Al tijdens de middeleeuwen en de oudheid namen Vlaamse reizigers aanbevelingsbrieven mee als ze het land verlieten. Reisdocumenten bestaan dus al lang in verschillende vormen. Maar sinds de Franse Revolutie kwam hier meer structuur in.

Dergelijke documenten waren bedoeld om reizigers identiteit en veilige doorgang toe te staan ​​terwijl ze door vreemde landen reisden en, nog belangrijker, om terugkeer naar Vlaanderen te garanderen na hun verblijf in het buitenland.

Paspoorten werden tot na de Eerste Wereldoorlog niet vereist om toegang krijgen tot buitenlands grondgebied. Daarna werden deze documenten het ultieme reis- en statusaccessoire.

Vóór die tijd was het vrij gebruikelijk dat Vlamingen op vakantie gingen in Frankrijk – aan het sociale leven deelnamen, of zelfs hoger onderwijs zochten op de hogere scholen in Parijs: bijvoorbeeld het Pasteur Instituut of het Curie Instituut.

De tijden zijn echt niet zoveel veranderd in de tussenliggende eeuw, nietwaar?

We willen allemaal nog steeds heel Frankrijk verkennen - van de heuvels van Normandië tot de zonnige oevers van Biarritz. Sommigen van ons dromen er zelfs van een chalet in de Alpen te bezitten.

Een cursus Frans online volgen met Superprof? Klik hier voor meer informatie in één klik.

En Franse wijn! Uit de cijfers blijkt dat we ons steeds meer richten op nippen - misschien niet de dure labels, maar de scherp geprijsde wijnen uit de Loire-regio, in plaats van Australische wijnen.

En natuurlijk is er Frans eten. De gastronomie van Frankrijk is onvergelijkbaar! De kazen, de broden; de Michelin sauzen ...

Waarom alleen genieten van zo'n extravagantie op vakantie? Waarom niet gewoon de overstap naar Frankrijk maken en op elk gewenst moment genieten van de Franse manier van leven?

Dompel je onder in de Franse cultuur
Frankrijk is lange tijd de artistieke en culturele hoofdstad van de wereld geweest ǀ Pixabay - Artsy-Bee
De beste leraren Frans beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (9 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
5
5 (5 reviews)
Sophie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pierre
Pierre
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elisa
5
5 (3 reviews)
Elisa
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (9 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
5
5 (5 reviews)
Sophie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pierre
Pierre
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elisa
5
5 (3 reviews)
Elisa
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Voordelen van Leven in Frankrijk

Ben je de kou, de sneeuw, de regen en de mist zat? Wonen in Frankrijk zou de optie voor je kunnen zijn!

Een van de grootste aspecten van het leven in Frankrijk moet zeker het weer zijn!

Natuurlijk hebben regio's in Frankrijk hun variaties, maar hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe evenwichtiger het weer en hoe minder zware weersomstandigheden je zult moeten doorstaan.

Er zijn toch meer voordelen aan wonen in Frankrijk dan gematigd weer, nietwaar?

Natuurlijk! Laten we er nu over praten.

Een Huis vinden in Frankrijk

Als Vlaamse expat, zul je het verrassend eenvoudig vinden om geschikte en betaalbare accommodaties in Frankrijk te bemachtigen.

Natuurlijk moet je eerst bepalen of je een woning wilt huren of kopen.

Het huren van een woning kan in het begin raadzaam zijn, ook al kan dat een latere verhuizing naar je vaste woonplaats betekenen.

Toch kunnen Vlamingen winkelen op de Franse onroerendgoedmarkt, vooral nadat ze hebben ontdekt dat het bezitten van onroerend goed in Frankrijk veel eenvoudiger is dan aanvankelijk werd gedacht!

Deze website biedt een pagina met richtlijnen voor het uitvoeren van vastgoedtransacties in Frankrijk met minimale fanfare.

Je gezin en werksituatie zijn van groot belang wanneer je je verhuizing naar Frankrijk overweegt.

 • Als je getrouwd bent, moet je partner met het idee eens zijn;
 • Als je schoolgaande kinderen hebt, moet je rekening houden met hun opleiding;
  • of je hen zou inschrijven op een Franse school of een internationale school zou een onderwerp van verdere discussie kunnen zijn;
 • Als je ongebonden bent, moet je mogelijk rekening houden met je familieleden, vooral je ouders;
  • Wie zou er nog voor hen zorgen nadat je bent verhuisd?
 • Wat ga je doen voor je inkomen?

Die laatste vraag is nogal eens een negatieve factor voor het grote idee om je culturele en taalkundige horizon te verruimen door in het buitenland te wonen.

Tenzij je onafhankelijk en rijk bent, moet je je loon verdienen. Hoe doe je dat in een land waar je misschien de reclameborden niet kunt lezen?

Franse les Maastricht - neem lessen via Superprof. 

Werken in Frankrijk

Als je hoopt een bedrijf te starten, had je geen beter land kunnen kiezen om naar toe te verhuizen.

Ernst & Young meldt dat Frankrijk een van de goedkopere, minder gecompliceerde landen is van de grotere G20 om een ​​nieuwe onderneming te starten.

Uiteraard moet je in het bezit zijn van geldige papieren, zoals een verblijf- en werkvergunningen.

Je moet er ook rekening mee houden dat de Franse overheid zeer nauwkeurig is in het documenteren van de opleiding van elke professional, van de freelance fotograaf tot docenten aan universiteiten.

Daarom raden we je aan ervoor te zorgen dat je diploma's acceptabel zijn voordat je je internationale overstap maakt.

Als je een paar jaar wil wachten om je bedrijf te starten - of er nooit aan gedacht had om een ​​bedrijf te starten, zou het vinden van een baan aan de orde van de dag zijn.

Bijles Frans in Antwerpen kan dankzij Superprof! Ontdek er meer over.

Het beste aspect van werken in Frankrijk is misschien wel de legendarische 35-urige werkweek, in combinatie met royale vrije tijd.

Een beetje fabelachtig omdat tegenwoordig deze norm niet noodzakelijkerwijs waar is: menig expat meldt desillusie dat hij wordt belast met meer werkuren dan dat minimum!

Als je met pensioen gaat, hoef je je geen zorgen te maken over een baan in Frankrijk - geluksvogel! Je enige zorg zou zijn om Frans te leren spreken.

Frans Leren in Frankrijk

Naar het buitenland verhuizen om een ​​taal te leren lijkt een beetje op het voor het paard voor de wagen spannen. Moet je immers niet een beetje taalvaardigheid hebben voordat je naar het buitenland gaat?

Hier maken we het onderscheid tussen toeristisch Frans, taalvaardigheden die in een klaslokaal worden geleerd en de dagelijkse taal die door Fransen wordt gesproken - drie zeer afzonderlijke stellingen!

De taal van Molière gesproken door moedertaalsprekers is het niveau waarop je wenst te communiceren.

Nooit meer la fille en le garçon; genoeg met werkwoordtijden en vervoeging: je bent klaar om hoog te mikken en je doel te bereiken!

De beste manier om vloeiend Frans te leren, is door jezelf onder te dompelen in de taal en cultuur van Frankrijk.

De beste manier om dat te doen is verhuizing naar een Franstalig land.

Behoudens elke status van onafhankelijke rijkdom, zijn er verschillende manieren om een ​​dergelijke beweging te ontwikkelen die ervoor zorgt dat je je taal leert.

Als je geluk hebt de middelen te hebben, kun je naar een ander land verhuizen zonder je zorgen te maken over hoe je jezelf zult onderhouden!

Zoals hierboven besproken, kun je een bedrijf starten in Frankrijk, waarbij je volledig gebruik maakt van de voorzieningen en garanties die voor dergelijke ondernemers zijn ingesteld. Anders kun je ...

Cursus Frans - vind een les via Superprof. 

Naar Frankrijk Gaan om te Studeren

Als je in Frankrijk hoger onderwijs volgt, moet je op de hoogte zijn van de taalvereisten: je kunt worden gedwongen om deel te nemen aan het DELF, het examen voor taalvaardigheid van Frankrijk.

Aan de andere kant is het heel goed mogelijk om je universitaire graad in Frankrijk te behalen zonder zelfs redelijk Frans te spreken, maar je zou je moeten houden aan de grote steden, zoals Parijs, Marseille of Montpellier.

Waarschuwing: dit zou in strijd zijn met het hele punt van verhuizen naar Frankrijk om de taal te leren!

Als je in Frankrijk wilt wonen, maar hoger onderwijs niet op je radar staat, kun je altijd andere cursussen volgen, zoals koken of kunst.

En natuurlijk Franse taallessen! Klik hier voor een Frans cursus via Superprof.

Institut Linguistique Adenet in Montpellier biedt zo'n programma aan.

Je kunt ervoor kiezen om ofwel hun standaardcursus Frans te volgen, of deel te nemen aan een intensieve leerervaring. Ook is een online cursus Frans mogelijk.

Welke optie je ook kiest, in groepen van niet meer dan tien personen, zal je taalleraar zich bezighouden met grammaticale en vocabulaire bijzonderheden, met speciale nadruk op de uitspraak door frequente mondelinge oefeningen.

De focus ligt meer op communicatie dan op lezen en schrijven in het Frans. Grammaticavaardigheden worden versterkt door taalgebruik in plaats van herhaling of lessen die aan het onderwerp zijn gewijd.

Als een stage van vijf maanden in Zuid-Frankrijk klinkt als een droom die uitkomt, is dit misschien de Franse de leeromgeving voor jou om je onder te dompelen!

Naast het bestuderen van werkwoordtijden en het leren van leuke Franse zinnen, heb je voldoende tijd om te socialiseren en bezienswaardigheden te bekijken.

Frans leren Brussel is maar een voorbeeld waar je dankzij Superprof doorheen Vlaanderen Frans kan volgen.

Dit instituut coördineert routinematig uitstapjes en activiteiten - van rondsnuffelen in de stad tot wijnproeverijen, evenals culturele evenementen.

Kortom, je hebt volop gelegenheid om nieuwe vrienden te maken om Frans te oefenen.

Een goedkope manier om in Frankrijk te verblijven
Een Frans gastgezin kan je onderdak verschaffen in ruil voor wat werk ǀ Pixabay - Carla Borello

Vind Vrijwilligerswerk in Frankrijk

We geven toe dat niet iedereen met een verlangen naar reizen daartoe de middelen heeft. Evenmin kan iedereen die een nieuwe taal wil leren, de tijd en het geld investeren die het leren van de taal vereist.

Ten slotte: niet iedereen hunkert naar een eersteklas reiservaring!

De beste manier om een ​​cultuur te ervaren is om buiten de gebaande paden te komen.

Het is die geest van avontuur die je misschien interesseert in een Franse gastgezin ervaring die bij je past!

Vooral vandaag de dag, wanneer zoveel mensen liever hun geld uitgeven aan ervaringen in plaats van bezittingen, spelen sites als HelpX een cruciale rol in het matchen van mensen die over het leven in andere landen willen leren met mensen die tijdelijke hulp nodig hebben.

Zoals de naam van de site aangeeft, krijg je een plek om te wonen en eten in ruil voor wat werk - of het nu Nederlandse les is voor leden van het huishouden of om te helpen met dieren op een boerderij.

Houd er rekening mee dat dit geen permanente regeling is!

Je zou niet langer dan een paar maanden op een bepaalde locatie blijven voordat je verdergaat. Dit is een van de beste aspecten van zo'n verloving!

Je kunt dan naar een andere regio in Frankrijk reizen - Bretagne of Dordogne, en daar het leven ervaren. En dan ... wie weet?

Je kunt besluiten om het leven in Zwitserland of België of een ander Franstalig land te ervaren!

Nadat je de tijd hebt gehad om te reizen en de hele tijd Frans hebt geleerd, ben je klaar om het DELF in de stad van je voorkeur te doen, een flat te vinden en je te vestigen in je nieuwe Franse leven.

Meer informatie over Frans leren in Frankrijk.

Als je jezelf zo'n vagebond noemt, zijn er enkele zinnen die je moet weten en die je goed van pas zullen komen in Frankrijk.

Voordat ik de eerste keer naar Frankrijk ging, wendde ik me tot Superprof voor mijn cursussen Frans in Amsterdam ...

10 Franse Uitdrukkingen Die Je Moet Kennen

De Franse taal is buitengewoon formeel - overladen met formaliteit, zouden sommigen kunnen zeggen.

Die claim houdt niet noodzakelijkerwijs stand wanneer je bedenkt dat Nederlandstalige populaties ook regels hebben voor wat in een bepaald bedrijf als de juiste taal wordt beschouwd.

Het zou bijvoorbeeld geen goede etiquette zijn om jargon zinnen te gebruiken in een sollicitatiegesprek. Het wordt ook niet geschikt geacht om ouderen met hun voornaam aan te spreken, tenzij zij je daartoe toestemming geven.

Je bent ongetwijfeld goed bekend met dergelijke regels in je thuisland, maar als je naar het buitenland verhuist, of zelfs gewoon op reis bent, word je blootgesteld aan een mijnenveld van faux pas als je niet bekend bent met de cultuur.

Met het nodige begrip dat, van generatie op generatie, populaire volkstaal evolueert, laten we tien Franse zinnen onthullen die geschikt zijn voor mondelinge uitwisseling tussen mensen van elke leeftijdsgroep.

Bonjour en Bonsoir

Je kent deze woorden van begroeting en afscheid misschien al, maar ze moeten wel worden genoemd, vooral in tegenstelling tot Salut!

Salut is een woord voor tweeërlei gebruik met dezelfde betekenis dat alleen geschikt is voor goede vrienden of mensen van dezelfde leeftijd.

Elke keer dat je een winkel binnenloopt of iemand tegenkomt die bekend is, wordt bonjour als een goede vorm beschouwd.

Bij het afscheid in de avond, is het nooit oké om bonne nuit te zeggen - hoewel het een goede nacht betekent.

Bonsoir is veel meer comme il faut.

Merci, De rien en Je Vous en Prie

Het eerste woord is waarschijnlijk bekend; misschien gebruik je het zelfs af en toe.

Het tweede vertaalt zich letterlijk in van niets, maar is dichter in betekenis bij er was niets, of denk er niets van.

De laatste zin kan verschillende betekenissen hebben:

 • Ik verzoek je dringend om - je baas kan je verzoek om te spreken inwilligen;
 • Ik smeek het je - zeg het alsjeblieft niet;
 • Ik smeek u - de ultieme formele manier om iets te vragen;
 • Graag gedaan - een meer formele manier om de rien te zeggen;
 • Natuurlijk – misschien wil je een jurk in een winkel passen.

In dezelfde geest om iemand om een ​​gunst te vragen, zou je kunnen horen ...

Franse les Gent is ook van toepassing dankzij Superprof. Tal van leraren wachten op je!

Zorg dat je omgangsvormen in het Frans kent
Deze bloemiste zou je vraag kunnen beantwoorden met: 'Mais Oui, Bien Sûr!' ǀ Pixabay - Nastya_guepp

Mais Oui, Bien Sûr!

Het eerste deel betekent maar ja!; de tweede is natuurlijk! Als ze samen worden gebruikt, leggen ze de nadruk op het betreffende verzoek.

Teruggaan naar het passen van kleding in een winkel: je zou waarschijnlijk die uitroep van de behulpzame winkelier horen.

Je kunt ook zeker horen, Madame!, of Monsieur, naargelang het geval.

Als je van een jongere generatie bent, moet je misschien bekend raken met d'ac!, kort voor d'accord! - wat oké betekent.

OPMERKING: omdat de Fransen hun taalkundig erfgoed bewaken met een ijver om de invoer van vreemde woorden bij wet te verbieden, moet je proberen te vermijden dat Amerikanisme te zeggen.

Of, als je het moet gebruiken, doe dit dan in combinatie met de gemakkelijk te onthouden d'ac, zoals: Oké, d'ac!.

Excusez-moi, Pardonnez-moi; Desolé (e)

Net als in het Nederlands, zou je een vraag in het Frans voorafgaan met excuseer me of neem me niet kwalijk.

Als je wat voorzichtiger bent in het gebruik van de officiële taal van Frankrijk, kun je vragen: Excusez-moi, parlez vous Holandais?Excuseer, spreekt u Nederlands? Of je kunt vragen waar iets is: de bushalte, de bank; zelfs het toilet!

Je kunt pardonnez-moi ook gebruiken om je te verontschuldigen voor iets, zoals in de bus tegen iemand aanbotsen of op zijn tenen trappen.

Desolé (of desolée, als je een vrouw bent) is gereserveerd voor meer ernstige overtredingen; die waar je heel erg spijt van hebt.

Mocht je per ongeluk iemands café au lait uit de hand slaan, of zelfs als je de ober laat struikelen met een dienblad met lekkere drankjes, dan is pardon gewoon niet genoeg.

Desolé, met de juiste nadruk gezegd, is het woord van het moment.

Ce n'est Pas Grave; Pas de Probleme

Het is niet erg, of geen probleem zou hoogstwaarschijnlijk de reactie zijn op een erkenning van een fout van jouw kant.

Mocht je in de bus per ongeluk op iemands tenen trappen of duwen, dan kunnen ze zeggen Ce n'est Pas Grave  - het is niet erg.

Je kunt ook horen dat het niet serieus is - losjes vertaald omdat het oké is, op een speelplaats: een ouder die een huilend kind troost.

Pas de problème zou de meest waarschijnlijke reactie zijn als je iemand belt om hem te laten weten dat je te laat bent voor een afspraak, of misschien als je geen klein geld hebt om je stokbrood bij de bakker te kopen.

Behalve waar aangegeven, zijn geen van deze woorden of zinnen leeftijd specifiek; dat wil zeggen dat iedereen, van elke leeftijdsgroep ze zou kunnen gebruiken.

Voor een uitgebreide verzameling van woorden en zinnen die je moet weten, kun je deze pagina bekijken.

Een interessant aspect van Frankrijk is dat, hoewel het land in twaalf regio's is verdeeld - minder dan de historische tweeëntwintig; er een paar regionale dialecten zijn.

Iedereen in Frankrijk spreekt Grootstedelijk Frans, zoals de officiële taal bekend is.

Nu je weet dat vrijwel iedereen in Frankrijk dezelfde taal spreekt, hoef je je geen zorgen te maken of je het juiste Frans leert voor de regio waarin je je nieuwe leven wilt beginnen.

Of de stad waarin je denkt te gaan studeren ...

Maak je ambities waar
Je zou kunnen afstuderen aan een Franse universiteit ǀ Pixabay - StockSnap

De Top 5 Steden om in te Wonen Wanneer Je Gaat Studeren In Frankrijk

We hebben aan het begin van deze blog vermeld dat honderd jaar geleden studeren in het buitenland een onderscheidend kenmerk was voor de Vlaamse burgers.

We zeiden ook dat de dingen niet echt zoveel waren veranderd.

Dit rapport bewijst dat, waar mogelijk, enthousiaste geesten uit Vlaanderen zich inspannen om onderwijs in het buitenland te krijgen, met vermelding van niet Nederlandstalige landen als hun favoriete bestemmingen.

Frankrijk staat vermeld als een van de topbestemmingen voor Vlaamse universitaire studenten die een internationale leerervaring zoeken.

Dat is het geval, waar gaan al deze studenten in Frankrijk studeren?

 1. Grenoble wordt door internationale studenten gerangschikt als de stad die het allemaal heeft: cultuur en kwaliteit van leven, evenals uitmuntendheid in onderwijs en arbeidsbemiddeling voor nieuwe afgestudeerden.

Het kan geen kwaad dat Grenoble een van de weinige steden is waar het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie is gevestigd!

 1. Het zonnige klimaat van Montpellier en de nabijheid van de Middellandse Zee staan ​​vrijwel garant voor leuke tijden en gelukkig leven.

Een reden dat buitenlandse studenten voor deze leerfaciliteit kiezen - naast de verbluffende architectuur, is de reputatie van uitmuntendheid als een van de oudste universiteiten ter wereld.

 1. Nantes is een relatief kleine stad net buiten Bretagne; beroemd om zijn diversiteit in het onderwijs.

Bovendien werd Audencia - een van de campussen van dit instituut - door The Economist gerangschikt als 's werelds beste managementschool.

 1. Aix-Marseille Universiteit staat bekend om het verzorgen van arbeidsbemiddeling voor bijna afgestudeerden na hun afstuderen.

We merken hier op dat in 2012 een algemene revisie in het Franse onderwijssysteem plaatsvond die ertoe leidde dat universiteiten in het hele land afzonderlijke scholen samenvoegden tot megacampussen.

Het eindresultaat is dat Marseille de grootste universiteit in de Franstalige wereld werd, met het grootste budget.

 1. Universiteit van Bordeaux

Deze stad in het zuidwesten, die al zo beroemd is om haar wijnen, claimt ook enkele van de beste faciliteiten voor hoger onderwijs in het land!

Studenten houden van Bordeaux vanwege het welkom dat ze krijgen aan het begin van elk academiejaar.

Wil je aanwezig zijn bij hun oriëntatie evenement, Grande Festival de Rentrée, in september?

Let wel, we hebben deze steden niet uit de lucht gehaald of op basis van onze persoonlijke voorkeur.

Buitenlandse studenten hebben zelf gereageerd op deze Franse peiling, waarin ze hun voorkeuren hebben bekendgemaakt en de redenen waarom Frankrijk een geweldig land is om in te studeren!

Ja, Frankrijk is een geweldig land om in te studeren, om in te wonen ... het is zelfs een geweldig tweede thuis voor gepensioneerden!

Er zijn slechts een paar aspecten waar je rekening mee moet houden voordat je je in je nieuwe land vestigt ...

Reisnotities: Frankrijk

Genieten van een vakantie in een ander land is enorm anders dan zich in dat land vestigen en er je thuis van maken.

Jezelf en, indien uitgerust, je gezin ontwortelen - een gezin dat misschien kleine kinderen en/of oudere leden omvat - zorgt voor duizelingwekkende logistiek.

Er zijn zoveel aspecten om te overwegen!

Misschien is de meest voorkomende vraag: ga je permanent verhuizen of ga je op een later moment terug naar huis?

Andere dingen die je moet doen voordat je verhuist:

 • Kijk op Numbeo voor de kosten van levensonderhoud in verschillende Franse steden in vergelijking met je huidige locatie;
 • Kijk naar het kopen van onroerend goed;
 • Onderzoek bankregels en belastingen, evenals sociale lasten;
 • Zorg ervoor dat je een expat ziektekostenverzekering koopt;
 • Zorg ervoor dat je de juiste graad hebt om te werken of studeren in Frankrijk;
 • Vecht tegen een cultuurschok: sluit je aan bij een gemeenschap van Vlaamse expats

Door deze stappen te nemen, zorg je ervoor dat je immigratie probleemloos verloopt.

Bonne Chance!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep