5 (3 reviews)
Elisa
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Een Diploma Behalen in Frankrijk

Het moet vanaf het begin worden begrepen dat het Ministerie van Onderwijs van de Franse overheid alle leerplannen voor alle leerniveaus uiteenzet, evenals de criteria voor voltooiing.

Met dat duidelijk gezegd, laten we de basisschoolcriteria omzeilen en direct naar de middelbare school gaan, wanneer de evolutie van leerling naar student daadwerkelijk plaatsvindt.

Collège komt losjes overeen met ons middelbare schoolkader. Leerlingen beginnen op ongeveer 11-jarige leeftijd met hun studie op dit hogere niveau.

In deze fase van hun opleiding worden ze blootgesteld aan secundair cursusmateriaal, met een draai: hun academische ontwikkeling zal gericht zijn op verdere studies in een Lycée, of op een meer technisch pad, resulterend in een brevet.

De Franse brevet komt min of meer overeen met ons VMBO.

Na het afleggen van dat examen hebben brevet-studenten de mogelijkheid om door te gaan naar een beroepsopleiding of het formele onderwijs totaal te verlaten.

Ondertussen zullen degenen die zijn voorbereid op verdere academische studie zich inschrijven voor een klassiek of technisch lycée.

Dit is waarschijnlijk waar je, zoeker van internationaal onderwijs, binnenkomt.

Lycée-studenten brengen drie jaar door met het voorbereiden van hun baccalaureaat examen, wat ongeveer overeenkomt met de Nederlandse A-niveaus. Dezelfde algemene onderwerpen worden onderwezen als in het collège, zij het op een hoger niveau, en lessen in filosofie zijn verplicht.

Kennis van de Franse taal zou je enorm helpen.

Leer de Franse taal in het land zelf
Ga naar een van de beste universiteiten in Frankrijk om Frans te leren ǀ Pixabay - geralt

Met je baccalaureaat in de hand heb je nu toegang tot een van de Franse universiteiten en kun je je inschrijven voor de Grande Ecoles (Hogere Scholen).

Die scholen zijn erg selectief in het beoordelen van aanvragen; toelating wordt alleen verleend aan de besten van de besten.

Een vaste eis om in te schrijven is de zogenaamde baccalaureaat + 2; wat betekent dat je twee jaar formeel verder moet studeren buiten je baccalaureaat om in aanmerking te komen voor een aanvraag.

Nu je een overzicht hebt van hoe ingewikkeld het Franse onderwijssysteem is, kunnen we ons concentreren op het type school waar de meeste internationale studenten hun succes vinden: bij openbare universiteiten.

Bijles Frans, boek een les

De Beste Franse Steden om te Studeren

In vergelijking met andere landen zijn de verblijven voor hoger onderwijs in Frankrijk vaak veel kleiner en veel meer gespecialiseerd.

Terwijl je aan Nederlandse universiteiten een keuze hebt uit meer dan één opleiding op dezelfde campus (universiteitsterrein), kunnen universiteiten en hogescholen in Frankrijk slechts één of twee studies aanbieden.

En ze zijn meestal vrij verspreid in elke provincie, regio en stad in het hele land, van Straatsburg tot Cannes.

Zonder te weten in welk vak je je zou willen verdiepen, zouden we je nauwelijks kunnen wijzen op de beste scholen in Frankrijk, nietwaar?

We kunnen je echter wijzen op de beste steden voor studenten en die buitenlandse programma's bespreken.

Frans leren Brussel naast tal van andere steden doorheen Vlaanderen, het kan dankzij Superprof.

5. Bordeaux, en zijn Universiteiten

Bijgenaamd Sleeping Beauty, begint deze havenstad in het zuidwesten van Frankrijk onze lijst met beste Franse steden om te studeren.

Niet in de laatste plaats vanwege de cultuur en het klimaat, maar ook vanwege de reputatie van de stad in academische kringen.

Een zeer goede reputatie, kunnen we verzekeren!

De universiteit van Bordeaux is een van de oudste in Frankrijk en was tot voor kort opgesplitst in vier verschillende scholen:

Bordeaux 1: Wiskunde, natuurwetenschappen en technologieën;

Bordeaux 2: Geneeskunde en biowetenschappen;

Bordeaux 3: Programma's omvatten vrije kunsten, talen, geesteswetenschappen en geschiedenis;

Bordeaux 4: Recht, economie en management;

  • Instituut voor Politieke Wetenschappen wordt beschouwd als een onderdeel van deze campus, ook al functioneert het autonoom

Naast deze gerenommeerde instituten heeft Bordeaux een aantal openbare en particuliere scholen voor bachelorstudenten en postdoctorale programma's.

Deze omvatten onder andere technische scholen, management- en bedrijfsscholen en een school voor schone kunsten.

Een reden die Bordeaux zo aantrekkelijk maakt voor studenten, is het welkom waarmee ze aan het begin van elk academiejaar worden getrakteerd.

Wil je aanwezig zijn om de faculteit te ontmoeten tijdens hun oriëntatie-evenement, Grande Festival de Rentrée, in september?

4. Universiteit van Aix-Marseille

Als je van plan bent om in Frankrijk te studeren, zou je deze metropool, gelegen aan de Middellandse Zee, kunnen overwegen.

Officieel aangehaald als de Europese Culturele Hoofdstad, heeft het die reputatie behouden en de onderscheiding toegevoegd dat het in 2017 de Europese Hoofdstad van Sport was.

Waar de universiteiten van Marseille beroemd om zijn, is de voorbereiding op arbeidsbemiddeling na hun afstuderen.

De samenvoeging van zijn drie afzonderlijke scholen in 2012 heeft ertoe geleid dat Marseille de grootste universiteit in de Franstalige wereld is, met het grootste budget.

Studeer op de mooiste plekken in Frankrijk
De beste universiteiten voor internationale studenten liggen buiten het centrum ǀ Pixabay - FotoshopTofs

3. Nantes

Deze relatief kleine stad buiten Bretagne heeft een universiteit die bijna net zo wereldberoemd is als die in Bordeaux, maar niet zo groot.

Redenen waarom we het als superieur beschouwen voor internationale studenten, is zijn uitmuntendheid en diversiteit in onderwijs.

Voor een relatief kleine stad herbergt Nantes verschillende scholen, waaronder Audencia, gerangschikt door The Economist als 's werelds beste managementschool.

2. Montpellier

Waar Nantes en Rennes geografisch dicht bij elkaar liggen, is Montpellier dichtbij qua omvang en kwaliteiten, gezocht door elke leerling die in het buitenland wil studeren.

Gelegen aan de Middellandse Zee, zijn zonnige klimaat en prachtige architectuur zijn slechts twee redenen waarom iemand die onderwijs in het buitenland wil, een studiebeurs zou zoeken aan de Universiteit van Montpellier.

Een ander zou voor prestige zijn: dit instituut staat bekend als een van de oudste - niet alleen onder Europese landen, maar over de hele wereld!

Naast zon en verering heeft deze stad een actief nachtleven dat bijzonder aantrekkelijk is voor internationale studenten.

Als je je doctoraat in de geneeskunde in Montpellier zou willen behalen, zou je een eeuwenlange traditie in de discipline volgen.

1. Grenoble

Deze stad, gelegen aan de voet van de Alpen, is een belangrijk universitair centrum voor wetenschappelijke en technische programma's.

Deze stad staat wereldwijd bekend als een van de weinige locaties voor het Europees Instituut voor innovatie en technologie.

Interculturele studenten hebben deze stad echter het hoogst gerangschikt vanwege alle gewenste kwaliteiten: in het onderwijs, in een baan; voor zijn cultuur en kwaliteit van leven.

De cijfers bewijzen het: meer dan 16% van de studenten van de Grenoble-universiteit komt uit het buitenland!

Hoe zit het met de Sorbonne? Hoe zit het met de universiteit van Parijs?

Inderdaad, elk van deze vertegenwoordigt een uitmuntendheid als een instituut voor internationaal onderwijs. Hun grote bekendheid maakt ze echter vrijwel ontoegankelijk voor de student uit het buitenland, zelfs met een studiebeurs.

Toegegeven, het collegegeld is laag en studenten kunnen, als dat nodig is, financiële steun verdienen in de vorm van beurzen en subsidies.

Het zijn over het algemeen de bijkomende kosten van studeren in het buitenland, zoals huisvesting en studieboeken, die de kosten van internationale studies opdrijven.

Naast de kosten die rechtstreeks verband houden met studeren, moet de aanvrager worden goedgekeurd voor een studentenvisum en de kosten voor het indienen van financiële hulppapieren dekken.

Geloof niet alleen ons! Je kunt deze Franse universiteitenpeiling bekijken, waarin buitenlandse studenten die zijn ingeschreven bij Europese universiteiten hun voorkeuren hebben bekendgemaakt.

Hoe zit het met uitwisselingsprogramma's?

Een Beroep doen op Erasmus

Dit stageprogramma is vernoemd naar de Nederlandse filosoof en Renaissance humanist die pleitte voor welsprekendheid en duidelijkheid in het onderwijs, zodat burgers konden deelnemen aan de bredere, mondiale gemeenschap.

Erasmus heeft veel betekent voor het onderwijs
De Nederlandse filosoof Erasmus streefde naar globalisme ǀ Visualhunt - Peter Curbishley

Om deel te nemen aan dit programma, zou je voor onderdompeling kiezen, op de campus en in de klas, voor maximaal een jaar in het buitenland.

De succesvolle kandidaat kan zich aanmelden bij elke universiteit in de Europese Unie, behalve die in Zwitserland, het enige niet deelnemende land.

Je tijd doorgebracht op campussen in het buitenland telt mee voor je cursussen op je CV.

Inkomende studenten betalen geen extra collegegeld voor deze beurs, en het programma biedt zelfs financiering voor huisvesting en incidentele kosten.

Je hebt een keuze uit gastgezinnen!

Erasmus alumni rapporteren een hoger maatschappelijk bewustzijn en een meer globale manier van denken, om maar te zwijgen van de levenslange vriendschappen die buitenshuis zijn gesmeed.

Voor meer informatie over kwalificaties en de deadline voor aanmelding of om met een adviseur te praten over solliciteren, kun je contact opnemen met je studentenservicekantoor.

Heeft je campus een internationaal studentencentrum of een kantoor voor internationale zaken?

Studeren in Frankrijk kan je een nieuw perspectief op je sociale verantwoordelijkheid geven, je de kans geven om mensen te ontmoeten die denken zoals jij en intensieve aandacht besteden aan je Franse taalvaardigheden, bijvoorbeeld met een Frans cursus.

Waar heb je zo hard voor gewerkt om Frans te leren?

Ga op excursie in het buitenland! Ontdek wat internationale uitwisselingsprogramma's voor studenten te bieden hebben! Verdien je bachelor, master; jouw MBA!

Wie weet? Misschien wil je stagelopen op de universiteit van de Sorbonne?

Je kunt er zeker van zijn dat je al die tijd gebruik zult maken van de taal en de Franse cultuur zult absorberen, waardoor je snel verder kunt in je Franse lessen.

Om het leven voor jezelf gemakkelijker te maken wanneer je in Frankrijk aankomt, zijn hier een paar belangrijke Franse uitdrukkingen! En vergeet niet: via Superprof kan je ook een online cursus Frans volgen!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep